Inspiráció 2.: Anthea Turner, a tökéletes háziasszony

Nem vagyok nagy reality junkie, sőt. Semminél jobban nem untat, amikor azon kéne izglulnom, hogy melyik ember fogy két dekát, vagy hogy melyik kölyök mond szebben mesét. Utólag rájöttem, hogy azért nem szeretem a reality műfaját, mert csak a magyar verzióval találkoztam. Hiszen lehet ezt jól is csinálni!
Anthea Turner brit tévés személyiség, karrierjét a Blue Peter nevű gyerekműsorban kezdte, ami heti kétszer jelentkezett délutánonként, iskolaidő után. A műsort leginkább a Cimbora és a Kölyökklub keverékének tudnám nevezni: érdekes vendégekkel beszélgetnek, alap recepteket tanítanak meg főzni, könyveket ajánlanak, olcsó tárgyakból barkácsolnak. Már negyven éve fut Angliában, és még mindig imádja mindenki. Anthea a kilencvenes évek elején pár évig vezette a műsort, utána pedig egy reggeli beszélgetős hírműsorban (kb. Mokka) dolgozott. Az új millenium után pedig önjelölt tökéletes háziasszonyként elindította a The Perfect Housewife című realityt, amit máig nem értek, hogy mi motiválta erre szakmailag, de tök mindegy, mert jól csinálja, amit csinál, és hitelesnek tűnik, aki most a műsorban szerepel, tizenpár éve valószínűleg áhitattal nézte a Blue Peter-en, ahogy Anthea joghurtospoharakból és alufóliából megépíti a Tracy Islandet. (A Thunderbirds nagysikerű gyerek bábfilmsorozat volt Angliában, és a titkos repülőket rejtő Tracy Island műanyag mása pillanatok alatt kifogyott a boltokból, a BBC-t pedig addig ostromolták a levelek, hogy gyártsanak újakat, és addig nem nyugodtak, amíg Anthea a Blue Peterben meg nem alkotott egy házilag elkészíthető Tracy Islandet. Ezután a műsor ismétléséért zaklatták a BBC-t…) Lényeg a lényeg, Anthea hitelesen mutatja be magát tökéletes háziasszonyként, ezért nem erőltetett a show.

The Perfect Housewife műfaji szempontból makeover reality, azaz átváltoztatós valóságshow. Minden műsorban szerepel két versenyző (az esetek 90%-ban nőkről van szó, egy-két gyeses apuka fordul csak elő), akiknek kifejezett kihívás rendben és tisztán tartani a házat. Ellátogatnak Anthea csillogóan tökéletes birtokára, ahol először is megnéznek egy videófelvételt az otthonnak nevezett kuplerájukról. Ez nagyon hatásos lépése a terápiának (hiszen erről van szó), a versenyzők hirtelen külső szemmel látják meg, hogy mi is az, ami mellett minden nap elsétálnak. A házimozizás rendszerint sírásban végződik, de legalább megtalálják magukban a szándékot és az erőt ahhoz, hogy változtassanak.
A versenyzők két napig Anthea birtokán maradnak, ott is alszanak, Anthea pedig megtanít nekik mindent a házimunkától a háztartáson át a vendéglátásig. Minden részben körülbelül 3-4 ötletet, tippet mutatnak be, mindig mást, Anthea valószínűleg az összes alkalommal megmutatta az összeset, csak úgy vágják mindig össze, hogy a nézőnek is érdekes legyen. Tanulhatunk törölközőhajtogatást, profi ablakmosást, alapos vécépucolást, és minden olyasmit, ami a nemszeretem házimunkák kategóriájába tartozik. Rettentően fontos, hogy bár Anthea egy háromszintes birtok tulajdonosa, folyton hangsúlyozza az elérhető, olcsó, sőt, természetbarát anyagok használatát (ecet, citrom, szódabikarbóna). Néhány versenyző nekiesett, hogy “könnyen dumálsz, egy halom pénzed van, persze, hogy tiszta a lakásod!”, mire Anthea azt felelte, hogy nehogy már egy szappan sokba kerüljön… Ez nem pénz, hanem akarat kérdése. A legtöbb versenyző otthonülő anyuka, többségüknek napi 5-6 órája van otthon abszolút egyedül, és akkor leülnek online pókerezni a kupi tetején… Miután letelt a két nap, Anthea megajándékozza a versenyzőket egy-egy könyvecskével, amiben összeírt mindent, amit megtanított nekik, hazaküldi őket, hogy gyakorlatban alkalmazzák a tanultakat. Két hetük van arra, hog rendbe szedjék a lakást, de Anthea egy hét elteltével meglátogatja őket, hogy miben van szükségük segítségre, motivációra. A fő probléma egyébként hangsúlyosan a lomhalmozás, úgy tűnik, a fogyasztói társadalom átka, hogy nem bírunk megválni a cuccainktól. Két hét elteltével eredményt hirdetnek, aki ügyesebb volt, illetve látszik rajta, hogy teljesen átértékelődött az élete, nem csak tessék-lássék takarított a győzelemért, az kap egy nagy csomag tisztító kelléket (portörlő, tollseprű, stb.), és kinevezik Tökéletes Háziasszonynak. Ha a versenyzők közül az egyik dolgozik, a másik pedig otthon ücsörög, akkor általában a dolgozó nyer, mert neki került több erőfeszítésébe az ugyanolyan tisztaság elérése, hiszen közben dolgozott. Mindenesetre a végén mindenki nyer, hiszen szép tiszta otthonuk lett, csak győzzék fenntartani az állapotot…

Anthea műsora igazából nem csinál mást, mint felnyitja az ember szemét. Az első reakció a kuplerájos lakások láttán általában “na, azért nálam ilyen nincs”. De egy rész (60 perc) után az ember a saját lakására is más szemmel néz, és azért mindig akad takarítanivaló. Én az első két Anthea részem után nekiálltam ablakot mosni. Csak úgy. És tök jó volt. :) A sorozat DVD-n beszerezhető Angliából, a BBC-shop kedvező árakon szállít (3 nap alatt megérkezik a csomag!!), nekem is a Jézuska hozta meg az első évadot, és már alig várom, hogy a másodikat is megrendeljük. :) A sorozathoz tartozik egy könyv is, ami gyakorlatilag összefoglalja és kiegészíti mindazt, ami a műsorban elhangzott (ennek egy prototípusát kapják meg a versenyzők, mielőtt elindulnak haza takarítani). Nincs benne sok kép, mert nem az a lényeg, hogy az ember leüljön és nézegesse, hanem hogy feláljon és nekiálljon a munkának. Ezt a könyvet is a már említett AbeBookson keresztül szereztem be. És májusban jön a folytatása, ami a vendéglátásról szól. Már azzal is szemezek. :)

A The Perfect Housewife három évadig futott Angliában, pár tucat része volt összesen. Anthea most egy olyan műsort (Help me, Anthea, I’m infested!) vezet, amiben segít családoknak kiírtani az élősködőket (csótányok, hangyák, patkányok, egerek). Ebben a műsorban derült ki számomra, hogy miért is kezdte el Anthea a The Perfect Housewife-ot. Egy fiatal házaspár azért kért segítséget, mert csótányok lepték el a lakásukat. Mondanom sem kell, hogy nem véletlenül, centikben állt a kajamaradék a konyhában, a mosogató több heti mosatlant tartalmazott, és borzasztóan tele volt koszos lomkupacokkal a lakás. A műsor során derült ki az asszonykáról, hogy kisbabát vár, Anthea pedig teljesen ledöbbent, hogy ilyen környezetbe nem jöhet a gyerek. A férj – temperamentumos példány – egy alkalommal leüvöltötte Anthea fejét, a – szokásos – “gazdag vagy neked minden könnyű” dumával, és hogy mit szól bele (ők jelentkeztek a műsorba, ezt sosem értem…), mire Anthea csendben közölte, hogy nem lehet gyereke, és ha ő lakna itt, mindent megtenne, hogy a kisbaba tiszta környezetbe érkezzen. Na a pasi úgy befogta utána… aztán meg nem győzött bocsánatot kérni. Hát ezért foglalkozik Anthea a brit nemzet lakásainak rendbehozásával – mert neki nincs kinek berendezni egy kedves, vidám otthont, akkor legalább segít másoknak. (Ebből a műsorból csak egy részt néztem meg, a csótányos-hangyásat, mert a másodikban valakinek egerek lepték el a lakását, és az előzetesben mutatták, ahogy elgázosítják az egereket, és haldokolnak. Ezt nem szeretném látni, úgyhogy befejeztem a sorozat nézését. Nálam úgysincsenek élősködők, szóval hasznos tippeket nem kaphatok a “takaríts ki különben jön a csótány”-on kívül.)

Na, de ne boruljunk depresszióba, a lényeg az, hogy Anthea tippjei borzasztó hasznosak, és majd fogom őket sokszor emlegetni, részletezni, de gondoltam előtte bemutatom a hölgyeményt. :)

Kategória: Inspiráció, Mentorok, Otthon, Takarítás

Hozzászólások

 1. Erka75 mondta

  Hasonló műsort vetítettek a Viasat3-n, kb 1-1,5 éve, 2 angol hölgy szedte (szedette) rendbe angol (majd ameriakai) emberek, családok lakását, Tiszta a lakásod? címmel ment. Ritka rumlis, koszos lakásokat hoztak tip-top állapotba a tulajdonos(ok) bevonásával, tippet adva olcsó,de hatásos tisztítószerek használatára. Meghozta az ember kedvét a takarításhoz :)
  Sajnos rég levették műsorról, de a Youtube-n fellelhetőek a részek, sajnos szikron nélkül, de így is hatásos…
  Egyébként köszönöm Via, hogy létrehoztad ezt az oldalt, bár elég soká találtam rá :), de állandóan kerestem valami a hasonlót. Vasárnap kezdtem a programot, tehát még az elején járok, de lelkesen várom, hogy végre nem vesz körül ruhakupac, fecnik, jegyezetek gyűjteménye :D

  • mondta

   Kim és Aggie is aranyosak, de nem tetszik, hogy a munka oroszlánrészét idegenek csinálják. Egyrészt a frász törne ki, ha olyanok selejteznék a cuccaimat, akik nem is tudják, hogy mi micsoda, és simán kidobhatnak olyan apróságot, ami nem limlom, hanem pótolhatatlan emlék. Másrészt azzal, hogy megcsinálják a kupis ember helyett a takarítást, a dolog terápiás részét veszik el tőle, a sikerélményt, és a tanulási fázist, hogy ezt később hogy tudja majd fenntartani.

   A tippek jók egyébként, csak az nem tetszik, hogy a formátum azt sugallja a nézőnek, hogy ha hozzád nem megy ki a mi takarítóbagázsunk, esélyed sincs rendbeszedni a lakást. :)

 2. Lexa28 mondta

  Kedves Via!
  Már kb 1 éve olvaslak (visszafelé is :-) de minden bejegyzésben találok valamit amire azt mondom: “igen ez kell nekem” “ezzel én is így vagyok” :-) Sok köszi érte!

  Nem akarsz egy kiadóval tárgyalni véletlenül? Rengeteg jó könyvet sorolsz fel, amik nem kaphatók magyar kiadásban, pedig úgy hiszem sokan lecsapnánk rá – én elsőként :-)

  • mondta

   Mit tárgyaljak én egy kiadóval? :) Se Anthea, se Trinny&Susannah, se Martha Stewart magyar képviselője nem vagyok. :) Javasolni sincs túl sok jogosultságom, mert csak egy olvasó vagyok a sok közül, nem valami könyvszakértői referens. :D

   Ha saját könyvet akarnának íratni velem, ahhoz lenne közöm, na de mások könyvéhez…

 3. dorka mondta

  Szia Via!

  Most kezdtem nézni a youtube-on Anthea-t. Ez még nem jutott eszembe, hogy kenyérrel szedjem föl az üvegszilánkokat! Papírtörlővel szoktam, azzal egyenként fel tudom szedegetni a piciket. De lehet, majd kipróbálom ezt is.
  Arra nem gondoltál, hogy le is fordíthatnád ezeket a könyveket? :) Akkor már lenne közöd hozzájuk. Nem igaz? :)

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)