Felkészülés az utazásra

Jön a ballagási szezon, mi is elutazunk egy picit a hosszú hétvégére tiszteletünket tenni egy ballagáson. (Hihetetlen, hogy repül az idő, folyton szerenádoznak itt a “kicsik” a környéken, mintha az enyém is tegnap lett volna!) Mivel a felfordulást akkor sem szeretem, ha benne élek, pláne akkor, ha erre jövök haza, mindig rendbe szedem a lakást, mielőtt magára (helyesebben a Nyúlra) hagynánk.

UTAZÁS ELŐTTI NAP

 1. Mosás. A leghosszabb ideig tartóval kezdem, ez úgyis elmegy magában (szeretlek, mosógép!). Nem szeretem megtömve hagyni a szennyesládát, így amennyi adag belefér az időbe, annyit mosok. Ezt tényleg jobb egy nappal az utazás előtt elvégezni, így még meg is száradhatnak a ruhák, elrakhatjuk őket, és ha kell valamelyik, szépen tisztán magunkkal is vihetjük.
 2. Mosogatás. Egyébként sem szeretem, ha tele van a mosogató. Mindent elmosok, ami csak koszos, és a helyére is rakom őket. Az utazás előtt max. 2 tányért, 2 villát és 2 poharat akarok látni mosatlanként, velük hamar végzek, és üres konyhára érkezhetek majd haza. Ha már úgyis a konyhában vagyok, letörlöm, lesuvickolom a munkalapokat és a tűzhelyet, csillogjon csak minden. :)
 3. Portörlés, porszívózás, felmosás. Az egész lakásban. Ez fontos, mert a néhány nap alatt úgyis gyűlik még a por (elkerülhetetlen akkor is, ha nem vagyunk itthon), és a Nyuszi miatt fontos, hogy tisztaság legyen, mert a portól nagyon tud tüsszögni, és az nem jó. Meg különben is, szebb a lakás por nélkül.
 4. Fürdőszoba rendbetétele. Letörlöm a tükröt, polcokat, kisikálom a mosdót.
 5. Büdös cuccok kiirtása. Különösen nyáron borzalmas, amikor a lakásban ragadt mindenféle kupacok elkezdenek önálló életet élni. Elutazás előtt ezért feltétlenül kiürítem az összes kukát, és átnézem a hűtőt. Ami romlott, azt kidobom, ami lejárna, amíg elvagyunk, abból villámvacsorát faragok.
 6. Pakolási lista írása. Már szép rend van, lehet ténylegesen foglalkozni az utazással. Összeszedem, hogy mit kell vinni – mivel több napra utazunk, szerepelnek itt a papucstól a vitaminokon át a váltás ruháig mindenféle alap dolgok (mobil, mobiltöltő, diákigazolvány, vonatjegy (!!), pénz). Ezenkívül minden egyéb vinnivalót felírok, az úti elemózsiát és az olvasnivalót, tanulnivalót is. Jobb, ha nem marad ki semmi. :)
 7. Ruha kikészítése: Reggeli utazásnál külön előny, hogy nem kell gondolkodni, mit vegyek fel…

UTAZÁS NAPJA

 1. Ágyazás. Ez reggeli rutin egyébként is, de ha amúgy ki szokott maradni, utazás előtt mindenképp érdemes beágyazni. Jó lesz majd belehuppanni, ha megérkeztünk.
 2. Pakolás. A listának hála viszonylag könnyű dolgunk lesz. :)
 3. Enni és innivaló csomagolása. Ne kelljen feleslegesen pénzt elverni a vonat büféjében…
 4. Gondoskodás állatokról, növényekről. A virágokat meglocsolom, a Nyuszi kibírja két éjszakáig egyedül, úgyhogy kap friss vizet, ennivalót, és ki is pucoljuk az alomtálcáját. A lakást “bunny-proof“-oljuk, azaz nyúlbiztossá tesszük: minden olyan helyet blokkolunk, ahova nem lenne jó, ha felkirándulna (kanapé, stb.) Ellenőrizzük, hogy semmi olyan tárgyat ne érhessen el, ránthasson magára, amiből baja lenne. A fürdőkádba beteszem például a felmosó vödröt és az (üres) kukát is, ne akarjon azokkal játszani.
 5. Áramtalanítás. Amit lehet, kihúzunk (számítógép, telefon, sorkapcsoló). Csak a hűtő marad benn.
 6. Biztonsági ellenőrzés. Ablakok csukva, kulcsok eltéve, még egy utolsó pillantás a pakolási listára. Integetünk a Nyuszinak, bezárjuk az ajtót, és már itt se vagyunk. 8)
Kategória: Otthon, Takarítás, Utazás

Hozzászólások

 1. mondta

  Ez hasznos volt :)
  Nekem újabban az a mániám ha elutazok veszek jégkrémet, berakom a hűtőbe és mire hazaérek, fáradtan beesek az ágyba, bekapcsolom a tévét és tömöm a fejem a jégkrémmel :p Tudom, nemkéne, de néha egy kis rosszalkodás belefér. Meg különbenis, ha az ember hulla, tökjó a Született Feleségekre tömni a fejünk egy kis jégkrémmel^^

 2. mondta

  Csak 11 nap. :) Egyébként tudom, de sajnos elkezdődött a szorgalmi időszak-végi őrület (esszék, ZH-k, beadandók), rögtön utána jönnek a vizsgáim és közben munkát is kaptam, úgyhogy most nem jut időm blogolni. :( Van egy receptem talonban, még nem írtam teljesen meg, azt majd valamikor kirakom, de most sajnos nincs időm, mert egy bejegyzés megírása általában 1,5-2 óra, ez most nem fér bele. Már nagyon sürgősen elő kell teremtenünk a pénzt az esküvőre is, nem csak a napi megélhetésre, úgyhogy extra erővel dolgozunk, amikor csak lehet, a szabadidőmet meg nem a gép előtt szeretném tölteni, ha már úgyis itt dolgozom egész nap. :) Majd jönnek a bejegyzések szép lassan, de first things first.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)