citromtorta.jpg

rachelallen.jpgRachel Allen, akit az “írek szőke Nigellájá”-nak is becéznek nemrég indított egy új főzőműsort a UKTV-n, amelynek egyszerűen annyi a címe, hogy Bake!. Fantasztikus sütnivaló recepteket mutat be, műsoronként kettőt, de valami hihetetlenek. Az első adásból a citromtortát tudtam, hogy mihamarabb ki kell próbálnom, és egy kettesben eltöltött szülinapra meg is sütöttem. Másnapra is maradt, amikor is jöttek a vendégek, akik boldogan elpusztítoták a maradékot, és nagyobb sikert aratott, mint a cukrászdai vásárolt diótorta. :)
A titka, ahogy Zi megfogalmazta, az, hogy nem vajas a krémje, hanem tömény citrom. Isteni. Ráadásul remek a tésztarecept, és cukor helyett egy kevés sóval quiche is lehet belőle. A folpack-fóliás bűvészet pedig pofonegyszerűvé tette a műveletet, és leírva bonyoltultnak tűnik, pedig nem az. Nincs több kifogás, ha házi vajastésztát akarunk készíteni. :)

Rachel’s Lemon Tart

Hozzávalók

…a tésztához

 • 20 dkg sima liszt
 • 10 dkg hideg vaj
 • 1 evőkanál porcukor
 • 1 felvert tojás

…a töltelékhez

 • 3 egész tojás
 • 12,5 dkg kristálycukor
 • 3 citrom leve, ebből 1-nek a héja is
 • 1 narancs leve
 • 1,5 dl habtejszín

A tészta elkészítése

 1. A lisztet a hideg vajjal és a porcukorral elmorzsolom.
 2. Hozzáöntöm a felvert tojást, ha kicsi tojás, akkor az egészet, ha nagyobbacska, akkor a felét. Nagyjából összeállítom, nem kell teljesen.
 3. Egy kb. 30×30 cm-es területet lefedek folpack fóliával. Rachel ezt egy nagy darabbal el tudta intézni, az én fóliám keskeny volt, úgyhogy kettőt fektettem egymásra úgy, hogy fedjék egymást. A lényeg, hogy akkora darab legyen, aminek a közepére tudom önteni az úgy-ahogy összeállított tésztát, amire ráhajtom a fólia négy csücskét és így, becsomagoltan megnyomogatom, hogy összeálljon.
 4. Lapos korongot formázok belőle, és így rakom hűtőbe, mert ha gombóc, akkor tovább tart, amíg kihűl. Így viszont elég neki 20 perc.
 5. Ha kihűlt, akkor kiveszem a hűtőből, a munkaasztalra rakom, a négy fóliacsücsköt leszedem róla, tehát kicsomagolom, de úgy, hogy alatta még mindig ott van az egész. Vágok még annyi fóliát, amennyi szépen ellepi (legyen ugyanakkora, mint az alsó), és a két fóliaréteg között szépen kinyújtom, jó vékonyra. (Nincs lisztezés! Nincs szakadás! Zseniális, komolyan mondom.)
 6. Rárakom a közepére a formámat, és ha körülötte is van 1-2 centi, akkor pont jóra nyújtottam. Ez az adag elég az én 28 cm-es formámba, nagyon kevés tészta marad csak.
 7. Leszedem a felső réteg fóliát (ez már nem fog kelleni), az alsónál fogva megfogom a tésztát, és fejjel lefelé beleborítom a formába. Most az alsóréteg fólia felülre került, ezt még hagyom a tésztán, szépen beleegyengetem bele a formába a tésztát.
 8. Rachel rajta hagyta a fóliát a tésztán, és erre öntötte a sütőbabját, én meg elkövettem azt a hibát, hogy naívan azt hittem, a magyar fólia olyan, mint az angol, és frankón rá is olvadt a babjaimra. Úgyhogy azért, hogy ne forduljon ez elő, úgyhogy legközelebb tuti alufóliával fogom csinálni. Szóval lényeg a lényeg, szárazbabbal kibélelem a tésztát (blind baking), és 180°C-on 20 percig sütöm.
 9. Ha megsült, egy kevés felvert tojással (amit lenyúlhatunk például a töltelékéből, vagy ha nagy tojással dolgoztunk, maradék van onnan is) megkenem a tésztát, és még pár percre visszamegy a sütőbe. Ez azért kell, hogy a tojás elzárja a tészta pórusait, és a tölteléktől ne legyen szottyos.

A töltelék elkészítése

 1. A tojásokat felverem (kicsit félrerakok a tésztakenéshez), kikeverem a cukorral.
 2. 1 citrom héját belereszelem a tojásos keverékbe, majd ezt a citromot és másik két társát valamint a narancsot is kifacsarom. (Férfiembereknek tökéletesen delegálható feladat.)
 3. Hozzáöntöm a tejszínt, és összekeverem.
 4. Itt meg lehet kóstolni, hogy mennyire savanyú, ízlés szerint lehet még cukrozni.
 5. A sütőt lehűtöm 160°C-ra, különben rántotta lesz az egészből.
 6. Most jön az összeállítás. Elő a tésztával (túl mind a 9 ponton), beleöntöm a citromos keverék felét. Kihúzom a sütőrácsot, ráhelyezem a félig megtöltött tésztát, és már a sütőben öntöm bele a többi masszát, hogy ki ne lötykölődjön. Óvatosan betolom.
 7. Addig sütöm, amíg szép lesz a teteje (kb. 35-40 perc), de még kicsit mocorog, ha megrázom. Hűlés közben még szilárdulni fog.

Kb. 10 szelet lesz belőle, porcukorral meghintve tálalom.