20 évvel ezelőtt a Planétás Kiadó a romantikus, felnőtteknek szánt Vörös Rózsa sorozat mellett elkezdte kiadni az amerikai Sweet Valley High könyvsorozatot Az Édesvölgyi Suli Szerelmes Ikrei címen, amit a fiatalabb lányoknak szántak. Talán még van köztetek olyan is, aki hetente vadászta az újságárusnál az újabb köteteket, én már azután kapcsolódtam bele az őrületbe, hogy kijött az összes itthon kapható kötet, és egy kedves ismerős kölcsönadta őket — így volt alkalmam nyáron napi 2-3 könyvenként ledarálni az egészet. A könyvek főszereplője két csodaszép kaliforniai ikerlány, a 16 éves Elizabeth és Jessica Wakefield, akik külsőleg teljesen egyformák, belül azonban szöges ellentétei egymásnak. Elizabeth kedves, okos, segítőkész, hűséges, Jessica pedig lázadó, bajkeverő, a suli alig érdekli, a fiúk azonban annál inkább. Nem kell szépirodalmi mélységekre számítani, habkönnyű, maximum 130 oldalas kis könyvecskékről van szó, ami a sztereotíp amerikai gimibe varázsol minket — szurkolócsapattal és bálkirálynőkkel. Tudni kell, hogy maga a könyvsorozat Amerikában 1983-ban jelent meg, úgyhogy Jessica sztárideálja Harrison Ford, mobiltelefonról és SMS-ezésről szó sincs, Internetről meg pláne. Ez ad egy pluszt bájt a történeteknek (“- Miért nem szóltál haza? – Nem volt telefonfülke a környéken!”). A magyarban sok a fordítási hiba is, de 1990-ben még nem volt Google, hogy szegény fordító utána tudjon nézni a dolgoknak, úgyhogy elnézem neki, hogy Jessica csokiszínű szobáját magyarul is “Mars Bar”-nak hívják (Mars szelet helyett), az iskola tornatanára pedig Coach néven fut, mintha ez lenne a keresztneve. :)

Külön aranyos, hogy az első 47 kötetnek saját borítót fotóztak, itthoni modellekkel – Bruce Patmant például a Barátok Közt kezdeti részeiből is ismert Kiss Zoltán alakítja (Pisti, a sofőr), és a 10. kötet elején egy nagyon fiatal Kéri Kitty is látható. :)

Itthon 57 kötet jelent meg a sorozatból, plusz 1 extra a Super Stars különkiadásokból, aminek az Enid, a szupersztár címet adták. Ez azonban még mindig csak töredéke annak, ami Amerikában kijött – ahol igazi könyvgyűjtési őrületet indított el a Sweet Valley. A Sweet Valley High jött először, összesen 143 kötettel, ezen kívül volt még hozzá több tucat extra kiadás (a lányok múltjával foglalkozót az Ígéretek c. itthon kapható kötet hátulján pedzegeti is a kiadó, de végül ezt nem adták ki itthon). Miután mindenki rájött, hogy ez mekkora biznisz, elindultak az előzménysorozatok és a folytatás is. A történet szerint időrendben a legelső a Sweet Valley Kids, ahol a 7 éves, második osztályos Wakefield ikrek kalandjait ismerhetjük meg (76 kötet + extrák), aztán jött a Sweet Valley Twins, ahol a lányok  már hatodikosok (118 kötet + tucatnyi különkiadás), a The Unicorn Club, ahol hetedikesek (23 kötet), Sweet Valley Junior High, ahol nyolcadikosok (30 kötet), időrendben ugye itt jön az eredeti Sweet Valley High, ahol 16 évesek a lányok, aztán következik a Sweet Valley High: Senior Year, ahol már mindenki végzős (48 kötet), és a Sweet Valley University, ahol már mindenki egyetemista (59 kötet + különkiadások). Az utolsó sorozat Elizabeth címre hallgat, amikor is Elizabeth Londonba megy tanulni, ez egy 8 kötetes sorozat. A sorozat kitalálója, Francine Pascal már írja a folytatást, Sweet Valley Confidential címmel, amiben az ikrek 30 évesek, és felnőtt problémákkal küzdenek – az olvasóközönség is eszerint változik, itt már nem csak csók csattan el a szerelmesek között, mint az eredeti könyvsorozatokban. Látszik tehát, hogy több száz könyvről van szó, és ember legyen a talpán, akinek mind megvan! :D Egyébként a sorozat nagy részét nem Francine Pascal írta, hanem ún. ghostwriterek, akik az író stílusában írnak, de nem saját néven, mivel az író neve is hozzá tartozik a márkához.

Mivel annak idején kölcsönbe kaptam meg a köteteket, sajnos egy saját példányom sem volt, nemrég kezdtem összegyűjteni mindenhonnan (antikváriumok, teszvesz, vatera…) a magyar példányokat, már “csak” 20 hiányzik. (Ha akartok csereberélni – vannak dupla példányaim is! -, a fórumban megtaláljátok a listámat, hogy mi hiányzik!). Nehéz beszerezni őket, mert nagyon kapósak a könyvek, úgy látszik, az itthoni olvasóközönség nagyon ragaszkodik hozzájuk, és mindenkinek szép emlékeket idéz. Tényleg nem egy nagy sztori, kellemes kis szerelmes maszlagok, néha abszolút szembeszökő és orbitálisan naív tanulságokkal (SPOILER! Amikor Regina Morrow szerelemből elmegy megcsináltatni a süketségét egy svájci fülklinikára (!?!?!?!?!), és hazajön, és a fiúja mással van, kokainozik egyet, és rögtön szörnyethal!! Kedves gyerekek, ne drogozzatok!!!). Viszont vannak nagyon megható részek szakításról, szerelemről, halálról, úgyhogy én úgy gondolom, abszolút kellemes olvasmány 13-15 éves lányoknak, csak nem kell túl komolyan venni.

A könyvekből egyébként filmsorozat is készült, Sweet Valley címen, amit itthon is vetített az RTL-Klub valamikor a 90-es évek legvégén. A főcíme talán ismerősen hangzik. :)

Azok kedvéért, akik szintén gyűjtenek, itt egy teljes lista a magyarul is megjelent kötetekről:

 1. Kettős játék
 2. Titkok
 3. Játék a tűzzel
 4. Erőjáték
 5. Egész éjjel
 6. Veszélyes szerelem
 7. Drága testvérem
 8. Szívtipró
 9. Versengő szívek
 10. Rosszlány
 11. Túl szép, hogy igaz legyen
 12. Amikor a szerelem elmúlik
 13. Az emberrabló fogságában
 14. Cselvetések
 15. Ígéretek
 16. Váratlan örökség
 17. Szerelmes levelek
 18. Zűrös szerelem
 19. Leszámolás
 20. Kényszerleszállás
 21. Szökésben
 22. Túl nagy szerelem
 23. A búcsú
 24. Emlékek
 25. Nincs menekvés
 26. A túszszedők
 27. Szerelem bolondulásig
 28. Magányosan a tömegben
 29. Vetélytársnők
 30. Féltékeny barátnő
 31. Kinek a pártján állsz?
 32. Az új Jessica
 33. Az utolsó szalmaszál
 34. Tiltott szerelem
 35. Kitörés
 36. Most vagy soha
 37. Gonosz pletykák
 38. El otthonról
 39. A titkos imádó
 40. A szakadék szélén
 41. Nehéz választás
 42. Rejtelmek
 43. A kiközösített
 44. Csapdában
 45. Titok a családban
 46. Döntés előtt
 47. A bajkeverő
 48. Mit hoz a jövő?
 49. Dupla vagy semmi
 50. A lehetetlen
 51. A fogadás
 52. Ártatlan hazugság
 53. A második esély
 54. Hétvége két fiúval
 55. A fénykép
 56. A hajótörés
 57. Szerelmem, a tanár úr
 58. Enid, a szupersztár

Nektek milyen emlékeitek vannak a sorozattal kapcsolatban?