Képzeld el a békét!

Menj a google.hu-ra, és nyomd meg a play gombot.

John Lennon ma lenne 70 éves.

Kategória: Inspiráció, Mentorok

Hozzászólások

 1. mondta

  Ez a téma előjött egy fórumon is, ahol viszonylag aktív résztvevő vagyok.
  A dalt magát nagyon szeretem, annak ellenére, hogy nem rajongok igazán a Beatles-ért, meg az utómunkásságukért. De ennek a számnak a szövege az én gondolkodásmódom teljesen egybecseng.

  Viszont azon a fórumon is leírtam és itt is megteszem: Én sajnos úgy látom, hogy a Lennon által elképzelt világtól ma távolabb vagyunk, mint amikor megírta a nótát. Lehet engem ezért pesszimistának titulálni, de felsorolok néhány példát. Egyre fokozódik a vallási ellentét és gyűlölködés a világban, még a nyugati országokban is. Az emberi jogok egyre inkább a háttérbe szorulnak. Több bosszúszomjas és agresszív ország próbálja kifejleszteni saját nukleáris fegyvereit…

  Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tegyünk meg minden tőlünk telhetőt ezért a szebb világért. Sőt, pont ezért kellene még jobban erre törekednünk: összefognunk széthúzás helyett. A másikban a jó tulajdonságokat keresni nem pedig a kellemetlen dolgokat. Elfogadni a másikat, nem pedig minden áron a saját elvárásainkat erőltetni rá.
  Ha ilyen irányba mozdulna el az emberiség jelentős részének gondolkodása, akkor az már befolyásolná akár a világpolitikai irányvonalakat is. Akkor tényleg egyként élhetne ez a világ…

 2. mondta

  Nem is tudom, Lennon mit szólna ahhoz, ami most van. Globális szinten elmúlt ugyan a hidegháború, és nem lebeg a fejünk felett az atomrobbanás veszélye, de személyes szinten lehet, hogy rosszabbak lettek a dolgok. Megállás nélkül folyik a “hate crime”, a világ olyan, mint egy nagy óvoda, csak most nem azért csúfolnak, mert szemüveges/duci/vöröshajú/stb. vagy, hanem hogy mit gondolsz a világról, vagy kivel szándékozol együtt élni, vagy hogy tiszteled vagy épp nem tiszteled Istent (és melyiket!) — a “csúfolás” pedig veréssé, kiközösítéssé, gyilkosságá fajult. (Az amerikai kamasz-öngyilkossági hullámról most ne is beszéljünk, teljesen kiborított. El se tudom képzelni, itthon mi megy, mert kuss van, de attól tartok, hogy nem azért, mert annyira kedves és elfogadó lenne mindenki.) Ezen a szinten tényleg rosszabb, mint valaha. De talán pont ezért aktuálisabb a dal üzenete is, mint bármikor ezelőtt. És mivel személyes szinten vannak most a nagy problémák, a világpolitikával ellentétben ebbe van beleszólásunk! Jobb ötletem nincs, mint hogy kiteszem az ilyen videókat, példát mutatok a létezésemmel, és a jövendőbeli gyermekeimet is hasonlóra tanítom.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)