Őszi dekoráció

Emlékszem, mikor tizensokéve Angliában jártam, iszonyúan megdöbbentett, hogy augusztus 31-ről szeptember 1-re virradóra a hotel tele lett karácsonyfákkal, égőkkel, piros-zöld dekorációval és koszorúkkal, a hangszórókból pedig máris szólt a Jingle Bells. Amerikában a fenyőfát Hálaadás utáni napon szokás felállítani (ez idén november 25-re esik), cserébe sokaknál Újévkor már nem is áll a fenyő. Nekem ez mindig is furcsa volt, a karácsony varázsához és rituáléhájoz számomra hozzá tartozik a faállítás, díszítés, azt hiszem, hogy ha az év negyedében csillogó üveggömbökkel és fenyőillattal lennék körülvéve, egyáltalán nem hatna meg annyira, mint így. Már csak emiatt is szeretem az őszt úgy ünnepelni, ahogy megérdemli: nem karácsonyi cuccokkal. Mivel nálunk a Halloween sem elterjedt (és nem is vágyom rá, hogy szellemek, csontvázak és pókok tanyázzanak a lakásban egy parti idejénél tovább), kifejezetten nem halloweeni és nem karácsonyi őszi dekorációs ötleteket és képeket gyűjtöttem most össze Nektek, ha szeretnétek Ti is saját pompájában ünnepelni az őszt.

Színpaletta

A meleg, barnás-vöröses színek ilyenkor a legmegnyugtatóbbak, és az egyre lehűlő időben lelkileg is melengetnek. A túl halloweenes fekete-narancssárgát messzire kerülöm, a lehullott falevelek színárnyalataiból érdemes ihletet meríteni, és ennek megfelelően egy kis sárgával, világoszölddel színesíteni. A skót kockás minta is népszerű ilyenkor.

Kellékek

Természetes anyagok legyenek hangsúlyban, például a dísztökök, gyümölcstálak (körte, alma, szőlő, szilva, vagy narancs a színe miatt), toboz, ,magvak (dió, mogyoró) gesztenye, makk (ebből van az ajtókoszorúm), szárított kukoricacső (imádom azt, amelyiknek a szemei sötétvörösek!), fából készült kiegészítők (tálak, gyertyatartók). Tehetjük őket az asztalra, polcra, ajtóra, ahol szépen mutat. Betakarítás után vagyunk, tehát már megvan a nyár bősége, ezért is szimbóluma ennek az időszaknak a bőségszaru – ha van ilyet ábrázoló kép vagy hímzés, ki lehet tenni, de a gyümölcsöket is lehet így elrendezni.

Hangulat

Most elő lehet venni a gyertyákat (nekem almás-fahéjas illatú ég, ez is hozzájárul az őszi feelinghez), meleg takarókat, plédeket, puha párnákat. Olcsó rongyszőnyegekkel is melegíthetünk a lakás hangulatán. Zenének valahogy ilyenkor nekem nagyon bejön a kelta stílusú muzsika, meg a jazz-pop. Már csak egy bögre forró tea hiányzik, és meg is van a tökéletes őszi kuckó.

Country stílus

Ezeken a képeken teljes őszi üzemmódban láthattok egy otthont, természetesen nem kell ennyire jelmezbe öltöztetni a lakást, egy-egy ötletet bőven elég ellesni.

Kockák kékben és lilában

Akinek túl sok a barna és a vörös, a megfelelő textúrájú és anyagú tárgyakkal (gyapjú) az amúgy hidegebb kékes színvilággal is sikeresen érhet el őszi hangulatot.


Ti szoktatok őszi dekorációt kitenni a lakásotokba?

Kategória: Dekoráció, Kreatív, Lakberendezés, Ősz, Otthon

Hozzászólások

  1. AnnaSz mondta

    Szuper inspiráció! Tíz perce értünk haza az erdőből, összegyűjtöttünk mindent, amit találtunk: gesztenyét, makkot, kisebb és nagyobb tobozokat, borostyánt, sárga faleveleket… Elsőként ajtókoszorút készítünk, a maradékot meg gömb alakú üvegtálakba rakjuk, rétegezve, szerintem nagyon hangulatos lesz. :) És ha beszerzünk egy pár dísztököt, abból mécsestartó készül majd.
    Olyan jó, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége! És idén különösen gyönyörű az ősz.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)