Egyenkönyvek barna papírban

Adrienn kérdezte néhány hete e-mailben, hogy hogy lehetne egységessé tenni a könyvespolcát, és akkor sajnos nem tudtam válaszolni, csak azt, hogy próbálja ki a szivárványos elrendezést). Viszont rögtön eszembe jutott a levél, amikor megláttam ezeket a gyönyörű, natúr könyveket. A bal oldali oszlopban Mara Zepeda kalligráfus saját könyvtárából látható néhány könyv, ezért ilyen gyönyörűen vannak megírva a feliratok – szerintem csodásan mutat a fehér tinta a barna papíron. A jobb oldalin India Hicks könyvei láthatók, aki a Bahamákon élt, és hurrikánszezon alatt azzal kötötte le magát, hogy bekötötte a könyveit. Ő nem a papírra írt, hanem címkéket ragasztott rá.

Még két könyvkötős példa, jobb oldalon fehérben:

Ha a saját könyvgyűjteményt nem is borítjuk be ilyenbe, a tankönyveket még lehet. Szerintem kamaszként imádtam volna, ha Marához hasonló technikával vannak bekötve-megírva a tankönyveim. :)

Képek: Design*Sponge, The Marion House Book

Kategória: Könyv, Kreatív, Lakberendezés

Hozzászólások

 1. Fangtasia mondta

  Kedves Via!

  Nemrég találtam ide hozzád (anno fairybug-tól), s azon veszem magam, hogy lassan nap, mint nap visszajárok ide :)
  Gratulálok a blogodhoz, csak így tovább!

  Témához: egyetemre járok, viszont füzetek helyett a sima A4-es lapokat részesítem előnyben (próbáltam füzetekkel, de vagy otthon felejtettem az aktuálisat, vagy ha épp olyan volt a tanár – vagy az én kedvem – és nem tudtam normálisan jegyzetelni, akkor idegesített, hogy elrontom azzal a füzetet. Plusszba szeretek firkálni is, s egy füzetben nemigen mutatnak ezek jól. A lapok tárolására eddig nem annyira tudtam jó megoldást találni, hátha van valami ötleted :) A dossziékba pakolás azért nem megoldható, mert tetemes mennyiségről van szó, ha egy félévnyi termést is veszünk figyelembe.

  További szép napot kívánok.

  F.

  • mondta

   Szia!

   Köszönöm szépen, hogy itt vagy, örülök, hogy tetszik, amikről írok! :)

   Lefűzős gyűrűs mappában sem gondolkodtál? Nem kell egyenként genothermbe rakni őket, csak kilyukasztani és lefűzni. Lehet egyébként olyan füzeteket is kapni már, aminek perforált az oldala, és ki van lyukasztva előre, napközben elég lenne ezt cipelni, hazaérve kitéped az aznapi termést, és berakod az adott előadás/szeminárium lefűzősébe.
   Más ötletem egyelőre nincs, de írok, ha eszembe jut valami!

   Szép napot Neked is!

 2. -agi- mondta

  Szia Via!
  Én is gratulálok a színvonalas bloghoz! Gyakran jövök inspiálódni, rengeteg jó ötletre leltem.

  Ez az egyenkönyv ötlet már tényleg elvetemült (ha lenne időm, nyomban hozzálátnák csomagolni, he-he)! :)

  Fangtasianak egy ötlet a jegyzetekhez: én anno gyűrűs mappába fűztem le a jegyzeteimet. Ma már inkább spiráloznám. Nemrég vettem egy egyszerű spirálozót (januárban 7000-ért volt az Aldiban), a háztartási naplóm miatt. Sokkal jobban kézhez áll, mint a gyűrűs mappa.

 3. Fangtasia mondta

  köszönöm a tippeket, a spirálos megoldáson már gondolkodtam =)

  Egyelőre a gyűrűs mappa látszik megoldásnak. Egyenként genothermbe rakni kész öngyilkosság szerintem is, vannak ilyen papírdoboz tartók, jobb szó nem jut eszembe rájuk, azokat lehet kedvünkre dekorálni, szerintem a héten szétnézek a boltban ezügyben :)

 4. mondta

  Könyvespolc rendberázására az is nagyon jó, ha szépen méretek alapján rendezünk el egy-egy polcon könyveket, ez a megoldás mellesleg még helytakarékos is. Nálam mindig bal kéz felől vannak a könyvek. Ég és föld a különbség a “csak” polcra rakott és a méret szerint rendezett könyvek között, főleg, ha nagy fali könyvszekrényről van szó.

 5. mondta

  fangtasia: én anno gyűrű mappába gyűjtöttem a lapokat. megszámoztam az előadásokat, és a lapokat (pl 3/4), és színkódoltam a sarkukat is, minden tárgynak volt egy színe, a jobb felső szélt megszíneztem kihúzófilccel. így ha nem rögtön fűztem le, akkor is kiigazodtam :) mivel mindent gyűrás mappában tárolni drága mulatság és az egyetemisták nem arról híresek, hogy felveti őket a pénz, én a félév végén lefűztem tárgyanként a jegyzeteket papírdossziéba, és így felszabadultak a gyűrűs mappák újra. a kidolgozott tételsorokat gyűrűsben tároltam, mert azokba előfordult, hogy bele kellett lapozni később is. aztán kidobtam az egészet :(
  a másik lehetőség, hogy olyan válogatós mappát veszel, minek hívják vajon, szóval olyan, mint egy táska, műanyag, és vannak benne fakkok. összetűzöl egy előadást, és egyszerűen berakod a gyűjtőbe, tantárgyanként egy fakk.

 6. zeugma mondta

  Nekem a könyvespolcon minden könyvem fekszik, szép kis tornyokban egymás mellett. Egyrészt így több fér el, másrészt nem görbülnek-ferdülnek el a könyvek, amit amúgy nagyon utálok.

  A tankönyveimet régen mindig használt plakátba vagy tavalyi naptár lapjaiba szoktam kötni, úgy, hogy a papír fényes fehér hátoldala legyen kívül. Ezt aztán lehet dekorálni sok módon, nekem az jött be akkoriban, hogy öntapadós betűkből tekergős sorokban ráragasztgattam a könyv címét a borítóra. Ha meguntam, vagy elkoszolódott, nem sajnáltam akár év közben is kicserélni a papírt.

  Egyetemre perforált lapos füzettel jártam, ez volt a leggazdaságosabb és legkényelmesebb. Amíg délután otthon kitéptem a lapokat, átnéztem, beszámoztam, feliratoztam a fejlécüket és lefűztem a megfelelő mappába, felért egy fél tanulással.

 7. pkata25 mondta

  Fangtasia! ;) én nagyjából úgy csinálom, ahogy a többiek leírták, mindenki módszeréből megjelenik nálam egy kicsi :)
  én leginkább az olyan füzetet szeretem, amit Via is említett. egyszerű, mert mindig bent van a táskámban, és ha nincs időm/kedvem kitépkedni és elrendezni a lapokat, akár hetekig sem kallódnak el.
  én csak dátumot írok fel, néha egy-egy tárgy nevét (de általában folytatódnak óráról órára a jegyzeteim, így a témakörből már tudom, milyen tárgyhoz való az adott oldal :), és számozom az oldalakat.
  ha a füzetből kikerülnek a lapok, vagy egy nagy gyűrűs mappába gyűjtöm mindet, tárgyanként elválasztva (nem tudom, mi a neve, de lehet kapni ilyen színes elválasztó lapokat, biztos tudod, mire gondolok). vagy pedig külön kis műanyag gyorslefűzőkben gyűjtöm őket. ezeket pedig a polcon szép színes irattartó papucsokban tárolom. most a kedvencem, hogy az IKEA-ban lehet kapni sima fehéret olcsón, máshol pedig találtam direkt ilyen irattartókra való díszítő matricát. de tavaly magamtól ragasztgattam tele mindenféle vidámmal. :)

 8. mondta

  Nagyon jók ezek a képek, de én nehezen tudom elképzelni hogy egyen borítót kapjanak a könyveink. Szeretem a színes borítókat :)
  A könyvespolcon nálam egy polc jut egy kategóriának (művészeti albumok – szépirodalom – ismeretbővítő könyvek, pszichológia, pénzügy – regények – ifjúsági és gyerekkönyvek) és ezen belül vannak méret szerint pakolva, balról kezdve :)

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)