Zónázzunk! – Bevezető

A zónázás, amit lényegében soha véget nem érő szintentartó takarításnak is nevezhetünk, a FlyLady program utolsó szakasza. Az elmúlt másfél év tapasztalatai során azt láttam, hogy a legtöbben a rutinok kialakításával még csak-csak elbírtak, de a zónázás már nagy falatnak bizonyult, ezért arra gondoltam, hogy márciusban – tavaszi nagytakarítás helyett – zónázhatnánk együtt. Ahhoz, hogy ez gördülékenyen menjen, a zónással is megcsináltam azt, amit anno a FlyLady program többi elemével, vagyis kis lépésekre bontottam, kiegészítettem a saját módszereimmel és tapasztalataimmal, és a hazai háziasszonyok igényeire szabtam. Remélhetőleg így még hatékonyabban tudjátok majd menedzselni az otthonotokat. :)

Március nagyon csinos kis elosztású hónap lett 2011-ben, mindenre bőven lesz időnk. A zónanapok az alábbiak szerint alakulnak (hétvégén nem takarítunk! ;)).

A beosztás az eredeti bejegyzés alapján lesz, amit egy kicsit tematizáltam:

 • 1. zóna: – bejárat, előszoba
 • 2. zóna: – konyha, kamra
 • 3. zóna: – fürdőszoba, WC
 • 4. zóna: – hálószoba, gardrób
 • 5. zóna: – nappali, otthoni iroda/dolgozó

Az aktuális zónabeosztást itt nézheted meg.

A gyakorlatban úgy fog kinézni a dolog, hogy én minden héten írok több bejegyzést az adott zónával kapcsolatban, (takarítós, rendrakós leírásokat, inspirációkat, ötleteket), Ti pedig magatoknak végzitek a zónátokat. Közben a hozzászólások között (illetve a Facebookos FlyLady csoportban) biztathatjuk, motiválhatjuk egymást. Áprilistól pedig mindenki végezheti saját magának, a saját tempójában, teljesen testre szabva. :)

Néhány szó a “kimaradt” dolgokról: Természetesen ahogy már a zónázás első említésekor is leírtam, mindenkinek más beosztás felel meg, ráadásul a különböző lakásaink miatt a helyiségek típusai és mennyiségei is eltérőek lehetnek. Van, akinek gyerekszobája is van, van vendégszoba, van plusz öt fürdőszoba, medence és kert, de olyan rendszert úgysem tudok írni, ami mindenkinek megfelel. Most így csináljuk végig közösen, azután mindenki oda pakolja a saját zónáit, ahova szeretné. :) De azt hiszem, ezt a zónázós bejegyzésben eléggé kifejtettem. Most azon van a hangsúly, hogy egymást motiválva gyakorlatban is megcsináljatok egy zónázást, ahogy anno a FlyLady programmal is így volt, és mikor már megy, akkor lehet személyre szabni. Például nekem nincs a nappaliban kandallóm, de akinek van, az március 28-31-ig valamikor azzal is foglalkozzon. Nem fogom írni, de ez nem jelenti azt, hogy a kandalló mocskos marad, jó? :) Minden egyéb szobát listázzatok a számotokra legmegfelelőbb zónában. Akinek van gyerkőce, a gyerekszobákat csapja ahhoz a zónához, ami neki a legmegfelelőbb. A gyerekszobai rendrakásról, rendszerezésről  írtam egy hosszú cikksorozatot itt, ezért erre most egyáltalán nem fogok kitérni a közös zónázás alatt, nem írok róla inspiráló posztokat és egyebeket, mert saját gyerek híján részemről kiveséztem a témát. :)
A fentieken kívül minden olyan takarítási mozzanat kimaradt, amit nem havonta, hanem hetente végzünk (például a hétfői egy órás gyorstakarítás alatt), ezért olyan triviális dolgok nem tartoznak a zónába, mint például az ágyneműcsere, ruhamosás, törölközőmosás, vagy a szemetesek kiürítése. Van több dolog, amit a zónázáson kívül is elvégzek, én például minden helyiségben heti többször söprök-porszívózok a nyuszi miatt, és nyilván a konyhát se havi egyszer kell felmosni, de ezeket beleírtam a zónalistába, hogy emlékeztetőnek ott legyenek.

Azért szólok egyébként ennyire előre arról, hogy egy ilyet tervezek, mert a résztvevőknek lenne néhány “házi feladat”, mielőtt nekilátnánk. Ezek a következők:

1. házi feladat – Listázd a zónafeladatokat!

Minden zónához írd össze, hogy milyen tevékenységet kell ott elvégezni. Ezt a listát fogod segítségül hívni az adott időszakban, ezen a listán fogod pipálni, hogy mi az, amivel végeztél. Minden teendőt írj össze, ami csak eszedbe jut, és olyan feladat, amit jó lenne, ha havonta egyszer elvégeznél!

Segítő linkek:

2. házi feladat – Lomtalaníts!

Ahhoz, hogy rendesen tudj takarítani – mert most lényegében ezen van a hangsúly, nem a pakoláson -, minden felesleges dolgot ki kell dobnod. “Hivatalosan” (= az eredeti program szerint) addig nincs zónázás, amíg minden szoba teljesen ki nincs lomtalanítva. Lehet, hogy vannak olyanok, akiknek ez még nagyon messze van, de szeretnének részt venni ebben a közös projektben is, úgyhogy most ezt elengedjük, és helyette mini lomtalanítást végzünk a közös zónázást megelőző héten, méghozzá a következő képpen.

hétfő: Az 1. zóna (előszoba) mini-lomtalanítása

Az első zóna az előszoba, ezért állítsd be a csipogódat/órádat/mobilodat 15 percre, és dobálj ki mindenfélét, ami az előszobában felhalmozódott. Szórólapok, kilyukasztott buszjegyek… Nézd át a kabátok zsebeit, és azokból is dobd ki a szemetet. Ha van beépített szekrény, nézz át egy polcot vagy egy dobozt, és döntsd el a tartalmáról, hogy mi legyen vele. (Itt a hasznos diagramom, ha segítségre van szükséged.)

kedd: A 2. zóna (konyha) mini-lomtalanítása

Kedden a második zónában, a konyhában lomtalaníts 15 percet. Segítesz magadnak, ha előre dolgozol például azzal, hogy a kezed ügyébe került lejárt élelmiszereket kihajigálod a kukába. Ha van olyan háztartási kisgéped, amire nincs szükséged, írd fel egy cetlire (típusszámmal, egyebekkel együtt), és antihalogató szerdán nyomd fel a Vaterára. :)

szerda: A 3. zóna (fürdőszoba) mini-lomtalanítása

A fürdőszobában is húzd fel a “vekkert”, 15 perc alatt végezz el annyi munkát, amennyit tudsz. Például dobd ki az üres flakonokat, a félig megkezdetteket öntsd össze (ha hasonló az illatuk és nem fognak összeveszni). A beszáradt, tönkrement, kifakult sminkcuccokat hajítsd ki. A lejárt gyógyszereket készítsd össze, és a legközelebbi mászkálás során vidd be a gyógyszertárba.

csütörtök: A 4. zóna (hálószoba) mini-lomtalantása

15 perces vekker, és indulhat a következő gyorsszórás: nézd át a zoknis-bugyis fiókot, és a lyukas, ronda, kinyúlt-kifakult-beszürkült cuccokat dobd ki. Próbálj fel egy-kettő (nem több, mert lejár az órád!) régen nem hordott ruhát, nadrágot, és ha túl nagy vagy “sosemfogyokbele” kicsi, akkor válj meg tőle (ha szép, Vatera, ha nem olyan szép, jótékonyság).

péntek: Az 5. zóna (nappali) mini-lomtalanítása

Az utolsó 15 perc következik. Dobd ki a papírgyűjtőbe a lejárt, érdektelen újságokat. A szemeddel nézz végig a könyvespolcon, és ha van olyan könyv, amitől megválnál, vedd le a polcról, készítsd egy kupacba, és tervezd meg, hogy mikor mész el az antikváriumba beadni, vagy tedd fel valamelyik aukciós oldalra.

3. házi feladat – Írj bevásárlólistát & vásárolj be!

Ha még sosem zónáztál, vagy a takarításban vannak elmaradásaid, lehet, hogy egy-két dolog felkészületlenül fog érni. (Nem szégyen, majd belerázódsz. ♥). Nézd át a zónalistádat, és gondold át, hogy melyik takarítási művelethez milyen eszközre vagy tisztítószerre van szükség. Van ablaktisztítód? Van elég Domestosod a vécékhez? Mivel fogsz portalanítani? Van elég porzsák a porszívódhoz? Ha textil-rongyokat használsz a portörléshez, felmosáshoz, időben mosd ki őket, hogy tisztán várhassák a “bevetést”.

Kedves résztvevők, ez tehát a 3 házifeladat, február 28-ig kérem szépen elvégezni, és március elsején indulunk. Leülhettek. :)

Hozzászólások

 1. tunde.m írta:

  Köszi Via! Ez most nagyon jól jön. Én már februárban megpróbáltam zónázni, a listám már meg is van, de 1,5 hét után lemerültem :-(
  Pont elhatároztam, hogy a héten mini-zónázok, mert hétvégén nagy vendégsereg érkezik, úgyhogy a 15 perc lomtalanítás mellé még beiktatok 15 perc takarítást, aztán márciusban indulhat az IGAZI zónázás :-)

 2. bbogi írta:

  Azt hiszem, én is csatlakozom majd. :) Nekem csak a ruhásszekrény lomtalanításán kellene túlesnem, a többi az már rég be van épülve a rutinomba. Pl: nincsenek üres dobozok, lejárt dolgok, automatikusan töltöm fel a dolgokat, amik elfogytak.
  De jó lesz, ha lesz valaki, aki noszogat :D

 3. trombia írta:

  sziasztok! Eddig zugolvasó voltam, most előbújok. Tök jó, Via, hogy elővetted a zónázást, eddig már nem jutottam el a programban. Egy kérdés a lomtalanítással kapcsolatosan. Nincs ötletetek arra, hogy mit lehet egy gyűjtögető férjjel kezdeni? (A férjet megtartanám, csak a szenvedélyét kellene kezelni.) Nálunk azért nem sikeres a lomtalanítás, mert én nagy lomtalanító vagyok, ami nem kell, attól gondolkodás nélkül megválok, de a férjem “még jó lesz valamire” szokásával nem tudok mit kezdeni. Ezért van még mindig rengeteg tárolandó cuccunk. Tudtok valami megoldást a problémára?

  • írta:

   Szia! Köszönöm, hogy előbújtál, remélem, nem látod meg az árnyékodat és maradsz. ;)

   Férjjel csak azt tudom elképzelni, hogy bevonod, és részévé teszed őt is az egész folyamatnak, hátha rákap az “ízére” annak, hogy milyen az, amikor van hely, és minden elfér. Azt semmiképpen nem javaslom, hogy tudta és beleegyezése nélkül bármit kidobj.

  • írta:

   Ha szeretett rokontól van, akkor megtartod, ha olyan ember, aki csak protokollból küldi, az mehet a szelektívbe. Én is őrizgetem a nagymamámtól kapottakat, és jó elővenni, pedig már 5 éve nem küldözget. :( De mondjuk az általános iskolában kapott általános iskolai nemtudomkicsodától azt nem feltétlenül tartanám meg. Fotózd le és viszlát.

 4. írta:

  Ez a program most nagyon tetszik:)
  Nagy tapasztalat pedig az, hogy lomtalanítani folyamatosan kell, most is volt mit kipakolni. Folytattam a pénteken megkezdett ruhaselejtezést, csak most nem a csomagolás melléktermékeként;) Egyből megtöltöttem még zacskót. A polcon levő dobozoknak még nem estem neki, hazavártam az uramat, mert a legtöbb dolog ott az övé, így én nem selejtezem.

 5. Szofi írta:

  Sziasztok!

  Én is csatlakozom, amennyire egy (talán már nem annyira) hasfájós háromhónapos mellett lehet. Egyébként kalandos ilyen lányka mellett Flyladyzni: sosem tudhatom, hogy kettő, öt, tizenöt vagy esetleg hatvan percem van megcsinálni valamit. Nagy kreativitást és rugalmasságot igényel :-))

 6. írta:

  Jó lenne csatlakozni, de hétköznaponként nálam lehetetlen takarítani. Este fél kilenckor nem sok értelmét látom, hogy nekiálljak. Ha meg a hétvégén csinálom, akkor gyakorlatilag semmiben sem különbözik attól, amit évek óta, zóna és flylady nélkül csinálok. jajj, adjon valaki időt….

  Sok sikert mindenkinek!

 7. Zoe írta:

  Sziasztok!

  Én is flyozok 2 napja, meg azelőtt is egyfolytában takarítottam, de nehéz, mert nagy a ház, meg 2 gyerkőc is van, meg még nincs is kész teljesen, gondolok itt bútorokra…pl az emeleten, ahol egy normális bútor sincs, egy sarokban vannak mappákban az irataink, csekkek, vagy 4-5 doboz, s olyan rendetlen hatása van. Na meg, hogyan lehet szépre ágyazni, ha még nincs ágytakarónk?
  csak a napi pakolásokkal is több óra elmegy. tud vki segíteni?
  Ja és kialvatlan vagyok 3 éve!

  • írta:

   Ágytakarónak egy beszegett 2×2 méteres szép anyag is megteszi, nem kell több ezerért venni egyet. Amíg pedig a többi bútor nem készül el vagy nem tudjátok megvenni, légy türelmes, és ne akard azt is egyszerre letudni.
   Mit értesz napi pakolások alatt? Ha a költözés-beköltözés fázisához tartozik, akkor egyszer annak is vége lesz. És az biztos, hogy a bútorok beszerzése után jelentősen fog csökkenni az idő, ha mindennek lesz helye.

 8. írta:

  amíg nincsenek bútorok, dobozolhatsz is, azt könyebb odébb mozdítani. pl a mappákat tök jól el lehetne rakni. ami nekem nagyon bejött méretre, az ez az ikeás:
  http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70115601 elég merev, erős, sokmindent kibír, egymásra pakolható. a másik kérdés, hogy nincs pénzetek bútorra, nem gondolkodsz-e átmeneti bútorokon, pl mi beterveztünk a pincébe ezekből: http://www.ikea.com/hu/hu/search/?query=gorm ez nagyon olcsó. évekig állt ezen a ruhánk, míg nem vettünk gardróbot. az expedit is egy jól kihasználható bútor. (muzsit, az ikea-ügynököt hallották :D)

 9. írta:

  Sziasztok! Csatlakoznék én is a programhoz! :) Két gyerek, két kutya és munka mellet nem egyszerű a takarítás, állandóan pakolok, teszek-veszek és még sincs látszatja ;)

  Via, gratulálok az oldaladhoz! Nagyon szuper! A blogom lett belinkelve az egyik bejegyzésedhez ;) így találtam ide, és nagyon örülök, hogy itt vagyok!!!!!
  Sylph

 10. shanti írta:

  Sziasztok!
  Ügyesen behoztam a lemaradásokat, hogy csatlakozni tudjak. Tényleg az a helyzet, hogy a rutinok még csak-csak mennek, de a zónázás… Na majd most :)
  Ami most az eszembe jutott, hogy nálunk igazán halmozódnak a zacskók naaagy rendetlenséget okozva (annak ellenére, hogy legtöbbször viszek magammal). Körülnéztem az FKF honlapján, és láttam, hogy a műanyag gyűjtőkbe be lehet dobni azokat is :)
  Bocsánat, ha ezzel a “hírrel” triviálisan együgyűnek tűnök, de annyira megörültem, hogy ezekkel sem kell tovább szennyezni a környezetet :)
  Jó készülődést mindenkinek, Via nagyon köszönjük a befektetett munkád és időd!

 11. bes írta:

  csatlakozom :) jelentem a házifeladatok megvannak…

  Via, egy kérdésem lenne. Van posztod valahol arról hogyan lehet kisebb nagyobb virágokat csinosan kreatívan és funkcionálisan elhelyezni a lakásban?
  Ha nincs, de van ötleted, írsz nekünk errôl?

  (Pl nagymami drót virágállványát most nagyon sajnálom, szépen egyben tartaná a kis növényeimet…. de sajnos eltûnt az élet viharaiban valahol)

  • írta:

   Szégyen-gyalázat, kertészmérnök az anyukám, de – szépen fogalmazva – botanikailag kihívásokkal küszködök, minden virág előbb-utóbb megdöglik nálam, úgyhogy nincsenek virágkompozíciók a lakásban, maximum vágott, ha épp kapok/veszek. (És a nyuszi miatt is inkább kerülöm, nehogy valamit elhullajtson a virág, szegényke meg megegye.) Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne figyelhetném mostantól ezt a témát is, úgyhogy felírtam, megjegyeztem, és ha belebotlok ilyen képbe, lementem, és készítek belőlük egy összeállítást, oké?

 12. Kriszta írta:

  Gratulálok a blogodhoz! Rengeteg erőt ad az a vidámság, a pozitív életszemlélet, ami árad belőle(d)! Köszönöm!
  Régóta olvaslak rendszeresen, és úgy éreztem, itt az ideje csatlakoznom így is. :)
  Sok mindent “beépítettem” már a napjainkba, de a zónázással nem boldogultam, örülök, hogy a jövő héttől közösen végezzük majd!

 13. Draco írta:

  Hya!
  Újabb zöldfülű zugolvasó a fedélzeten :D
  Már régóta készültem regisztrálni az oldaladra, hogy megköszönjem a rengeteg segítséget, főleg hogy jó pár hónapja Veled/Nálad kezdem a napot.
  Aztán az újratöltött zónázás láttán (biztos, hogy nem vagy gondolatolvasó?) úgy döntöttem, hogy ez a legtökéletesebb, vissza nem térő alkarom, úgyhogy Draco közlegény szolgálatra jelentkezik :D

 14. pipacsom írta:

  Tisztelt Háziasszonyok Gyöngyei!

  Hát itten vagyok, a “zónázzunk együtt” programban. :-)
  Az első hétvégém évek óta (úgy 10 év), hogy lelkiismeret fudalás nélkül leültem olvasni délután a teraszunkon, a gyönyörű napsütésben.
  Hogy sikerült kordában tartanom a -TV híján – 10 éve engem kapcsolgató lányaimat. Hogy férjem észrevette, hogy le kellene cserélnie a kinti papucsát a bentire. És még mintha a macska is sejtette volna, hogy itt valami ármány van.
  Fél éve költöztünk falura, egy dupla akkora házba, mint amekkora lakásban addig éltünk. Pedig az is a fejemre borult, hiába próbáltam tervezni. Keresztbe húzták a következők: férj, gyerekek, macska, saját töprengésem, hogy mihez is kezdjek, a kilátástalanság érzete, majd az abból fakadó lelkiismrete furdalás. De most úgy érzem, megtaláltam az “igazit”, mert már nem kell gondolkodnom, és töprengenem (csak behelyettesíteni), és így talán a kilátástalanság érzete sem fog el. Sőt mi több!!!! Lányaim hétvégén úgy takarítottak, mint a kisangyal! Eltökéltem, bevonom őket, mert mindig is tudtam, hogy a “rend a lelke mindennek”, mondtam is nekik párszor, magamat is bíztatván, de nem lett tőle rend. Eltökéltségem netovábbja, hogy ezentúl nem csak mondani fogom, hanem tenni is, szisztematikusan. Evekém!! nem tudnál egy ilyen blogot készíteni a házasságon belüli rendszeres szexről is? Na jó, ez csak vicc volt, de vedd elismerésem jeléül : -))))

  • írta:

   Szia Pipacs! :)

   Köszönöm az elismerést, de nagyon büszke lehetsz Magadra, a munka oroszlánrészét Te csináltad! :D
   A szexhez is ugyanez szerintem a “kulcs”: kis lépések és nem a tökéletességre törekvés. Nem kell minden csóknak “tüzijátékban” végződnie. Két percért is érdemes odabújni a másikhoz, vagy egy hosszabb, szerelmesebb csókot adni, nem kell a végletekben gondolkodni: “nincs két órám, meg se ölelem.” Persze a szexhez (egy házasságban legalábbis :D) két ember kell. :) Olajozottan kell tartani a gépezetet a kis lépésekkel, a reggeli hotspotok lehetnek csókcsaták, simogatások, aztán mire szép “rend” lesz napközben (beindul a fantázia), este jöhet a 15-20-40 perc “zónázás”. ;)

   • pipacsom írta:

    zseniális vagy :-), úgy látom a terv univerzális!

    hajrá asszonyok!

    terjesszétek ki – szárnyaitok mellett – életetek egyéb területeire is eme csodás találmányt, melyet (evetke helyett) eve önzetlenül rendelkezésünkre bocsátott. :-)

 15. pipacsom írta:

  Jelentem: első húsvétom, hogy nem dőltem romjaimba. Voltak kritikus pillanatok, amikor azt gondoltam, hogy… (szokásos), de aztán eszembe jutott: na és mi van, ha valami nem lesz meg? És a “nemtörődömségem” megmentett az összeomlástól, mert tudtam, hogy egyébként meg minden tőlem telhetőt letettem az asztalra. És ez a bizonyosság túlvitt a kríziseken. A gyermekeim is többet segítettek, egyszóval, valóban kellemes volt ez a húsvét, sőt mi több: áldott. :-)

 16. írta:

  Szia Via! Nem tudtam eldönteni, melyik zónás bejegyzéshez írjam, úgyhogy ide csapom a mondanivalómat, úgyis megtalálod:) Ma nyomtattam ki a zónás papírhalmot (meg sok mást is az oldaladról, irtó hasznos dolgokra leltem), áttanulmányoztam keresztül-kasul a dolgot, és úgy döntöttem, hogy nekem KELL! Egy 35négyzetméteres házikót nem bírok rendben tartani :D Mivel előszobaként is funkcionáló konyha+háló(ami nappali is egyben)+fürdő kombinációból áll egyelőre a kicsi házunk, bevettem zónának a pincét (“betanítom” majd a páromat is, és vállalta, hogy ott ő fog takarítani) és az udvarnak azt a részét, ahol a virágok, kerti kiülős asztal van. Lelkesen írogatom össze a tennivalókat, sőt, kiírogattam füzetbe a takarítós, dekor tippeket is, és júliustól remélhetőleg már teljes gőzzel zónázom Veletek. :)

 17. Timi99 írta:

  Szia Via! (s mindenki) :)
  A jelszót végül megkaptam, köszönöm, ahogy az első motivációs hírlevelet is a postafiókomba :)) Egyelőre visz a lendület a rutinokban (is), remélem ki is tart(ok), s majd a zónázásban is. Egy “bajom” azért van: ha idejövök olvasgatni – és már egy ideje így van -, vekkert kell beállítanom, különben ideragadok az oldalra … :))

 18. szoszilvi81 írta:

  Szia!
  Múlthéten mélyedtem el benne, és TERJED A TISZTASÁG!!!
  Köszönöm a sok-sok tippet és ötletet. Igazából még nem állt össze a fejemben a kép, a napi rutin és a zónák egyeztetése, de majd csak letisztul és kialakul a rend.
  Van itt az oldalon aktív fórum?

 19. írta:

  Nem pont ide tartozik, és a bejegyzés se mai, de hátha más is elolvassa a hozzászólásokat…
  A plüssökkel kapcsolatban nálunk az vált be, hogy vettem egy ikeás ágyneműtartót, oda beletettem ami csak belefért, és abból akkor lehet kivenni, ha helyette betesz valamit a gyerkőc.
  Így legalább nincsenek elől, nem is porosodnak annyira. A lányom pedig nagy élvezettel cserélgeti őket.

 20. tschuli írta:

  Kanalazom a lencselevesemet, megy a mosógép, szárad a ruha, ingek vasalásra előkészítve, vacsora-alapanyag fagyasztóból kikészítve olvad… és gyártom nagy lelkesen a zónalistákat, a személyre szabott rutint is ma pótoltam be a hosszúhétvégézés után. Szóval azt hiszem, kezd magába szippantani a rendszer :) Hatékonyabb vagyok, a lakásban lassan már csak a folyamatban lévő barkács-projekt részei képeznek állandósult hotspotokat :D és remélem, hogy a későbbiekben még inkább szükségem lesz a listákra, gyorstakarításra és miegyébre, mert most éppen egy állásajánlatot tartalmazó emailt várok nagyon-nagyon-nagyon…

  Összefoglalva: sokadikként, de én is köszönöm az eddigieket, és haladok tovább lelkesen :)

  (ui. 2013-as naptár/napló is lesz? mazsolázgatom a letölthető lapokat is, és nagyon megtetszett a dolog:) )

  • írta:

   Szia!

   Két típusú feladat van ez esetben, az egyik, ami a saját területetekhez tartozik (tehát pl. nyilván mindenki a saját ágyát ágyazza be, a saját ruháit készíti ki másnapra, stb.) A másik feladattípus pedig az közös helyiségek rendbentartása. Lehetne A hét meg B hét: páros heteken Te csinálod ezeket, páratlanokon meg ő. Üljetek le, beszéljétek át az egészet, osszátok be, a kontrollmappában mindenkinek legyen egy saját színe, és azzal írjátok a feladatokat, így egyértelműen látszani fog, hogy mi kié. Ha pl. van olyan feladat, amit szívesebben csinálnál a közösekből, akkor az legyen mindig a tiéd, de a lakótársad is kapjon egy hasonló kaliberűt, ami meg mindig az övé. Nem kell mindenen osztozni.

 21. Rena írta:

  Szia!

  Lassan a rutinos és zónás program végére érek. Nagyon jó ez a tematika. Csak nálam az a baj, hogy tudom, hogy mit kell csinálnom, de nem tudom, hogy hol kezdjem. Azon tanakodom, hogy, hogy lenne gyorsabb és egymást kiegészítő feladatokat egymás után elvégezni. Tehát nekem a sorrendet nehéz kitalálni. És ha valami megzavar a munkámban, akkor meg elmegy a többitől az egész kedvem és utána már nem tudom, hogy, hogy is legyen tovább. Nekem szerintem jobban beválna az órához való igazítás. Szerinted?

  • írta:

   Szia!

   Nagyon evidens leszek: kezdd az elején. Írsz egy listát, és le van tojva, hogy mi a sorrend, elindulsz az elején, és haladsz szépen tovább. Ezen még iszonyú sok időt el tudsz szúrni, hogy jaj, hogy lenne a legpraktikusabb, legötletesebb, és addig sem csinálsz semmit! Hagyd a maximalizmust. Sehogy nem lesz tökéletesebb, mint amikor elkezded csinálni. Majd menet közben úgyis szerzel tapasztalatokat a saját tempódról, lakásbeosztásodról, arról, hogy mi mennyire koszolódik, igényel-e több foglalkozást vagy kevesebbet. Ez alapján átvariálhatod a tervedet, de ezeket előre, fejben sosem fogod tudni kitalálni (és én sem neked, mert semmit nem tudok ezekről a dolgaidról és nem ismerlek). Ha arra vársz, hogy elméletben 100%-osan felkészült legyél, várhatsz örökre az indulásig.

   Ha megzavar valami a munkádban, utána is — nagy meglepetés — folytasd ott, ahol éppen tartasz!

   Logikusan egy sorrend van, amit érdemes betartani, az pedig a portalanítás-porszívózás-felmosás, de ehhez felesleges ragaszkodni, mert ha éppen rendkívüli felmosást igényel az előszoba, nehogy azért halogasd a feltisztítását, mert jaj, még nem portalanítottál, és jaj, még nem porszívóztál… ennek az lesz az eredménye, hogy megint a végtelenségig halogatod az egészet, és közben bűntudatod is van, meg még a rendetlenség is frusztrál. Nem azért vagy itt, mert ebből elég volt? :)

   Írd meg a listádat, vedd elő, és haladj szépen, sorban, mikor mennyire van időd.

   Ezt olvastad már? http://www.urban-eve.hu/2011/06/07/hasznalati-utasitas-a-rutinokhoz/

   • Rena írta:

    Köszönöm, már olvastam. Igazad van. Ahelyett hogy agyalnék, inkább fogjak hozzá a teendőimhez. Végül is sosem fog eljönni a legmegfelelőbb időpont. Sokan mondták már, ha fele ennyit gondolkodnék és vacillálnék, akkor nem lenne ennyi problémám.

 22. Katalinkabogar írta:

  Azt hiszem, nekem egy picit lassabban megy ez a program, mint másnak… :) (sebaj, a hatás azért így is érződik.)
  Kialakítottam a saját “zónáimat”, a hozzájuk illő feladatokkal, és összeírtam. S mivel kevésnek találtam a listát, hozzábiggyesztettem minden zónához, hogy (ha elfogytak a takarítós dolgok) – jöhet a dekoráció. :) Kíváncsi vagyok, meg tudom-e csinálni. Mindenesetre, összességében nem csak a szobám, de az egész életem rendezettebb egy picit. És most már van terem nem csak a szobámat, de az életemet is dekorálni. :) (apropó: izé… ehhez a fészbuk-csoporthoz hol, hogy tudok csatlakozni?)

 23. Dóri írta:

  Kedves Via!

  Köszönöm a zónázós ötletet, én is elkezdtem agyalni rajta, és személyre szabom, mert az albink ahol lakom, kicsit más elrendezésű. Remélem sikerül végigcsinálnom, és akkor több időm lesz többek között itt (is) inspirálódni és feltöltődni. A blogodat egyébként régebben elmentettem, de csak most tudok vele érdemben foglalkozni, szemezgetni az érdekes témák közül, amelyekből van bőven. :)

  Dóri

 24. lunazr írta:

  Sziasztok!
  Elmesélem az én történetemet is, mert lassan már sikerszagú és nagyon-nagyon köszönöm.
  Én rendetlen vagyok, a tisztaságot szeretjük, a rendet igényelnénk, csak hát… Reggel háromnegyed hatkor megyek el otthonról és este fél nyolckor érek haza vagy fél kilenckor. Szoktam főzni egyszerű vacsorákat, ez volt a maximum házitündérkedés eddig.
  Általában úgy éreztem, hogy képtelen vagyok fenntartani (sőt, kialakítani) legalább egy kis helyes rendet. meg hát ugye ha nekiálltam valaminek, azt meg igazán tökéletesre akartam csinálni, meg voltam győződve arról, hogy minden kisebb-nagyobb rendrakás nagyon időigényes, utálatos és fárasztó, úgyhogy neki sem álltam.
  Rendetlenségemet tetézendő van egy velünk élő, permanens házalakítás- felújítás (kis lépésekben csináljuk, régóta), ami kicsit mentség a kupira, de inkább nyomasztó, hogy mindenhol van valami: fúrószár, malteres vödör, szögek, csavarok, szerszámok, munkavédelmi kesztyűk.

  A hétvégéim abból álltak, hogy próbáltam szintbe hozni az elhasználódott házat. és ha volt egy olyan hétvége, amikor elutaztunk, kertben dolgoztam, ünnepelni mentünk vagy épp megcsináltunk valamit a házon együtt a férjemmel, akkor nem volt mosás, nem volt rendes takarítás, csak olyan “na jó, legalább mossak fel”. Marha stresszes egy dolog ilyen házban élni. Ide nem jöhetett váratlan vendég vagy vízóra-leolvasó, és csak annak örültem, hogy van hely a fenekünknek leülni legalább. A takarítás egyet jelentett azzal, hogy a végére azt gondoltam, egyszerűbb lenne az összes cuccomat felgyújtani a francba.

  Egy hét hírlevél után érzékeltem már a változást a házon, a programban tartottam magam ahhoz, hogy egyszerre csak egy lépést vegyek hozzá, és csoda történt velem. és a házzal.

  Felsázmolódtak a kisebb-nagyobb kupirakások (és tényleg csak napi 2-2 percet foglalkozom vele) van egy alaptisztaság. Reggel nem valami lyukas-bolyhos harisnyát akarok magamra rángatni. Most olyan, mintha több időm és energiám lenne. Pedig csak azt tartom be, amit írsz, Via. Már egész jó hazajönni. már nem idegesít valami felhalmozódott mosnivaló, mert tudom, hogy úgyis meglesz. (amikor 2 hétvégét hagytam ki egymás után mosásból és cseréltem ágyneműt is, hát ne tudjátok meg….) Oké, hét közben (amíg nem lesz időzíthatő mosógépem) nem fogok sokszor mosni, mert képtelenség… Néha elmarad a 15 perc lomtalanítás-szortírozás is, és nem tartom be a hétvégi tilalmat, de nem stresszelek, nem töltöm a drága hétvége minden percét azzal, hogy “jaj, minek álljak neki. annyi mindent kellene” – mert tudom, hogy meglesz, tudom hogy elég kétszer fél óra szombaton, és azzal már megvan a szint, ami már elviselhető és haladok is előre.

  Annak is ajánlom, hogy vágjon bele, aki őrült időbeosztással él, és a hétköznapokon csak kevés ideje van, meg lehet csinálni, és örömet okoz. Ami szerintem a kulcsszó az a türelem. És az is tanulható. Nem ajánlom azonban senkinek, hogy a rutinépítés nélkül azonnal zónázni akarjon. Egyszer próbáltam úgy is, felesleges erőlködés volt, felkészületlen voltam és hullafáradt az egésztől, nem készítettem jól elő. Szépen lassan beépültek az életembe a rutinok, ez nagyon jó kapaszkodót ad. RÁadásul röhej, de mindenre átragadt ez a típusú fontolva haladás. A munkahelyemen is ügyesen érvényesítem, az asztalomon rend van, mindennek van helye, nincsenek kósza papírok. És a mosogató is fényes! (Többször kaptam magam azon, hogy törölgettem a vízcseppeket a munkahelyi mosogatóról.) :D

  Egyszóval: köszönöm. És mindenkinek tanácsolom, hogy ésszel csinálja, türelemmel és ne idegeskedjen. Jók vagyunk!

 25. Moira írta:

  Drága Via!
  Először is szeretném megköszönni az egész programot. Bár az elmúlt hetekben sokat betegeskedtem (megfázás plusz migrén, brrrr…), meg iskolakezdés volt a nagyobbik gyerekemnek, mégis sokkal jobban néz ki a lakás. Nagyobb a rend és a tisztaság, és én is nagyobb kedvvel állok neki a feladatoknak. Az már csak a hab a tortán, hogy múltkor velem aludt a nagyobbik lányom, és reggel szépen beágyazott, mert látta, hogy én is csinálom. :)
  Ma nekikezdtem az első zónának, hozzácsaptam az emeleti “közlekedőt”, meg a lépcsőt is. És itt lenne egy kérdésem. Kezeletlen fa lépcsőm van, szerinted mivel tisztítsam? Ha enyhe szappanos vízzel lemosom, az jó szerinted?
  Köszi mégegyszer, egy elégedett FlyLady-s :)

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)