Tematikus magazinok rendszerezése

Nagyon-nagyon régen már mutattam, hogy hogyan rendszerezem a szétbrutálkodott (kivagdosott és kiselejtezett) magazinokat, most egy aktuális frissítés miatt végre civilizáltan meg tudom mutatni, mit csinálok azzal, amit megtartok egyben. :) A kreatív magazinokról van szó, amik 95%-ban a Praktikát jelentik (2002-2008-as évfolyamok). Ezeket teljesen feleslegesnek tartottam évfolyam szerint rendezni (ellentétben mondjuk a Glamourokkal), hiszen soha nem lesz olyan kedvem, hogy hm, vajon 2003-ban milyen kézműves trendek voltak? 6 mappát alakítottam ki nekik: húsvét, tavasz, nyár, ősz, tél, karácsony. Így sokkal “felhasználóbarátabb” lett a dolog – én vagyok a felhasználó, és szeretek nem kiszúrni magammal.

Eddig ronda, szedett-vedett mappákban voltak szegény kreatív magazinjaim. Néhány mappa echte Praktikás, de mivel nem volt belőle elég, nem tudtam az összeset abban tartani. A címkézést ősrégi, maradék Csipkerózsikás vignettákkal oldottam meg. Nagyon menő, tudom. Tegnap az IKEÁban nem bírtam tovább, beszereztem 6 civilizált kinézetű mappát, amik strapabíróak is (nem látjátok a fotón, de a régiek közül soknak az alja ronda szigetelőszalaggal van megerősítve). A hetedik mappában egyéb újságok és katalógusok voltak, ezeket besoroltam a 6 mappába, így most egységes a polc kinézete. A régiek mentek a szelektív papírgyűjtőbe.

Sajnos az oszlopok miatt nem férnek el szép egyenesen, de legalább egységesen néznek ki. Nekem már így is jó. :)

Ez a fajta rendszerezés egyébként akkor a legjobb, ha nem bővül a gyűjtemény, illetve akkor egy idő után minden évszak/téma kaphat két mappát. Én már jó pár éve nem veszem a Praktikát, maximum a húsvéti meg az adventi számokat, ezek még elférnek a helyükön.

A BBC GoodFoodjaimat is tematikusan tartom, hiszen recepteket is inkább keresek szezonálisan mint évek szerint. Nekik elég volt 4 kategória: tavasz, nyár, ősz, tél. Nem címkéztem, csak sorban vannak. :) Ezeket se veszem már egy éve, úgyhogy nekik nem is kell több hely. A Vegetarian különszámokat néha megveszem, azok még elférnek a megfelelő mappákban.

Felettük Harry Potter & Eragon, mellettük Nigella és Rachel Allen. Jó társaság.

Egyébként lehet, hogy divatlapot is érdemes lenne így szortírozni, bár ott évről évre több a változás, úgyhogy egyelőre nem bántom őket. :) Magazinszortírozásról korábban itt írtam már.

Kategória: Magazin, Rendszerezés

Hozzászólások

  1. luxusrozi mondta

    Már tavaly is nagyon tetszett ez a cikked, és a héten eljött az ideje, hogy megvalósítsam! Több évnyi gasztromagazint szortíroztam négy évszak szerint. Olyan klassz lett! Direkt széles mappákat vettem, hogy azért legyen üres hely is… :)
    Köszönöm az inspirációt…

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)