Foursquare-ezz okosan!

Későn kapcsolódtam az okostelefonok világába. A telefonom továbbra is buta, de a tabletem segítségével már én is értem, miért mókásabb nem PC-n lövöldözni a madarakat a disznókra, random fotókkal terhelhetem a Facebookos ismerőseimet, amikor csak akarom, és akit érdekel, még azt is megtudhatja, hogy épp merre járok — ha bejelentkezem Foursquare-en.

Évekkel ezelőtt, még amikor nem létezett mobilnet és okostelefon, kitaláltunk egy tök jó kis appot (akkor még ez a szó sem létezett), elneveztük “Környék”-nek. Ajánlásokat lehetett volna írni adott hely cukrászdáiról, éttermeiről, kisboltjáról, színházáról, fodrászáról, turkálóiról, butikjairól, könyvesboltjairól, kávézójáról, stb. amit a barátaid és a környéken járók mind láthattak volna egy bekötött térkép segítségével. A papírra rajzolt kezelőfelületen kívül semmi nem készült el belőle, de szerencsére jött a Foursquare, megcsinálta ugyanezt. Én nem lettem az ötletből milliomos, de felhasználóként azért ki tudom élvezni az app előnyeit. :)

Mi ez a Foursquare és mire jó egyáltalán?

A Foursquare segítségével (iPhone-ra és Androidra is letölthető, ingyenes alkalmazás – keress rá az App Storeban vagy az Android Marketen) bejelentkezhetsz az adott helyen, ahol éppen vagy, legyen az bármilyen szolgáltató helyiség. Készíthetsz fotót a bejelentkezésedhez, és írhatsz ajánlást vagy tippeket: jó a kávé, de pocsék a krémes; délben ne gyere, mert tömeg van, de kettőtől már tök üres a hely; hideg volt a leves, visszaküldtem, de rendesek voltak, mert hoztak újat, és nem kellett kifizetnem; itt árulják a világ legjobb lángosát! stb. Készíthetsz listákat bármilyen témában: a legjobb pékségek, a legjobb ebédhelyek Budapesten (ilyet csináljon valaki, vegát! vagy majd én :)), amit ismerősök és nem ismerősök is követhetnek, és szerintem ez nagyon hasznos, egyrészt ha jobban meg akarod ismerni a környékedet, másrészt ha utazol valahova, és körbe akarsz nézni a helyiek szemével. A külföldiek által látogatott területeken érdemes angol nyelvű ajánlásokat is írni, én legalábbis nagyon örülnék neki, ha külföldi utazásnál, teszem azt Bécsben “személyes” ajánlást kapnék a helyi emberkéktől, hogy hol a legtutibb a Sacher torta, vagy hol van a legjobb reggelizős hely a szállodám fél kilométeres körzetében. :) Két klikk az egész, és máris bennfentes vagyok. A beépített térkép segítségével azt is megnézhetjük, hol vannak a környékünkön a legnépszerűbb helyek (fél kilométeres körzet a legkisebb, amit beállíthatunk, 20 km a legnagyobb), és egyes helyek még kedvezményeket is biztosítanak a Foursquare használóknak (első bejelentkezésért, harmadik bejelentkezésért, stb).

A bejelentkezéseidhez (hivatalos nevén check-in vagy becsekkolás) járnak pontok, virtuális kitűzők (badge-ek), szóval gyűjtögetős feelingje is van a dolognak, lehet előrehaladni a ranglistán, versenyezni a barátaiddal, hogy ki hány pontot gyűjtött a hónapban, de engem ez a része érdekel kevésbé. :) (Persze nem mondom, hogy nem jó mayornek lenni. :)))

Fő a biztonság!

Fontos a biztonsági szempontokra is kitérni, hiszen valamennyi kockázata van ennek az egésznek: ha túlkommunikálod a hollétedet, azt arra méltatlanok kihasználhatják. Vannak, akik a munkahelyüknek, sőt, otthonuknak is készítenek oldalt, és minden nap szépen bejelentkeznek oda, amikor megérkeznek. Persze, jó sok pontot lehet ezzel a rengeteg bejelentkezéssel generálni, de szerintem ennek nincs értelme azon kívül, hogy mindenki tudja, hogy otthon vagy, vagy dolgozol – mobilon úgyis elérnek, ha akarnak. A munkahelyes annyira még nem is gond, viszont a lakásba csekkolás már cikibb (nem olyan értelemben, hogy nem menő, hanem biztonsági szempontból). Ami véd, az az, hogy a Home (“Otthon”) kategóriájú helyek a nem barátaid számára a térképen nem jelennek meg pontosan, csak a körülbelüli környéket mutatja a program — DE (és itt jön egy nagy de) az ajánlós faktor miatt nem csak a konkrét barátaidat követed (róluk úgyis tudod jobb esetben, hogy hol szeretnek sörözni vagy mozizni), hanem ha vannak érdekes emberek, akikkel bejelölitek egymást, mert tök jó helyekre járnak, jó ajánlásokat írnak, stb., azok számára automatikusan látható lesz az otthonod pontos helye — és az is, hogy mikor vagy, vagy éppen nem vagy ott, amennyiben rendszeresen bejelentkezel.

A Foursquare-es barátaid látják az összes bejelentkezésedet, mert elküldi nekik a telefonra az értesítőt a program, tehát ha épp bejelentkezel valahova, akkor minden barátod (ha kéri), kap értesítőt, hogy pl. “Zoli éppen a C&A-ban van”. Vissza nem kereshetőek a bejelentkezések, tehát nincs – még a barátaid számára sem! – egy lista arról, hogy mikor hol voltál, csak a legutóbbit mutatja, hogy “last seen at XY kávézó”. Kivétel, ha beállítod, hogy minden bejelentkezésedet kitegye Facebookra vagy Twitterre, ez esetben az ottani logban szépen visszakövethető, hogy mikor hol jártál. Ezt én semmiképpen nem ajánlom, nehogy azért keveredj bajba a főnöknél, mert a Twitteredről tudja meg, hogy a betegnapodat a Borbíróságon töltötted… Meg egyébként is, ennyire minimálisan paranoidnak lenni szerintem nem árt. :)

Ami jó hír, hogy ajánlást akkor is írhatsz egy helyről, ha éppen nem vagy ott, és be se jelentkeztél soha. Ez nekem nagyon hasznos, mert én pl. a tabletemet nem rántom elő mondjuk egy gyógyszertárban, hogy bejelentkezzek, (szerintem elég hülyén venné ki magát :D), de ha mobilon vagy, nyugodtan tedd meg, és pl. írd oda azt is, hogy mikor van a nyitvatartás (vagy fotózd le), hátha hasznos lesz valakinek!

Engem itt találtok meg, jelöljetek be nyugodtan, igyekszem hasznos tippekkel bővíteni a rendszert, és nagyon kíváncsi vagyok a Ti tippjeitekre is! Szerintem nagyon praktikus (is tud lenni) ez a Foursquare, ha ésszel és kreatívan használjuk, és igazi kincsekre lehet bukkanni a segítségével. :)

Kategória: Ajánló, Utazás

Hozzászólások

 1. Franyek mondta

  Sokszor találkoztam már ezzel az alkalmazással facebookon, de nem értettem, hogy mi értelme van annak, hogy ismerőseim közlik velem, hogy éppen hol vannak.
  Viszont ahogy most leírtad tényleg hasznos lehet :) Sokszor volt már velem, hogy mentem a városban és ebédelni akartam valahol, de annyira nem ismertem a környéket, hogy tudjam, hogy hol lehet egy jó kifőzde vagy hasonló. Ezekben az esetekben általában olyan helyekre mentem, amiket ismertem, pedig mindig is szeretek új helyeket felfedezni, de amikor nincs időm céltalanul az utcákat járni, akkor nehéz…
  Szóval köszi a tippet, már megyek és regisztrálok is :)

 2. mondta

  lakásról/munkahelyről folyton bejelentkezni szerintem azért sem jó, mert az nekem játékrontás, nyilván ha minden nap van két extra bejelentkezésed, akkor sokkaltöbb pontod van.

  biztonságilag meg meg lehet azt csinálni, hogy miután felvettél egy venuet, gépen bejelentkezel és átrakod a térképen egy kicsit a gombostűjét:)

 3. almond mondta

  fú Via, pont ez jutott eszembe, h csinálhatnál itt a blogon egy folyamatosan bővülő adatbázist, ahova külön kategóriákban bárki beírhatná, h hol mit ajánl. de ezek szerint ezt már feltalálták…bár nekem is buta a telefonom sőt még tabletem sincs, de facebookon vagy a személyes oldalatokon +tudom nézni, h mit ajánlotok. köszi :)

  • mondta

   Nekem is eszembe jutott már egy ilyen adatbázis, de ahhoz, hogy az átlátható legyen, baromi sokat kéne szerkesztgetni, kategorizálni… Például gondoltam ilyesmire, hogy kerületenként leírnánk, hogy mi a jó az adott környéken. Na de feljön egy ember vidékről, leszáll a Keletiben, ami a VII. kerület, és térkép nélkül nem fogja tudni, hogy a VIII. kerületben a Kreatív Hobby az igazából ötszáz méteren belül van a IX. kerületi Iparművészeti múzeumhoz képest… Hiába nyomtatja ki, hogy ezt meg azt ajánljuk adott kerületekben. Én se mindig tudom a külsőbb kerületek sorrendjét, és hogy mi érintkezik micsodával, és azt se tudom, hogy melyik utca kapcsolódik mihez, szóval csak magamból indulok ki.
   A Foursquare-ben pont az a szuper, hogy látszik a térképen, hogy Te itt vagy, azaz izé meg ott van, és hogy éppen hányadik kerület, teljesen mellékes.

   Regisztrálj Foursquare-re nyugodtan, mert nem kell hozzá okostelefon, hogy készíthess listákat és ajánlásokat, azt a webes felületen is el lehet érni, szóval ha van valami tuti tipped, akkor nehogy emiatt ne tudjunk róla! :)

   Rakjuk tele tippekkel az egész várost, sőt, az egész országot! Minden eldugott sajtboltról, virágosról, antikváriumos bácsiról és régiséges néniről tudni akarok! :)

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)