Foszlós fonott kalács

A legfinomabb kalács a világon, és még gyorsan meg is van. Berni blogjáról származik a recept, ezúton is nagyon-nagyon köszönöm!

Hozzávalók egy nagy, 80 dekás kalácshoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 250 ml tejszín (tejjel kipótolhatod, ha nincs ennyi, nálam 2 dl tejszín és 0,5 dl tej ment bele)
  • 7 deka méz (vagy ennek megfelelő cukor, kb. 2 evőkanál)
  • 2,5 dkg friss élesztő, vagy 1 csomag szárított
  • 2 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • a tetejére: 1 tojás sárgája, löttyintésnyi tej

Az összes hozzávalót beborítottam a robotgép üstjébe, és 5 perc alatt hólyagosra dagasztottam. (Nem kell felfuttatni az élesztőt, szépen megkelt így is a tészta, de ha akarod, valamennyi langyos tejben melegítsd fel. Természetesen kézzel is dagasztható, csak úgy kicsit több időbe telik.) Meleg helyen kelesztettem, amíg megnőtt, aztán lisztezett deszkán elkezdtem a formázást: 1/3-át leszedtem a tésztának, majd a kisebb és a nagyobb gombócot is 3-3 részre osztottam és összefontam, így lett egy kicsi fonatom, meg egy nagy fonatom. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráfektettem a nagy fonatot, a nyújtófával a közepébe nyomdáztam egy vájatot, és lekentem a tojássárgája+tej keverékkel. A vájatba befektettem a kis fonatot, és azt is lekentem a keverékkel. A sütő aljába tettem egy kis kerámia formában vizet, majd betettem a tepsit, és bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra. Amíg melegedett, szépen kelt tovább a tészta. Akkor van kész, amikor szép fényes-barna a teteje (kb. 35 perc, de nézz rá gyakran). Uzsonnára vajjal és őszibaracklekvárral ettem. :)

Ha a tésztát hűtőbe teszed kelni, reggel sütheted ugyanígy, csak formázni kell és mehet is a sütőbe.

Kategória: Gasztro

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)