Friss zöldség 2 héten belül: óda a zsázsához

A petrezselymem 3 hetes, nagyon szépen nődögél, de nagyon nehezen bírom még ki két hónapig, hogy learathassam a saját termesztésemet. :) Amikor megláttam ezt az – érthetetlen okokból Ciara zenéjére vágott – gyorsított zsázsanövős felvételt, rögtön tudtam, hogy nekem rá van szükségem – 24 órán belül már kibújik a földből, és lehet neki örülni! Addig meg hadd nőjön a petrezselyem. :) (Meg a bazsalikom meg a többiek.) Helyes kis cserépben elfér, kap egy kis földet, és kész is. Örülök, hogy a zsázsa a csírákkal ellentétben földben van, és ollóval kell “szüretelni”. Mindenképpen ki akarom majd próbálni a csíráztatást is, csak a penészedéstől tartok – nagyon el lehet riasztani a penésszel (utálom a penészt). Szóval elsőre jó lesz nekem a zsázsa. Bálint gazda a honlapján elég hülyebiztosan leírja, hogy mit és hova, ami áldás annak, aki annyira botanically challenged, mint én (poltikailag korrektül fogalmaztam, amúgy csak hót sötét vagyok a növényekhez, mert az emberekkel és a nyulakkal ellentétben nem kommunikálják, ha szomjasak — de dolgozom az ügyön, ha ők nem tanulnak meg beszélni, én figyelek rájuk jobban. :)) Szóval holnap megyek magért, és 10-12 nap múlva már nyeshetem is a kis zöld hajtásokat – szendvics mellé tökéletes lesz reggelire. A netes kutakodás során bukkantam egy nagyon aranyos megoldásra, ami Húsvétra még bőven elkészülhet: megtisztított tojáshéjba kell ültetni, és mindenki a saját tojásának “haját” eheti a húsvéti reggeli mellé.

Tapasztalt zsázsa-szakik, jöhetnek a tanácsaitok!

Hozzászólások

 1. írta:

  imááááááádom a zsázsát, én is épp holnap fogom elhinteni :) spriccelős flakonnal öntözöm. ha dőlöngélnek, akkor biztos öntözni kell, csak ne túl sokat egyszerre. gyorsan felélednek a víztől… vajaskenyéren isteni (meg bármin), enyhén csípős tormára emlékeztető íze van. én egy nagyon ötletes karácsonyi képeslapot láttam zsázsával kombinálni http://gyermekszoba.blog.hu/2010/11/18/elo_kepeslap karácsonyig talán elkészítem :)

 2. írta:

  közben elolvastam Bálint gazda tanácsait. nekem nem hajoltak meg a szárak, a spricceléstől, bizonyára mert egyszerre kevés vizet fújok rájuk és nem közelről. de majd megpróbálom a földet áztatni… a vattás megoldás nekem nem vállt be, ugyanis a vékony vattaréteg, amivel beborítottam a magokat, az öntözés során megkeményedett és a csírák nem tudtak a felszínre törni, a végén ki kellett dobnom az egészet. és nagyon sűrűn szoktam szórni, mert sok nem kel ki. nehéz jó magot találni (báris nálunk…)

 3. nanica írta:

  Én is elolvasta Bálint gazda tanácsait. Én sosem takartam le, mert azt olvastam, hogy a mag fényen csírázik és ezért földet sem raktam a magok tetejére. (eddig működött és mag sem maradt a levél végen.)
  Azt olvastam viszont, hogy ugyan oda már nem lehet újra ültetni, mert a gyökerei olyan anyagot termelnek, ami gátolja a magok csírázását.
  Szóval sima cserépalátét, pici sima virágföld, rá a mag, víz. És lehet várni, nem sokáig…
  Az a jó, hogy a gyerekeim is megeszik. Lányom két évesen Zellenkének nevezte, nem tudta megjegyezni a nevét és összekeverte a zellerrel. :D

 4. Kriszta írta:

  Én egy lapos tálkába teszek vattát bevizezem, a felesleget leöntöm róla, egy picit meglapogatom, hogy ne álljon rajta a víz, majd rászórom a tetejére a magokat, egy hét se kell neki, már szüretelhetem ollóval, a gyökere a vattában ragad. Néha ellenőrzöm a vattát, hogy nem száradt-e ki, mert akkor öntök alá egy kis vizet, a felesleget pedig leöntöm róla. Soha nem lett penészes, és le sem hajoltak a szárak. De most a tavasz közeledtével azt hiszem kipróbálom a földbe “ültetést” is, a cserép alátétbe “vetés”, jó ötlet nagyon, köszönöm! (A cserépbe ültetéssel a szüreteléskor akadtak nehézségeim, ugyanis nehezen fértem hozzá a szárakhoz az ollóval…)

 5. írta:

  Via, szerintem nem gond, ha nem lyukas aljú cserépbe teszed. ha a spricnizés nem válna be, akkor egyszrűen megöntözöd a cserép széléhez támasztott edényedből/kannádból, azután kicsit megdöntögeted a cserepet, hogy eloszoljon a víz, és kész. mikor nem volt spricnim, akkor úgy csináltam. de most támad az az ötletem, hogy a műanyag kiwiskosár pont jó lesz ültetésre, annak vannak lyukak az alján, csak el kell vágni, mert túl magas, nem lehetne szüretelni a zsázsát. éreztem, hogy nem kell kidobnom a kiwis kosaret, csak nem tudtam még, hogy miért :)

 6. Anyatigris írta:

  Zsázsa maggal én is szemeztem a múltkor, de metélőhagymát választottam helyette.(Imádom pl. túrókrémhez, körözötthöz).
  Már az ablakpárkányon csücsülnek a figurák is, de nem tojáshéjból, hanem mini joghurtos dobozból csináltuk a gyerkőcökkel hétvégén. Szeme-szája már van (nyomtattam), várjuk mikor nő a hajuk:)
  Egy másik cserépben pedig madársalátával kísérletezek.

 7. írta:

  Sziasztok! Sok éves kudarc után tavaly megtaláltam az IGAZI módszert :) Egy magas falú befőttesüvegbe szórom az előzőleg utasítás szerint beáztatott magokat. A tetejét egy vízáteresztő anyaggal (géz, tüll, stb.) zárom le. Mindennap átmosom és lefele fordítom, h kicsurogjon a víz belőle. 3 nap múlva már van friss csírám, és hihetetlen jóízű! Egyszerre csak 2 félét szoktam, különben olyan sok lesz, h nem győzzük enni :))

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)