Friss zöldség 2 héten belül: óda a zsázsához

A petrezselymem 3 hetes, nagyon szépen nődögél, de nagyon nehezen bírom még ki két hónapig, hogy learathassam a saját termesztésemet. :) Amikor megláttam ezt az – érthetetlen okokból Ciara zenéjére vágott – gyorsított zsázsanövős felvételt, rögtön tudtam, hogy nekem rá van szükségem – 24 órán belül már kibújik a földből, és lehet neki örülni! Addig meg hadd nőjön a petrezselyem. :) (Meg a bazsalikom meg a többiek.) Helyes kis cserépben elfér, kap egy kis földet, és kész is. Örülök, hogy a zsázsa a csírákkal ellentétben földben van, és ollóval kell “szüretelni”. Mindenképpen ki akarom majd próbálni a csíráztatást is, csak a penészedéstől tartok – nagyon el lehet riasztani a penésszel (utálom a penészt). Szóval elsőre jó lesz nekem a zsázsa. Bálint gazda a honlapján elég hülyebiztosan leírja, hogy mit és hova, ami áldás annak, aki annyira botanically challenged, mint én (poltikailag korrektül fogalmaztam, amúgy csak hót sötét vagyok a növényekhez, mert az emberekkel és a nyulakkal ellentétben nem kommunikálják, ha szomjasak — de dolgozom az ügyön, ha ők nem tanulnak meg beszélni, én figyelek rájuk jobban. :)) Szóval holnap megyek magért, és 10-12 nap múlva már nyeshetem is a kis zöld hajtásokat – szendvics mellé tökéletes lesz reggelire. A netes kutakodás során bukkantam egy nagyon aranyos megoldásra, ami Húsvétra még bőven elkészülhet: megtisztított tojáshéjba kell ültetni, és mindenki a saját tojásának “haját” eheti a húsvéti reggeli mellé.

Tapasztalt zsázsa-szakik, jöhetnek a tanácsaitok!

Kategória: Húsvét, Kert & növények

Hozzászólások

 1. mondta

  imááááááádom a zsázsát, én is épp holnap fogom elhinteni :) spriccelős flakonnal öntözöm. ha dőlöngélnek, akkor biztos öntözni kell, csak ne túl sokat egyszerre. gyorsan felélednek a víztől… vajaskenyéren isteni (meg bármin), enyhén csípős tormára emlékeztető íze van. én egy nagyon ötletes karácsonyi képeslapot láttam zsázsával kombinálni http://gyermekszoba.blog.hu/2010/11/18/elo_kepeslap karácsonyig talán elkészítem :)

 2. mondta

  közben elolvastam Bálint gazda tanácsait. nekem nem hajoltak meg a szárak, a spricceléstől, bizonyára mert egyszerre kevés vizet fújok rájuk és nem közelről. de majd megpróbálom a földet áztatni… a vattás megoldás nekem nem vállt be, ugyanis a vékony vattaréteg, amivel beborítottam a magokat, az öntözés során megkeményedett és a csírák nem tudtak a felszínre törni, a végén ki kellett dobnom az egészet. és nagyon sűrűn szoktam szórni, mert sok nem kel ki. nehéz jó magot találni (báris nálunk…)

 3. nanica mondta

  Én is elolvasta Bálint gazda tanácsait. Én sosem takartam le, mert azt olvastam, hogy a mag fényen csírázik és ezért földet sem raktam a magok tetejére. (eddig működött és mag sem maradt a levél végen.)
  Azt olvastam viszont, hogy ugyan oda már nem lehet újra ültetni, mert a gyökerei olyan anyagot termelnek, ami gátolja a magok csírázását.
  Szóval sima cserépalátét, pici sima virágföld, rá a mag, víz. És lehet várni, nem sokáig…
  Az a jó, hogy a gyerekeim is megeszik. Lányom két évesen Zellenkének nevezte, nem tudta megjegyezni a nevét és összekeverte a zellerrel. :D

 4. Kriszta mondta

  Én egy lapos tálkába teszek vattát bevizezem, a felesleget leöntöm róla, egy picit meglapogatom, hogy ne álljon rajta a víz, majd rászórom a tetejére a magokat, egy hét se kell neki, már szüretelhetem ollóval, a gyökere a vattában ragad. Néha ellenőrzöm a vattát, hogy nem száradt-e ki, mert akkor öntök alá egy kis vizet, a felesleget pedig leöntöm róla. Soha nem lett penészes, és le sem hajoltak a szárak. De most a tavasz közeledtével azt hiszem kipróbálom a földbe “ültetést” is, a cserép alátétbe “vetés”, jó ötlet nagyon, köszönöm! (A cserépbe ültetéssel a szüreteléskor akadtak nehézségeim, ugyanis nehezen fértem hozzá a szárakhoz az ollóval…)

 5. mondta

  Via, szerintem nem gond, ha nem lyukas aljú cserépbe teszed. ha a spricnizés nem válna be, akkor egyszrűen megöntözöd a cserép széléhez támasztott edényedből/kannádból, azután kicsit megdöntögeted a cserepet, hogy eloszoljon a víz, és kész. mikor nem volt spricnim, akkor úgy csináltam. de most támad az az ötletem, hogy a műanyag kiwiskosár pont jó lesz ültetésre, annak vannak lyukak az alján, csak el kell vágni, mert túl magas, nem lehetne szüretelni a zsázsát. éreztem, hogy nem kell kidobnom a kiwis kosaret, csak nem tudtam még, hogy miért :)

 6. Anyatigris mondta

  Zsázsa maggal én is szemeztem a múltkor, de metélőhagymát választottam helyette.(Imádom pl. túrókrémhez, körözötthöz).
  Már az ablakpárkányon csücsülnek a figurák is, de nem tojáshéjból, hanem mini joghurtos dobozból csináltuk a gyerkőcökkel hétvégén. Szeme-szája már van (nyomtattam), várjuk mikor nő a hajuk:)
  Egy másik cserépben pedig madársalátával kísérletezek.

 7. mondta

  Sziasztok! Sok éves kudarc után tavaly megtaláltam az IGAZI módszert :) Egy magas falú befőttesüvegbe szórom az előzőleg utasítás szerint beáztatott magokat. A tetejét egy vízáteresztő anyaggal (géz, tüll, stb.) zárom le. Mindennap átmosom és lefele fordítom, h kicsurogjon a víz belőle. 3 nap múlva már van friss csírám, és hihetetlen jóízű! Egyszerre csak 2 félét szoktam, különben olyan sok lesz, h nem győzzük enni :))

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)