Körkérdés: Te hogyan mosogatsz?

Ha már fényesítjük a mosogatót, a tartalmáról is illik szót ejteni. Nem tudom, lehet-e tanulni egymás technikáiból vagy módszereiből, mindenesetre egy próbát megér.

Részemről: Nincs mosogatógépem; egy tálcás, kerek mosogatóm van. Amit tudok, beáztatok (nagy lábasokat, serpenyőket a pulton, mert különben elfoglalják a mosogatót) – langyos, mosószeres vízbe, akár éjszakára is, ha nincs időm az esti menetre; annál könnyebb a dolgom később. Ahogy a dédim mondta: ma örömmel, holnap körömmel… Én szeretem a körmeimet, úgyhogy inkább áztatok. :))  Mosogatószernek a Jar vált be, a beáztatáshoz néha forralok vizet a vízforralóval, a ragacsos tésztákat gumikefével szedem le az edényekről (a szivacsok belehalnak), és nem kapok szívrohamot, ha nem tök üres a mosogatótálca a “fényesítés” után. Ecetes vízzel is szoktam “mosogatni” (a teásbögrék nagyon szeretik), a makacsabb dolgokhoz pedig jöhet a hideg zsíroldó. Amikor nagyon sok a mosatlan, mert hirtelen elszaporodnak a mosatlangyártó lények a lakásban (alias vendégek), akkor a nagy kék műanyag vájdlingot is bevetem áztatás céljára, és amíg ott ázik az egyik adag, a többivel tudok haladni a mosogatónál. Mosogatás közben kis sugárban folyik a víz, hogy öblíteni tudjak, általában közepesen langyos, különben szétfagy a kezem. Ha sietek, gumikesztyűvel és melegebb vízzel mosogatok, mert így gyorsan elpárolog a víz, és nem kell törölgetni az edényeket, hanem minden mehet a helyére néhány perc után. Konyharuhával törölgetek, és akkor cserélem, amikor nagyon koszos lesz – ez 2-6 napig bármennyi lehet. Hát ennyi. :)

Kategória: Takarítás, Zöld

Hozzászólások

 1. NSDetti mondta

  Nekem kéttálcás mosogatóm van. Az egyikbe megy az igazán meleg, mosogatószeres víz, a másikba az enyhén langyos öblítő, tiszta víz. (A meleg azért kell, mert jobban leviszi a zsírt.) Sima szivaccsal mosogatok, aminek ilyen dörzsi van az egyik felén. Van egy súrolókefém is, a makacs dolgokhoz, szintén ezekhez – ha nagyon durva – bevetem a súrolókrémet is. Először a bögrék és poharak, majd fokozatosan a zsírtalanabbaktól a zsírosabbakig jönnek a mosogatnivalók. Utána csöpögtetőn száradnak, nem törölgetek, csak ha nagyon sok van, és nem fér el a tálcán. Mosogatás előtt általában beáztatom a makacs dolgokat, de semmi extra, csak vizet engedek bele. A túlságosan makacs dolgokat súrolókrémmel szoktam átsimítani, és így hagyom állni mosogatás előtt. Naponta egyszer mosogatok.
  Egyébként van mosogatógépünk, kaptuk nászajándékba, de helyünk nincs, úgyhogy egy nagyobb konyhát kíván a gép:)

 2. flyingbride mondta

  Nekem is kéttálcás a mosogatóm, és mosogatógépünk is van, hálistennek! Igyekszem rögtön használat után leöblíteni a dolgokat és rögtön belerakni a gépbe, hogy ne foglalja a helyet. Ha nagy ritkán mégis kézzel mosogatok, akkor Bionur mosogatószerrel, sima szivaccsal, vagy a durvább szennyeződést dörzsi szivaccsal. A kisebbekkel kezdem és a nagyobbakkal fejezem be: öblítés, víz elzár, majd súrolás mosogatószeres szivaccsal, majd újra öblítés. Anyukám tanított így, elvileg víztakarékos módszer :)
  Áztatni is szoktam, ekkor az egyik tálcában áznak a dolgok kis mosogatószerben, a másikban meg tudok mosogatni. Nem törölgetek én se, hanem szárítóra rakom a dolgokat, aztán hetente elmosom azt is.

 3. Villő mondta

  Egy tálcás mosogató, a konyhaasztalon kívül nincs rakodófelület, így általában a mosogatóban gyűlik a cucc. Naponta 2-3 alkalommal mosogatunk emiatt, szerencsére férj is bevállal sokszor 1-2-t. Mivel volt idő lánykoromban, hogy a 7 fős háztartásunkhoz nem volt mosogató, egy-egy nagyobb családi buli után kategorizálni kezdtük a mosatlant. Kipakolok mindent a mosogatóból és az asztalon rendszerezem. Az evőeszközök be a mosogatóba, hogy ázzon róluk végig a dzsuva, aztán sorrendben haladok: előbb a tányérok (ez a legkevésbé koszos ált. nálunk), utána a bögrék-poharak, ekkor jönnek az evőeszközök, majd az egyéb (vágódeszka stb) végül a lábasok. Nagyon gyorsan lehet így végezni vele. Habozás alatt nincs csurgó víz, csak ha épp szükséges valami nagyobb cucchoz, majd a “kategória” végén öblítés. Amúgy Lidl-ben veszek W5 márkájú, levendulás mosogatószert, plusz1 “tiszta”, 1 takarítós szivacs, plusz dörzsi, esetleg kefe. Végre rászoktattam magam a kesztyűzésre.

 4. petiteantoinette mondta

  Nekem szintén egytálcásom van. Én úgy szoktam, hogy először elmosogatom az evőeszközöket, aztán a tányérokat, aztán a bögréket, mert ezeket még szépen fel tudom pakolni a csepegtetőre. Ha betelik, akkor a gázosabb cuccokat én is beáztatom, és kb 2-3 óra m úlva vagy másnap, jönnek a nagy dolgok. Ez az eljárásom, ha sokan vagyunk, vagy hetek óta áll a mosatlan, mert egyébként egyedül lakom, és hát az a mennyiség -a flyladyzésnek köszönhetően- amit használok, kb 2 villa 2 tányér 1 bögre 1 pohár/ nap szóval ezt az esti mosogatásnál elmosom…:)

 5. abed86 mondta

  Nekünk először 1 tálcás mosogatónk volt. Ehhez vettünk műanyag csepegtetőt. Ez persze sosem volt elég (pedig csak 2-en vagyunk). Így a konyhapult és a konyhaasztal is mindig tele volt száradó edényekkel. Most, hogy új a konyhánk, 2 tálcás mosgatónk van. Így most már csak a konyhapultra pakolunk még pluszban, ha nem férünk el. Mi is Jarral mosogatunk és sima szivaccsal. Ami nagyon durván koszos, zsíros edény, azt beáztatjuk éjjelre, aztán másnap már könnyebb dolgunk van. Naponta egyszer mosogatunk, így nem is hiányzik (és alapvetően sem igényelném) a mosogatógép.

 6. E. mondta

  Még félig a szüleimnél lakok, itthon egy tálcás mosogató , én is rendszerezem, és úgy sokkal gyorsabb az egész, mert rögtön tudom hova tenni, a plusz trükk, pedig hogy ilyen ikeás szárítónk van : http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70146749/ , ( ami helytakarékos, a mosogató felett van. ) ha ez megtelik ott hagyom a dolgokat, és egy óra múlva megszárad, lecsöpög a szárítóról, el lehet tenni, és jöhet a következő adag. Mivel sokan lakunk együtt 7 -en , ezért ha sokszor kicsit mosogatunk el nem tűnik soknak. :) Sose törölgetünk, mert nem tartjuk túl higiénikusnak. A törlő kendőt, kéz törlésre használjuk és két naponta cseréljük.

  A párom lakásában pedig dupla tálcás a mosogató! Az egyiket félig teleengedem, teszek hozzá pár csepp járt. És abban lemosom a dolgokat a másik részen meg leöblítem. ( rendszerezéssel haladva ) . Amikor koszos a víz , akkor pedig kicserélem.
  Általában az evőeszközöket hagyom utoljára, mert azt mindig egy magas pohárba teszem amit tele van mosószeres vízzel. Már ott nagyjából leázik róla minden kosz.
  Ha egy edénybe már valami bele van száradva én is vízforralóban melegítek hozzá ásztatást :) Másnap mosom el.

 7. jucus25 mondta

  Nekem is egy tálcás a mosogató és ketten vagyunk a párommal. Persze mosogatógépünk nekünk sincs (egyelőre), de ha valaha nagy(obb) konyhám lesz, akkor lesz benne mosogatógép is.

  Nekem is az előttem szóló által belinkelt termék van a mosogató fölött, de én csakis akkor vagyok nyugodt, ha konyharuhával eltörlök a dolgokat és nem lesznek szem előtt.

  Én is a Jar-ra esküszöm, ill. még a Frosch az ami minden “makacs”, zsíros dolgot feloldott. A Lidl-ben tényleg lehet kapni levendula illatú mosogatószert? Na arra azért kíváncsi vagyok, hogy mennyire jó, mert ha igen akkor kipróbálom.

  A metódus nálam: először a poharak, bögrék, aztán a tányérok, evőeszközök, majd a koszosabb dolgok. Én is használom a kefét ha valami nagyon nem akarja megadni magát és gumikesztyűben mosogatok, mert nagyon megviseli a körmeimet a mosogatás. (iszonyat vékony a körmöm és mindig beszakad ha kesztyű nélkül nekiesek a mosatlannak)

  Én is szoktam ecettel fényesíteni – meg vagyok vele elégedve! :)

  Ja, szerintetek van még rajtam kívül olyan “elvetemült” aki szeret mosogatni?

 8. mondta

  Épp vasárnap kaptam sikítófrászt, mert anya elkezdett mosogatni, de közben sürgős hívása érkezett a barátnőjétől, és rám maradt a dolog. Ő mondhatni teljesen rendszertelenül, ami épp a kezébe kerül, azt mosogatja. A medencében gyűlő mosatlant úgy pakolja ki a pultra mosogatáshoz, mint egy matrjoska-babát – mindig váratlanul bukkan elő egy fazékból egy kávésbögre.
  Ezzel szemben az én módszerem (két medencés mosogatóval):
  – kipakolom a mosatlant a pultra, de szigorú logisztika szerint, hogy menet közben ne érjen váratlan meglepetés
  – egyik medencébe szinte forró víz, betegség esetén egy löttyintésnyi hypo,
  – a másikba hideg öblítő víz, ebbe pár csepp teafa-olaj a fertőtlenítés miatt (ez a saját bejáratú mániám – félek a körbefertőzéstől)
  – üvegpoharakkal kezdek, aztán bögrék, utána a(z átlátszó) műanyag edények jönnek
  – tányérok
  – evőeszközök
  – nagy edények
  Azért is jó ez a logisztika, mert így alulra kerülnek a kisebb dolgok a csöpögtetőn, amire lehet aztán építeni a “tornyot”. Ha a csöpögtető kapacitása kevés (és ez gyakran előfordul), akkor fogok egy konyharuhát, és vagy csak simán a pultra terítem, vagy egy tepsit is teszek alá, hogy ne legyen minden vizes, és arra pakolom már eleve a poharakat, bögréket.
  Egyébként utálok mosogatni, de ha már csinálom, akkor így :)

 9. Zsu mondta

  Nekem is egy tálcás, kerek mosogatóm van és a mosogató fölött a szekrényben van a csöpögtető. Még sosem láttam ilyet korábban, ezt az előző lakótól örököltük, így aztán a mosogatóba csöpög az edényekről a víz. Én is Jar-al mosogatok, ez a legjobb zsíroldó, viszont nagyon szárítja a bőrt, úgyhogy rászoktam miatta a kecsketejes szappanra. :) A szivacsom dörzsis és van még kefém is a makacsabb dolgokhoz, viszont a gumikesztyűt utálom.
  Mindent beáztatok szimplán meleg vízbe, aztán mosogatás előtt szortírozok, kirakom a mosogató mellé a pultra és evőeszköz, pohár, tányér, lábos sorrendben mosom el őket. Mikor a habos edényből már viszonylag sok van a mosogatóban, akkor öblítek egy kört és mosom a többit. Ami nem lett teljesen tiszta, azt öblítés után még egyszer elmosom. Napi 1x (max 2x) mosogatok, általában ebéd és vacsora között.

 10. mondta

  Azt hiszem engem meg fogtok lincselni, mert van mosogatógépünk :-).
  A sztori úgy kezdődött, hogy a drága párom (most már férjem), szereti használni a poharat, és valahol leteszi, majd elfelejti, hogy ő használta, és veszi a következőt. Evés után odahagyja a maradékot, az evőeszközt, mindent. Egy ideig mindig pakoltam utána, de meguntam. Egész Életem most már az utána való pakolásról szóljon??? (A bölcs öcsém szerint, ha valamihez nincs kedvem, miért csinálom? Akkor takarítok más után, ha kedvem van. Magam után – az más persze.)
  Aztán ott hagytam az elöl hagyott dolgait, csak magam után pakoltam el. Kicsit kérdően nézett rám, hogy milyen “gyorsan” fogynak a poharak, evőeszközök, de kibírtam! Két hónap után hazaállított egy mosogatógéppel!!! Mondjuk most se mindig pakol bele, de a flylady programnak köszönhetően – amikor látja, hogy szép fényes a mosogató, – akkor már nem rontja az összképet, hanem inkább a gépbe pakol :-))) A teflon lábasokat, késeket, fa dolgokat én is kézzel mosom. Beáztatom, szivacsra mosogatószer, végül folyó vízzel elöblítem. És néha mást is, pl. van amikor a gép nem mossa el rendesen a bögrét vagy az evőeszközöket, akkor marad a kézzel mosogatás gumikesztyűvel.
  Vendégségben, barátoknál is szívesen mosogatok.
  Nekem a porszívózás és a portörlés a mumus.

  • Emese mondta

   ha téged lincselnek, engem halálra kínoznak, ugyanis nem csak mosogatógépünk van (igaz, “örököltük” az előző lakástulajdonostól), hanem robotporszívónk is :)
   nálam a porszívózás és a mosogatás volt a mumus.
   a helyét most a teregetés és az ablakpucolás vette át.
   viszont szerencsére már létezik szárítós mosógép is viszonylag keskeny kivitelben :D (szárító + mosógép nem férne be)
   a mosogatógépbe az aldis tablettát használjuk, és félévente feltöltjük sóval (kb ennyi idő után kezdi a poharakat opálosan mosogatni)
   amit kézzel kell mosogatni, ahhoz az aldi mosogatószerét használom egy kis teafaolajjal, mert a szivacsot fertőtleníti (remélem), van mosogatókefém is, amihez lehet, inkább azt használom, és a mosogatógépben elmosom azt is rendszeresen.
   amiben pedig valami nagyon leég, abban szódabikarbónás vagy mosószódás vizet forralok, sikerült már néhány lábast így megmenteni.

 11. Csibe mondta

  Nekem is a mosogatogep az aldas, 5 szemelyre kell is (kb 2 evig nem volt, igaz akkor csak ket gyerekkel, szoval megoldhato, de utaltam). Viszont egytalcas mosogato, joooo nagy (a legnagyobb kaphato ikeas), hogy beleferjen a tepsi teljesen, utaltam a kadban mosogatni, a mosogatogepbe meg ugye nem mehet. A parom elmosogat a mosogatogepbe pakolas elott (masok is??? vagy ez naluk csaladi kulonlegesseg??), en max leoblitem ha nagyon koszos. Tepsit, odaegett cuccokat szobabikarbona-pasztaval surolom, amugy meg öko-mosogatoszer (Arbre Vert vagy Method vagy Ecodoo), olyan szivaccsal aminek egyik oldala dorzsis, a masik szivacs. Most is mindjart megyek es pakolok, aztan fenyesitek :))

  • sunshine mondta

   Régóta zugolvasó vagyok, de most már nem tudtam leküzdeni az írhatnékomat!
   Biznoy, van még ember a Földön, aki elmosogat a gép előtt: jelentem, jómagam. Nagyjából a fele edény koszosan kerül ki belőle, így inkább először nagyjából elmosogattam, aztán be a gépbe, majd ha még mindig koszos maradt valami, visszakerült a következő adaggal…
   Aztán rájöttem, hogy 1. egy csomó áramot fogyaszt, 2. nem is mosogat rendesen, 3. még csak nem is szárít rendesen, 4. nem olcsó a belevaló sem: tabletta, só, öblítő, 5. és mégis kell mosogatnom. Így aztán a négyfős háztartásunkban én lettem a mosogatógép. Két tálcás mosogató, félig dörzsis szivacsra Ludwik mosogatószer (mint a Jar, csak fele annyiba kerül), aztán lassan folyó víz alatt először a nagyobb lábosokat mosom és öblítem, majd a csöpögtetőre kerülnek. Ha az megtelt, az asztalra terített vastag konyharuhára pakolom át őket, és újra feltöltöm a csöpögtetőt… és így tovább. Amíg a “bödönök” csöpögnek, elmosok pár evőeszközt, amik addig a mosogató alján áznak. Ha elfogyott a nagyja, jönnek a tányérok, ezek már maradnak a csöpögtetőn, végül a bögrék, poharak. Ha van időm, 1-2 hetente egy nagy lábosba szoktam tenni ecetes vizet, ebbe áztatom be őket és az evőeszközöket vízkőtelenítésre. Törölgetni nagyon nem szeretek, de a mosogatást szívesen megcsinálom. Mondjuk sok választásom nincs: más nem csinálja helyettem, és egy nap alatt púposan megtelik a mosogatnivalóval a két tálca… Így aztán minden este 20-40 perc mosogatás+fényesítés a program.

   • Csibe mondta

    Szerintem ez gepfuggo is, nekem egy whirlpool 7ème sens van, mindent elmosogat, mig evekkel ezelott volt egy noname, na abbol tenyleg koszosan jott ki. Sot amugy nem teszek, oblito helyett ecetet. Oszinten szolva nekem nem lenne estenkent 40 percem mosogatni, most is eppen altatom a legkisebbet (kozben netezek), es utana kezdodik majd az elpakolas meg kicsit melozni is kellene, es holnap 6-kor kelek.

   • birskorte mondta

    Csatlakozom, szerintem is gép (és pakolás) függő. Amíg a szüleimmel laktam, sosem kellett semmit újramosogatni, pedig olcsó ALDI-s tablettát használtunk, öblítőt nem, csak sót mert baromi kemény a víz. Elköltöztem, a párom mosogatógépe tök más, nagyon oda kell figyelni a bepakoláskor, hogy mit hova teszünk, mert előfordul, hogy nem mosogat rendesen. Nem a mosószeren múlik, mert itt meg drága cuccok + só + öblítő is van. De én sem lennék meg szívesen nélküle. Szerintem a legnagyobb előnye nem is az időspórolás, hanem hogy nem kell tárolni az edényeket, vagy nem kell állandóan mosogatni. A konyhában így több hely jut az egyéb tevékenységekre (pl. most itt dolgozom és nagyon örülök, hogy nincs mellettem/mögöttem mosatlan :) )

   • mondta

    Igen-igen, ez nagyon-nagyon gépfüggő és pakolásfüggő. Figyelni kell arra, hogy ne fedjék egymást az edények a víz irányából.

    Burzsujság, de nekünk egy Miele mosogatógépünk van. Nem is vettük meg, mikor beköltöztünk a lakásunkba, még kuporgattunk rá egy fél évig. Inkább vártunk vele, és a legegyszerűbb akciós modellt vettük meg, de nagyon ragaszkodtam ehhez a fajtához, és nem is csalódtam. Nagyon megbízható, néha a nagyon maszatos-paradicsomos, indítás előtt egy napig aszalódó tányérokon van egy-egy körömnyi folt.

    Másrészt ugyan fogyaszt egy csomó áramot, de összességében sokkal takarékosabb, mint a kézi mosogatás. Egyszer régen találtam egy részletes kalkulációt mindkettőre, az most persze nincs meg, de itt egy rövidebb:
    http://www.arukereso.hu/akciostippek/a-mosogatogep-lehet-gazdasagosabb-egy-kezi-mosogatasnal-de-hogyan/

   • sunshine mondta

    A miénk is Miele:)
    De az tény, hogy nem mai darab. Tuti, hogy valami baja van egyébként, mert van, hogy tökéletesen elmosogat és szárít, máskor meg habos benne minden, amikor lejár. Már csak akkor használom, ha nagyon muszáj, pl. vendégség van.
    A víz saját kútból jön, a melegítése a fűtéssel van összekötve, tehát “grátisz” télen a melegvíz. Így már szerintem olcsóbban megúszom, mint a géppel, ami sajna korából adódóan nem éppen energiatakarékos.
    Az időkérdés kétféleképpen oldható meg: vagy addig, míg a kétévesem leköti magát valamivel délután, vagy amikor már alszik, akkor mosogatok. Nem szeretem, ha segít, mert akkor fel is kell mosni:)

 12. Lillia mondta

  Nekem is van mosogatógépem egy éve, bár nem derogált a mosogatás :) Viszont valószínűleg igen bénán csináltam, mivel nemrég kijöttek az elszámolószámlák, s nagy meglepetésemre a víznél kb. 700 Ft-ot, gáznál (nálunk az melegíti a vizet) kb. 2500 Ft-ot spóroltam azóta havonta… Villanyról nem tudok nyilatkozni, mert más háztartási gép is bejött azóta, viszont az elszámolószámlára még várok.
  Nekem amúgy elmosogat rendesen, ha jól pakolom meg, és már kitapasztaltam, mi az az egy-két dolog, ami után egy kicsit áztatni kell előtte. Egyszóval nekem nagyon bevált (az azért hozzá tartozik, hogy ajándékba kaptuk, nem nekem kellett megvennem).

 13. Agka mondta

  Én a férjemtől kaptam kb. 1 hónapja egy mosogatógépet annak érdekében, hogy a kezeim megmaradjanak.
  Két pici (1 és 2,5 évesek) gyereke mellett naponta kb. 4-5x mosogattam, a kezem már rongyos, száraz, pikkelyes volt. Nincs a mosogatószer, kézkrém ami ezt helyrehozta volna, KIVÉVE A GÉP!!!
  Nagyon szeretem. Most naponta 1x használom, hétvégén, főzésnél esetleg 2x (mindig tele van), és egyszer mosogatom el a cumisüvegeket. A kezeim kezdenek helyrejönni. Ja és a lényeg: ebbe még a férjem is hajlandó bepakolni és beindítani!!! Így most már elmondhatom, hogy Ő IS MOSOGAT!

 14. Krikri mondta

  Huh, hát nekem is van mosogatógépem és valóban egy áldás. Minden alkalommal el is mondom. Nekem szerencsére még nem nagyon került ki belőle koszosan bármi is, szépen meg is szárítja a dolgokat. Biztosan mosogatógép függő ez is. Rengeteg időt takarítok meg vele. Néha épp elég azt is elmosogatnom, amit ugye a gépbe nem lehet bepakolni.
  Egy medencés, kerek mosogatóm van. Jar-t használok, messze veri a többi mosogatószert. Használok gumikesztyűt különben már leszáradt volna a kezem. Igyekszek túl lenni rajta mielőbb, mert nagyon nem szeretem. Aztán persze fele olyan rossz sem, mint amire mindig számítok.

  Még annyit, hogy a mosogatógépbe pakolás előtt a nagyon koszos dolgokat elöblítem, de csak amennyire muszáj. Jó nagy vízpazarlásnak gondolom, hogy mindent leöblítsek jó alaposan, akkor már el is mosogatom és nem pazarlok rá még egy adag vizet a mosogatógépben is.

 15. Green Zebra mondta

  Mosogatógép: szinte sosem öblítek előtte semmit, kivéve talán a nagyon paradicsomos dolgokat, mert az hajlamos megfogni a fehér műanyag cuccaim. Ha jól rendszerezve van bepakolva, akkor minden tisztán jön ki belőle! Ezért általában a beindítás előtt az egészet átpakolom.
  Amit csak lehet géppel mosok, műagyag fakanál, műanyag vágódeszka, mosogatógép álló teflonedény, mind megy be a gépbe. Kivétel a féltve őrzött kerámiakések és két-három teflonedény, fa dolgok, meg ami mérete miatt nem fér be. Ja, és a peremes tepsik terén én az üvegre esküszöm! Szerintem sokkal jobban tisztíthatóak, mint a teflon vagy zománc társaik. Ha kevésbé égett rá a cucc, megy a gépbe, különben meg lehet súrolni bármivel, nem tudom megsérteni.

  Egymedencés, tálcás kerek mosogatóm van. Nem praktikus. Ami nem fér be a gépbe, az a mosogatóba se. Pl. gáztepsi, vagy az öntöttvas wok. Ezért sokszor sütőpapírt vagy szilikonlapot használok a tepsibe.

  Amivel nem vagyok kibékülve: a párom kérésére a tálcára került egy műanyag csepegtető, mert ő hajlamos ellöbbölni a kevésbé koszos tányérját és a bögréjét (így szokta meg. de csak löbböl , nem mosogat rendesen), és nem szerette csak simán a tálcára tenni a dolgokat. Namost egyrészt sokszor általam megy innen pl. a bögre a mosogatógépbe , mert a kávénak nem mindig elég, ha csak a csap alá van tartva, másrészt ha nincs rögtön elpakolva ronda vízfoltos lesz minden, harmadrészt – és ez a legnagyobb bajom – hiába súrolom ki hetente, foltos, vízköves, penészes és nehezen tisztítható a műanyag csepegtető. Nem szeretem ezt se.

  Csak folyóvíznél szeretek/tudok rendesen mosogatni, pláne egy medencében, ezért nálam az A+ gép egész biztos, hogy energiahatékonyabb!

   • kkriszta mondta

    Nálunk kétmedencés, csöpögtetős mosogató van. Géppel is, kézzel is sokat mosogatok. Régebben több tálcás, rácsos megoldást próbáltam a szárításhoz, de utáltam a nehézkes tisztításukat, így ma már csak egy fehér konyharuhára pakolom a tiszta edényeket. Amikor mindent eltörölgetek (vagy a srácok), kicsavarom, kiöblítem a konyharuhát, aztán vagy száradni megy újabb felhasználásig, vagy a mosásba. Azóta nincs vízkő a szárítón.

   • Green Zebra mondta

    Mi így is – úgy is használjuk ezt a szót.
    De a kérdésed miatt most utánanéztem és a löbböl a fociban azt a mozdulatsort jelöli, amikor a támadó a labdát nem erőből rúgja kapura, hanem átíveli a kapus fölött.
    De mi nem focizunk, csak mosogatunk.

 16. Nilena mondta

  Én is nagyon szeretek mosogatni (tudom, hogy egy beteg állat vagyok :P ).
  Viszont mióta alkalmazom a flyladyt, azóta nem bírom elviselni, ha van valami a mosogatóban. Legalábbis nem hosszú távon. Úgyhogy szerintem én napi 5-10 alkalommal tuti mosogatok, de így legalább alkalmanként maximum öt perc.

  Az én Párom is minden alkalommal új poharat szed elő, mikor iszik (bár már lassan leszoktatom róla) és tonnaszámra fogyasztja a tányérokat. Nagyon szeret jó ragacsos dolgokat beleégetni a lábasokba, amit igazán szoktam értékelni, főleg, hogy ő utál mosogatni, tehát nála ez tabu. Ha kérném, megcsinálná, de mivel én szeretem, megcsinálom :D

  Nálunk is a Jar vált be leginkább, dörzsis hátú szivaccsal, meg lehet kapni itt-ott picike, eleve szappanba áztatott fémszivacsot, ami egyszer használatos, mert sikítófrászt tudok kapni, mikor a fémszivacsban ott rohad minden kis kajadarab, amit korábban lesikáltam.

  Van mosogatógépünk, de nem annyira szeretem használni, pedig rendesen tisztít. Viszont addig nem szoktam beindítani, amíg meg nem telik (környezetkímélet), addigra viszont már nincs egy poharunk, villánk, tányérunk sem :)
  Egyébként a mosogatógépre azt mondják, tized annyi vizet nem használ el, mint amennyit egy normál ember a kézzel mosogatás során. Úgyhogy elvileg megérné.

  Én is kategorizálok: pohár, tányér, evőeszköz, műanyag tálak, lábasok. A családom többi tagja rendszertelenül tornyoz, ettől megőrülök, mert leveszek egy poharat és borul az egész pakk.

 17. mondta

  Nekünk van mosogatógépünk, Isten áldja meg a feltalálóját. Mindig is szerettem, de mikor a lányom elkezdett szilárd kajákat enni, akkor jöttem rá igazán, hogy ennél kevés hasznosabb eszköz van a konyhámban. Kis tányér, pohárka, tálka, másik kis tálka, főzős edény, turmixolós edény. Ennek a korszaknak már szerencsére vége, de így is nagyon szeretem.
  Én is azt a nagy ikeás mosogatót szerettem volna, de a konyhabútoros el*** a szekrényt, úgy rohantam el összeszereléskor az utolsó pillanatban egy normál egytálcás mosogatóért. :(

 18. lutien mondta

  hu de utálok mosogatni. azt mondtam ha egyszer egy férfiember megkéri a kezem azt ne gyűrűvel tegye hanem mosogatógéppel.
  nálunk egytálcás mosogató van a konyhapult felét a króm csöpögtető teszi ki. ha én mosogatok akkor mindent kipakolok az asztalra és onnan veszem a mosogatni valót. tányérok egy részét vissza teszem a mosogatóba és jöhetnek, először a poharak, bögrék, evőeszközök, tányérok, tálcák, ( dunsztom nincs miért használjuk mindig minden étkezéskor) vágódeszkák, edények. nem törölgetünk mert nem tartjuk higiénikusnak, viszont van hogy a csöpögtetőben nem fér el minden akkor egy konyharuhát amit csak erre használunk kiterítek a letisztított asztalra és a csöpögtetőről oda borogatom amit kel. lidlis mosogatószert használunk és gondolom hogy a súroló is onnan való. van egy kefénk is de én még nem használtam. viszont van egy üvegmosókefénk mert sokszor használunk répaleves üveget és az kel hogy rendesen ellehessen tisztítani.
  mivel mosogatás alatt pacallá ázik a kezem, valamiért a kesztyű sem sokkal jobb, ezért utána elvonulok egy kézkrémmel és várom hogy helyre jöjjön

 19. Blissz mondta

  Én az anyósommal ellentétben, aki ha van egy koszos pohár azonnal elmossa, azaz egyfolytában mosogat, csak este szoktam a Barátok közt alatt elmosogatni, mert én nem szeretem azt a sorozatot a férjem azonban igen. Akkor inkább mosogatok. :) Sajnos eltörött épp a lefolyócső, így most kénytelen vagyok vájlingban mosogatni, de ott is ugyanúgy szoktam, mint a két tálcás mosogatónkban. A mosogatót bedugaszolom, rakok bele egy kevés Jart és engedek bele egy kevés vizet. Kezdem a tisztább lapos tányérokkal, a habos mosószeres meleg vízben elmosom és leöblítem egy kevés vízzel. A leöblített tányért a másik tálcába rakom csöpögni. Ez így megy, a kevésbé koszos edényektől kezdve a nagyon koszos edényekig. A nagyobb edényeket hagyom a végére, mert addigra pont annyi víz gyűlik össze, hogy be lehessen meríteni teljesen. Utána kiengedem a vizet, kimosom a szivacsot amire egy pici mosogatószert rakok, ezzel áttörlöm a mosogatót, majd egy másik szivaccsal, amit az asztal és konyhapult letörlésére használok lemosom a mosogatóról a habot. Ezt a módszert magam kísérleteztem ki, mert eddig teljesen másképp mosogattam, és el is használtam 12 l vizet egy mosogatás alkalmával!!! Sajnos mosogatógépünk nincs, de eddig még nem kellett, bár júniusban már meg lesz a kislányunk és nem tudom, mennyire lesz időm mosogatni. Sajnos most elég rossz mosogatni, amíg meg nem csinálják a lefolyót, mert vödörbe kell öntögetni és az udvaron kiönteni a mosogatólét.

 20. l2njpy mondta

  Két-medencés mosogatóm van, az egyiket én csöpögetetőnek használom. Jar-ral vagy DM sajátmárkás cuccal mosogatok, és kesztűben. Folyóvíz alatt, ami nem ömlik azért, mert nem vagyok krőzus, de én írtózom a zsíros lében való áztatós mosogatástól. Nem törölgetek, szerintem nem hihiénikus, vagy csak lusta vagyok.
  Én azt szoktam meg otthon, hogy nem gyűjtjük a mosatlant, hanem, ha használtad, elmosod, nem nagy kunszt.

 21. Sziszi mondta

  2003 januárjában vettem meg a mosogatógépemet, azóta naponta hálát rebegek a feltalálójának:).
  Akkor az Indesit legfrissebb modelljét vettem meg, mindent tud, eddig egyszer, tavaly tavasszal kellett szervízelnünk. A szerelő azt mondta, hogy ez olyan tuti modell, hogy ha most mennék el venni, se kapnék olyat, ami sokkal többet tudna.
  Szóval imádatom tárgya:).
  Viszont a kezdetektől belepakolom a fa vágódeszkát, fakanalat, gyakorlatilag szinte mindent. Ugyanis nagyon jól bírják, és azt gondolom, hogy olcsóbb megvennem egy vágódeszkát vagy fakanalat, ha szükséges, mint évekig folyatnom a vizet és pazarolnom az energiát. Plusz a kezem állapotáról nem is beszélve.

 22. enca mondta

  A második csemete megszületése után vettem meg a mosogatógépet, amit azóta is rajongunk a férjemmel. Én is belepakolok mindent, amit belefér, legyen az fa, fém, üveg, mert nem teszi tönkre, csak teljesen tisztára mossa.
  DE mivel kicsit mániás vagyok, ezért én előre “mosogatok”, ami azt jelenti, hogy a nagyja koszt leszedem egy szivaccsal, mosogatószerrel és annyi vízzel, amennyi épp az egyik edényben van (nem folyatok plusz vizet egy cseppet sem), így érzem igazán tisztának az edényeket, tányérokat, poharakat.
  Egyszerű mezei mosogatógéptablettát használok (Somat, Finish, dm-sajátmárkás… valamelyik), de az egyéb tisztítószereimet lecseréltem az amway tisztítószereire, mert tényleg jók (nem vagyok túlságosan márkafüggő, de az amway takarítószerek fenomenálisak!!!). Mosogató-koncentrátumot, fémtisztítószert, fémdörzsit és LOC-t (univerzális fertőtlenítő-koncentrátum) használok a konyhában… Imádom (na, ez volt a reklám :)) Ezen kívül ecetet, szódabikarbónát és mosószódát. Ennyi minden megbirkózik bármivel :D
  Amit utálok a mosogatógépben, hogy 4-5 havonta a szűrőt tisztítani kell… érdekes, ott is az én hajam van… :D

 23. zeugma mondta

  Amíg kéttálcás mosogatónk volt, mi is áztatgattunk meg többfázisoltunk, de a mostani lakásban egytálcás van, ráadásul elég kicsi, ezért muszáj folyóvízzel mosogatni. Utálnám koszos vízben lötykölni az edényeket. Mosogatószerből egyedül az aloés Purt viseli el a kezünk.

  Az ősök azt mosogatják el, ami épp a kezük ügyébe kerül, én egy kicsit máshogy működök. Például az evőeszközöket belerakom egy pohárba, részint hogy ázzanak, részint meg hogy nehogy belenyúljak egy kósza késbe vagy villába. Amúgy csoportosítani csak annyit szoktam, hogy a lehető legjobban elférjenek az edények a csepegtetőn, és ne boruljon le, ha hozzányúlunk. Egyszerre annyi mosogatunk el, amennyi a szárítóra odafér. Törölgetni nem szoktunk, hamar szárad a cucc, utána lehet mosni a következő adagot. Nem szeretjük összevárni a sok edényt: ha befejezted a főzést vagy az evést, mosogasd el, amit használtál. Vagy ha nem, legalább engedj bele vizet, hadd ázzon.

  Csak hárman vagyunk, és csak hétvégén főzünk, így nem olyan sok a mosogatnivaló. Nyáron két hétig a rokonoknál voltunk, naponta főztünk 5-6 emberre, és már az elején állandó veszekedés volt azon, mikor ki mosogasson. Gyorsan kiderítettem, mit kell megnyomni a mosogatógépen és hová kell tölteni a belevaló gélt, és láss csodát, megszűntek a viták! Nálunk nem férne el egy ilyen gép, de ha valaha nagyobb konyhájú lakásba költözünk, mindenképp összespórolnánk rá a pénzt! A takarékosabb modellek 7 liter vízzel is megoldanak egy programot, de a legfőbb nyereség mégis a megmaradó idő és háziasszonyi energia, amit jobb dolgokra fordíthatunk :-)

 24. Zsu mondta

  Pamutfonalból kötött mosogatóronggyal és Ultra Daisy Hypoallergén mosogatószerrel (ezt sajnos nem mindenhol és nem mindig lehet kapni).
  A mosogatógépet nem szeretem, de néha, ha már túl nagy szennyesedényhalom, akkor elindítom… A tányérokat meg poharakat jól el tudja mosni, de azt kézzel is könnyű. A tésztát beleégeti az edényekbe, a műanyagokat elfújja, a tepsik bele se férnek. Fát nem teszek bele, hogy ne szívja magába az agresszív mosogatószert. És fogalmam sincs, hogy mennyi mosogatószer marad az edényeken a szuperkevés vízfogyasztásnak köszönhetően.
  És amíg belepakolok, addig szinte már el is mosogattam… (Ezért nem lesz robotporszívóm se, mert mire az 40 perc alatt egy kisebb szobát kiporszívóz, én az egész 200nm lakással kész vagyok.)

   • Emese mondta

    pontosan!
    ilyen “kifogásokat” sokat hallok, de amikor tudok dolgozni, miközben a porszívó takarít az összes többi helyiségben és a gép mosogat helyettem, vagy az egész lakást “kiporszívózom”, miközben nagybeveásárolok, akkor inkább irigykedni szoktak, mint szkeptikus megjegyzéseket tenni ;)
    persze, aki szereti csinálni, csinálja, de nekem az az elvem, hogy azt a házimunkát, amit utálok, és egy gép is el tudja végezni helyettem, azzal miért kínozzam magam? :-)
    és egy ember 40 perc alatt sosem fog 200nm-t úgy kiporszívózni, olyan alaposan, mint a robotporszívó közben egy szobát.
    tudom, mert ha ugyanannyi ideig porszívózok, sem lesz az eredmény olyan tökéletes. próbáltam ;-)

   • Zsu mondta

    Majd ha át tud menni “egyedül” a másik szobába is a robotporszívó, valamint a lépcsőt is le tudja porszívózni (le is megy rajta), akkor újra elgondolkozom a kérdésen. :)

   • Emese mondta

    Át tud menni a másik szobába :-)
    A lépcsőn valóban nem megy le, mert van ilyen leesés elleni funkciója, úgyhogy egy küszöbön még átmászik, de egy lépcsőfok előtt már megtorpan, hogy ne zuhanjon le.
    Viszont újragondolva amit mondtál, hogy 40 perc alatt kiporszívózod a házat, a lépcsőn való levitelét és a lépcsőporszívózást leszámítva robotporszívóval 0 perc alatt porszívóznád ki a házat. Na, nekem ez a nem mindegy :-)
    Persze mindenki azt csinál az idejével, amit akar. Ha porszívózni, akkor azt .

   • zeugma mondta

    Amíg kutyánk volt, szó szerint naponta kellett takarítani. Kevés dolgot utáltam annyira. Mit nem adtam volna akkor egy robotporszívóért! Az sem érdekelt volna, ha a kutya fél tőle, vagy ha megtámadja, vagy ha a tetejére ülve dodzsemezik a bútorok között, csak ne kelljen naponta előszednem a rendes porszívót.

 25. Zsu mondta

  Apukám annak idején egyedül a mosogatást végezte a házimunkák közül. Vacsora után “bezárkózott” a konyhába, és szép komótosan elmosogatott.
  És közben hallgatta a Szabad Európa Rádiót.
  (A húszéveseknek ez nem sokat mond, de hátha vannak itt idősebbek is… :) )

 26. Blissz mondta

  Elfelejtettem még a mosogatásos hozzászólásomnál megosztani a leéget kaja fellazításának a tippjét. Odakozmált tejnél, pudingnál is nagyon jól bevált, pedig az kemény dió. :) Szóval ha leéget az étel az edény alján, akkor felengedem vízzel. Nem sokkal, majd szórok bele egy kevés szódabikarbónát és öntök rá egy kevés ecetet. Ettől el kezd pezsegni. Megvárom, míg már nem jönnek olyan sűrűn a buborékok, akkor egy pici sót teszek bele. Ekkor is pezsegni kezd egy kicsit. Ha elmúlik a pezsgés felrakom a tűzhelyre és bekapcsolom alatta a gázt. Ha már úgy gondolom, hogy elég forró lehet a víz, fakanállal “felkapargatom” az odaéget részt. A fakanál nem karistolja össze az alját a kapargatásnál. Ezt a műveletet párszor megismételem, utoljára akkor, amikor már forr a víz. Ezután kiöntöm a vizet és a mosószeres szivaccsal áttörlöm az edény. Szépen fellazul minden leéget darabka és semmi vegyszert nem használok és az edényt sem teszem tönkre. Általában a mosogatás közben kezdem az ecetes, sós, szódabikarbónás vizet forralni.

 27. kispumak mondta

  Valaki tudna ajánlani egy igazán jó kézkrémet? Ugyan nem a mosogatószertől, hanem a munkahelyi folyékony szappantól, de annyira kiszárad a kezem, hogy néha úgy érzem, szétszakad a bőröm. A Kamill állaga jó, de foltokban vörös lesz tőle a kezem. A neutrogena nekem zsíros és nem szívódik be elég gyorsan.

 28. blackcat mondta

  nekem is van mosogatógépem. akkor nem mosogat el rendesen, ha kihagyom az öblítőt, vagy ha rosszul pakolom be. nem mosok el előtte semmit, akkor mi értelme a mosogatógépnek ha előtte is mosogatok?

  egyébként ami nem fér bele vagy nem rakom bele, azt L’Arbre Vert mosogatószerrel mosom, ez az egyetlen, amit bír a kezem, minden másra allergiás vagyok amit eddig próbáltam.
  makacs odaégett dolgokra szódabikarbónát szórok és kis forró vizet engedek rá, majd dörzsiszivaccsal letörlöm. makacsabbat áztatok is kicsit (fél órát), még makacsabbnál megismétlem a folyamatot.

  röviden ennyi. :) a mosogatógépünk nincs beépítve (4 terítékes pici), úgyhogy többnyire reggel indítom el mikor elindulunk, úgy nem kell hallgatni.

 29. Martha mondta

  Nekünk is van gépünk és nagyon szeretjük :) Mi azért döntöttünk a gép mellett, mert a férjemnek ekcémás a keze és nem pacskál én meg abban az időben keveset voltam itthon, mert sokat dolgoztam. A mosogatás nem tartozott soha a kedvenc elfoglaltságom közé, de ma már ezt is közösen (hol a férjem, hol én ) csináljuk :)
  Én nagyon szeretem az én kis CANDY-met, bár azt sajnálom, hogy csak 8 terítékes, ezért nem túl jól pakolható.
  A mosogatás minősége tényleg pakolás és gép függő, na meg a belevaló vegyszerek.
  Kézi mosogatásnál én a makacs szennyeződésekre az áztatást és a szappanos párnát használom, az mindent leszed és nem is karcol :)
  Ma kezdtem a FlyLady programot, és nagyon jó érzés, hogy ilyen szép lett a mosogató és környéke :)
  Köszönöm Via :)

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)