Könyvajánló: Yazawa Ai – Nana

A Nana az egyik kedvenc könyvsorozatom, és azért rendhagyó az eddigiekhez képest, mert képregény, méghozzá manga. Ez viszont senkit se tántorítson el, egy nagyon jól megírt (és gyönyörűen illusztrált!) történetről van szó, amit az is értékelhet, aki még se mangát, se képregényt nem olvasott soha.

Yazawa Ai története két, huszonéves fiatal lányról szól, akik vidékről költöznek fel a fővárosba, Tokióba, hogy megvalósítsák az álmukat. Közös lakást bérelnek, szerelmesek lesznek, csalódnak, és próbálnak megélni, felnőni, miközben egyre szorosabb barátság alakul ki köztük, és így tudják átsegíteni egymást a nehézségeken. Rendkívül érzelemgazdag a történet, és annak ellenére, hogy sokszor érzem úgy, hogy nem tudnám értelmesen átadni, miről szól, van egy mélyebb rétege, ami mindig magával szippant, és sokkal több a felületes “az egyik lány mindig szerelmes, a másik lány rockbandát alapít” fedősztorinál.

Eddig 21 kötet jelent meg Japánban, sajnos azonban az írónő súlyosan megbetegedett, és bár már jobban van, a két évvel ezelőtti utolsó hír az, hogy nem tudni, hogy fog-e még valaha írni, és ha egyáltalán igen, akkor mikor. Mivel azonban az eredeti koncepció is az volt, hogy a történetet bármikor fel lehet ütni, ha egy kis Nana-hangulatra vágyunk, teljesen jól működik, hogy igaziból még nincs lezárva a barátnők története. Magyarul 8 kötet kapható (nagyobb könyvesboltokban is!), és készül a 9. – nekem az első hét van meg, imádom őket, nagyon jó a fordítás és igényes a kiadvány. A mangából készült sorozatot az Animax is vetíti néha, ez annyi adalékot ad a történethez, hogy a rockbanda végre hallható számokat produkál (képregényben kicsit nehéz áthozni a hangulatot :))

18-19 éves kor felett (tehát úgy érettségi után, amikor amúgy is van egy életszakasz-váltás) mindenki talál benne azonosulási pontot. Érdemes egy könyvesboltban megkeresni, fellapozni, beleolvasni, hogy bejön-e, aztán mehet is a kosárba. :) Az első kötet a két lány háttértörténetét mutatja be, a másodikban találkoznak először, szóval nem kell meglepődni, ha az elsőben még nincs közös jelenetük. :)

Kategória: Könyv, Sorozat/Film

Hozzászólások

 1. Saxana mondta

  jajj:)^^ Via, beletaláltál, először a belőle készült animét láttam, és beleszerettem (na, igen, a 18-19 korosztály, meg az azonosulás), gondolkodtam rajta, hogy beszerzem a mangát is, mivel az biztos még jobb, de most már biztos, hogy vizsgaidőszak után projekt lesz:)

 2. LadylikeNerd mondta

  Megint beletaláltál:) Imádom a Nanát, végigolvastam angolul is. Meg is van az első három kötet magyarul. Azonban hamarosan költözés miatt meg kell válnom a mangakészletemtől úgyhogy, most szeretném eladni áron alul a meglévő köteteimet:( Nincs mese kell a pénz:(

  De amint jobb lesz a japánom muszáj lesz újranéznem az animét:)

 3. esztike mondta

  Kedves Via!

  Köszönet a blogért! Pár hónapja vagyok olvasója, most szántam rá magam a hozzászóláshoz is.
  Szűk egy hónapja Japánban vagyunk a családommal kiküldetésben. Köszi a tippet, próbálok itt angolul példányt szerezni. Mondjuk, könyvesboltot még nem láttam, mióta itt vagyunk, lévén kisvárosban lakunk, 2 gyerkőc mellöl nem igen tudok eljárni shoppingolni, de azért majd sort kerítek rá. A japán verzióval még nem próbálkozom inkább…:-D
  Nagyon köszönöm a kajás inspirációkat is ezúton, igen nehéz itt európaiként ehető dolgokkal ellátni a családot, mivel az élelmiszerboltok kínálatának 90%-a számomra értelmezhetetlen – legalább is egyenlőre. Viszont pl. a múltkori x penne..nagyon hálás voltam érte!

  További sok sikert!
  Szeretettel, egy hűséges olvasó..

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)