Paradicsomos káposzta

Via vagyok, több, mint 20 éve paradicsomos káposzta-függő. Én voltam az a hülyegyerek, aki várta a főzelékeket az oviban. Magában ettem, maximum kenyérrel. Mmm. Azért zöldségfasírttal vagy halloumival sem pocsék, sőt. :)) A holnapi és a holnaputáni adagomhoz majd azt csinálok. Ja, mondtam, hogy ilyenkor napokig ezen élek?

Hozzávalók kb. 5 adaghoz

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej káposzta (80 dkg pucolás előtt)
  • só, frissen őrölt bors, őrölt köménymag, szárított zöldségek (natúr vega mix)
  • 1 doboz (500 ml) passata
  • 3 evőkanál liszt
  • cukor

A káposztát négybe vágod, és felcsíkozod szép szalagokra (amikről lopsz egy keveset magadnak nyersen, és adsz a nyuszinak is). A torzsáját vágd ki (és edd meg nyersen – mondtam, függő vagyok). Tedd a lábos aljára az apróra vágott vöröshagymát (nem kell olaj, megpuhul úgyis), majd dobd rá a káposztát, és fűszerezd ízlés szerint – ehhez egy jó teáskanál őrölt kömény illik, én úgy szeretem. És sok bors. :) Egy löttyintésnyi vizet tegyél rá, ha friss a káposzta, fog levet ereszteni bőven, és nem kell több. Főzd, amíg puha nem lesz – ne rakd bele a paradicsomot, mert akkor soha nem lesz puha. Tényleg. A nagymamám fiatal feleségként kipróbálta, “úgyis megfő egyben”-alapon. Nem fő meg. Szóval türelem. :) Fogj egy bögrét, öntsd bele a passatát, és keverd el benne a lisztet, majd öntsd rá a káposztára, és forrald fel. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel higíthatod. Cukorral ízlés szerint édesítsd, én nem szeretem, ha nagyon édes, de egy kicsi kell bele. Ezután intravénásan kösd be fogyaszd egészséggel.

Hozzászólások

  1. l2njpy írta:

    Én nem szeretem, az tény, de a húgom, na ő imádja! Képes a lábas felett állva kanalazni a hideg paradicsomos káposztát:-)

    Főzelékekhez egyébiránt én se eszem sose húst, de semmi más feltétet se, se kenyeret, én csak úgy magában eszem mindet.
    Most meg megyek, eszek egy nagy tányér hideg, habart töklevest….mmmmm.

  2. Morino írta:

    Akkor én is csatlakoznék a (Majdnem) Anonim Paradicsomos Káposzta-függők köréhez.
    Imádtam/imádom, általános suliban a napközis csoport néma borzadással nézte, hogy milyen jóízűen eszem, sőt, aki nem szerette, attól el is kértem az adagját. Bár minő borzalom, én a finomfőzeléken kívül minden főzelék-félét imádtam a menzán.
    Csak azt nem értem, kifőzdékben miért nem szoktak árulni (bár van egy tippem), ez tipikusan olyan kaja, amit nagyüzemben is nagyon jól szoktak csinálni. No de most jól kiszúrok velük és csinálok magam, muhaha. :D
    Köszi a receptet! ♥

  3. Hero írta:

    szia! tudnál írni vega fasírt receptet? :) Amit magam is ekészíthetek, és nem kell feltétlenül maradékokból (mert nem mindig vannak maradékok) de azért nem túl bonyolult.
    Pl. amiket a főzelékfalóban ettem azok finomak, de egy kicsit kemények. De valami ilyesmit szeretnék. Imádom a falafelt – csicseribosó fasírtot- ezt viszont fagyasztva szoktam venni a boltban.

    • maruszja írta:

      A vega fasírt nálam igy készül:
      Egy deci szójagranulátumot beáztatok kétszer annyi vizbe, kicsi sóval. Egy szelet barna kenyeret beáztatok kevés vízbe vagy tejbe, majd kinyomom a nedvességet , és a leszűrt szójával összekeverem. Teszek hozzá reszelt sárgarépát ,zöldséget , krumplit (lehet nyersen vagy főzve és finomra reszelve sajtreszelőn.) Izesítem apróra vágott vöröshagymával , fokhagymával, pici vegetával, sóval, borssal, örölt köménnyel, 1-2 tojással, és pici őrölt pirospaprikával. Lehet bele tenni olajat (kb. 1 evőkanál). A diónyi gombócokat prézliben megforgatom és szép pirosra sütöm.
      A nyers répát, krumlit stb húsdarálóba tesszük, és kész!
      Finom akkor is, ha kevés nyers céklát is teszünk bele.
      Főtt zöldségeket könnyű reszelni.

  4. lutien írta:

    én is imádom a paradicsomos káposztát. ne tudom mi a passata gondolom a paradicsomhoz van köze, én sűrített paradicsommal készítem és ragaszkodom a fácánoshoz. egy csöpp rántás kerül bele annyi hogy épp csak ne legyen túl híg, egy csöpp cukor hogy elvegye a vad izét és sok őrölt bors. emlékszem egyszer anyukám két barátnője épp a paradicsomos káposztát veszett össze mondván hogy kel bele vagy ne kel bele cukor. De gustibus non est disputandum.

  5. Hero írta:

    szia!

    tegnap csináltam életemben először. Nagyon finom lett és nagyon gyorsan elkészült. Kicsit túlborsoztam, de ez nem vont le az értékéből. Még a férjemnek is ízlett, pedig azt mondta hogy gyerekkorában egyáltalán nem szerette.
    Kínai kelből csináltam, kicsit lágyabb lett mint normál káposztából, nekem így jobban ízlett.

    Nagyon köszi hogy írtad a vizes trükköt, biztos én is belelöttyintettem volna a paradicsomot is rögtön az elején. De vajon akkor miért nem puhul meg?

  6. jucus25 írta:

    Sziasztok!

    Csatlakozom a klubhoz.

    20 éve minden mennyiségű paradicsomos káposzta főzeléket megeszek, szigorúan feltét nélkül, akár hidegen is.

    Jó a recepted Via, ki fogom próbálni, mert eddig a nagyi féle változatot főutem.

    Akinek nincs ideje megcsinálni, annak ajánlom a Főzelékfaló-t, mert ott is ‘ovis’-at lehet kapni. :)

  7. Melinda írta:

    Én még ilyet nem ettem… Lehet, hogy azért, mert nálunk felé még a gyümölcsleveseket is füstölt csülökkel készítik… De van itt “lucskos káposzta”, amihez hasonlíthat. Csak abba leginkább csombort és kaport szoktak tenni. Milyen lenne ez a paradicsomos káposzta ezzel a két zöld fűszerrel?! Ki kell próbálnom így is, úgy is :))
    Amúgy elhangzott egy (eddig költői) kérdés, hogy miért nem jó beletenni a paradicsomot az elején. Én úgy hallottam-olvastam, hogy savas közegben a zöldségek nem puhulnak meg. A krumpli sem. Ezért nem szabad paradicsomot, citromot, joghurtot stb. tenni a meg nem főtt zöldségekhez.

  8. newra írta:

    Csináltam én is ma, saját káposztából a saját kiskertemből :) A paradicsom fele konzerv, fele igazi pari volt, botmixerrel (új szerzemény, muszáj volt kipróbálni…) összeturmixoltam, bele a liszt, azt is összekevertem (és így még csomós sem lett, yay me :) ), és most nagyon sajnálom hogy holnapra lesz, mert a te fűszerezéseddel próbáltam ki, és hát na, finom lett :D

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)