Nyaralj otthon!

A válság óta egyre kevesebb embernek jut pénze nyaralásra, ezért sportot űztek abból, hogy otthon érezzék jól magukat – külföldön megalakult a staycation fogalma, ami a vacation (vakáció) és a stay (maradni) ige összemosása (szaknyelven portmanteau). Én nagyon szeretem ezt a koncepciót, mert szépen kibillenti a már sokat emlegetett “mindent-vagy-semmit” elvből az embereket. Igen, egy hétre nem fogsz egyhuzamban elmenni sehova a nyáron, de attól még a hétvégéket élvezheted! Különben is, bizonyos szempontból jobb széthúzni az élményeket, ahelyett, hogy minden anyagi és lelki erődet egyetlen hétbe ölöd, amikor kötelezőnek érzed, hogy jól érezd magad (elvégre nyaralsz, vagy mi), csak akkor, csak ott, csak addig az egy hétig. És ha el is jutsz, sokszor egész évben a következőt várod, egész évben az előző felett sóhajtozol, miközben a jelen elfut melletted.

Mitől nyár a nyár?

Alapvetően attól, hogy meleg van. :) Minden más rajtunk műlik. Idézd fel a legkedvesebb gyerekkori emlékeidet – szerintem nagyon hangsúlyos lesz az a motívum, hogy más volt, mint a nem-nyár, és valamit szabad volt. Fennmaradni kicsit tovább, mert világos van. Kertben enni az ebédet. Fagyit enni reggeli után. Krétával rajzolni az aszfaltra. Vizet fröcskölni a barátaiddal és az unokatesókkal. Labdázni a strandon. Sajtos-tejfölös lángost enni. Együtt tölteni az időt azokkal, akiket szeretsz. Ehhez viszont nem kell se tenger, se ötcsillagos hotel. Ehhez az kell, hogy a hétvégi vacsira begyúrd a lángostésztát, hogy valamelyik nap kiugorjatok a szabad strandra (csomagoljatok szendvicset, és állon-folyós barackot!), hogy uzsonnára főzz csöves kukoricát, grillezzetek a kertben (vagy a serpenyőben a konyhában!), mozizzatok vagy diavetítőzzetek közösen otthon a kanapéról, römizzetek a teraszon, olvass romantikus regényt vagy krimit (vagy bármit, ami Téged a nyárra emlékeztet!) tollasozzatok a kertben, slagozzátok le egymást a hőségben, vegyetek gumicsizmát és táncoljatok a forró esőben.

Tervezz programot!

Helyi vagy környékbeli városnézés – nem győzöm elégszer mondani. Csodaszép templom, érdekes múzeum a legtöbb helyen van. Oké, nem annyira puccos, mint a Louvre meg a Tate meg a Szent Pál, de egy író szülőháza, egy pipamúzeum is ugyanolyan izgalmas lehet – a négy fal között sápítozásnál feltétlenül jobb! :) Nézz körül, hogy mi van a környéketeken, és menj(etek) el. A fesztiválokon kívül rengeteg szabadtéri program, vásár, koncertek vannak ilyenkor, használd ki őket! Ha nem jársz még könyvtárba, ilyenkor igazán érdemes, vegyél ki valami izgalmas könyvet az estékre, hétvégékre. Ha éttermezésre nincs pénzed, válaszd a déli, olcsóbb menüket, ha van rá módod: nem a cech számít, ugyanúgy kiszolgálnak és nem te mosogatsz. :) Nyert ügy.

Tematizálj!

Szerintem ez a legfontosabb nyár-érzést segítő tényező: a nyaralás alatt minden különleges. Megváltozik a napi rutin is attól, hogy új helyen alszol, mások a programok, tényleg kizökkensz a hétköznapokból. A rutin igazából azonban nem borul fel, csak egy kis egzotikus színezetet kap: ugyanúgy reggelizel, csak összeválogathatsz minden finomságot a svédasztalról; este nincs számítógépezés, csak pihenés, ücsörgés, olvasás. A táborok is mindig valamilyen téma köré vannak rendezve – lovastábor, kézműves tábor, matektábor -, és a programoknak van egy vezérfonala. Ezt szépen át lehet emelni a hétköznapokba is, és gyerekekkel a legkönnyebb! Gyakorlati tapasztalatom nincsen ezügyben, csak annyi, hogy voltam én is gyerek, és nagyon szerettem volna ilyet. :)

A táborban a tematizáláson kívül a hangulat is egy kicsit különleges. Mindig voltak különleges elnevezések (csapatnevek, főhadiszállások), és versenyek is (ki ágyaz be szebben, ki fut gyorsabban, stb.). Ha több gyerek van, ezt is meg lehet valósítani otthon: ki lehet találni nevet nekik, ezt utána el lehet készíteni feliratnak, kiakasztani a szobába, lehet indulót költeni, vagy fogadalmat (amit minden reggel elmondanak), lehetnek titkos jelszavak, titkos írás, postaláda, amibe a kapitány (= anyu) írhat mindig üzenetet a küldetésekkel, feladatokkal. Ugye, máris jobban hangzik az, hogy “Mai napi küldetés: 5 percig tegyetek rendet a főhadiszálláson”, mint “Miééééért nincs még mindig rend a szobátokban?!”. Szerintem határozottan.

Mindenből lehet téma, amiből sok van: színből, állatokból, földrészekből, kultúrákból, évszakokból, növényekből, elemekből (víz, föld, tűz, stb.), időjárási jelenségekből, foglalkozásokból. Ha színes hét van, és a hétfő a piros, ebédre lehet paradicsomleves, uzsonnára málna; a netről nyomtathattok olyan kifestőt, amin piros állatok vagy növények vagy tűzoltóautók szerepelnek, és ezeket lehet színezni. A városos héten ha mondjuk a kedd olasz nap, akkor meghallgathattok vidám olasz dalokat (a YouTube a barátunk), amire lehet táncolni, ebédre készíthettek pizzát, olvashattok olasz mesét (Pinocchio), és így tovább. Levegő napon tarthattok lufifújó versenyt, csinálhattok szélforgókat, ebédre készüljön olyan, amihez valami felvert dolog kell (tejszín, tojáshab).  Írjatok vagy olvassatok mesét a témában (pl. XY hőlégbalonnal világkörüli útra megy, ezt meg ezt látja), vagy öltözzetek be, bábozzatok, játsszátok el a jeleneteket. Kincsvadászatot is rendezhettek, szintén a témához kapcsolódan: keress vagy fotózz le 3 hidat, 5 biciklit (városi séta esetén); gyűjts össze 4 tobozt, fotózz le egy odút (erdei séta esetén). Csak listázd egy papírra azokat a dolgokat, amiket egyébként is szoktatok látni, akár az üzletben is – piros napon például a boltbamenéskor írják fel egy papírra, milyen piros dolgot láttak. Fotózz rengeteget, örökíts meg, amit csak tudsz! :)

A lényeg: bármi, ami néhány logikai lépéssel kapcsolható az adott témához, már jó, mert ad egy keretet a napnak. Egyébként is ennétek ebédet, egyébként is rajzolnátok, amúgy is jártok boltba, de így minden kap egy kis különleges hangsúlyt. Be lehet kötni “tanulmányi kirándulásként” az állatkertet, a vidámparkot is, ha annyira fantasztikusan rendes volt a Mókus-örs, hogy elmehetnek. :) Kreatív ötletekért érdemes az otthonoktatós blogokat is böngészni! Tudom, váratlan fordulat, de ha amúgy nem értesz egyet a koncepcióval, erre a célra akkor is zseniálisak.

Remélem, sikerült elültetnem az otthonnyaralás csíráját a fejetekben. :) A nyár már itt van, élvezzük!

Opt In Image
Még több otthonnyaralós ötletet szeretnél?

Iratkozz fel az urban:eve ingyenes hírlevelére, és minden hétfőn új tippeket küldök, hogy kreatívan és időhatékonyan pihenhess és élvezhesd az életedet.

Plusz megkapod ajándékba a 20 oldalas #nyaraljotthon e-magazint programötletekkel és interaktív oldalakkal.

Kategória: Ajánló, Inspiráció, Program

Hozzászólások

 1. Filippino mondta

  Tavaly nem tudtunk olyan “igazi” nyaralásra menni, mert párom próbaidős volt, és nem kapott 1 nap szabit sem, így mi is áttértünk a minden hétvégére kitalálunk valamit-re.És milyen jó is! Hol hazalátogattunk anyujához, hol lementünk egyet fürdeni valamelyik tóra, hol elmentünk 1 napra is fesztiválozni sátorral.
  Ez a cikk amúgy a kedvencem lett, szerintem kinyomtatom, és beteszem a Viás mappámba, merthogy olyan is van.:D

 2. mondta

  Dejó, hogy ez otthoni nyaralást is lehet élvezni!

  Mi olyan – anyámborogassssss – eretnekségre készülünk, hogy otthon fogunk nászutazni. Mivel Budapesten élünk ugyan, de a legtöbb nevezetességet közelről még nem láttuk, benne nem voltunk, csak elsuhanunk mellettük nap mint nap, ezért ezeket fogjuk végigjárni, mintha turisták lennénk. Csak este nem a szállodába, hanem a saját kis házikónkba megyünk haza. Lesz városnézés, múzeumok, strand, cukrászda, étterem, lazulás – és a nászút többi részéhez sem kell a négycsillagos szálloda ;)

 3. Amanda mondta

  Via, nekem ez azért tetszik nagyon, mert eleve nem szeretem az elutazós-strandolós nyarat, de ez így nagyon jól hangzik, és persze más évszakban is megvalósítható.:))

  A gyerekes részt gyerek híján még nem tudom, nyilván kellenek nekik a haverok, társak is rendes táborban vagy a játszótéren, meg hogy hogyan cselezzük ki a táborvezetőt… :) de mellette tényleg nagyon fel lehet dobni ilyesmikkel az otthon levést is.L:)

 4. mezitlabaparkban mondta

  Via, te aztán tényleg mindig tele vagy ötletekkel!! Ha egyszer lesz gyereketek, a kis mázlistának az egész élete maga lesz a vidámpark, ilyen szülők mellett tuti nem fog unatkozni!:))
  Egyébként nyár témában egy kicsit off vagyok: mindig is utáltam a nyarat, számomra akkor zajlott az élet, amikor suli volt, a nyár mindig is a dögunalom, a szúnyogcsípések, a ragadós izzadság, a gőzölgő beton, a fagyievések okozta mandulagyulladás, a hőség miatti nemalvások időszaka volt, ráadásul a sorozataim is ilyenkor “nyaralni mentek”… Világvégi hangulat, mintha megállt volna az élet. Nagy kihívás, hogy egyszer végre megszeressem ezt az évszakot is, remélem nem vagyok menthetetlen, és segítenek majd az ötleteid… (remélem nem vettem el túlságosan senkinek a kedvét a nyaralástól:))

 5. flyingbride mondta

  Épp nekem is valami ilyesmi járt a fejemben, mert nyaralni nem megyünk, majd csak szeptemberben. De addig is megyünk Velencei-tóra, talákozunk barátokkal, elmegyünk a szüleimhez (van kert és kicsike medence), tervezem, hogy a Kopaszi-gátat is meglátogatjuk. Ja és mindennap fagyizunk, vagy otthon vagy cukrászdában :D Meg rengeteg gyümölcsöt eszünk. Úgyhogy jó lesz ez a nyár és kész ^^

 6. mondta

  Via, ez a cikk nagyon talált. Szerintem mi sem megyünk nyaralni, hanem majd itthon, de így is szuper lesz.
  Komolyan már várom, hogy legyenek gyerekeim és velük lehessen ezeket megvalósítani, addig a párommal kettesben ;-)
  Anyu tanár, így nálunk a nyári szünidő szenvedés volt, játszótér és olvasás (ez utóbbit szerettem), csak nagyon egyhangú volt. Alig vártam a sulit.

  De ezekkel az ötletekkel, egy olyan rózsaszín szemüveg került a fejemre, amit le se veszek most már ;-))

  Tipp: Vasarely múzeum az Árpád hídnál (budai hídfő) – Imádom.

 7. vica1982 mondta

  Egyik kiemelkedő nyári élményem 4 éve volt, mikor az akkor 5 hónapos kisfiunkkal hazajöttünk a kínkeserves nyaralásból és akkor volt az első 40 fokos hét. Egész héten a kerti medencében dagonyáztunk, nem főztem, jégkrémen, kukin, ropin, limonádén éltünk (a fiam még csak szopott, neki nem kellett főzni) és SEMMIT NEM CSINÁLTUNK! Este szex a kertben, filmnézés alvásidőben, szóval éljen az otthoni nyaralás!!!!!

 8. Gabi mondta

  Én már évek óta ígérem a gyerekeknek, hogy egyszer nyáron olyant csinálunk, hogy egy héten át minden nap más-más nemzet ételeit főzöm. Talán az idén megvalósítjuk.
  Nálunk egyébként a vakáció kezdetén (az utolsó tanítási nap délutánján) kikerül a bejárati ajtó fölé egy nagy, színes papírokból kivágott VAKÁCIÓ felirat , mellette pedig textilháromszögekből varrt vidám girlandok. Mindenki mososlyog, aki jön hozzánk.
  Augusztus 31-én kicsit szomorúan levesszük.

 9. szokeciklon mondta

  Nekem szükségem van az egy hétre elmenni jó messzire itthonról nyaralásra, anélkül nem érzem nyárnak a nyarat:)! De míg azt várom, ezeket az ötleteket megvalósítom! Via, Te egy szupernő vagy!!!!!!!!!!!
  Hétfőn az év első szabiját kivettem (most csak 1 nap), holnap a legjobb barátnőmmel -pasik nélkül- kiköltözünk a szüleim víkendházába és úgy döntöttem, hogy spanyol-olasz napok lesznek (Love EB – foci)! Holnap csinálunk paella-t, vasárnap pedig spagettit…!
  Köszi Via, ismételten :)!

 10. Marry86 mondta

  Pont nyaralás előtt olvastam, (2 nap Balaton), de nekünk az elmenés ennyi is volt idénre.
  Nekem az a lényeg még a nyaralásban, hogy nem vagyok elérhető. Nem tudnak ugrasztani, hiszen úgy is otthon vagyok. Off-line nap!
  Nagyon jók az ötletek, főleg gyerekekkel a hátteremben nyárra fel!

 11. almond mondta

  szupeeeer!
  még nincs gyerekünk, de szerintem kettesben is meg fogom csinálni ezeket a dolgokat, kicsit más témákkal. :)
  amúgy pont most találtuk ki, hogy mivel nincs pénzünk puccos-drága étterembe menni, legközelebb ha a kedvenc kínainkba megyünk, úgy kiöltözünk, mintha a gundelbe mennénk, tök vicces lesz :DD

 12. Napraforgo mondta

  Via, gratulálok ehhez a cikkhez! Ez a cikk pedagógiai szempontból is megállja a helyét. Erősödik az anya-gyerek (apa-gyerek, testvér-) kapcsolat, élményeken keresztül jutnak új információ birtokába a gyerekek, és vidáman telik a nyár. Szemléletformáló gondolatok, örülök, hogy leírtad!

 13. luxusrozi mondta

  Mi is itthon nyaralunk! Elmentünk egy közeli étterembe nyári vacsira, munkanap után is pihentető-nyaralós! Szúnyogos… És az erkélyen kávézom reggel, és nyaralósan fagyizni is fogok… Köszi, Via! A nyaralás nem is függ össze a szabadsággal, ez ám a felszabadító érzés!

 14. bongyorka mondta

  Nemcsak “igazi elutazós” nyaralás helyett, hanem mellette is meg lehet valósítani. Ne az legyen, hogy azt azt egy hetet várjuk, aztán olyan gyorsan elmegy, mintha meg sem történt volna és akkor meg a jövő nyarat várjuk. Én tavaly munka mellett sokszor alkalmaztam a tippeket, fél 5 után is még jó idő volt, kimentünk a strandra, elmentünk fagyizni, megadtuk a módját a vacsorázásnak is, teraszon terítettem meg, ittunk egy pohár bort, hétvégén elmentünk a közeli Duna holtághoz.
  Tény, hogy a páromat is kellett egy kicsit erőszakosan noszogatni, hogy ne süppedjünk bele abba, hogy meló van, hazamegyünk, aztán lerogyunk a tv elé és kínlódunk a hőségtől.
  Idén is ez lesz a cél: minél többet napozni, fagyizni, sétálni, teraszon üldögélni, kirándulni a hétvégén, sok gyümölcslevest enni, nemcsinálnisemmit, csak olvasni. (nekem ettől nyaralás egy nyaralás, de ezt tényleg itthon is meg lehet valósítani)

  Köszi a tippeket, Via! Remélem, lesz majd miért ne? cikk még több otthonnyaralós ötettel :)

  • mondta

   Mindenféle cikket tervezek, csak férjen bele!! :)

   Nekünk is lesz egy rövid utazás remélhetőleg (belföld), hogy külföld meg “2 éjszakánál több” lesz-e és ha igen, mikor, az még homály, de addig is punnyadunk, amikor csak tudunk. Igazából ha már szabadtéren vagyunk, vagy leülünk a fagyival a játszótéren egy padra, már jó. :) Így aztán ha mégsem jön össze egy klasszik nyaralás, akkor sem mindent-vagy-semmit volt a nyarunk.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)