A válság óta egyre kevesebb embernek jut pénze nyaralásra, ezért sportot űztek abból, hogy otthon érezzék jól magukat – külföldön megalakult a staycation fogalma, ami a vacation (vakáció) és a stay (maradni) ige összemosása (szaknyelven portmanteau). Én nagyon szeretem ezt a koncepciót, mert szépen kibillenti a már sokat emlegetett “mindent-vagy-semmit” elvből az embereket. Igen, egy hétre nem fogsz egyhuzamban elmenni sehova a nyáron, de attól még a hétvégéket élvezheted! Különben is, bizonyos szempontból jobb széthúzni az élményeket, ahelyett, hogy minden anyagi és lelki erődet egyetlen hétbe ölöd, amikor kötelezőnek érzed, hogy jól érezd magad (elvégre nyaralsz, vagy mi), csak akkor, csak ott, csak addig az egy hétig. És ha el is jutsz, sokszor egész évben a következőt várod, egész évben az előző felett sóhajtozol, miközben a jelen elfut melletted.

Mitől nyár a nyár?

Alapvetően attól, hogy meleg van. :) Minden más rajtunk műlik. Idézd fel a legkedvesebb gyerekkori emlékeidet – szerintem nagyon hangsúlyos lesz az a motívum, hogy más volt, mint a nem-nyár, és valamit szabad volt. Fennmaradni kicsit tovább, mert világos van. Kertben enni az ebédet. Fagyit enni reggeli után. Krétával rajzolni az aszfaltra. Vizet fröcskölni a barátaiddal és az unokatesókkal. Labdázni a strandon. Sajtos-tejfölös lángost enni. Együtt tölteni az időt azokkal, akiket szeretsz. Ehhez viszont nem kell se tenger, se ötcsillagos hotel. Ehhez az kell, hogy a hétvégi vacsira begyúrd a lángostésztát, hogy valamelyik nap kiugorjatok a szabad strandra (csomagoljatok szendvicset, és állon-folyós barackot!), hogy uzsonnára főzz csöves kukoricát, grillezzetek a kertben (vagy a serpenyőben a konyhában!), mozizzatok vagy diavetítőzzetek közösen otthon a kanapéról, römizzetek a teraszon, olvass romantikus regényt vagy krimit (vagy bármit, ami Téged a nyárra emlékeztet!) tollasozzatok a kertben, slagozzátok le egymást a hőségben, vegyetek gumicsizmát és táncoljatok a forró esőben.

Tervezz programot!

Helyi vagy környékbeli városnézés – nem győzöm elégszer mondani. Csodaszép templom, érdekes múzeum a legtöbb helyen van. Oké, nem annyira puccos, mint a Louvre meg a Tate meg a Szent Pál, de egy író szülőháza, egy pipamúzeum is ugyanolyan izgalmas lehet – a négy fal között sápítozásnál feltétlenül jobb! :) Nézz körül, hogy mi van a környéketeken, és menj(etek) el. A fesztiválokon kívül rengeteg szabadtéri program, vásár, koncertek vannak ilyenkor, használd ki őket! Ha nem jársz még könyvtárba, ilyenkor igazán érdemes, vegyél ki valami izgalmas könyvet az estékre, hétvégékre. Ha éttermezésre nincs pénzed, válaszd a déli, olcsóbb menüket, ha van rá módod: nem a cech számít, ugyanúgy kiszolgálnak és nem te mosogatsz. :) Nyert ügy.

Tematizálj!

Szerintem ez a legfontosabb nyár-érzést segítő tényező: a nyaralás alatt minden különleges. Megváltozik a napi rutin is attól, hogy új helyen alszol, mások a programok, tényleg kizökkensz a hétköznapokból. A rutin igazából azonban nem borul fel, csak egy kis egzotikus színezetet kap: ugyanúgy reggelizel, csak összeválogathatsz minden finomságot a svédasztalról; este nincs számítógépezés, csak pihenés, ücsörgés, olvasás. A táborok is mindig valamilyen téma köré vannak rendezve – lovastábor, kézműves tábor, matektábor -, és a programoknak van egy vezérfonala. Ezt szépen át lehet emelni a hétköznapokba is, és gyerekekkel a legkönnyebb! Gyakorlati tapasztalatom nincsen ezügyben, csak annyi, hogy voltam én is gyerek, és nagyon szerettem volna ilyet. :)

A táborban a tematizáláson kívül a hangulat is egy kicsit különleges. Mindig voltak különleges elnevezések (csapatnevek, főhadiszállások), és versenyek is (ki ágyaz be szebben, ki fut gyorsabban, stb.). Ha több gyerek van, ezt is meg lehet valósítani otthon: ki lehet találni nevet nekik, ezt utána el lehet készíteni feliratnak, kiakasztani a szobába, lehet indulót költeni, vagy fogadalmat (amit minden reggel elmondanak), lehetnek titkos jelszavak, titkos írás, postaláda, amibe a kapitány (= anyu) írhat mindig üzenetet a küldetésekkel, feladatokkal. Ugye, máris jobban hangzik az, hogy “Mai napi küldetés: 5 percig tegyetek rendet a főhadiszálláson”, mint “Miééééért nincs még mindig rend a szobátokban?!”. Szerintem határozottan.

Mindenből lehet téma, amiből sok van: színből, állatokból, földrészekből, kultúrákból, évszakokból, növényekből, elemekből (víz, föld, tűz, stb.), időjárási jelenségekből, foglalkozásokból. Ha színes hét van, és a hétfő a piros, ebédre lehet paradicsomleves, uzsonnára málna; a netről nyomtathattok olyan kifestőt, amin piros állatok vagy növények vagy tűzoltóautók szerepelnek, és ezeket lehet színezni. A városos héten ha mondjuk a kedd olasz nap, akkor meghallgathattok vidám olasz dalokat (a YouTube a barátunk), amire lehet táncolni, ebédre készíthettek pizzát, olvashattok olasz mesét (Pinocchio), és így tovább. Levegő napon tarthattok lufifújó versenyt, csinálhattok szélforgókat, ebédre készüljön olyan, amihez valami felvert dolog kell (tejszín, tojáshab).  Írjatok vagy olvassatok mesét a témában (pl. XY hőlégbalonnal világkörüli útra megy, ezt meg ezt látja), vagy öltözzetek be, bábozzatok, játsszátok el a jeleneteket. Kincsvadászatot is rendezhettek, szintén a témához kapcsolódan: keress vagy fotózz le 3 hidat, 5 biciklit (városi séta esetén); gyűjts össze 4 tobozt, fotózz le egy odút (erdei séta esetén). Csak listázd egy papírra azokat a dolgokat, amiket egyébként is szoktatok látni, akár az üzletben is – piros napon például a boltbamenéskor írják fel egy papírra, milyen piros dolgot láttak. Fotózz rengeteget, örökíts meg, amit csak tudsz! :)

A lényeg: bármi, ami néhány logikai lépéssel kapcsolható az adott témához, már jó, mert ad egy keretet a napnak. Egyébként is ennétek ebédet, egyébként is rajzolnátok, amúgy is jártok boltba, de így minden kap egy kis különleges hangsúlyt. Be lehet kötni “tanulmányi kirándulásként” az állatkertet, a vidámparkot is, ha annyira fantasztikusan rendes volt a Mókus-örs, hogy elmehetnek. :) Kreatív ötletekért érdemes az otthonoktatós blogokat is böngészni! Tudom, váratlan fordulat, de ha amúgy nem értesz egyet a koncepcióval, erre a célra akkor is zseniálisak.

Remélem, sikerült elültetnem az otthonnyaralás csíráját a fejetekben. :) A nyár már itt van, élvezzük!