SminKedd #04 – Pirosíts!

A pirosításhoz két dolog kell, egy pirosító meg egy jó kis ecset, és innentől kezdve lehet variálni a felvitel mértékével és irányával.  hangulat és stílus szerint. Alap mozdulat, alap felszerelés, de ég és föld lehet a különbség, ha jól használod!

Miért?

Pirosítani két esetben érdemes: vagy természetesen vagy sápadt, és egy kevés arcpírtól is szinte felragyog az arcod, ami abszolút előnyös, vagy a felvitt alapozóréteg (legyen bármilyen vékony és természetes) a meglévő kevés “gyári” színedet is elvette, és hiába nincs rajtad vakolat, akkor is furán hat az arcod. A legminimálabb sminknél is pirosítózok, csak akkor nem használom, ha semmit nem használok.

Merre?

Pirosításnál két szakszó van, amit tudni kell: az arccsont és az almácskák.

Az arccsont/járomcsont (cheekbones) az, ami mindenkinek van, de csak a kiváltságosaknak látszik – én nem tartozom közéjük, Cumberbatch úrral csak a szülinapunk közös majdnem, a genetikánk nem, ez esetben pedig úgy lehet megtalálni a csontot, hogy egyszerűen kitapintod. Arcsont alá lehet egy sötétebb színnel árnyékot rajzolni a határozottabb arcél illúzióját keltve, de csak nagyon visszafogottan, mert különben olyan lesz a végeredmény, mintha bunyóztunk volna a homokozóban. Tiffanynak van erről egy hosszú videója, amit tanulságos megnézni, főként érdekességképpen, mindenféle kontúrtechnikáról ír, de bevallom, én még az életben nem slankítottam az orromat, csak a bizonyos arccsont alatti árnyékot szoktam néha-néha enyhén odatenni, mindenesetre jó tudni, hogy van ilyen. Az ehhez használatos ecsetet már mutattam, mellette szerepel az a termék is, amivel a múveletet végzem, ez a bőrszínemnél picikét sötétebb matt púder, ami tökéletes arra, hogy árnyékként funkcionáljon.

Az almácskák (apples) az a pufi rész a pofidon, amit a nemkívánatos nénikék állandóan csípkedtek, hogy de cuki vagy. Általában akkor türemkedik előre, ha mosolyogsz, de ez csak addig igaz, amíg fiatal vagy, ugyanis utána az a rész lejjebb kerül, amint már nem mosolyogsz, szóval ne mosolyogva pirosíts, mert különben rossz helyre kerül a szín. Mosolygás nélkül tedd fel az almácskákra a színt, és teljesen jó lesz – kábé az orrcimpád magasságában keresd, valahol a szemeddel egy oszlopban. Bonyolultabb leírni, mint megtalálni. :)

Különböző arcformáknak más irányban felvitt pirosító előnyös, nekem csak egy fejem van (hívjatok Süsünek), az is ovális (köznyelven tojás), íme a többi arcformához egy kis irányadó segítség helyes rajzolt lányok segítségével:

Az ovális arcformánál a halánék felé érdemes eldolgozni a színt. A kerek arcnál 45 fokos dőlésszögben, az arccsont természetes szögét követve érdemes pirosítani. A szögletes pofinak az almácskákra tett, kör alakban felvitt pirosító áll jól. A hosszúkás arc ellensúlyozására színte vízszintesen vidd fel a színt – legyen jó széles, hogy ne úgy nézz ki, mint aki Mel Gibson mellett indul csatába az angolok ellen. (A képek eredetileg egy 2009-es amerikai Glamour magazinból származnak.)

Én magamon az ovális és kerek arcformához való módit ötvözöm, vagyis halánték felé satírozok az arccsont mentén. Természetesen nem szalagon gyártottak minket, úgyhogy egy kicsit mindenkinek az arca más, inkább használd mankónak a fenti ábrát, és nyugodtan térj el annyira, amennyire szeretnél.

Mivel és mennyire?

Ízlésfüggő, hogy mennyire pirosítasz, lehet nagyon durvulni, én hétköznapra az “épphogycsak” pírt szeretem, ami a lehető legközelebb áll a természeteshez. Nincs sok pirosítóm, mivel egyetlen színt is szépen lehet építeni a természetes hatástól a “bohóc leszek” végletig, elég sok mindent ki lehet hozni, így van egy természetes rózsaszínem, egy durvább pinkem, meg egy narancsos-bézses színűm. Várom a napot, hogy valamelyik elfogyjon, szerintem még messze van, pedig használom őket rendesen. :) Szóval kezdetnek szerintem egy jó kis általános rózsaszín pont megfelelő, olyan színt keress, amilyenre kipirosodsz, amikor ki szoktál pirosodni (hógolyózás, fizikai aktivitás után, stb.) Létezik mindenféle csillámos verzió is, egy kevés csillám nem rossz, ha nagyon apróra van őrölve, és nem hatalmas flitterek lesznek az arcodon, szerintem ha kezdő vagy, akkor egy mattot vagy egy enyhén csillogósat válassz.

A durva (pl. erős pink, piros, stb.) dolgoknál fokozottan fontos két dolog, de egyébként sem árt tudni:

1. Kevéssel kezdd: ütögesd le az ecsetet, mert többet feltenni könnyebb, mint a túl sokat levenni – bár ha túllőnél a célon, és használtál alapozóecsetet, egy kicsit vissza tudsz még vele venni belőle azzal a kevés alapozóval, ami az ecseten maradt. Én sóher vagyok, úgyhogy mindig a pirosítóba pöckölöm vissza a felesleget is, hogy később újra felhasználhassam, de oda ütögeted, ahova akarod.

2. Figyelj arra, hol kezded: evidensnek hangzik, de oda kerül a legtöbb festék, ahova először érinted az ecsetet (ez szemsminkelésnél meg minden másnál is így van), szóval oda tedd először, ahol a legélénkebb színt akarod, majd onnan dolgozd el kifelé-elfelé. Krémpirosító használatánál ugyanígy működik, illetve érvényes rá az is, amit a múltkor írtam az ujjal sminkelésről (tiszta ujjal maszatolsz).

A fenti két képen teljesen ugyanaz a smink, csak a pirosító különbözik – bal oldalon nincs, jobb oldalon van. Nem vittem fel nagyon sokat, csak annyit, ami még nálam a természetes hatás kategóriába esik, hogy megmutassam, hogy már az egészen kicsi pirosító is számít. Én látom a különbséget, remélem, Ti is. :) A szememen a The Body Shop Lily Cole-os Shimmer Cube-jából a mályvás-vöröses árnyalata szerepel, plusz tettem fel szempillaspirált is.

Íme néhány természetes megoldás a kifutóról – felhívom a figyelmed, hogy, bal alsó lánynak berajzolt arccsontja van, most már tudod a trükköt.

Addig lehet építeni, amíg úgy érzed, hogy jó – lehet egészen kevés is (már az is számít!), vagy hangsúlyosabb, az is jól mutat, néhány példát erre is hoztam:

Szóval ha már nekiállok valamennyire sminkelni, pirosítót biztosan teszek fel, nekem dob az arcomon, mert Hófehérke vagyok. :) Amit nem szoktam, de ide tartozik, az a bronzosítás: hasonlít az arccsont-hamisításhoz, csak a “szépen megkapott a nap”-hatást lehet vele elérni, és oda kell feltenni, ahol barnulnál (halánték & hajvonal, arccsont), szóval ami kilóg. Nagyon óvatosan, laza kézzel, mert ebből is lehet katasztrófa (Jersey Shore-effekt). Andi bronzosító tesztjét és Magdi bejegyzését is ajánlom továbbképzésre.

A pirosító önmagában is megállja a helyét, a minimálsmink oszlopos tagja, remélem, újabb rajongókra talál! :)

Házi feladat:

 1. keresd meg az arccsontodat és az almácskáidat;
 2. állapítsd meg az arcformádat és nézd meg a hozzá tartozó pirosító-formát, majd tiszta ecsettel gyakorold a mozdulatot, amivel felvinnéd a pirosítót;
 3. pirosíts lazán, pirosíts erősen, és kísérletezd ki, hogy mi az, ami tetszik magadon!

Jövő héten folytatjuk a szánkkal. ;)

Kategória: Szépség

Hozzászólások

 1. mondta

  Én egy kedves munkatársam tanácsára, akit mostanában smink-szakértőként alkalmazok :), barnás holmit vettem (ez volna a bronzosító?), mozaikosat, ami több színárnyalatból áll össze (golyósat javasolt, a kérdést áthidaltam azzal, hogy rögtön első nap leejtettem és darabosra tört :P), ezt gyengéden alkalmazom. Nekem bejön, mert a hajam és szemem sötétbarna, a bőröm világos, picit sárgás árnyalatú, és ez valahogy beolvad a bőrömbe, diszkrét, mintha nem volna, ellenben kiemeli a szeplőimet, ami nekem tetszik. :)

  Az almácskák definíciója nálam is mindent vitt. :D És szintén boldog születésnapot kívánok! :)

   • mondta

    Óóóó, nem, semmiképp sem ilyen. :D
    Ránéztem a dobozára, igazából púdernek hívják és így utánagondolva volt belőle világosabb változat is, bár volt belőle rózsaszínes is…

    Na várj csak, rákeresek.

    Ilyenem van nekem:

    És ilyen színekben elérhető:

   • mondta

    Na, a képek beágyazása nem ment a legjobban, linket meg nem enged. :(

    New York Color – Color Wheel – Mosaic Face Powder
    Ha google-be beírod, a “teknőspáncélos” (tehát nem a cikkelyes), barnás az enyém.

   • mondta

    Nekem is igazából púderem van a csontosításhoz, sőt, állítólag valami “por állagú alapozó”-néven is fut, de ha úgy használnám, nagyon mókás lenne a fejem. :)) De ez azért jó, mert tuti, hogy matt.

 2. mezitlabaparkban mondta

  Csatlakozom a gratulálók kórusához: nagyon boldog szülinapot!!:)) tetszik ez a bejegyzés (is), csak azt nem tudom eldönteni, hogy por állagú, vagy krémes pirosítót használjak… (a jobb felső porcelánbőrű lány gyönyörű, nem tudod Via hogy ki ő?)

 3. Bb.Sophie mondta

  A pirosító az abszolút kedvenc – ha holnaptól csakis egyetlen sminkterméket használhatnék az valamilyen pirosító lenne. :)
  Összesen 3 van a készletemben, ezek közül a legtöbbször a Bourjois Rose Ambre(74)-t használom, ami egy matt sötét korall szín, nekem ő a tökéletes. :) Van még egy MAC rózaszínem (Dollymix) és egy csillámos narancs Oriflame-es, de azt csak nyáron veszem elő. Ezek mellé Avonos golyócskákkal bronzosítok/kontúrozok, vagy az essence “csíkos” bronzosítójával.

 4. Babzsi mondta

  Először is boldog születésnapot:)!
  Nem tudom elmondani, hogy mennyire jókor jött ez a sorozat. Bár előtte is sminkeltem, de most gyerekkel itthon kicsit kijöttem a gyakorlatból. Persze volt egy-két alkalom amikor meg kellett jeleni, de a smink még sem a napi rutinom része. Hamarosan dolgozni fogok, így nem árt visszaszokni. Rájöttem, hogy nagyon fel kell újítanom (és lomtalanítani!!) a sminkes szettemet és inkább kevesebb, de minőségibb darabokba invesztálni bizonyos dolgokban (ecset, alapozó pl). Nagyon sok ötletet kaptam itt, köszönöm!

 5. luxusrozi mondta

  Boldog szülinapot! Hajrá buli, csuda sminkben! A pirosító tényleg fontos, és olyan öröm játszani a színekkel! Nekem a kozmetikusom mutatta meg, hogy szinte félkörívben kell eldolgozni a pírt az almácskák és a szemöldök feletti rész közt, nagyon-nagyon finoman persze. A rózsapiros szemöldök nem nyerő…

  • mondta

   Krémpirosítóról röviden írtam az ecsethasználatnál. Szerinted mi az, amit még feltétlenül el kell mondani vele kapcsolatban? Nyugodtan megoszthatod a tapasztalataidat, szívesen fogadom. :)
   Én annyit tennék még hozzá, hogy tág pórusú bőrön nagyon csúnyán tud ülni, és jobban kiadja az egyenetlenségeket is a krémes formula.

 6. zöldnyussz mondta

  Nagyon szeretem nézegetni a sminkeléshez használatos cuccokat, néhány dolgom van is, rendszeresen használom is.
  De még sosem volt valódi, tömör, “színből” készült pirosítom, csak pirosító gyöngyöm és barnító gyöngyöm.
  1) Ezeknél lényegesen intenzívebb színű lesz a pirosító?
  2) Világos bőrhöz és majdnem fekete hajhoz rózsaszínes vagy barackos árnyalatot válasszak szerintetek?
  Valami nem túl drágát kísérletezéshez tudtok ajánlani?
  Előre is köszönöm! <3

 7. Maralina mondta

  Már ezer éve olvasom a blogod, Via, de csak most regisztráltam. Áááá… Pirosítót ma használtam először tudatosan a mininál sminkemhez (köszi, Sminkedd!!!) és azt mondták, megszépültem. Nagyon jól esett. :)
  Utólag is boldog szülinapot! Mi csütörtökön ünnepeltük a páromét, ma házassági évforduló, jövő héten én jövök. :D Sűrű a július. Köszönöm ezt a szigetet!

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)