Paradicsomos clafoutis

A francia Marie Claire Idées magazinban találtam ezt a receptet, és mivel a clafoutis (magyar néven tejespite) hagyományosan édesség, rögtön kipécéztem magamnak ezt a sós verziót. Eredetileg Loire-ból származó friss kecskesajt kell bele, de nekem olyanom nincs, így a friss sajt kitételnél maradva gomolyát tettem bele, méghozzá füstöltet, mert az a kedvencem. Füstölt sajthoz nekem viszont kötelező a hagyma is, úgyhogy egy gombócos fejű újhagymát is belekockáztam. Koktélparadicsom helyett nyugodtan mehet bele sima paradicsom is, senkit nem fog zavarni. :) Liszt nincs benne, csak keményítő, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók 8 kicsi vagy 4 nagy szelethez:

  • 4 egész tojás
  • 4 púpos evőkanál keményítő
  • 2,5 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • só, bors, bazsalikom (friss vagy szárított)
  • 35 dkg (koktél)paradicsom
  • 15 dkg friss sajt (vagy több, ha nagyon szereted ;))
  • kevés új/lilahagyma, ízlés szerint
  • a tepsi kikenéséhez vaj vagy olaj

A sütőt 180°C-ra kell előmelegíteni, a tepsit pedig vajjal vagy olajjal kikenni. Az egész cucc kb. 1 liter űrtartalmú lesz, úgyhogy egy ekkora tepsit érdemes választani – nekem ez a cakkos szélű piteformám lett. A megtisztított, feldarabolt paradicsomot a kiolajozott tepsibe rendezem, majd rámorzsolom a sajtot is. Az apróra vágott hagymát is rászórogattam. A négy tojást és a keményítőtt elektromos habverővel csomómentesre keverem, hozzáadom a tejet, tejszínt, sózom, borsozom, és beleteszek jó sok bazsalikomot, és alaposan összekeverem. Érdemes úgy önteni a folyadékot a tepsibe, hogy először csak a felét, aztán betenni a sütőbe, kihúzni a rácsot, és a maradék felét már ott beleönteni, így garantáltan nem lötykölődik ki.

40 perc alatt aranybarnára sül, isteni illata lesz. Salátával vagy rizzsel tálalhatod, vagy majszolhatod magában – vendégvárónak is látványos, és nagyon-nagyon finom. A clafoutis-t langyosan szokás fogyasztani, és ebédre is elég jól lehet csomagolni, érdemes számolni vele. Ezt a receptet a végtelenségig lehet variálni olajon átfuttatott gombával, cukkinivel, padlizsánnal, különféle sajtokkal, fűszerekkel… Gyakorlatilag egy szottyosabb quiche, tészta nélkül. ;)

Bon appétit!


Hozzászólások

  1. kiccsillag7 írta:

    Jelentem tegnap teszteltem a pitét! :) A tapasztalatokat olvasva inkább kicsit több keményítőt tettem bele, így teljesen kezelhető lett az állaga. Sőt, másnap már a kikockázott darabok is egyben maradtak, mikor ebédre dobozoltam. Az ízéről meg csak annyi, hogy ígéretet kellett tennem a férjecskémnek, hogy a hétvégén duplázzuk az adagot! :D Ezer köszönet érte! :)

  2. yola írta:

    Tegnap este nálunk is elkészült a tejespite :) láttam egy újságban paradicsomos tatin tortát, de nem vettem meg és tésztát gyúrni sem volt kedvem este. Mi húsevők vagyunk, került bele pirított bacon, fűszernek pedig bazsalikomot és friss petrezselymet használtam. Tejszín helyett tejföllel is működik, és egy kanállal több lisztet tettem bele, szeletelhető volt. Isteni lett, párom repetázott is belőle :) maradt belőle kb egy személynyi adag, legközelebb kevesebbet készítek és kis piteformákban sütöm meg, és más zöldségekkel is kipróbálom (párom mumusát, brokkolit is csempészek bele). Köszönöm a receptet, Via :)

  3. yola írta:

    Tegnap nálunk is elkészült a clafoutis, remek vacsora lett belőle! Mi húsevők vagyunk, főleg a párom, így került bele pirított bacon is. Tejszín helyett tejföllel készítettem, eggyel kevesebb tojással és egy púpos kanállal több lisztet tettem bele. A fűszer bazsalikom és friss petrezselyem volt, egy adag még maradt belőle mára is. Kipróbálom más zöldségekkel, esetleg hallal is, kis piteformáim is vannak így páromét telepakolhatom chilivel :) Köszönöm a receptet, nagyon finom volt :)

SZÓLJ HOZZÁ!