A francia Marie Claire Idées magazinban találtam ezt a receptet, és mivel a clafoutis (magyar néven tejespite) hagyományosan édesség, rögtön kipécéztem magamnak ezt a sós verziót. Eredetileg Loire-ból származó friss kecskesajt kell bele, de nekem olyanom nincs, így a friss sajt kitételnél maradva gomolyát tettem bele, méghozzá füstöltet, mert az a kedvencem. Füstölt sajthoz nekem viszont kötelező a hagyma is, úgyhogy egy gombócos fejű újhagymát is belekockáztam. Koktélparadicsom helyett nyugodtan mehet bele sima paradicsom is, senkit nem fog zavarni. :) Liszt nincs benne, csak keményítő, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók 8 kicsi vagy 4 nagy szelethez:

  • 4 egész tojás
  • 4 púpos evőkanál keményítő
  • 2,5 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • só, bors, bazsalikom (friss vagy szárított)
  • 35 dkg (koktél)paradicsom
  • 15 dkg friss sajt (vagy több, ha nagyon szereted ;))
  • kevés új/lilahagyma, ízlés szerint
  • a tepsi kikenéséhez vaj vagy olaj

A sütőt 180°C-ra kell előmelegíteni, a tepsit pedig vajjal vagy olajjal kikenni. Az egész cucc kb. 1 liter űrtartalmú lesz, úgyhogy egy ekkora tepsit érdemes választani – nekem ez a cakkos szélű piteformám lett. A megtisztított, feldarabolt paradicsomot a kiolajozott tepsibe rendezem, majd rámorzsolom a sajtot is. Az apróra vágott hagymát is rászórogattam. A négy tojást és a keményítőtt elektromos habverővel csomómentesre keverem, hozzáadom a tejet, tejszínt, sózom, borsozom, és beleteszek jó sok bazsalikomot, és alaposan összekeverem. Érdemes úgy önteni a folyadékot a tepsibe, hogy először csak a felét, aztán betenni a sütőbe, kihúzni a rácsot, és a maradék felét már ott beleönteni, így garantáltan nem lötykölődik ki.

40 perc alatt aranybarnára sül, isteni illata lesz. Salátával vagy rizzsel tálalhatod, vagy majszolhatod magában – vendégvárónak is látványos, és nagyon-nagyon finom. A clafoutis-t langyosan szokás fogyasztani, és ebédre is elég jól lehet csomagolni, érdemes számolni vele. Ezt a receptet a végtelenségig lehet variálni olajon átfuttatott gombával, cukkinivel, padlizsánnal, különféle sajtokkal, fűszerekkel… Gyakorlatilag egy szottyosabb quiche, tészta nélkül. ;)

Bon appétit!