A szemceruza az egyik kedvenc sminktermékem, mert rengeteg mindent ki lehet hozni belőle, ami pedig multifunkciós, az nálam mindig pluszpontot érdemel. :) Ez a lépés (a rúzzsal, pirosítóval, szempillaspirállal) ellentétben már nem feltétlenül állja meg önmagában a helyét, de még így sem időigényes használni, és egyetlen színben is több lehetőség rejlik, vagyis bankot sem kell hozzá robbantani. Minden kép klikkre nő!

Eszközök

Maszatoláshoz: vattapálcikák (1 – ha nincs jobb, bár ehhez pont a hagyományos fültisztító,a kerek végű a praktikusabb, nem ez a sminkes hegyes/lapos), lapos, rövid, tömött ecset az alsó szempillasor kifestéséhez és satírozáshoz (2 – Sigma E20), ceruzaecset a satírozáshoz (3 – Sigma E30, ez a kedvenc ecsetem, szemhéjpúdert is egész jól lehet vele felvinni meg maszatolni, utazáshoz mindig ez van nálam).

Különféle szemceruzák (természetesen létezik több is a világon, nekem ezek vannak): kicsavarható ceruzák (4 – előny, hogy nem kell őket hegyezni, a fenti essence-ek még tartósak és valamennyire vízállók is), hagyományos szemceruza (5), dagi/puha szemceruza (6). Utóbbi kettőhöz érdemes beszerezni egy szemceruza-faragót, amin van kétféle méretű lyuk, így könnyű tisztán és élesen tartani őket.

 

Papírra könnyű rajzolni a ceruzákkal, de a lényeg az, hogy a szemhéjadon hogy viselkedik. Vásárlás előtt mindenképpen próbáld ki bőrön az adott ceruzát (erre valók a teszterek!) – amellett, hogy nem biztos, hogy olyan színe van, mint a toknak (alulról a harmadik szín lila; komolyan), lehet, hogy nem fog úgy, ahogy kéne neki. Figyeld meg, hogy síklik a bőrödön, mennyire zsíros, mennyire tudod elkenni a kezeddel (vagyis ecsettel mennyire satírozható), milyen könnyen jön le, hányszor kell áthúznod, hogy fogjon is, milyen érzés használni, stb. A világosabbik zöld (rózsaszín felett) pl. elég gyenge, de valamennyire építhető, a barna (fekete felett) viszont rettenetesen kemény, és kibököm a szemem, mire színt nyerek ki belőle, szóval kuka (ő nem volt mindig ilyen egyébként, csak régi, de volt már új is, ami így viselkedett). A kemény, de jól fogó ceruzákkal szép, pontos ívet lehet húzni; ami puhább, de szintén erős a színe, az pedig remek maszatoláshoz – ezt is vedd figyelembe, amikor vásárolsz. Ebből kiindulva lehet kétféle fekete szemceruzád, ha az egyik inkább a precíz, a másik a puha kategóriába esik, de két kőkemény ugyanolyan kéket felesleges megvenned.

Ami a színeket illeti: egy sötétszürkét, feketét, barnát érdemes beszerezned, mert önmagukban is szépek, és ha puhák, sminkalapnak is jók (ld. 4-es pont később). A színesek egyedül is képesek színt vinni az arcra (ld. 1-2. pont később), de ha túl vadak lennének, egy vékony fekete tusvonal fölé rajzolva enyhíthető a hatás (előbb rajzolj a ceruzával, utána a tusvonallal – ld. fenti kép, jobb oldalon). A rózsaszínt például szerintem nem is érdemes önmagában hordani, csak tussal, mert a nagyon fehér bőrön szemgyulladás látszatát keltheti.

Jól fogó, tartós szemceruzával szokták kihúzni a vízvonalat is. Ettől nagyon sokan ódzkodnak, mert a szem közelébe kell nyúlni, és sokan nem is tartják egészségesnek. Dönts belátásod és ízlésed szerint, hogy használod-e vagy sem. Én nagyon ritkán szoktam, évente max. pár alkalommal, abszolút meg lehet lenni nélküle.

Hogyan?

Én általában úgy szoktam a szemceruzát használni, hogy jobb kezembe fogom a ceruzát (mert jobb kezes vagyok), bal mutatóujjammal lefogom (nem húzom!) a félig becsukott szemhéjamat, és hogy teljesen sima legyen a szempillatő, és egészen közel tudjam meghúzni a vonalat, kicsit felhúzom a szemöldökömet (ha nem megy, valami felháborítóra kell gondolni ;)). Ezután a belső szemzugból indulva apró mozdulatokkal kifelé haladok. És az a legjobb, hogy attól függően, hogy mennyire akarok bonyolult sminket, mennyi időm van, vagy mennyire vagyok béna, 7-8 féle sminket ki tudok hozni belőle. Ha az alábbi fázisokat lépésről lépésre követed, a végső sminkhez jutsz el, de bármelyik lépésnél kiszállhatsz – szempillaspirál, és készen is vagy.

1. Sima vonal

Rohanós smink – vonal meghúz, szempilla kifest, és kész is. Ha jó minőségű a ceruza, úgy néz ki, mint egy színes tus – a végén ha akarod, egy kicsit tovább is húzhatod, hogy cicás legyen. A vastagságával is játszhatsz, lehet nagyon vékony, lehet határozottabb is.

Akár elsatírozod (ld. 2-es verzió), akár nem, nem kell teljesen meghúznod a felső vonalat a belső szemzugig, az is szép, ha egy sötétszürke, barna, fekete színnel csak a szempillákat emeled ki egy kicsit, és a külső egy-két harmad tövébe húzol egy vékony vonalat, vagy épp csak a belső szemzugot hagyod ki. A legfelső képen is ez látható, illetve Rose McGowan színésznő is gyakran visel ilyen sminket (alulra pedig nem tesznek neki semmit), szerintem egyszerű és kifinomult. :) Készítettem róla is néhány illusztrációt.

  

Nem túl szép, ha a vonal és a szempillasor között kilátszik a bőr, ezért ha nem tudod a “felháborodós” szemöldökfelhúzással sem egészen a szempillatövekig húzni a vonalat, jól jöhet a tightlining nevű művelet, amikor is egy kicsit megemeled a felső szemhéjat úgy, hogy a szempillák szinte függőlegesen álljanak, és be tudj látni alájuk. A szemceruzával a szempillák tövét alulról húzod ki, de fontos, hogy nem a vízvonalról van szó, hanem ugyanúgy a szemhéjadra rajzolsz, csak a szempillák túloldaláról, rajtuk keresztül. Ez főleg sötét, füstös sminkeknél fontos – a sima “egy vonalat húzok és már itt se vagyok” sminkeknél nem szokott gond lenni, én is csak az aprólékosabb, alkalmi sminkeknél szórakozok vele. Ha nem használsz szemceruzát az adott sminkhez, a kitöltést egy lapos, tömött ecsettel (mint fent a 2-es) és szemhéjpúderrel is kivitelezheted.

+ variáció: alul és felül is kihúzod. Sőt! Egyszer láttam egy lányt, akinek csak alul volt türkizzel kihúzva a szeme, nagyon ütős volt! Ő teljesen kihúzta egészen a belső szemzugig, de ha a felső vonalhoz párosítod, rád van bízva, hogy mennyire szeretnéd. Én általában a külső harmadot szoktam, annyi szín pont elég ahhoz, hogy a ceruzaecsettel beljebb is tudjak maszatolni egy keveset, és nem túl erős. Az alsó kihúzás (főleg sötét színnel) szűkítheti a szemet, és a karikákat is jobban kiemeli. Nekem egyébként általában az segít eldönteni, hogy milyen vastagon húzzam ki alul, hogy ha szemből belenézek a tükörbe, meddig érnek az alsó szempilláim – igyekszem az ő hosszukon belül maradni, különben elkerülhetetlenül úgy nézek ki, mint aki verekedett valakivel.

2. Elmaszatolt vonal

Ez a rohanó rohanósabb verziója, amikor nem csak sietek, hanem kapkodok, és nem sikerül szépre a vonal. De amúgy is tök jól néz ki, szóval lelkifurdalás nélkül nekiesek az ecsettel az ép vonalnak is. :) Ceruzaecsettel elmaszatolgatom, és kész is. Enyhén füstös lesz a hatás. Ez az én mindennapi sminkem egyébként, azért is van annyi féle színű szemceruzám, mert egyszerűen kell, hogy minél több színből el tudjam készíteni a jolly jokeremet. :)

+ variáció: alul is kihúzod és elmaszatolod.

3. Szemhéjpúderes kiegészítés

Egy színben hozzáillő szemhéjpúdert viszek fel a szín fölé, és tovább satírozom. Itt például a csillámokat szépen le is söpörte a szemceruzáról az ecset, és a színét is tompította egy kicsit. Természetesen lehet más szemhéjpúdert is használni, ahogy szeretnéd, én most egy nagyon türkizes sminket szerettem volna magamnak. :) Most az elv a lényeg.

+ variáció: meglepő módon az alul kihúzás. Elkészítettem ezt a verziót is, vittem fel még szemhéjpúdert felülre a mélyítővonalig, alulra pedig egy keveset a szemceruzából a külső szemzugba – utóbbit a ceruzaecsettel kívülről befelé haladva elsatíroztam (azért imádom annyira ezt, mert nem kell tökéletesnek lennie!), majd egy kevés szemhéjpúderrel fixáltam. Feltettem a szempillaspirált, és kész is. Hurrá!

A használt szemceruza az essence long lasting eye pencil 12 I Have A Green árnyalata, és a Sigma Flare palettából az Oversee szemhéjpúder (imádom ezt a színt).

4. Ceruza mint alap

Ehhez kell a puha szemceruza – ezek általában a “duci” verziók, a Nyxnek vannak nagyon jó cerkái (Jumbo Eye Pencil), tervben van, hogy beszerzek én is párat belőlük, a sminkes lányok blogjain jókat olvastam róluk. :) Most egy (sajnos azóta már megszűnt) essence barnát használok, de a tekerősből a fekete is elég puha a satírozáshoz, ezekkel elvagyok. Az alap elkészítésénél lényeg, hogy nem vékony vonalban húzod ki a szemedet felül, hanem nyugodtan lehet vastag a “rajz”, akár egészen a mélyítővonalig, majd ecsettel elsatírozod az egészet, és vihetsz fel rá szemhéjpúdert – vagy az egészre, vagy csak a szélekre. Majd a szemhéjpúderes fejezeteknél bővebben kitárgyaljuk, hogy mi hova megy. A sötét színek nagyon szép alapot nyújtanak, a sötétbarnán jól mutatnak a zöldek, lilák, kékek is, feketén meg kábé minden. Kísérletezz, hogy melyik szemhéjpúdered milyen “háttérrel” hogy néz ki! Más, ha bőrszínű, fehér, vagy sötét alapra viszed fel. A kezeden, kézfejeden is próbálkozhatsz nyugodtan — tapasztalatból mondom, ha a szemeden gyakorolsz és sokszor mosod le egymás után a sminkeket, hogy feltehesd az újat, elég hamar ki fog fáradni szegény. Kezet mosni könnyebb.

A vastag szemceruzát én nem szoktam közvetlenül az alsó szempillasoron használni, mert nem tudom szabályozni a vastagságát, úgyhogy azt szoktam ilyenkor, hogy a ceruzaecsetemmel felveszek egy kevés színt a ceruzáról (könnyű, mert puha a festék; gyakorlatilag úgy csinálok, mintha rúzsecseteznék), és ezzel húzom ki a szememet alul.

A ceruza alapként való használatához nem készítettem saját képet, mert Lolly tökéletesen megmutatta a minap, hogy hogyan készíti ceruzával az alapot, nézzétek meg nála, nem török a babérjaira, pont így csinálom én is, csak nem szivacsos az ecsetem.

Nem tudom, miért, de van valami kielégítő érzés abban, hogy teljesen össze-vissza firkálok a szememre egy puha, vastag cerkával, és egészen addig, amíg el nem satírozom “hű de állat!”-ra, úgy nézek ki, mint a 3 éves, aki magára borította az anyukája sminkesdobozát. :)) Amikor Ádám a “rajzolt” fázisban szokott látni, mindig kikerekedik a szeme, és mindig el kell mondanom neki, hogy még nincs kész, és ne aggódjon, nem hagyom így. :D

Házi feladat

  1. Vedd elő a szemceruzáidat, hegyezd ki, amit ki kell, és kezdj velük vonalakat rajzolni a kezedre. Nézd meg, hogy hogy fognak, milyen kemények, és döntsd el, hogy jók-e Neked vagy sem. Jegyezd meg mindegyikről, hogy precíz vonal húzására vagy inkább maszatolásra alkalmasabb.
  2. A puha szemceruzáiddal rajzolt alapon próbáld ki a szemhéjpúdereidet, és egy füzetkébe jegyezd fel a kedvenc kombinációidat (ha több, mint egy terméked van, elég hamar követhetetlen lesz, hogy mi az, ami nagyon bejött). Ezt is csináld a kezeden, nem kell a szemedet feleslegesen nyúzni. A szép smink mínusz első lépése, hogy ismered az eszközeidet, tudod, hogyan viselkednek, milyen hatást érhetsz el velük, és nem ér meglepetésként a végeredmény, ha használod őket. ;) Szóval rajzolj nyugodtan. Ne aggódj amiatt, hogy a kézre rajzolás “pazarolja” a terméket – annál pazarlóbb úgysem lehetsz, hogy kihasználatlanul őrizgeted a cuccaidat.
  3. Gyakorold a szemceruzás sminket, főleg az első két verziót; próbáld ki, hogy az alsó-felső, teljesen-félig-alig megrajzolt verziók közül melyikek a kedvenceid, melyik áll jól. Hétköznapokra, sietős reggeleken bőven elég ennyi is, de nagyon sokat tud számítani. ;)

Jövő héten folytatom a sorozatot, méghozzá a szemhéjtussal. Nem vagyok egy nagy tus guru, de megosztok mindent, amit tudok, és azokat is, akiktől – szerintem – érdemes tanulni.