Go Back
+ servings

Vegán muszaka

Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 55 minutes
Course: főétel
Cuisine: mediterrán
Keyword: húsmentes, tejmentes, tojásmentes
Servings: 4

Ingredients

Zöldséges réteg

  • 1 közepes padlizsán
  • 1 közepes cukkíni
  • olívaolaj

Krumplis réteg

  • 2 közepes édesburgonya de lehet sima krumpli is, vagy vegyesen

Paradicsomos ragu

  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 150 g gomba felszeletelve, vagy konzerv
  • 75 g vöröslencse szárított, de más lencsével is működik
  • 400 g aprított paradicsom ez pont egy konzervnyi
  • 2 evőkanál paradicsompüré vagy ketchup
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál szárított menta ha nincs, műts szét egy mentateafiltert
  • bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab bio leveskocka

Besamelmártás, avagy vegán "sajt"szósz

  • 2 evőkanál zsíradék olaj vagy margarin
  • 40 g liszt
  • 4 dl növényi tej én zabtejjel preferálom
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely nem porélesztő! – ettől lesz “sajtos” íze
  • 1 babérlevél
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • bors

Instructions

Zöldséges réteg

  • A zöldségeket 1 centis karikára vágom és kirakok velük egy nagy tepsit.
  • Kevés olívaolajjal meglocsolom, megsózom, és beteszem sülni, amíg jó puhák nem lesznek. (Ha tömbösítve főzök, akkor ilyenkor mellette a másik polcon sütök két édesburgonyát is gnocchihoz, ha már be van kapcsolva a sütő… :D)

Krumplis réteg

  • A krumplikat megmosom, nem hámozom meg, mert nem érünk mi arra rá, egy centis karikákra vágom, és sós vízben előfőzöm puhára. Ez párhuzamosan történik a zöldséges rétegek sülésével.

Paradicsomos ragu

  • Olívaolajon a vöröshagymát és a gombát pár percig megfuttatom, aztán jöhet hozzá a fokhagyma, majd borítsd bele a paradicsomkonzervedet, a vöröslencsét, a paradicsompürét, a fűszereket és a leveskockát.
  • A konzervet töltsd meg vízzel (400 ml lesz), és borítsd bele a raguba – ezzel nem csak mosogatást spórolunk, de a konzerv a falára ragadt maradék paradicsomot is fel fogjuk használni. Win-win.
    (A 400 ml víz egyik célja, hogy felszívja a száraz vöröslencse. Ha helyette konzervlencsével készíted a muszakát, akkor nem kell ennyi víz.)

Besamelmártás

  • Ez lesz a kedvenc “sajt”szószod. Lasagne-ban is működik, meg tésztán is. :) Hevítsd fel az olajat, tedd rá a lisztet – igen, mintha rántást kezdenénk -, aztán folyamatosan kevergetve öntsd hozzá a tejet, hogy sima maradjon.  Ha csomós lesz, az sem tragédia, maximum nem teszed ki Instagramra, de ha nagyon akarod, botturmixolhatod is, vagy hígíthatod még növényi tejjel.
  • Ha megvagy, tedd bele a sörélesztőt, babérlevelet, szerecsendiót, sót, borsot, és hagyd 4-5 percig főni. Ha van vegán sajtod, beledobhatod azt is, de teljesen jó nélküle is, én nem szoktam bele tenni. Felhasználás előtt vedd ki belőle a babérlevelet.
  • Variáció: ha nincs kedved / időd besamelmártással szórakozni, szerecsendióval és sörélesztőpehellyel kikevert növényi tejszínt is locsolhatsz a moussakádra, így gluténmentes is lesz a fogás.

Összeállítás

  • Legalsó, első réteg: krumplik
  • Második réteg: ragu egyik fele
  • Harmadik réteg: padlizsán és cukkini
  • Negyedik réteg: ragu másik fele
  • Ötödik réteg: besamelszósz
  • Egy közepes tepsiben rakd le a rétegeket. Egy olyasféle, amiben lasagne-t sütnél, pont jó lesz.
  • Süsd 180°C-on 20-25 percig, amíg picit barna lesz a teteje. Nem kell neki sok, hiszen minden “alkatrésze” meg van főzve már, semmi sem nyers, csak össze kell sülnie egy picit. Nagy adag zöldsalátával, vagy görögsalátával tálald. :)
Tried this recipe?Írd meg kommentben, hogy milyen lett!