Go Back
+ servings

Fahéjas csiga

Foszlós, édes, fűszeres fahéjas-kardamomos csiga, ami tökéletesen működik vegán tej- és vaj-alternatívákkal is. :) Ha borongós idő van, nagyon meg fogod köszönni magadnak, hogy megsütötted!
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 35 minutes
Kelesztés: 1 hour
Total Time: 1 hour 50 minutes
Course: sütemény
Cuisine: skandináv
Keyword: húsmentes, tejmentes, tojásmentes
Servings: 10 csiga

Ingredients

A tésztához

  • 3 bögre liszt (teljes kiőrlésű is lehet, de akkor picit több tej kell majd, figyeld, hogy ne legyen túl száraz a tészta!)
  • 1 evőkanál cukor
  • teáskanál porélesztő
  • 1 bögre tej (nálam zabtej)
  • ¼ teáskanál
  • 3 evőkanál vaj (nálam margarin)

A töltelékhez

  • 3 evőkanál vaj (plusz még egy kevés a forma kivajazásához)
  • ¼ bögre cukor (lehet barnacukor is)
  • 1 evőkanál fahéj
  • ¼ evőkanál kardamom
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A tálaláshoz

  • vaníliasodó vagy cukormáz (ízlés szerint)

Instructions

  • Mivel porélesztővel dolgozom, nem szoktam külön felfuttatni az élesztőt, de ha te szeretnéd, akkor vagy a lisztbe vájt mélyedésben, vagy egy külön bögrében a tejjel és a cukorral futtasd fel egy kicsit. A tészta hozzávalóit simára dagasztom, és meleg helyen hagyom kelni legalább 40 percet.
  • A töltelélkhez egy keverőtálban kikeverem a vajat, a cukrot és a fűszereket a kedvenc szilikon spatulámmal.
  • A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra úgy, hogy felém esik a hosszabbik oldala.
  • A vajas töltelékkel egyenletesen, vékonyan megkenem, a szélein is, hogy mindenhova jusson a fűszerekből. :)
  • A megkent tésztát feltekerem a hosszabbik oldalától kezdve, majd kb 5 centi vastag szeleteket vágok belőle. Körülbelül 10 jön ki egy ekkora adagból attól függően, hogy milyen vastagon hagytad a tésztát és mekkora csigákat vágsz. Én nem vonalzóval főzök, úgyhogy mindig pofára megy. :)
  • A kiszemelt formát (vagy tepsit) kivajazom, és vágott oldalukkal felfelé szépen beleültetem a csigákat. Össze fognak érni, de ez nem baj, sok jó csiga kis helyen is elfér. :)
  • Hagyom még a formában is nőni a csigákat, amíg bemelegítem a sütőt 180 °C-ra (légkeverésesen 160°C).
  • 30-35 percig sülnek. Forrón vagy langyosan, sodóval tálalva a legjobb, de másnap is még finom puha.
Tried this recipe?Írd meg kommentben, hogy milyen lett!