Go Back

Sárgabaracklekvár

Házi baracklekvár sárgabarackból, héjával - gyorsan megvan, és utánozhatatlan!
Prep Time: 25 minutes
Cook Time: 30 minutes

Equipment

  • 1 lábos
  • 1 fakanál
  • 1 botturmix
  • 5 befőttes üveg sterilre elmosva. legegyszerűbb mosogatógéppel

Ingredients

  • 2,5 kg sárgabarack mag nélkül
  • 2 tasak dzsemfix (3:1)
  • 60 dkg cukor (a gyümölcs súlyának negyede, ízlés szerint édesítővel helyettesíthető)

Instructions

  • A recept gyorsaságát az adja, hogy ez a sárgabaracklekvár héjával készül, tehát az elején kilőttük a leghosszabb, legidőigényesebb lépést.
  • Úgyhogy egyszerűen azzal kezdünk, hogy a megmosott, kimagozott gyümölcsöt hámozás nélkül beleteszem az edénybe, megszórom a cukorral és a tasak tartalmával.
  • Ráteszem a fedőt, és hagyom állni, akár fél napot is. Kicsit meg fog barnulni az oxidációtól a felső réteg gyümölcs, de nem lesz semmi baja.
  • Alacsony lángon felteszem a tűzhelyre, és lassan kavargatva elkezdem melegíteni. Nem kell forrnia! Amint elkezd egy picit rotyogni, két perc, és le is lehet húzni a tűzről.
  • Botturmixszal simára pürésítem, és azonnal befőttes üvegekbe töltöm. A fenti adagból nekem 4 teljes és egy 75%-ban teli 580 ml-es üveg lett - kettőnknek bőven elég lesz egy évig. :)
  • Figyelem: az üveg piszok forró lesz, úgyhogy konyharuhával érdemes megfogni. Amint tele van egy üveg, mehet rá egy tető. Rázárom, megfordítom (óvatosan!), hagyom pár percig fejjel lefelé, aztán vissza. Semmi szárazdunszt, semmi fakszni, kész a baracklekvár. Písz, láv, hepinessz, szánsájn - üvegbe zárva.
Tried this recipe?Írd meg kommentben, hogy milyen lett!