Go Back
+ servings

Klasszikus tejfölös gombaleves

Egy jó kis tejfölös gombaleves igazán melengető bármilyen időben. Jól megpakolva ráadásul egytálételként is megállja a helyét.
Előkészítés: 10 perc
Főzési/sütési idő: 25 perc
Összesen: 35 perc
Fogás: leves
Konyha: magyaros
Kulcsszó: húsmentes
Adag: 4

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olaj
  • ½ vöröshagyma apróra vágva
  • 25 dkg gomba
  • 1 fehérrépa
  • 1 sárgarépa
  • bors
  • 1 teáskanál petrezselyem (szárított, de ha van frissed, isteni lesz vele)
  • 1 leveskocka (bio, vagy szárított zöldségkeverék)
  • ½ teáskanál piros paprika
  • 2 evőkanál tejföl (növényi tejföl is lehet, akkor a recept tejmentes)
  • 1 evőkanál liszt

A galuskához

  • 1 tojás
  • 3 evőkanál liszt

Elkészítés

  • A hagymát megpucolom és apróra vágom, a répákat szintén megpucolom és felkockázom, gombát megtisztítom és felszeletelem. A pici fejeket egyben lehet hagyni, egyébként mérettől függően lehet felezni, negyedelni, óriás fejeknél szeletelni.
  • Az olajon megdinsztelem a hagymát, majd rádobom a répákat és a gombát.
  • Kevés vizet lehet alá önteni, hogy ne kapjon oda. Fűszerezem, és hagyom, hogy összeessen a gomba.
  • Ezután annyi vízzel felöntöm, amennyi levet szeretnék.
  • Miután felforrt és megpuhultak a zöldséget, mehet bele levestészta vagy szaggatott galuska (szerintem az utóbbival az igazi). A galuska hozzávalóit egy bögrében szoktam kikeverni, kiskanállal szaggatom a gyöngyöző levesbe.
  • A legvégén egy bögrében két evőkanál tejfölt, egy evőkanál lisztet és kevés pirospaprikát kikeverek egy merőkanálnyi lével a levesből (így lesz csomómentes), aztán visszaöntöm a többihez, még egy utolsót rottyan, és kész is.
Kipróbáltad?Írd meg kommentben, hogy milyen lett!