Go Back
+ servings

Édes-savanyú karfiol

Olcsóbb és gyorsabb, mint bármilyen rendelt étel, ráadásul a mumus karfiolt is megszeretheted tőle. :)
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 40 minutes
Course: főétel
Cuisine: ázsiai
Keyword: húsmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán
Servings: 3

Ingredients

  • 1 fej karfiol
  • 1 ek olaj

Édes-savanyú szósz

  • 200 ml paradicsomszósz (passata, vagy ha nincs, ketchup)
  • 3 ek almaecet
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • édes chiliszósz
  • csilipehely
  • bors
  • cukor
  • fokhagyma

Tálaláshoz

  • 1 bögre basmati rizs
  • 2 bögre víz
  • újhagyma
  • szezámmag

Instructions

  • A karfiolt pucold meg, szedd rózsáira, és kevés olajon egy nagy seprenyőben (vagy wokban) közepes lángon szépen pirítsd meg. Sózd és kevergesd.
    Én nem szoktam vele rohanni, az a jó, ha szinte már ehetőre sül így, és sok helyen jó barna - azok a kedvenc részeim. Amíg pirul a karfiol, elkészítheted az édes-savanyú szószt.
  • A paradicsomszószt öntsd egy kis lábosba. Tedd hozzá az almaecetet, szójaszószt, édes csilit és csilipelyhet és a többi ízesítőt.
    Nagyon fontos, hogy ez a szósz az ízléseden múlik, neked kell beállítani, hogy mennyire legyen sós, savanykás és édes. Ha paradicsomszósz helyett ketchupot használsz (tök legális, csak nekem általában nincs itthon), lehet, azt találod, kevesebb cukor és ecet kell mellé, mert abban már amúgy is van.
    Ha nincs édes csiliszószod, akkor csak csilipehely mehet bele, de lehet, hogy több cukor kell. Ha nem szereted, ha csípős, hagyd el teljesen a csilit. Az édességét elérheted juharsziruppal, datolyasziruppal vagy bármi mással, amivel te édeset szeretsz csinálni.
    Kóstolgasd, ízlelgesd. Ha belőtted az ízeit, akkor tedd bele a keménytőt, lassú tűzön kevergetve melegítsd fel, klasszul be fog sűrüsödni.
  • Amíg a szósz rotyog és a karfiolok pirulnak, felteheted a rizst is - én basmatit szoktam kétszeres mennyiségű vízben sóval, de természetesen ezt is lecserélheted arra, amid éppen van otthon, nem fogja rádtörni az ajtót a rizsrendőrség.
  • Utolsó mozzanatok jönnek. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeverésesen 160°C).
  • Ha kész a szósz és a karfiol is jó barna sok helyen, akkor fogj egy kisebb tepsit, aminek azért van egy kb. 5 centis pereme, rakj bele sütőpapírt, borítsd bele a karfiolt, öntsd rá a szószt, keverd el, és dobd be a sütőbe, hogy összeérjenek az ízek, és az egész egy jó ragacsos massza legyen.
  • Merd ki egy tányérba a rizst, a karfiolt, szórd meg apróra vágott újhagymával és szezámmaggal, ha szereted.
Tried this recipe?Írd meg kommentben, hogy milyen lett!