Ha fagyasztott babból készíted, akkor kezdd azzal, hogy kiengeded a babot. Én fagyasztott babból csináltam a képen látható levest, mert az a legegyszerűbb. Forraltam egy liter vizet (éljen a vízforraló alkalmatosság, nem csak teához használom!), és egy tálban nyakon öntöttem a fagyott babszemeket, hogy olvadjanak ki, és ne a levesemet hűtsék. :) Konzerv babnál nem kell ilyennel szórakozni.
Amíg csobbantak a babok, apróra vágtam a vöröshagymát, meghámoztam és felkarikáztam a répát, meghámoztam és felkockáztam a krumplit, a paradicsomot.
Minden készen áll a leves hadműveletre, ami a "beleszórok mindent és magára hagyom" elvet követi. Szóval. A hagymát kevés olívaolajon megfuttattam, leszórtam pirospaprikával -- eddig ugyanaz, mint a paprikás krumpli vagy a gombapörkölt, vagy az összes magyar recept a világon :D
Ha megvan, mehet bele a lecsepegtetett bab (vagy konzerv bab a levével együtt!), a krumpli, a répa, az egész paradicsom, ha teszel bele paprikát (hegyeset, vagy amilyet szeretsz -- én nem szeretem, úgyhogy kihagytam, és semmi baja nem lett a levesnek), az is mehet most, és só, bors, babérlevél, őrölt köménymag ízlés szerint.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és közepes lángon fedő alatt hagyd főni, amíg minden jó puha nem lesz, és össze nem érnek az ízek. (Kábé fél óra, de kóstold és teszteld, a krumplinak lehet, hogy kell több is.)
Ha ez megvan, kukázd ki belőle a paradicsomot, az egész paprikádat és halászd ki a babérleveleket, és mehet bele a tészta, ha szeretnéd -- lebbencs, eperlevél, vagy szaggatott galuska, én ebben nem ismerek eretnekséget, edd, ami jól esik (vagy ami van otthon :D). Ha nem tojásos tésztát használsz, még vegán is lehet az egész, hiszen tejtermék amúgy sincs benne.
Azt hiszem, ehhez szoktak még kenyeret is enni, de én azt is passzolom, untig elég ez így babbal, főtt krumplival, jól bekuckózva egy esős estén is, akár... :) Jó étvágyat!