Mocsok idő, hosszú napok –> levestúltengés! A főszereplő ezúttal egy vega babgulyás, más néven hamis babgulyás. Ez egy vega verzió, mert én egész évben nem eszem húst, de ha böjtös fogást keresel, akkor is jó helyen jársz. :)
Ez az az étel amúgy, amit be kéne mutatni a külföldieknek, mert ők a pörköltet hívják goulashnak, aztán meglepődnek, ha nem azt kapják. :D
Ezt a babgulyást amúgy is jó ismerni, mert:
- finom,
- magára lehet hagyni (yay!),
- jó egytálétel,
- és könnyen szállítható is jól záródó dobozkában.
Úgyhogy ha már nekiállsz, az alap tippem, hogy ne egy tányérnyit főzz.

Hozzávalók
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- olívaolaj
- 1 teáskanál piros paprika
- só
- bors
- 1 babérlevél
- ½ teáskanál köménymag őrölt
- 2 sárgarépa
- 50 dkg fejtett bab fagyasztott vagy konzerv is jó!
- 1 paradicsom egészben
- 1 nagy krumpli vagy több közepes
- 1 paprika egészben, csumázva, feldarabolva, vagy darálva néhány evőkanál
- levesbetét galuska, száraztészta, stb.
Elkészítés
- Ha fagyasztott babból készíted, akkor kezdd azzal, hogy kiengeded a babot. Én fagyasztott babból csináltam a képen látható levest, mert az a legegyszerűbb. Forraltam egy liter vizet (éljen a vízforraló alkalmatosság, nem csak teához használom!), és egy tálban nyakon öntöttem a fagyott babszemeket, hogy olvadjanak ki, és ne a levesemet hűtsék. :) Konzerv babnál nem kell ilyennel szórakozni.
- Amíg csobbantak a babok, apróra vágtam a vöröshagymát, meghámoztam és felkarikáztam a répát, meghámoztam és felkockáztam a krumplit, a paradicsomot.
- Minden készen áll a leves hadműveletre, ami a "beleszórok mindent és magára hagyom" elvet követi. Szóval. A hagymát kevés olívaolajon megfuttattam, leszórtam pirospaprikával -- eddig ugyanaz, mint a paprikás krumpli vagy a gombapörkölt, vagy az összes magyar recept a világon :D
- Ha megvan, mehet bele a lecsepegtetett bab (vagy konzerv bab a levével együtt!), a krumpli, a répa, az egész paradicsom, ha teszel bele paprikát (hegyeset, vagy amilyet szeretsz -- én nem szeretem, úgyhogy kihagytam, és semmi baja nem lett a levesnek), az is mehet most, és só, bors, babérlevél, őrölt köménymag ízlés szerint.
- Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és közepes lángon fedő alatt hagyd főni, amíg minden jó puha nem lesz, és össze nem érnek az ízek. (Kábé fél óra, de kóstold és teszteld, a krumplinak lehet, hogy kell több is.)
- Ha ez megvan, kukázd ki belőle a paradicsomot, az egész paprikádat és halászd ki a babérleveleket, és mehet bele a tészta, ha szeretnéd -- lebbencs, eperlevél, vagy szaggatott galuska, én ebben nem ismerek eretnekséget, edd, ami jól esik (vagy ami van otthon :D). Ha nem tojásos tésztát használsz, még vegán is lehet az egész, hiszen tejtermék amúgy sincs benne.
- Azt hiszem, ehhez szoktak még kenyeret is enni, de én azt is passzolom, untig elég ez így babbal, főtt krumplival, jól bekuckózva egy esős estén is, akár... :) Jó étvágyat!
Babgulyás variációk:
- Ha szárított babból készíted, ne felejtsd el előző nap beáztatni a babot!
- A babfajtákat nyugodtan variálhatod és keverheted is. Vajbabbal vagy cannellini babbal is isteni, 1-1 konzervvel szoktam beletenni.
- Nyugodtan tehetsz bele fehér répát vagy zellergumót is, ha szereted és van otthon!
- A klasszik galuska recepthez 1 egész tojás, csipet só és néhány evőkanál liszt kell, ezt szaggasd a forró levesbe pár percig, de tehetsz bele levesbetétnek orzót, eperlevelet, lebbencset, vagy bármilyen tésztát, amit szeretsz, sőt, el is hagyhatod az egészet!
- Ha elég széles szájú a termoszod, ezt a levest magaddal is viheted csomagolt ebédként.
- Ez a leves nagy kaméleon, ugyanis maradék paprikás krumplit felturbózva is képes megszületni: a paprikás krumplidat engedd fel vízzel, tedd bele a répát, babérlevelet, babot, fűszerezd, mint egy levest, és kész is a maradékmentő ebéded! :)
Bográcsban is működik, tegnap teszteltük! :)
Yay! :) Köszi a visszajelzést!
Sziaa! :)
Egyik nagy kedvencem a babgulyás, de még sosem mertem nekiállni megcsinálni, de most nagyon megkívántam és mivel böjtölök, rögtön eszembe jutott ez a recept, neki is láttam, épp rotyog.
Remélem jól fog sikerülni, alig várom, hogy kész legyen! :)
Jelents majd, én imádom! Havonta minimum egyszer megfőzöm. :)
Annyira finom lett, hogy ma is megcsinálom ;)
Egészségetekre! Nálunk is múlt héten volt, de már megint kívánom. Hihi. :D
Nálunk a babgulyás, ha vega, sima fejtett bablevesként szerepel, és hasábokra hagyom a zöldségeket, de mi is nagyon szeretjük :). Pont múlt héten volt mákos nudlival. (És végre kommenteltem! Szia Via és többiek! Nagyon szeretem olvasni a blogodat, mindjárt megyek megfőzni a paradicsomos káposztádat :))
Márti
Szia! :) Jó étvágyat a káposztához! :)
Szuper finom lett :)! A nagyobb gyerek kétszer kért belőle, ami nagy szó nála :). Csak az a bajom vele, mint a spenóttal, hogy rettentően összeesik…
helló!
A hétvégén elkészült egy kis kelbimbóval felturbózva! Csuda-finom! A család fickó-tagjai is örömmel fogadták! Köszönjük! :)
Egészségetekre, nagyon örülök, hogy ízlett nektek is! :)
Fincsi lehet!
Mosolyogtam az „óriási adag” kifejezésen:-) Az nálunk anya 20-30 literes fazekában készül:-)))
Mi nagyon levesesek vagyunk, apa nem tud egy ebédet sem elképzelni valamilyen leves nélkül.
Tudod, mi ketten vagyunk, és nem nagyétkűek, nekem ebből két tányér már egy full főétkezés volt. :) Amiből 2-3 napra is marad, az nálam nagy adag. Nyilván ha 4 embernek jutna belőle 2-3 napig kaja, akkor az tényleg 20 literes fazék. :D Ez csak egy 3 literes volt, azt hiszem.
Mi is ketten vagyunk, csak az óriás adag kifejezésre kattant be más.
Életem legborzasztóbb epegörcsét bab okozta, azóta félek tőle, pedig szerettem :(
Jaj, de rossz lenne, ha nem ehetnék babot…! Sajnálom. :( Az a legrosszabb, amikor olyat nem tudsz enni, amit szeretsz is. (Hüpp-hüpp újhagyma.)
Főleg a csilisbab hiányzik, ha valaki mellettem eszi:-(
No de,kibírom, valamit valamiért. Igy a terhességem utolsó hónapjában pláne nincs kedvem megkísérteni egy epegörcsöt.
A csilisbab még csíp is, megértem, hogy nem mered kockáztatni. Kitartást a utolsó hónapra, remélem, minden rendben megy majd!