Rólam & az urban:eve blogról

Fotó: Juhász Eszter

Bemutatkozás

Fotó: KépMás.comA közhiedelemmel ellentétben nem Urbán Évának hívnak. :) Farkas Lívia (Via) vagyok, 30 éves, Budapest belvárosában élek a férjemmel (Ádámnak hívják, és 2000 áprilisa óta vagyunk együtt), valamint kosorrú, oroszlánfejű kisnyuszinkkal (aki pedig Gomez). Szombathelyen születtem és ott is érettségiztem, 2004-ben pedig Budapestre költöztem, és azóta is itt élek. 2009-ben az ELTE-n végeztem angol nyelv és irodalom szakon, ahol elsősorban műfordítással és alkalmazott nyelvészettel foglalkoztam. 2011 vége óta vállalkozó vagyok, és főállásban vezetem az urban:eve-et. Jelenleg a blogon kívül az Éva Magazinban találkozhatsz velem rendszeresen, ahol a Kalauz c. rovat cikkeit írom. A blog vezetése mellett előadásokat, tanfolyamokat tartok, és van egy könyvem is. Nem unatkozom! :)

Itt találkozhattál velem:

logofal-via

Életfilozófiám része a mindennapokhoz való földközeli, praktikus és gyakorlatias hozzáállás, az erőszakmentesség és a harmonikus életre való törekvés. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimista vagyok, és nagyra értékelem az apró örömöket úgy, hogy közben elnyomás helyett megélem és feldolgozom a rosszat is. A túlbonyolított dolgokat szeretem lecsupaszítani, és a mélyen levő, valódi tartalmakkal foglalkozni — sallangok nélkül minden átláthatóbb, és kezelni is könnyebb.

1999 elején, 13 évesen készítettem az első honlapomat, autodidakta módon tanultam meg a programnyelveket (HTML, CSS), grafikakészítést, és terepen gyakorolhattam a netes kommunikációt. Gyakorlatilag azóta folyamatosan publikálok az interneten — rajongói honlapokkal kezdtem, sok apróság mellett volt egy Sailor Moon oldalam, aztán pedig a legnagyobb Bűbájos Boszorkák portál, a Charmed.hu volt évekig a szerelemprojektem. Az urban:eve-et 2008-ban nyitottam és vezetem azóta is. Nagyon szeretem, hogy online nincsenek határok, bárkivel tudsz beszélgetni (legfeljebb az időzónákat kell figyelembe venni!), földrajzi korlátok nélkül tanulhatsz, és a legjobb az egészben, hogy ha online végzed a munkádat, akkor csak wifi kell, és bárhonnan tudsz dolgozni!

Hiszek az elfogadás erejében, főleg, ha azt magunkkal kezdjük. Nem félek keményen dolgozni, és hülyéskedni sem. :) Szeretem a jó filmeket, jó sorozatokat, a jó könyveket, a táncolható zenéket, szabadidőmben szívesen sütök-főzök (már több, mint 7 éve lakto-ovo vegetariánusok vagyunk), imádok barátokat vendégül látni, szeretek jógázni, nagyokat sétálni, utazni, emberekkel találkozni, és inspirációt keresni mindenben. Aztán mindent megírni. :)

Kapcsolat

Kérdésed van, vagy interjút készítenél velem? Írj e-mailt: via.farkas@gmail.com

Ha hirdetni szeretnél a blogomon, vagy érdekelne egy kreatív együttműködés, olvasd el a médiaajánlatomat, és keress bátran!

Mi/Ki az az Urban Eve?

Az urban eve (ejtsd: örbön ív) kifejezés kb. 2007-ben jutott eszembe, jól tükrözi a világnézetemet, de nem igazán tudtam mit kezdeni szegénnyel. Amikor a blogot indítottam, azonnal tudtam, hogy így kell neveznem. A jelentése “nagyvárosi Éva”, és megvan benne az a kettősség (szinte oximoron), amit ötvözni szeretnék. Az évaság: a természetközeli, őszinte lét, harmónia a környezetünkkel és a világgal, illetve a női erők (nem szerepek!), az intuíció, a kreativitás mindenki számára egyéni egyvelege. A nagyvárosiság: a programok, a túlzások nélküli fogyasztás, a kis boltok megbecsülése, a nyüzsgés élvezete, az ember alkotta tárgyak dicsérete (szeretem a szép bútorokat :)), a közösség megélése. Nagymamám nagyon bölcsen mindig azt mondta, hogy “minden túlzás idegbaj”, így én egyik oldalra sem szeretnék kilengeni, vagyis nem szándékozok mindent hátrahagyva kecskefarmot üzemeltetni az Alföldön, illetve talpig Gucciban sem akarok koktélozni a nemlétező Andrássy úti lakásom teraszán. Inkább belőttem magamnak az “arany középutat”, és nagyon jól érzem magam rajta. :) Ezért van hát a blogomon szó mindenről, a körömlakkoktól kezdve a környezetvédelmen át a lakberendezésig. Érdekes adalék: először csak design-szempontból tettem a blog nevének közepébe a kettőspontot, de aztán egyszer csak rám tört a felismerés hogy “arányjelként” is lehet értelmezni, tehát az urban aránylik az eve-hez. Így tehát szerves része a kettőspont is a blog filozófiájának, szépen kifejezi az arany középutamat.

A blog eddigi kinézetei

A blogot 2008. február 3-án nyitottam, azóta 3,262 bejegyzést írtam rá. Az évek során lelkes tábor szerveződött a blog köré, mára havonta átlagosan 100 ezer ember keresi fel a honlapot, és vesz aktívan részt a blog életében. A kommentek száma 60 ezer, és rendeszresen találkozunk — volt olvasótalálkozó Budapesten (több ízben), Londonban, Debrecenben, Szombathelyen, Pécsen, Tatabányán is.

2011-ben Mácsár Andreával közös ékszerkollekciót készítettünk, 2012 óta pedig a CsipkeDesign.hu-val kezdtünk közös termékek (hálanapló, krétatábla) tervezésébe és forgalmazásába. 2014-től Budaházi Brigittával (Scrapbook.hu) nagy sikerrel tartjuk közös tanfolyamunkat, melyen a résztvevők gyakorlati időgazdálkodási tudást és kreatív naplóhasználatot tanulnak. Egyéb kollaborációimról itt olvashatsz.

allokonyv2-kicsiElső könyvem Ennél zöldebb nem lesz! címmel 2013. júniusában jelent meg a Bookline kiadónál. Nagy örömömre azonnal a sikerlista élmezőnyébe került, és a 84. Ünnepi Könyvhéten pedig az egyik leghosszabb sor állt érte a dedikálásnál. :)

2014 februárjában 50 olvasóval ünnepeltem az urban:eve 6. születésnapját az Impró Kreatív Töltőállomáson, ahol a Momentán Társulat igazi urban:eve-es előadással készült, és közösen sütiztünk, beszéltünk majdnem éjfélig.

2014-ben kezdtem rendszeresen tanfolyamokat is tartani, 2015 nyarától pedig innovatív, online tanfolyamokat készítek, hogy minél több embert érjek el, függetlenül attól, hol élnek a világban! :)

Szeretnéd tudni, hogy mire készülök legközelebb? Csatlakozz a listámhoz, és nem maradsz le az új cikkekről sem! :)

 


A hírlevél ingyenes, és bármikor leiratkozhatsz róla.
Az adataidat bizalmasan kezelem, és nem adom ki harmadik félnek.


Díjak & jelölések

  • Az urban:eve a 2011-es HVG GoldenBlog versenyen az Életmód kategóriában a közönség szavazatai alapján kategóriagyőztes lett, és a mobilos különdíjat is megnyertem.
  • Az Ennél zöldebb nem lesz! a 2014-es Libri Aranykönyv döntőse Ismeretterjesztő kategóriában.
  • Szintén 2014-ben a Glamour magazin Women of The Year versenyén az Év Bloggere díjra jelöltek.
  • A Cosmopolitan és az Avon közös rendezvényén, a Digital Divas konferencián a szakmai zsűritől megkaptam a legjobb Blog Designért járó díjat.

Ha a sajtómegjelenéseimre (TV, rádió, magazinok) vagy kiváncsi, kattints ide!

Ha kérdésed, együttműködési ötleted van, vagy további részletek érdekelnek, keress bátran!