Mindenféle ünneptől függetlenül nagyon helyes kis téli koszorú ez a csipeszekből elkészített teás variáció. Ha egy vagy kétfajta teával készítjük, még mutatósabb. :) A csipeszek egy sima karton koszorúalapra vannak egyébként ragasztva, és színes papírral vannak bevonva. Az ötlet forrása ez az oldal, ahol még részletes leírást is találtok.

A múltkor kérte valaki, hogy írjak egy teás-ötletelős bejegyzést, szóval most ez itt az. Akinek erről az Animal Cannibals jutott eszébe, azzal gondolatban koccintok. De mivel is?

Fekete tea: tuti nem fair trade (200 Ft-ba kerül 100 filter), de nagyon szeretem az Aldi dobozos fekete teáját. 6 dl vízbe szoktam egy filtert tenni, és mézzel (1 csapott teáskanál) iszom reggeli után, vagy amikor mézes teára vágyom (általában ha át vagyok fagyva vagy lappang bennem valami, akkor fordul elő). Ha tejjel-cukorral szeretném angol módra, akkor PG Tipset használok. Ez bivalyerős, nem is tudom elképzelni, 2 decibe tegyem, fejre állnék tőle. 1 literbe szoktam tenni egy filtert, és aztán ízesítem, és ketten isszuk meg. És így pont nem okoz heves szívverést. Hiába, angolnak születni kell.

Zöld tea: méz és cukor nélkül iszom, magában. A lényeg, hogy sok legyen, és meleg – ősszel-télen szinte ez teszi ki a teljes napi folyadékfogyasztásomat. Nem szeretem, ha keserű, ezért 2 liter vízbe szoktam tenni egy filtert. A natúr verzió is jó, de a mentásat, citromosat is szeretem. Nyáron lehűtve is finom.

Koffeinmentes teák: szintén két literbe szoktam tenni egy vagy két filtert, ízesítés nélkül. Hibiszkusz és menta (ez is Aldis) sok fogy ilyenkor télen, és a nagyobb márkák téli teái is finomak (egyik évben teljesen rá voltam kattanva a Milford Wintergenuß-ára). Estefelé már általában ezeket iszom, mert a zöld meg a fekete tea felpörgetnek. Gyümölcsteából mindig olyat választok, ami tényleg gyümölcsből, narancshéjból, fűszerekből, szárított virágokból, stb. van, és nem csak “…ízű”.

Külön téma, hogy milyen gyógytea jó milyen betegségre, de azt most nem részletezem, ez most a hobbiteázásról szól. :) (Egyébként a hársfa-bodza mézzel a legjobb megfázásra, még a filteres-herbáriás verzió is teljesen rendben van, és szerintem még finom is.)

A fenti filteresek remek gyorsmegoldások, de ha beszabadulok egy teaboltba, gyakran elcsábulok finom, szálas, különlegesebb fajtákra is. Filteresből nagyon jó a kínálata az Ázsia Boltnak is, érdemes körülnézni, de még hangulatosabb egy spéci teabolt, vagy egy olyan teaház, ahol vásárolni is lehet. Itt egy jó kis lista.

Ti melyik fajta teát isszátok a leggyakrabban? Mi a kedvenc lelőhelyetek?