Készítettem egy testreszabható kombinálható ruhatárat, melynek segítségével megpróbálom az eddigieknél szájbarágósabban átadni a kapszula-gardrób alapelvét. Nem tudok mindenkivel elmenni vásárolni (pedig biztos iszonyú jól szórakoznánk! :)), de igyekszem annyira általános lenni, amennyire csak tudok, hogy minél többen elkészíthessétek a saját minimalista ruhatárotokat, ha megjön hozzá a kedvetek.

Egy jó kombinálható ruhatárnak az a titka, hogy minden megy mindenhez, így gyakorlatilag ha teljesen sötétben öltözöl, akkor is összeszedett és csinos lesz a végeredmény.

Két részből áll a ruhatár: az egyik egy erős, semleges színű kollekció, amiben a leggyakrabban hordott darabok szerepelnek (cipők, nadrágok, szoknyák), hiszen ezeket kell a legtöbb dologhoz passzintani. A másik rész a “színes” rész, amiben további ruhadarabok találhatók, viszont ezek már a kedvenc színeidben pompáznak. Mivel az alapdarabok visszafogottak, mindegyikhez menni fognak, és ha azonos színtartományokban gondolkodsz, a színes ruhadarbok egymáshoz is illeszkednek majd.

A folytatásban bemutatott ruhák koraőszre lesznek ideálisak, amikor már kicsit lehűl a levegő. Hogy a lehető legtöbben hasznosítani tudjátok, iskolás/dolgozós stílust választottam, kicsit csinosabb, “kiöltözősebb” mindegyik kombináció. Az őszi gardrób összeállításáig és átgondolásáig van még ugyan idő, de nem árt időben elkezdeni a szekrények átnézését, hogy van-e valami, ami megfelel a célnak (biztosan lesz!), és ha be kell szerezni valamit, akkor sem kell kapkodni a vásárlással, és lesz idő megtalálni az ideális darabot.

A cipők sarkméretét, a szoknyák hosszát, a nadrágok fazonját illetve a konkrét árnyalatokat mindenki igazítsa magára – ha hosszabbat/rövidebbet, feszülősebbet/bővebbet barnábbat/szürkébbet szeretsz, válassz olyat nyugodtan a saját ízlésedet, testalkatodat, munkahelyi szabályzatodat, stb. figyelembe véve. Szóval a lényeg: funkció > konkrét ruhadarab.

A semleges alapdarabokkal kezdünk, majd ehhez jön még néhány színes kiegészítő ruhadarab, ami visz egy kis személyiséget a megjelenésbe.

  1. fehér blúz (hogy van-e a nyakán masni, milyen hosszú az ujja, stb., az ízlés kérdése, csak fehér legyen és blúz :))
  2. szürke blézer (egy gombos, két gombos, háromnegyedes ujjú…)
  3. monokróm, mintás top (lehet csíkos, pöttyös, amilyet akarsz, csak legyen fekete-fehér, mert akkor mindennel tudod kombinálni)
  4. fekete, zárt, csinosabb cipő (ismétlem, sarokméret és fazon egyénfüggő)
  5. drappos/barnás, csinosabb bokacsizma, ami szükség esetén szoknyához is felvehető
  6. drapp/bézs szoknya (hossza Rád van bízva, fazonban lehet A-vonalú vagy ceruza is — amit szeretsz)
  7. fekete szoknya (ld. 6. pont)
  8. szürke szövetnadrág
  9. sötét farmernadrág (skinny, egyenes szárú, bootcut – a kedvenced)

Most jön a testreszabós rész – válaszd ki azokat a színeket, amiket szívesen hordasz, amik jól állnak! A következő négy darabot a saját színeidből válaszd – lehetnek mintásak és egyszínűek is. Funkciót tekintve szükség van még

10. egy színes kardigánra (ne legyen sportos, zipzáros — olyan kell, ami szoknyához és farmerhez is illik)
11. egy színes, kötött, csinos pulcsira (ne legyen túl bő, túl sportos)
12. egy színes blúzra vagy szép, színes topra, és
13. egy színes egyberuhára (ne legyen túl elegáns, nem koktélpartira lesz – mivel őszben gondolkodunk, nem árt, ha van egy kicsi ujja)

Nem kell teljesen ugyanolyannak lennie mind a négynek, csak illjenek egymáshoz, és mutassanak szépen együtt! Csináltam egy narancsos-sárgás, egy kékes-zöldes és egy lilás-pinkes sort is, ihletadónak.

Ha megvan a 13 darabod (9 semleges alap, + 4 színes, a saját palettád árnyalataiban), utána jöhet a kombinálás. Lényegében minden megy mindenhez, az összes nadrág az összes felsőhöz, és persze rétegezni is lehet: a blézert a blúzokkal, a kardigánt a ruhával… attól függően, hogy milyen idő van. A pulcsit magában is hordhatod, de alá is veheted a fehér inget, ha hűvosebb van. Mindkét cipő zárt, így harisnyával is hordhatod őket, szoknyához és nadrághoz is.

Kiegészítők: az ékszerek vagy legyenek semlegesek (arany, ezüst, gyöngy, stb.), vagy illeszkedjenek a személyes színpalettádhoz, így nem tudsz mellényúlni. Egy szép sállal, gyűrűvel feldobhatod az öltözékedet. A táskád (1-2 nagyobb a hétköznapokra, és egy sötétebb alkalmi) lehetnek semleges fekete-bézs-barna színűek, azokkal biztosra mehetsz.

Nekem az utolsó, kékes sor tetszik most a legjobban, úgyhogy azokkal és a semleges alapdarabokkal mutatok pár kombinációt. :) A kép klikkre nő!

A felső határ a csillagos ég, lehet bővíteni újabb és újabb darabokkal, még több kiegészítővel, még több nadrággal, ruhával… És persze lehet teljesen más alapdarabokat választani, más színben, ahogy csak kedved tartja. :) Nincs kőbe vésve semmi. Nagyobb büdzsével természetesen nem kell ennyire odafigyelni arra, hogy minden menjen mindenhez, és nyugodtan beszerezhetsz olyan darabokat is, amik nem mennek az összes többi ruhádhoz (csak néhányhoz). A kapszula-gardrób abban az esetben praktikus, ha kevés helyed/minimális ruhapénzed van, és mégis szeretnél csinos lenni, vagy ha utazol, és nem akarsz túl sok cuccot vinni magaddal.

Remélem, sikerült szemléltetnem a lényeget, és tudjátok hasznosítani akár az őszi gardróbfrissítés, akár egy teljesen új ruhatár megálmodása során. :)