Az utolsó eperből galette lett — gyümölcsös, krémes lepényke. Teljes egészében Mirelle-től származik az inspiráció: a tészta az ő receptje alapján készült, azt pedig, hogy az eper alá ne mascarpone kerüljön, hanem túró, egy kommentelőjétől olvastam.
Hozzávalók
a tésztához
- 30 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 4 evőkanál tejföl
- csipet só
a töltelékhez
- 25 dkg túró
- 1 kis pohár sűrű joghurt (vagy tejföl)
- vanília és cukor ízlés szerint
- eper (vagy más gyümölcs: meggy, málna, barack…)
A tésztához a lisztet, vajat, sót összemorzsolom, majd folyamatosan adagolva a tejfölt rugalmas, puha gombócot gyúrok belőle. Nagyon gyors és egyszerű omlós-vajas tészta, érdemes megjegyezni az alapreceptet. :) Hűtőben lehet pihentetni fél órát, ha gyúrás közben nagyon puha lenne.
A töltelékhez a túrót a joghurttal és a cukorral kikeverem. A gyümölcsöt megpucolom, felaprítom. A sütőt előmelegítem 180°C-ra. A tésztalapot sütőpapíron vékonyra nyújtom, majd körbe 3 centis peremet hagyva (ld. kis kép) megkenem a túrós töltelékkel, erre pedig kívülről befelé haladva felpakolom a gyümölcsöt. A végén felhajtogatom a tésztaszéleket. Meg lehet kenni felvert tojással, hogy szebb legyen. A sütőpapírral könnyen-gyorsan át tudtam emelni sütőlapra a tortát, és már mehetett is sülni.
Tömény, ízletes sütemény, vékony szeletekre érdemes vágni, aztán aki még bírja, repetázhat. :)
Jelentem én is megcsináltam a Szépszeműmnek meglepetésként hófordulónkra, nagyon tetszett neki, szinte az egészet ő ette meg. :D Eper helyett kopasz barack került a tetejére, a túrót pedig tejföllel, mézzel, vanília rúd belével kevertem össze. Anyum is azt mondta jó lett, csak épp nekem nem lett a szájízem szerint való.. :D De majd kísérletezem vele, mert tényleg egyszerű elkészíteni.
Jelentem én is elkészítettem, eper nem volt, maradt a barack:( Háááát, inkább savanykás lett, a túróba tettem egy kis cukrot, nekem nem ízlik ez a kombináció (mármint a barackos), úgyhogy legközelebb valami sonkás-sajtos-paradicsomos feltét lesz rá:) De a tészta alap nagyon jó, 35 percet sütöttem:)
Felkeltette az érdeklődésem, jobban utánanéztem: azt olvastam, hogy sós töltelékkel (pl. a számomra verhetetlen feta-paradicsom-bazsalikom trióval) is elkészíthető. Szerintetek? (sajnos az eper már nálunk is elfogyott :( )
Azzal töltöd, amivel akarod! A quiche is omlós tésztás, és sós tölteléke van. :)
Köszi, be is terveztem a hétre :)
Pont jó lesz most a hirtelen hidegben: már nem elviselhetetlen a sütés/ főzés.
El is készült vacsira. A töltelék a következő lett végül: a tésztát megkentem a maradék tejföllel, erre került a bazsalikom és az oregano, majd fetát morzsoltam rá, a tetejére pedig vékonyra szeletelt paradicsomot és lilahagymát rétegeztem. Én elfeleztem a tésztát, tehát 2 kisebb köröm lett, így talán még kevésbé macerás az elkészítés (legalábbis nekem így könnyebb volt dolgoznom)
Nagyon finom lett, köszönöm az inspirációt :)
Ez lesz Iván névnapi sütije almával, túró helyett zabkásával :)
Ez ki lesz probalva, mert imadom az ilyen gyumolcsos -turos csodakat.
A vajat telen en is vajtartoban, szobahomersekleten tartom, nyaron a hutoben, mert ebben a melegben eleg fel oraval hamarabb elovenni, hogy kenheto legyen mire a kenyerre kerul.
Margarint en sem nagyon veszek, neha sutni, mert olcsobb, de pl a csokolade torta nem lesz az igazi margarinnal, ahhoz tenyleg kell a vaj.
Furcsa mert otthon anyukameknal mindig margarint ettunk, aztan amiota sajat haztartasom van , vajasok vagyunk es en is ugy vagyok vele, hogy mar egyszeruen nem birom megenni a margarinos kenyeret.
Nalunk is ket vajaskenyer imado gyerek van, es fogy rendesen, de azert meg sikerul egyeben kisporolni a vaj arat.
Via! Az én kérdésem az lenne, hogy meddig sütöm? Hány percen süssem 180 fokon? Köszi!
Látni fogod, megpirul a tészta. :) Attól függ, hogy milyen vastagra csinálod a töltelékét, szóval hiába mondom most, hogy 30 perc, ha picike, lehet, hogy Neked 25 perc alatt kész. Figyeld! :)
Köszi!:) Csak mindig az idővel van bajom..:P
Óh, de kár, hogy már elmúlt az eperszezon otthon :( No de szerintem ki fogom próbálni málnával, az sem lehet rossz, vagy esetleg barackkal :) Mindenesetre ki kell próbálnom, mert ez a tészta felkeltette az érdeklődésemet.
Köszönöm a tanácsokat, tündérek vagytok, tudtam, hogy ide mindig lehet jönni kérdezni! ♥
vagy van ilyen is:
https://varykeramia.hu/vajtarto.html
Ez nagyon szuper :), de nem is olcsó.
Ez a videó annyira vicces, feldobta a napom! :D
Nagyon jól néz ki!
Lenne egy kicsit OFF kérdésem. :$
Egyrészt: amikor vajat írsz a receptben, valóban vajat használsz, vagy margarint? (Ez csak kíváncsiság. :))
És a másik, hogy vajasok segítségét kérném. Én néhány hónapja kezdtem el vajat használni margarin helyett, és miután egy hétig szenvedtem, hogy kőkemény és úgy kell ráforgácsolni a kenyérre, a kolléganőim jót mulattak rajtam és felvilágosítottak, hogy a margarinnal ellentétben a vajat nem a hűtőben kell tartani, hanem szobahőmérsékleten vajtartóban. Azóta a kapcsolatom a vajjal meredeken ível felfelé. :) Viszont most ezekben a dögmelegekben kicsit gyanúsan nézek a szobahőmérsékleten olvadozó vajamra… Nyáron mi a teendő a vajjal? Nyugodt lélekkel kint hagyhatom ugyanúgy, nem lesz baja?
Azért nem olyan bonyolult a vajtárolás:-) Nyudodtan tartsd a hűtőben, csak este vedd ki, hogy reggelire jó legyen. Ha meg ilyen irtóztató kánikula van, mikor a lakásban is 28 fok van, akkor elég reggeli előtt fél, egy órával kivenni.
Ill. létezik az úgynevezett “hidegen is kenhető” vaj, ebben sincs semmi adalék a “rendes” vajhoz képest (lehet, hogy a köpülési eljárásban van valami különbség, nem tudom), amit tényleg könnyebb kenni a hűtőből kivéve is (bár egy friss, bolti fehérkenyeret ugyanúgy morzsáivá lehet gyalázni vele… :) ). Drágább…
Egyébként ilyen melegben mindig csak egy kicsi darabot tarts hűtőn kívül, ami max 1-2-3 nap alatt elfogy, az újabb adag előtt mosd el a vajtartót. Ha avas, azt nagyon gyorsan észre fogod venni, mert oltári büdös. Amíg nem büdös, nincs baja :)
A vaj az vaj. Margarint évek óta nem ettem, kifordul a számból. Ha nincs pénzem vajra, inkább nem veszem meg, de margarin ide be nem teszi a lábát. :)
Ebbe a sütibe pont hidegen kell, de amúgy sütés előtt egy órával előveszed, és puha lesz — ha olyan kell. Evéshez a vajtartóba teszek vajat, 5-10 deka untig elég arra, hogy megkenjek vele néhány kenyeret, ha elfogy, pótlom.
Perzse,hogy jobb a vaj,de azért nem nézzük le a margarint használókat. Sok családnak pénzkérdés is ez nagyon is. 3gyereke barátnőm mondja mindig, hogy imádnák ők az igazi vajas kenyeret, de kis túlzűssal naponta fogyna el egy akkora értékű adag, amit havi margarin. És van,ahol minden fillér számi.
És drága nagyim meg anya is margarinnal süti a zseniális csodáit, sőt, nagyi a leggagyibbal, mert ő a híresen spórolós nemzedék,mégis élünk:-)
Nem nézem le, csak mondtam, hogy én nem tudom megenni, idegenkedem tőle. Gyerekkoromban is letöröltem a kenyérről. Ha nincs vaj, akkor lehet helyette körözött, vagy tojáskrém, zakuszka, padlizsánkrém… a margarinnak se íze, se bűze, azért nem szeretem. :(
Nekem ilyen vajtartóm van: https://www.meska.hu/ProductView/index/678380
Szeretem, csak ha nem eszem pár napig vajat, nem szabad elfelejteni cserélni a vizet.