Garantáltan húsmentes, és isteni finom. Egyszer kell vele kicsit macerázni, utána 12 hamburger büszke befalói lehetünk – megéri a fáradságot!
Zöldségpuffancs
Hozzávalók kb. 12 darabhoz
- 2 ek olívaolaj
- 2 újhagyma vagy kb. 10 cm póréhagyma szeletelve
- 200 g gomba megmosva és szeletelve
- 2 répa reszelve
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál vegyes zöldfűszer (én Provance-i Fűszerkeveréket használtam)
- 1 konzerv (280-300 g töltőtömeg) vörösbab (kidney beans)
- 10 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
- 1 (teljes kiőrlésű) zsömle összetépkedve
Egy serpenyőben megmelegítjük az olíva olajat, rádobjuk a hagymát, répát, gombát, szójaszószt, fűszereket, jól összekeverjük, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. A lényeg, hogy a gombák (én sampinyont használtam) jól elfőjék a levüket, és ne legyen később szottyos a puffancsunk. Vegyünk elő egy konyhai robotgépet, óvatosan kanalazzuk bele a párolt zöldségmixet, – még forró! -, tépkedjük bele a zsömlét, rakjuk mellé az alaposan lecsöpögtetett babot és a reszelt sajtot, ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint, majd pulzáló üzemmódban pépesítsük jól össze. (Nekem egy Philips Essence márkájú csodagépem van, de szerintem elég puhák ezek az alapanyagok annyira, hogy egy jobb botmixer is elbírjon velük.)
Amíg aprítódnak a zöldségek a gépben, csináljunk helyet a fagyasztóban. Az első kísérlet után ugyanis arra jutottam, hogy ez a massza borzasztó puha ahhoz, hogy normálisan meg lehessen forgatni sütés közben (finom volt úgy is, hogy szétesett, de több olajat szívott magába, és nem volt túl esztétikus), úgyhogy le kell őket fagyasztani. Ha kész van az aprítás, vegyük ki az éles részeket a gépből, készítsünk elő néhány fagyasztható lapos felületet (én a fagyasztóba tehető műanyag dobozom tetőit használtam), és vizes (fontos!) kézzel formázzunk gombócokat, amiket lapítsunk el és sorakoztassunk a tetőkre úgy, hogy ne érjenek össze. Utána mossunk kezet (jó ragacsosak leszünk), és tegyük szépen a tetőket a fagyasztóba úgy, hogy ne lógjanak egymásra. Körülbelül 6 óra múlva kőkeményre fagynak a kis korongok, ekkor le lehet őket venni a tálcákról, és mehetnek egy zacskóba (már nem fagynak ott össze), és visszakaptuk a fagyasztónk elfoglalt területeit. :)
Amikor hamburgerre vágyunk, melegítsünk fel egy serpenyőben kevés olajat, vegyünk ki a fagyasztóból annyi puffancsot, amennyire szükség van (mi fejenként két tömött hamburgert eltüntetünk ebéd gyanánt), és azonnal tegyük az olajba, ahol oldalanként kb. 1-2 perc alatt szépen megsül (ne süssük sokáig, igazából nem kell neki sülnie, hiszen semmi nyers nincs benne, és ha túl sokat pancsol az olajban, megint puha lesz, és feleslegesen fagyasztottuk, nem fogjuk tudni megfordítani). Amíg sülnek, lemészárolhatjuk a zöldségeket (én paradicsomot, uborkát, salátalevelet, lilahagymát szoktam bele tenni), szeletelhetjük a sajtot. Vágjuk félbe a bolti hamburgerzsemléket és tegyük 10-20 másodpercre a mikróba, hogy melegek legyenek. Ezután állítsuk össze a hamburgert: alulra menjenek a zöldségek, rá a puffancs, arra a sajt (ha forró a puffancs, szépen ráolvad), és ízlés szerint ketchup is mehet rá. Jó étvágyat!
eri mondta
Koszi a receptet, beirtam a szakacsfuzetembe. En sem eszem hust, es ilyet meg ugysem csinaltam. Napokon belul sorra is keritem.
Via mondta
Örülök, hogy ízlett! :) Olajból elég kevés, az viszont legyen jó forró, és inkább süsd mint melegítsd benne a puffancsot, nekem úgy még nem maradt hideg a közepe.
dortimcsi mondta
Finom lett…bár az olajban a melegítéskor kicsit szétesett..és a közepe hideg maradt,de leleményes háziasszonyként beraktam a már összeállított hamburgert a mikróba egy kis időre.és így már isteni lett:)
Köszi a receptet:)
Via mondta
Majd írd meg, hogy hogy ízlett! ;)
dortimcsi mondta
Már nagyon várom,hogy Sanyi hazaérjen:D…Már felszeleteltem a hozzávalókat:paradicsom,uborka,lilahagyma egy edényben..reszelt sajt a másikban:D:D
Csak ki kell venni őket a hütőből mikor szól a kapucsengő,és mire felér szinte kész is a vacsi!
Via mondta
A teljeskiőrlésű nem kötelező, nálam az volt itthon. :) Csak valami zsömi vagy másnapos kenyér legyen. :) Örülök, hogy botmixerrel is megy! Olyanja több embernek van.
dortimcsi mondta
Most csináltam meg a puffancsokat:D…Most hűsölnek a fagyasztóban,holnap pedig fincsi vacsora lesz belőlük;)
Én viszont csak sima, vizes zsemlét használtam, mert nem volt a Penny-ben teljeskiőrlésű.De így működik a dolog!Ja és egy ősrégi botmixerrel is működött az aprítás:DFéltem előtte,hogy mi lesz,de semmi probléma nem volt:D
Via mondta
Hű, szerintem elég más íze lenne tőle. De nem érzed a bab ízét a puffancsban, és nem is fúj fel ez a fajta bab. Egyébként meg ez a mennyiség 12 puffancsra oszlik, szóval nagyon kevés jut egybe. Szerintem a babtól kicsit strapabíróbb lesz a puffancs, mert több „anyag” van benne, mint a kukoricában, el tudom képzelni, hogy úgy kínszenvedés lenne kisütni.
dortimcsi mondta
Szerinted a bab nem helyettesíthető mondjuk kukoricával?:S