Nem vagyok egy türelmes levesfőző emberke, és az “órákig főzzük-leszűrjük a tetejéről a zsírt”-féle levesekkel sosem szöszöltem (asszem már nem is fogok), a zacskóslevesektől pedig irtózom, levest enni viszont jó és kell is, úgyhogy ilyenkor nagy segítségemre vannak a fagyasztott zöldségek. :)
Hozzávalók
- fél kiló zöldség
- 1,5 l víz
- só
- ételízesítő
- petrezselyem
- tészta
A fél kiló zöldség többféleképpen állhat össze, a lehetőségre és ízlésre van bízva, hogy ki hogy szereti. :) Ha csak fagyasztott zöldborsóm van, lapul viszont a hűtőben még pár szál répa és gyökér, akkor ők mennek bele. Az esetek többségében van itthon fagyasztott zöldségkeverékem (a mexikóit szoktam venni, amiben van borsó, répa és kukorica is). A Sparban nagyon szuper dobozos sajátmárkás bio zöldségkeveréket lehet venni, amiben cuki bébirépák vannak. Őket egyébként magukban is lehet kapni, nagyon finomak és változatosan felhasználhatók. A levesbe bármilyen más (friss vagy fagyasztott) zöldség, krumpli, zeller, gomba is rakható, ki hogyan szereti.
A főzés úgy áll össze, hogy felteszek egy lábost, beleborítom az zöldségeket, felöntöm a vízzel, sózom, ízesítem (Natúr Vega Mixet használok még mindig), beleteszem a petrezselymet (ma volt itthon még egy friss csokor petrezselyem a piacról, de a szárított is ugyanúgy jó bele.) Felforralom, aztán mehet bele a tészta.
A tészta többféle lehet. Lehet egyrészt szárított, bolti, például betűtészta, eperlevél, cérnametélt, de volt, hogy maradék farfalline ment bele. Lehet otthoni kikeverésű galuska (1 egész tojás, 1 csipet só, annyi liszt, amennyitől rugalmas tésztát kapok), vagy daragaluska (1 egész tojás, 1 csipet só, 1 teáskanál aprított petrezselyem, annyi dara, amennyit lazán felvesz, utána 10 percig hagyom, hadd szívja meg magát a dara), ezeket a felforrt levesbe bele lehet szaggatni.
Ha megfőtt a tészta, kész is. 4-5 jó sűrű adag lesz belőle. Darált erőspaprikával meg lehet bolondítani! :)
Hát többeknél olvastam, hogy a leves-evésre meg kell érni. Abszolút egyetértek! Én sem ettem/szerettem, pláne nem főzni. Majd egyszer csak rájöttem, hogy az egyik legfinomabb/legegészségesebb dolog a világon. :) Nem beszélve arról, hogy ha az ember ráérez a készítésére, rájön, a legegyszerűbb is…. apropó egyszerűség, Via, én még annyival kiegészítenélek, ha megengeded, hogy szerintem sokkal finomabb és tartalmasabb zöldségleves készíthető 2 apró trükkel;
– az egyik, hogy én mindig! a friss és a fagyasztott zöldségeket is megpunnyasztom egy kis zsiradékon, amikor kb már fél puha (5 perc?) csak eztán engedem fel FELE vízzel,
– majd amíg a víz felforr, addig készítek egy kis rántást APRÓRA VÁGOTT HAGYMÁVAL – attól az embernek olyan érzése van, mintha jó “szaftos” lenne a leves. Ugye a rántást is felengedjük egy kis HIDEG vízzel, majd zrutty mehet a többihez melegedni.
Akinek már “ez is sok”, annak van egy fini tartalmas levese, aki még ugorna egy szintet, annak javaslom a grízgombócot a levesbe, ahogyan Te is írtad egyetlen egy aprócska változtatással, -ha még nem próbáltad, esküszöm függővé tesz, uh csak saját felelősségre! – TEGYÉL A GRÍZBE VAJAT!!! és miután jól kikeverted a grízgombócot, tedd legalább 10 percre a HŰTŐBE! (A galuskát viszont TILOS pihentetni, azt azonnal kell szaggatni!) És még egy apróság, ha mindig csak kevés vizekkel “hígítod a levest”, és még a gombócok elkészülte után is marad hely a fazékban, én még egyszer rá szoktam zúdítani HIDEG vizet, mert a gombócok IMÁDJÁK a HIDEG-MELEG-HIDEG-MELEG “zuhanyt”….. :D Ez a titok! ;) Hmmmmm, vajgombóc-vajgaluska a legjobb dolog! Bármilyen zöldséglevesből örök emlék lesz! Ígérem! Egyszer kell csak ráérezni a tészta megfelelő állagára, onnét Te leszel a királynő! :)
PS: Kérlek Titeket, aki e szerint csak egyszer kipróbálja, és segíthettem, küldjön egy e-mailt! :) balazsedgmailcomra! PLÍZZZ :)
És köszi az ötletet, már 3x ettem a mai adagból, mert olyan jól sikerült! :D
Szép napot Mindenkinek! :)
Én is ezt csinálok, de én rántásosan, tejjel, tejföllel. (szoptatás miatt kell a rántásos leves)
Via, nagyon jó a cover kép, Te csináltad?
Köszi, igen, tegnapi. :) Frissítettem vele a recept bejegyzését, ha már egyszer ilyen jól sikerült.
Ez szuper ötlet mára, úgyis dögrováson vagyok itthon, nagyon jól fog esni :-) van is a fagyóban mexikói mixem :-)
Olvad a zöldség. Pont ez lesz ma az ebéd. Nagyon finom tud lenni mirelitből is a zöldségleves. Fogyasztáskor a petrezselyemzöld pedig átvarázsolja, mintha igazi zöldségből lenne a leves:)
Jómagam egy kis olajat is teszek a pároláshoz: olíva, vagy napraforgó, attól függ milyen ízvilágot szeretnék. Aztán öntöm fel vízzel. Legjobban a zöldbab, s.répa, f. répa, cukkini, hagyma, krumpli, fokhagyma, petrezselyem, paradicsom, paprika összetevőkkel szeretem. Soknak tűnik, de ilyesmi keveréket is lehet fagyasztva kapni. Ízesítőnek a Kn.rr. zöldséges zselés levesalapot szeretem, mert igen jó ízű és abban sincs ízfokozó. Ha tányérba szedtem mehet rá egy kis reszelt sajt, vagy sajtos pirítóssal eszem.
Ma ezt a zoldseglevest foztem meg.Isteni volt.koszi.
Isteniek a receptek,mind megenném.Sorba csinálom őket.
Szerintem ez úgy van,hogy a leves szeretetéhez “meg kell érni”,el kell érni egy bizonyos kort. Magamon legalábbis ezt tapasztalom,és már másoktól is ezt hallottam.Régebben,tizen-huszonegykétévesen,rá sem bírtam nézni semmilyen levesre,aztán 30-hoz közeledve,egyre többször és többfélét ettem,most pedig már naponta enném,sőt több napig el tudok lenni csak levessel,imádom őket! :)
Amennyire utáltam gyerekként a leveseket ( volt hogy két órán át ültem – már egyedül – vasárnap a leves mellett mert meg kellett ennem, én viszont nem voltam hajlandó), annyira szeretem őket felnőttként. Tudom, hogy nálad nem téma a hagyományos vasárnapi húsleves, de én még mindig arra vagyok a legbüszkébb ( jó krémlevesek ide-oda). Van az egészben egy rituálé, hajnalban kezdem, ahogyan a nagymamám, majd apukám szokta és minimum négy órán át hagyom nagyon lassú tűzön főni a levest. Amikor az íze olyan, mint amit egész életemben ismertem és a gyerkőc is adagolja befelé, akkor mindig büszke vagyok rá és arra gondolok, hogy sikerült egy tradíciót továbbvinnem és egyszer majd a gyerekem viszi ezt ugyanígy tovább. Szentimentalitás, tudom, de vállalom :-)
uuu én is szeretném ezt megtanulni, nálunk is ez a hagyomány van!
Én Natúr Vegamixet használok, ami lényegében nem is igazi ételízesítő, csak szárított zöldségeket tartalmaz, úgyhogy csak szórom, ahogy jónak látom, ártani nem tud, mert se só, se más ízfokozó nincs benne, csak zöldség. :) Delikáthoz nem értek, sose használtam se azt, se Vegetát, mert nagyon utálom a nátrium-glutamátot, és kerülöm, úgyhogy nem tudom, abból milyen mennyiség a jó.
Többiek?
szia Via!
ezt a natúr vegamix-mókát hol lehet megvásárolni? még nem láttam a polcokon, nem figyeltem eléggé?
Szia! Bioboltokban, DM-ben keresd. 250 grammos, a Vegabond gyártja.
Tescoban is van, de a polc tetején, hogy ne találd meg olyan könnyen :) többfélét is láttam már, nekem a vegabondos van általában. asszem a Spar is tartja, csak keresni kell
Az, hogy nem vagyok egy nagy szakács, elég enyhe kifejezés. Kókuszgolyót, csokis muffint és leveskocka levest tudok csinálni. (Őszintén szólva mással még nem is próbálkoztam :D) De most már jó lenne valami normálisat is csinálni. Ennyi levesbe kb. mennyi ételízesítő kell? (Szerintem én delikátot használnék.) Bocsi a hülye kérdésért, de tényleg fogalmam sincs, hogy mennyi az az annyi. :)
Nagyon jó kis dolog pedig a leves, az ember utána sokkal kevesebb másodikat töm magába. :)
Én úgy egyáltalában nem szeretem a leveseket, a zöldséglevest pláne nem. :) De ettől függetlenül sok zöldséget eszem meg sokat iszom, szóval azt hiszem ennyi elfogadható.
Na, ilyet is csak egyszer ennék egy évben XD
Imádom a zöldségeket, de csak a nyers formájukban. Levesben annyira nem szeretem őket:)