Ez a gyors mézeskalács recept azért a kedvencem, mert nevéhez hűen pillanatok alatt elkészül. A tésztát nem kell pihentetni nem kell semmit olvasztani (és utána mosogatni az edényt) és így azt se kell megvárni, hogy kihűljön a tészta. Ha van dagasztókaros robotgéped, akkor pedig tényleg piszok egyszerű a dolog — amint elkezdődik a dagasztás, már lehet is begyújtani a sütőt. Instant karácsony.
Ja, a süti pedig észvesztően finom, leginkább egy omlós kekszre hasonlít, hiszen a vaj miatt nem lesz olyan kemény, mint a szokásos mézeskalácsok – ezért ez az abszolút kedvenc puha mézeskalács recept is az olvasóim között az elmúlt több, mint 10 év visszajelzései alapján. Nagy mennyiség lesz belőle, de ajándékba is lehet adni, és sok-sok napig eláll.
A fiú-lány illetve a rénszarvasos kiszúró egyenesen Finnországból érkezett, bodza-Adri olvasóm küldte ajándékba, ezúton is nagyon-nagyon köszönöm neki!
Gyors mézeskalács recept hozzávalók
- 1 kg finomliszt
- 3 csapott teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor (mindkettővel kipróbáltam, nincs különbség, használjátok, amitek van)
- 1 zacskó (27 g) mézeskalács fűszerkeverék
- 20 dkg porcukor
- 1 tasak bourbon vaníliás cukor
- 30 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
- 2 dl folyékony méz (akácot használtam)
- 3 egész tojás
- kevés tej
Gyors mézeskalács elkészítése
A lisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a cukrokat beleöntöm a gép táljába. A gépre felhelyezem a dagasztókart, és kettőt hagyom, hogy kavarjon a száraz hozzávalókon. Beleteszem a tálba a feldarabolt vajat (nem kell apró kockákra vágni, négy-öt kisebb adagra elég), a mézet (egy két decis pohárban mértem ki, jó folyós volt, úgyhogy nem kellett nagyon kiimádkozni belőle), és beleütöm a tojásokat. Ha túl morzsálódós lenne, nagyon kevés tejjel (egyszerre maximum egy teáskanálnyival) lehet lazítani rajta. A vaj miatt nem fog odaragadni sehova, a kezünkre sem. :) Ha összeállt, azonnal mehet a lisztezett deszkára (ilyenkor már be van gyújtva a sütőm 180°C-ra), két-három nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, és kezdődhet a szaggatás. 3-4 mm vastagra nyújtom a tésztát (két részletben csináltam, hogy elférjen a deszkán), és különböző formákkal kiszaggatom. 10-12 perc alatt megsülnek, figyelni kell, ha a szélük elkezd barnulni, jöhetnek ki. Nem díszítettem őket, ropogtatásra így is tökéletesen megfelelnek.
Próbád ki akkor is, ha még nem készítettetél mézeskalácsot — nagyon jó móka, és ezzel a recepttel könnyű is!
Még több karácsonyi ötlet
Inkább házikót építenél mézeskalácsból? Itt találod a mézeskalács ház ötletek tárházát :)
A 375 karácsonyi ötletet tartalmazó cikkgyűjteményemet pedig itt találod.
Evek es evek ota hasznalom ezt a receptet es mindig isteni finom!! Iden az egyik baratom allergias a tojasra. Van esetleg otleted mivel helyettesithetnem ebben a receptben? Akarhol nezek receptet rengeteg cukor van bennuk es csak egy keves mez:( ez hatarozottan a legszeretebb recept amit hasznalok, nem tudom mivel helyettesithetnem benne a tojast. Koszi elore is!
Nézd, itt arról van szó, hogy a chia mag és víz keverék jó helyettes:
https://www.vitalzone.hu/5-tojashelyettesito-alternativa.html
…és még mással is pótolható.
Én még nem próbáltam soha, de ha kellene, valszeg a chia magos nyerne.
A tojásnak az állag tekintetében elég fontos szerepe van a receptekben, szóval nem lehet mindenféle tésztában csak úgy egy-az-egyben kicserélni. Egy banánkenyérnek nem árt, ha 2 tojás helyett megy bele még egy banán, de az ilyen sütiknél mondjuk pont a banán nem lenne annyira jó párosítás. :) Én azt javasolnám, hogy cserebere és kukában landoló tészta helyett próbálj eleve vegán mézeskalács receptet. Például ezt: https://streetkitchen.hu/karacsony/vegan-karacsony/vegan-mezeskalacs/
Ha a keresőbe beírod, hogy “vegán mézeskalács”, nagyon sok receptet kidob a Google, nézd meg, melyik szimpatikus cukor szempontból. Ezeket legalább már valószínűleg tesztelték, és működik az állag.
Via! Ez a recept tökéletes!!! A legjobb mézeskalács lett, amit eddig sütöttem!!!!! Köszi!!!
Évek óta bevált nekem is, jó étvágyat! :)
Szia Via! Ez a süti pecsételhető, vagy ahhoz túlságosan megkel?
Abszolút pecsételhető, ezzel csináltam a múltkori receptet is a háromféle pecséttel! :) Nem kel meg nagyon.
Szia, Via. Én nem tudom, hogy az én levelezőlistámmal van-e a baj, de én nem kaptam karácsonyi e-magazint, csak most láttam meg, hogy van :( hogyan jutok hozzá?
Szia! November 16-án kiment a te címedre is. Spamben nincs?
Kedves Via :)
Tavaly sütöttem meg először, de úgy néz ki nem utoljára, barátom tegnap nekem szegezte a kérdést: ” Kriszta mikor sütsz megint Viás Mézikét? anélkül nincs karácsony” Úgyhogy ma Viás mézikét fogok gyártani :D
Nem leszel egyedül, én holnap sütök! :))
Szia!
Imádom a karácsonyi e-magazint, ott találtam meg a receptet is szóval hatalmas köszi! Egyetlen kérdésem lenne csak: a vaj alatt kocka margarint értesz? Múltkor egy isler recept kapcsán volt ebből valami félreértés másnál, azért rákérdek mielőtt nekiállok :)
Szia!
Örülök, hogy tetszik! :) A vaj nálam vaj, nem használok margarint, szóval szó szerint kell értened. :))
Szuper, köszönöm! Meg is van a holnap esti program :)
Ha elunod a szaggatást, a maradék tésztát tekerd nyugodtan fóliába és vágd a hűtőbe. :) A feliratos kekszet én így csináltam meg négy napra kihúzva. :D
Nagyon jó! Tegnap éjjel sütöttem, igaz csak egy fél adagot, de az is rengeteg lett! :) Ja, és ez volt életem első önálló mézeskalácsa… Sikerélmény :))
Vajon ez a tészta alkalmas mézeskalács házikóhoz is? Vagy ahhoz túl puha, omlós?
Kemény keksz, és ha nem nyújtod túl vékonyra, bírni fogja! :)
Hú ez gyors válasz volt, köszönöm! :) Akkor idén ebből lesz a házikó, minden évben mást próbálok ki, de még nincs meg a tökéletes recept :) Remélem ez már jó lesz :) Köszi a receptet ;)
Via, azt szeretném megkérdezni, hogy ezzel a mézeskaláccsal nem kell várni? Most keresem a “tökéletes” receptet, de a legtöbben az áll, hogy 3-4 hét, míg megpuhul. Szóval ez azonnal fogyasztható vagy itt is áll a közel egy hónapos pihentetés? Köszönöm!
Szia! Nem kell várni vele! Ez eleve egy omlós kekszféle lesz, nincs hova puhulnia. Azonnal ehető. És fogod is, mert isteni. :) Jó étvágyat!
Köszönöm, akkor megtaláltam a tökéletest :)
Hát megsütöttem :) Nagyon köszönöm a receptet, eddig nem próbáltam mást, de nem is fogok ;) Nem kell vele sokat pepecselni, hamar készen van és nagyon finom *.*
Kipróbáltam. Nagyon finom, halom dicséretet kapott, köszi a receptet.
Szerintetek elnéztem valamit? Elképesztően sokáig tartott ( elég mazsola szakács vagyok), késő este még a sütő mellett talált. A szaggatás is elfoglalta a délutánt a nagy adag miatt és az első adag 30 percig sült- talán vastag volt.
Összességében megéri az egészet. Legközelebb a tapasztalatokkal felvértezve kezdek neki.
Búék!
Akkor tuti, hogy vastag volt, nekem tíz perc alatt megsül. :) A szaggatás pepecs meló, de lehet annyival egyszerűsíteni, hogy nem túl sok formád van, hanem csak néhány, és akkor azokból csinálsz sokat.
Idén is ezt fogom sütni!
A legjobb recept!!!
Karácsonyfadíszt is csináltam belőle, azt adtam ajándékba és mindenki nagyon örült.
Bizony meg, úgy hogy jól eldugtam, hogy maradjon az Ünnepekre is. Nagyon finom!
Via, ez egy tuti recept, délelőtt megsütöttük a Kislányommal és a Húgommal. A gyerkőcök ki is díszítették. Köszönöm!:) Nagyon Kellemes Ünnepeket kívánok Nektek!
És megkóstoltátok már? Szerintem elképesztően finom. :)
Minden szépet és jót Nektek is!
Nekem annál sokkal jobban ízlik ez az aldis,de idén jól bevásároltam belőle :)Bella a márkája,madagaszkári vaníliát és cukrot tartalmaz.
Ki fogom próbálni, köszi! Bella az összes sütős termékük neve, a fagyis ostyák is nagyon jók nyáron. :)
Elkészítettem,gyors volt , egyszerű és nagyon finom lett.Fél adagot csináltam,kis méretű tojásból kettőt tettem és aldis karácsonyi fűszerkeveréket és vaníliás cukor használtam,igazi vanília van darálva a cukorba hmmm,viszont csak így karácsony környékén kapható ez a fajta,sárga zacskóban.Köszönöm Via :)
Ha nem ragaszkodsz az aldishoz, a Dr. Oetkernek van Bourbon vaníliás cukra, az is igazi vaníliás, évek óta csak azt használom! :)
Nagyon örülök, hogy ízlett a süti! :)
örültem nagyon ennek a gyors receptnek, amikor feltetted, mert tudtam, hogy kevés időm lesz. Aztán még erre sem jutott.. :( Azért elteszem, jövőre kipróbálom :) Úgyis minden évben újat próbálok ki, eddig még nem találtam meg az igazit.
Még szezonja van, egy fél adagot begyúrhatsz szilveszterre! Legyen csupa csillag-forma, és akkor tüzijátékos mézeskalácsod lesz. :)
Pont jókor :) Köszi a receptet!
Gyerekbarát recept, én biztos kipróbálom, köszi a tippet!