Valamikor a netes ősidőkben (2002-ben) a Nők Lapja Café „Mit főzzek holnap?” fórumán találkoztam ezzel a recepttel (rákerestem: Kismanka osztotta meg), azóta visszatérő nyári szereplő a családban. Nem kell hozzá se sütő, se robotgép, se semmi. Összerakod, kivárod a hűtési időt, és megeszed. A tálalás kicsit mókás — nem lehet esztétikusan szeletelni, mint egy tortát, de az íze miatt ez senkit sem érdekel. Egy ilyen tálban tök jól mutatna, és málnás csoda (és egyéb trifle) faneknek kötelező vétel. :) Én most jénaiban készítettem, de Tupper kelesztőt is használtam már (abban az a jó, hogy van teteje).
Hozzávalók 6 adagocskához (vagy 3-hoz, ha nagyon szeretitek :))
- 50 dkg friss málna (két dobozka)
- 20-25 db babapiskóta
- 4 dl habtejszín (2 kis doboz)
- 4 dl tejföl
- kevés cukor (pl. 1 tasak vaníliáscukor)
A tejszínt, a tejfölt és a cukrot egy tálban keverd össze (lehet hozzá habverőt használni, de nem szükséges). Egy akármilyen edényben (amiben majd tálalni akarod), kezdd el rétegezni a dolgokat: kevés lötty az aljára, egy sor babapiskóta, málna, lötty, babapiskóta, málna, lötty, babapiskóta, málna. Lefeded (alufólia), hűtőbe teszed, hagyod érni fél napot (finoman átáztatja a babapiskótát a krém, illetve meg is szilárdul kicsit), és kész is. Nem muszáj a fél napot kivárni, kb. 3-4 óra is elég neki az összeéréshez, de jobb a 12 óra.
Én a mostaniba beleraktam néhány kóbor szedret is, nem ártott neki. :)
Enn mondta
Hú, nagyon jó lett. Tegnap készítettem el, 3 óra múlva már nem bírtuk ki és megkóstoltuk. Akkor is jó volt. de ma az igazi, teljesen összeértek az ízek, a babpiskóta megpuhult. Tökéletes könnyű, nyári édesség, akár kerti partira is el tudom képzelni. Én egyébként fele-fele arányban málnával és ribizlivel csináltam. A ribizli fantasztikus benne, próbáljátok ki! És megoldottuk ezt a szeletelés problémát is: szedőkanállal körbevágtuk/körbeszúrtuk az aktuális adagot és szépen kiemeltük. Így még szeletek is szépek lettek, de igazából lényegtelen, mert amint megkóstolod el is felejted hogy néz ki :)
Via mondta
Köszi a ribizlis tippet! :)
Loligo mondta
Én kipróbáltam a málnás csodát: a haverok szerint isteni volt, kinyalták még az edényt is. Kicsit több krémet készítettem hozzá, hogy ellepje rendesen a babapiskótát.
Gábor
Via mondta
Krémből sosem elég. :) Azért Neked is ízlett, nem csak a haveroknak? Vagy nem hagytak? :D
Stefi mondta
Készítettem már áfonyával, barackkal (télen befőttel), eperrel :-)***… néha csodálkozva veszem észre az elkészítés után pár perccel,, hogy már hiányzik a fele. A családom szerint: óh, ez már régesrégen megpuhult! :-D
Via mondta
A befőttbarack jól hangzik, télen se kell nélkülözni a csodát! :))
tomted mondta
hasonló málnás csodát osztok meg veletek csokis változatban. többször is kipróbált, nem lehet elrontani és nagyon nagyon nagyon finom (it’s a must)
4 tábla csokit gőz fölött megolvasztok
hozzákeverek 8-10dkg vajat és nem forrón 2 tojássárgáját.
Felverek 2.5dl tejszínt 4-5 dkg cukorral és a csokikrémhez keverem.
Üvegtál alját tejeskávéba (tejbe v. kakaóba is lehet ha nem szereted a kávét) mártott babapiskótával kirakom
megszórom málnával
rákenek egy réteg csokikrémet
rá megint a babapiskóta, málna, csokikrém majd málnával fejezem be hmmmmmmmmm
20dkg babapiskóta (tál nagyságától is függ)
50 dkg málna (attól függ mennyire szereted a málnát)
Via mondta
Huhuhú. Télen magozott meggyel is fenséges lehet. :)
aagi mondta
Ha szereted az ilyen édességeket, akkor próbáld ki úgy, hogy a tejszínt teljesen felvered és a tejföl helyett vaníliapudingot keversz hozzá, a málna helyett pedig banánnal készíted! Abbahagyhatatlan. :)
Via mondta
Sajnos se a banánt, se a vaníliás pudingpor ízét nem szeretem. :)
aagi mondta
Tulajdonképpen főzött krémmel kellene, állítólag az az igazi, de azt meg én nem szeretem. A banánt meg le lehet cserélni… mondjuk málnára. :)
Tobber mondta
Flakonos tejszínhabbal ismerem a receptet. Belenyomod a tejfölbe, és hozzákeversz egy habfixet, így habos is marad.
És hozzá kell keverni egy fél citrom levét is, mint Pihe írta. Az egyik doboz málna helyett mirelit erdei gyümölcs mix, na így az igazi!! :)))
Szintén 2002 körül, szintén nlc, de bkata.2 receptje az én forrásom, az egyik legsikeresebb sütim ever.
Májusban a kollégáknak egy óriási vájlingnyit készítettem, nem hagytak maradékot. :D
Marta16 mondta
Mindjárt indulok a piacra, és úgy érzem, málnát is vennem kell… ;-)
Egyébként a foolba és a trifle-be is habbá vert tejszín tartozik hagyományosan!
Via mondta
Igen, ez – hogy a Rapülőket parafrazáljam – trifle-nek tréfli. :)
Pihe mondta
Egyszer próbáljátok ki citromosan! Isssteni (a tejszínes-tejfölös lötyibe megy bele a citormlé és a reszelt héja, a cukor egy picit módosul ízlés szerint és a tetejére vékony citromkarikák kerülnek… mármint ha szeretitek :o) )
Csoszi mondta
Van itthon egy doboz kekszem, hümm…. inspirációnak jó volt, holnap tejfölös-kekszes süti lesz:)
Castia mondta
Ez majdnem megegyezik az én kedvenc sütimmel, tejszín+tejföl helyett pudingot használok. Gyerekeknek és anti-konyhatündéreknek (mint én) ideális. :)
manocska161 mondta
Nyamiiii!
Köszi a receptet,ezt én is kipróbálom!:)
A kis Tündérkémtől nincs sok időm a konyhában sürögni,de ezt talán még segít is összerakni!:)
Via mondta
Biztos, néhány év múlva meg már egyedül fogja készíteni. :) Szerintem ez tipikusan olyan süti, amit gyerkőcök minimális felügyelettel el tudnak készíteni, 11-12 évesen meg már anélkül is. :) Más gyümölccsel még sosem próbáltam, de magozott meggyel is biztos isteni lehet!
Kardigán mondta
yum.
jóllátom, hogy nem kell habbá verni a tejszínt, csak úgy valamennyire? (gondolom tejföllel együtt nem is lehet, v nemtom)
Via mondta
Igen, csak egy kicsit meg kell kavargatni, de teljesen elég az is, ha egy fakanállal összekutyulod. Nem igazán verődik fel, pont a tejföl miatt, ahogy mondod. Én szoktam úgy, hogy icipicit magányosan verem a tejszínt a robotgéppel, és utána öntöm hozzá a tejfölt, de igazából nem lesz tőle különbség.
Becomebeauty mondta
Biztosan kipróbálom! Jövő héten úgyis vendégségbe megyünk, meg is csinálom! Köszi a receptet! :)