A rizsfelfújt (alias rizskoch) talán az egyetlen olyan édes étel, amit elfogadok (nem dogmailag, hanem szervezetileg) a főétkezés teljesértékű részeként. Talán a rizs teszi — azt valahogy jól meg tudom emészteni, szemben mondjuk a császármorzsa búzadarájával vagy bármilyen más péksüteménnyel, ami nagyon padlóra tesz. És a rizsfelfújtban van tojás is, tej is, szóval a fehérje része is ki van pipálva, nem érzem magam megtömve tőle, mint egy sima cukros-lisztes süteménytől (pl. bukta). Most, hogy morcos-hűvös idő van, meg is tudjátok sütni. :)
Hozzávalók kb. 8 adaghoz
- 5 dl rizs
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 5 evőkanál cukor (ebből egyet lehet helyettesíteni 1 tasak vaníliás cukorral)
- 5 tojás sárgája
- 5 tojás fehérje habbá verve
- mazsola
- a tepsi kikenéséhez: vaj és zsemlemorzsa
- a táláshoz: lekvár vagy szörp
A rizst felteszem főni a tejjel, vízzel, és a cukor egy részével 3 evőkanálnyival). Megfőzöm tejberizsnek. Ha megfőtt, hagyom kihűlni egy kicsit. Egy nagy tálban összekeverem a tojássárgákat a maradék (2 evőkanál) cukorral, majd beleforgatom a főtt rizst és a mazsolát (ízlés szerint, el is hagyható). Habbá verem a tojásfehérjét, hozzákeverem a rizsehez, laza mozdulatokkal. A sütőt 180°C-ra előmelegítem. Egy nagy tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és körberázogatom, hogy mindenhol érje, majd belesimítom a rizses keveréket. A sütőben addig sütöm, amíg a pereme el nem kezd narancssárgás lenni. Lekvárral vagy szörppel (ribizlivel a legjobb!) tálalom. Hidegen, langyosan, melegen is tök jó, és dobozban nagyon jól szállítható!
A hozzávalólistán látszik, hogy ezt a receptet nagyon könnyű kisebb mennyiségben is elkészíteni, akár egy főre is, pl. 2 dl rizzsel, 2 tojással, stb.
Kedves Via,
nemsokára tervezem elkészíteni ezt a recepted! és az 5 dl rizsen gondolkodom, az körülbelül hány deka?
Van mérőpoharam, és abba öntsem bele, hogy elérhe az 5 dl-t?
Köszi nagyon a választ!:)
Dóri
Igen, mérőpohárral csináld! :)
Okké! Köszi a gyors választ:)))
Friss, vegyes bogyós gyümölccsel látom magam elött, málna, ribizli, áfonya roskadásig. Nyár van, ne szörpöt tegyünk ra :-/
Idei baracklekvár került rá, az mentség? :)
Én azért szeretem a lekvárt vagy a szörpöt hozzá, mert az szépen bele tud csordogálni a rizsszemek közé, és isteni szottyos lesz tőle. A friss, vegyes, bogyós gyümölcsöket épp eleget zabálom magában, őket inkább nem rontom el süteménnyel. :)
Ez most teljesen OFF de te jutottál róla eszembe :)
https://www.craftpassion.com/2010/09/sewing-owl-key-chain-holder-pattern-tutorial.html
Köszönöm! :) Nagyon aranyos.
Kicsit elszámoltam magam és rengeteg rizst sikerült kifőznöm. Lehet felhasználom egy részét rizsfelfújthoz. Úgyis nagyon szeretem :)
Próbált ki, én még sós, nem tejben főtt rizzsel nem csináltam.
Tejberizst abból is lehet csinálni, sőt nem kell annyi ideig főzni. Azt meg már csak fel kell turbózni meg megsütni.
De hova rakod a tejet, ha már “megitta” a vizet?
Most megfogtál, de tapasztalatom szerint így is vesz fel tejet.
hűű, és ez tényleg ennyire egyszerű?
tejberizsnél mindig szokott lenni bonyolítás, hogy először a rizst olajra, aztán csak ennyivíz meg annyitej meg mittudomén – igazából lehetne úgy, hogy midnent felrakok egybe és szevasz?
Aha, én beborítottam mindent a lábosba, aztán kavargattam. :))
Sőt, le se öblítettem előtte a rizst, mint párolt rizsnél szoktam. Itt nem baj, hogy ragacsos lesz. :)
Ez nagyon jó ki is próbálom! Könnyű megjegyezni, mindenből 5 kell :-)
Vagy 4 vagy 3… :) Attól függ, mennyid van otthon. :)