Megint csak inspiráció, és nem konkrét recept – főleg magamnak, hogy ne felejtsem el, hogy ilyet is lehet mert finom lett. Számomra teljességel rejtély, hogy az ételrendelős menükben miért vannak olyanok, hogy sajtos tejfölös tészta, meg sajtos tészta. Kifőzöd a tésztát, rárakod a sajtot (meg a tejfölt), aztán kész. Hasonlóképp évekig rejtély volt az amerikaiak sajtos makarónija (mac and cheese), ami dobozban kapható. Mit kell dobozolni a sajton meg a makarónin? Aztán évekkel ezelőtt leesett, hogy az nem csak sajt meg makaróni, hanem egy cheddaros szószba kevert makaróni, tepsiben sütve. (Persze azt se kell porverzióban megvenni, otthon is tök egyszerű elkészíteni.) Ez a sajtos makaróni, amit a hétvégén készítettem, inkább hasonlít amerikai rokonára, mint a “kifőtt tészta reszelt sajttal” variációra, még ha pontosan nem is az. Viszont gyorsan megvolt, és nem kellett hozzá semmi különleges.
Először is főztem egy besamel mártást (X deka vaj, X deka liszt, X dl tej — X nálam most 4 volt, mert annyi tejem volt itthon). Só, bors, szerecsendió az ízesítéshez. Mikor megvolt, beleraktam rengeteg reszelt trappistát, és elkevertem. Ebbe a szószba forgattam be a kifőtt makarónit. Minden ment a jénaiba, a tetejére még ment reszelt sajt, rá meg paradicsomkarika, mert még kókadozott egy a hűtőben. Nem kell sokáig sülnie, hiszen minden hozzávalója főtt, csak az kell, hogy jó piros legyen a sajt, és kész is az ebéd — mégis különlegesebb és ízesebb volt, mint egy sima sajtos makaróni. A sült paradicsom volt az ebéd egyik fénypontja (a ropogósra sült sajt és tészta mellett), legközelebb direkt többet teszek majd rá. Zöldsalátával is tök jó lehet, ha van otthon olyasmihez hozzávaló. :))
Hát ez a recepted is nagyon bejött. Olyan igazi “hogy ez nekem még miért nem jutott eszembe!?” – rácsodálkozós ötlet. Én is imádom a sült paradicsomot, úgyhogy rendesen pakoltam rá azt is :))
:)) Egészségedre!
Sziasztok! Nem véletlen,hogy ide írom az első hozzászólásomat,mert ez az inspiráció nagyon bejött:) Én is most csodálkoztam rá a besamel mártásra, de most már nem is értem miért nem főztem eddig. kipróbáltam a rakott zöldséget is,amit Emese írt, szintén jól sikerült:) Szóval köszi a recepteket,jól jöttek gyors és finom vacsikhoz:)
Szia! Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
még sosem csináltam besamelt, de emiatt a recept miatt nekiálltam :) épp a sütőben pirul a sajtszószos tészta :)
egyébként maga a besamel remek dolog, gouda vagy akár trappista sajttal elkeverve, pirított rozskenyérrel mennyei…
És rákened vagy mártogatod?
kb. olyan vajkrém állagúra sikerült eddig, úgyhogy rákentem :)
egyébként a makaróni mennyei lett, köszi a “receptet”! :)
Ez a kaja nálunk is kedvenc, bár én nem besamellel készítem. Simán elkeverek egy nagy tejfölt 2 egész tojással, belenyomok egy tömlős sajtot, sózom, borsozom, bele a kifőtt makaróni tészta. Tetejére még egy kis reszelt sajt, be a sütőbe. Lányom egyik nagy kedvence. A sima sajtos-tejfölös tésztát meg sem eszi, csak ezt! :)
Szia Via!
Azért volt jó, hogy ezt megosztottad velünk, mert rögtön tovább is gondoltam a dolgot. Szóval van otthon egy kicsi juhtúróm, meg egy doboz tejfölöm, ami lejárat előtt van 10 perccel, valamint néhány cső olyan főttkukoricám, amiről azt állították, hogy finom-édes-zsenge. Ebből bejött a zsenge. Tehát leszedegetem a torzsáról és a fönti hozzávalókból némi hagymapirítgatás után készítek egy szószt, belekeverem a spagettit (merthogy az van) és ezt fogom betolni a sütőbe. Remek ötlet volt, köszi! :o) Feltétlen rakok rá paradicsomot, nagyon gusztán néz ki vele!
Szia! Jaj de jó. :) Ezek a “hűtőmaradék-spagettik” a legjobb kaják. :))
“Számomra teljességel rejtély, hogy az ételrendelős menükben miért vannak olyanok, hogy sajtos tejfölös tészta, meg sajtos tészta. Kifőzöd a tésztát, rárakod a sajtot (meg a tejfölt), aztán kész.”
Mert te otthon dolgozol.
Nálunk a cégnél nincs tűzhely, a reggeli félálmos készülődésben nem állok neki tésztát főzni, az estinek szörnyű íze van másnap délre, így ha az irodából rendelni akarsz valamit, de nem vágysz nagy húsos nehéz kajára (persze te nem), amitől egész délután félkómában kell értekezni, és nem számít, hogy többe kerül, mintha otthon főznéd, ha nincs kedved minden nap a reggeli pogácsa, a tízórai almák, az ásványvíz mellett még a főtt kaját is cipelni a metrón, akkor a legjobb ételrendelés a tejfölös-sajtos tészta, én mondom! :))))
Jól van, elhiszem. :) De akkor is vannak főzelékek, ami tartalmasabb és ízesebb, és ugyanannyiba kerül. A zöldségragus tészta meg a tejfölös is ugyanolyan árban van, én komolyan nem értem. :)
Egyébként szoktam csomagolni tésztát, úgy csinálom, hogy reggel főzöm, gyors raguval (pl. paradicsomos-cukkínis), és akkor ebédkor még teljesen jól mikrózható. Al dentére főzöm, nem is ázik el. A szósz meg a tészta együtt tíz perc alatt megvan (egymás mellett főnek), én meg addig tudok mást csinálni (pl. reggelit). A reszelt sajtot külön csomagolom. :)
Én is így szoktam, ahogy Via (kivéve, hogy eszem húst is, de ez most ebből a szempontból irreleváns).
És reggel is simán nekiállok sárgaborsófőzeléket csinálni :D Jobb, mint bármi, amit rendelni vagy a környéken enni tudnék. Cipelni én is utálom, főleg, ha valamiért a laptop is jött haza velem, de nekem nincs jobb, mint az otthon összedobott kaja :)
Másnak attól még nyugodtan lehet a rendelt sajtos-tejfölös tészta ;)
Egyébként itthon rendelt kaját eszek hétköznap. :) Nem minden napra jut vega, van, amikor csak leves van, de annyival kevesebbet kell akkor is foglalkoznom vele. Munkaidőben sokat számít, hogy nem kell nekiállnom főzőcskézni, és be is hozza az árát, hogy nincs annyi bevásárlás, mosogatás, főzés. Engem nagyon kizökkent a munka flow-jából. Így meg tartok fél óra ebédszünetet, aztán mehet a menet. Ja, és mivel fél adagokat eszek (nem felet veszek, hanem egészet, és azt osztom be két napra), 400 Ft-ból megvan a leves+főzelékem. :) Ennyi pénzért nem állok neki főzni, és határidőkor nagy áldás.
Hát, én sosem hezitálok a főzelék meg a tejfölös tészta között, a második nyer! :DD
A zöldségek nagyon felfújnak, a tejfölben meg van sok kalcium. ;)
Reggel nem állok neki forró dolgokat csinálni, mert minden kiesik a kezemből, néha olyan cikkcakkos a szemhéjtusom, hogy satírozhatom el, mit csinálnék akkor a forró vízzel! :DDD
A Cserpesnek van ám tök jó cheddar sajtja, próbáltad már? Én a múltkor egy darabot beáldoztam sajtos rúdba (pedig eredetileg csak úgy meg akartam enni, de rám törtek a barátaim, és nem volt itthon semmi), NAGYON jó volt!!!
A sajtszósz is biztos jól működik vele.
Sajnos a pékség, ami forgalmazta őket, vezetőségváltáson esett át, és azóta nem kapható, messze kell érte menni. :(
Ezt az amerikai sajtos makaróni rajongást én sem értettem sokáig :-)
De bármennyire is alap, a besamel mártás nagyszerűsége pl. nekem is felnőtt fejjel volt nagy felismerés, amikor már rendszeresen sokfélét főztem. Tudtam, hogy létezik, de nem igazán tudtam, mire jó, hihi.
Amíg egyszer nem akartam lasagne-t csinálni, de egy igazi jót, amire szakács apósom azt mondta, először is főzzem meg a tésztalapokat … és nem volt a receptjében besamel sehol. Főzzem meg a lasagne lapokat?! Nem nagyon akartam elhinni, hogy ez így autentikus, úgyhogy persze rágugliztam, és számomra akkor világosodott meg a besamel téma is.
Rakott zöldséget is szoktam ilyen elven csinálni: leöntöm a sajtos besameles szmötyivel, még jól megszórom valami másik féle sajttal és roppanósra sütöm.
Néha azt is elfelejtem, ÉN miket szoktam a 15 percem van a holnapi ebédet megfőzni témában, szóval szerintem ne félj bármilyen egyszerű ötletet megosztani, lehet, hogy valakinek homlokára csapós ötlet lesz ;)
Jólvanna :) Érted, hogy hogyan értem… :)
Imádom a blogod, na. :D Annyi, de annyi hasznos dolgot olvastam már Nálad, nagyon köszi. :)
Persze, hogy értem, és köszönöm is. ♥ Csak ma a szokásosnál dinkább vagyok. :)
Szerintem Te ne gondolkozz el, bármi eszedbe jut, írd ide nyugodtan, ha a blogra szántad csak egy pillanatra is, hidd el, sokan értékeljük minden betűdet. <3
Oké. Blöööö. :)) Na ez is milyen hasznos volt, látod? :D
Nahát, ez eszembe sem jutott! Hihetetlen, hogy milyen egyszerűen fel lehet dobni egy mezei makarónit. Köszönöm az ötletet! :D
De jó, örülök, hogy tudod hasznosítani! :) Féltem, hogy túl alap lesz, gondolkodtam rajta, hogy kirakjam-e egyáltalán. :))