Most, hogy már alaposan körbejártam a témát, ideje belecsapni a lecsóba (ami maga is egy finom vega kaja tojással, kolbász nélkül :)).
Ám mielőtt rátérek, hogy konkrétan mit lehet grillezni húsmentesen, egy jó tanács vega vendégeket fogadóknak: lehet, hogy magatoktól is eszetekbe jutott volna, de azért mondom én is, hogy légyszi a rácson külön részen süssétek a húsokat és a nemhúsokat, illetve külön eszközzel forgassátok/szedjétek őket. Akinél nem elvi kérdésről van szó, annak is elronthatja az étvágyát a húsíz. Nagyon hülye példával élve leginkább ahhoz hasonlít a dolog, mint hogy a dohányosok nem érzik a büdöset, csak miután leszoknak róla — azzal a különbséggel, hogy – szerintem – húsevés nem köz- és önpusztító, mint a dohányzás. :) Én az a fajta vega vagyok, akit nem zavar a húsevés, csak nekem ne kelljen. Szóval engem nyugodtan hívhattok grillpartira, amíg külön részen sül nekem is valami. :) És akkor jöjjön az ötletadó lista, hogy ez mi is lehet.
Rácson
A grillezésben a füstös-sült íz a legjobb, és szerencsére a zöldségekkel is történhet ilyen finomság. :) Nagyon jól sülnek a nagykalapos gombák, a padlizsán, a cukkíni, a már emlegetett kukorica. Ezen kívül gyakorlatilag bármilyen zöldséget lehet sütni: zsenge répákat, friss tököt, kaliforniai paprikát, édesköményt, paradicsomot, lilahagymát, újkrumplit… Laposkenyereket, pitát is jó grillen pirítani a salátákhoz, és szabadtűzön még finomabb a halloumi, ami egy grillezhető kecske-juhsajt keverék. Jó kis szójavirslit is lehet sütni nyárson. A vegaburgerek is finomak, csicseriborsós, gombás, babos, stb. – ezekből finom vega hamburger készülhet. Még spéci vega cucc a szejtán,
Gyümölcsöket is finom grillezni: nektarint, ananászt, banánt szoktak a leggyakrabban. Mézzel, joghurttal kész is a desszert.
Nyárson
Nyársra mehet mindaz apróra vágva, ami egyébként a grillre – padlizsánkocka, kisebb gombafejek, néhány centi szójavirsli, vöröshagyma, bébikukorica, mozzarellagolyók… Én nem szeretem a tofut, de ha valaki ért hozzá és el tudja készíteni, szívesen megkóstolom, úgyhogy ha belőlem indultok ki, és tofuszakértők vagytok, felvehetitek a listára. Ha nem belőlem indultok ki, azért akkor is kérdezzetek rá, nem minden vega szereti. :) Ha kezdő vega vendéglátók vagytok, inkább maradjatok a tutibiztos zöldségeknél.
Természetesen mindenre mehet pác és öntet, lehet kenegetni, sózni, fűszerezni ízlés szerint.
Képek: Martha Stewart.
katy27 mondta
Nekünk olyan ortodox vega vendégünk még nem volt, aki a külön rácshoz is ragaszkodott volna, sőt, általában az a vége, hogy „olyan jól néz ki, amit ti esztek, kérek abból is egy szeletet” :D Pedig mi jórészt „féldisznót” grillezünk, bár mostanában kísérletezem zöldségekkel is. Vettem egy hamburgersütő rácsot, mióta abba teszem a gombaszeleteket nem potyognak bele a tűzbe. Tök király :)
Via mondta
Na, akkor ők tuti nem azért lettek vegák, mert nem bírják a hús ízét. :)) A gombás rácsos ötlet szuper, köszi! Én egyelőre tűzhelyen grillezek kerámiás grillserpenyőn, semmi sem potyog sehová, de cserébe egész évben tudom használni. Kert, erkély nincs, na de majd egyszer az egész környék az én sült zöldségemet és sajtomat fogja szagolni. :))
Emese mondta
Ó, ezek a mintás, tarka padlizsánok!!
Nem is nagyon tudom a padlizsánt úgy elkészíteni, hogy szeressem, de annyira szép, hogy időről időre veszek egy kicsike példányt és kísérletezem. Most is figyel egy a konyhában :-)
Azt hiszem, a gombával együtt megy a grillre. Esetleg a bébikukoricát is beáldozom, és akkor előbb a nyársra, aztán a grillre.