A paradicsomos X tészta jolly joker ikertestvére, érdemes megtanulni! Zöldségpuffancsot készíteni azért jó, mert
- bármilyen zöldségből elkészíthető: például borsó, gomba, cukkini, padlizsán, tök, kukorica, bab és lencse (nem szárazon, természetesen), sárgarépa, vagy ezek bármilyen keveréke. Maradékok felhasználására remek lehetőség.
- bármilyen liszttel elkészíthető: könnyen a diétádba illesztheted gluténmentes vagy teljes kiőrlésű liszttel.
- sokoldalúan felhasználható: vega hamburgerbe húspogácsa helyett, főzelékre feltétként, főételnek salátával és körettel, különféle mártogatós szószokkal. Könnyen szállítható, hidegen is fogyasztható — a csomagolt ebédek legjobb barátja.
- a saját ízlésvilágodhoz alakíthatod: fűszerezheted az adott zöldséghez illően fűszernövénnyel (petrezselyem, koriander, bazsalikom, menta, kakukkfű, rozmaring), curryvel, fokhagymával, vöröshagymával, újhagymával. Ízesítésnek tehetsz bele apróra vágott olívabogyót, kapribogyót, aszalt paradicsomot is, de kísérletezhetsz dióval, mogyoróval, sajtokkal, túróval! Egy spenótos-túrós-fokhagymás vagy mentás-zöldborsós-mandulás puffancs egészen jól hangzik, nem? :) Méghogy unalmasak a zöldséges ételek. ;)
A hozzávalók:
- a választott zöldséged megpucolva, lereszelve, feldarabolva
- a választott fűszereid, plusz só és bors
- a választod liszted
- tojás
- a sütéshez kevés olaj (kerámia serpenyőben pár csepp, vagy még annyi se)
A zöldséget a fűszerekkel összekevered. Hozzáteszel egy tojást és annyi lisztet, hogy jó szaggatható állagú legyen — természetesen ha nagyobb adagot készítesz, mehet bele 2 vagy több tojás is. Próbáld ki, melyik az az állag, ami neked bejön! A lisztet is evőkanalanként adagold, nem kell sok. Keverd össze az egészet, majd kanállal szaggasd a serpenyőbe, és süsd pirosra! Jó étvágyat! :)
A fenti képen kukoricapuffancs van, lecsöpögtetett maradék kukoricakonzervből készült, tettem mellé sót, borsot, friss petrezselymet és fokhagymát. Káposztasalátával és tepsis krumplival ettük.
MA ez volt az ebéd…kerestem mindenhol a receptet, nem jutott eszembe, hol láttam, aztán most miután már megsütöttem megtaláltam. Én áztatott vöröslencséből, fagyasztott borsóval és kukorica konzervvel csináltam, és egy kevés fokhagymával. Annyi különbséggel, hogy én több olajban sütöttem ki, most látam, hogy nem is lett volna muszáj, de nem tudtam előtte. Mártogatósnak tejfölös tzatzikit csináltunk és egyszerű saláta-salátát, paradicsommal és olivaolajjal, borecettel. Bátran ajánlom mindenkinek, jó párosítás volt így. :)
serpenyő helyett kipróbáltam gofrisütőben és nagyon jó lett! csak fél evőkanálnyi pöttyöket raktam bele, egyszerre kb 6 db-ot lehet így sütni. és fellazítottam a tésztát egy csomag sütőporral + 1 evőkanál olajat raktam bele.
így nem kell megfordítani a puffancsokat, nyugodtan ott lehet hagyni rövid időre és nagyon finom, könnyed minizöldséggorfrik lesznek belőle :)
Ez kígyóuborkából is lehetséges? Tudom, azt írtad, hogy bármilyen zöldségből elkészíthető, csak azért kérdezem, mert az uborkát sosem rántják, nekem meg az a legkedvemrevalóbb.
Hát, nem tudom, én az uborkát nem szeretem főzve, de próbáld ki, aztán meglátod. :) Ha te szereted, akkor úgyis mindegy, hogy ki mit gondol, nem? :)
Igazad van, biztos finom lesz!
Nos jelentem: az első gondolattól, hogy ma meg kellene ezt végre sütni 5 perccel később már ettem a prototípust. :) Pedig még ki kellett találnom, hogy mi is kerüljön bele. Persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy a zöldséget csak elő kellett vennem a fagyasztóból. Jamie Oliver elbújhat a 15 perces kajáival. ;) (Persze azért őt is szeretjük. :) )
Én is kipróbáltam, és nagyon bejött. Holnap csinálok még egy adaggal! :)
Általában sem időm, sem ihletem főzni (rántottánál messzebbre ritkán merészkedem), de ehhez most kedvet kaptam – éééés szuper lett! Csak ami kéznél volt: vegyes zöldség konzerv, liszt, tojás, bors, só, tárkony. Olaj helyett én a Rama flakonos margarinját használom, sokkal könnyebbek, “szárazabbak” tőle a kaják.
https://instagram.com/p/Yp9pHYJLB2/
Köszi a receptet, Via, próbálkozom majd én is a kombinációkkal!
Büszke vagyok Rád. :) A főzés nem nagy cucc ám, csak kémia. (A kémiára meg azt olvastam a minap, hogy olyan, mint a főzés, csak ne nyald meg a kanalad! :D)
Ez zseniális! Kipróbáltam, tettem hozzá kukoricát, vörös babot, retket, paradicsomot, fokhagymát, fűszereket (petrezselyem, oregánó, tárkony, bazsalikom, só, bors, paprika), és nagyon finom lett. Még a Páromnak is ízlett, pedig amiben nincs hús, az Nála ritkán nyerő :-) Köszi az ötletet!
:))
Megcsináltuk reggelire paradicsom, sóska levél, reszelt sárgarépa, reszelt sajt, kicsi fokhagyma, bazsalikom és petrezselyem keverékével. Hát mit ne mondjak, isteni lett, magamtól eszembe nem jutott volna, nagyon-nagyon köszi :) A tetejére mem még összedobtam egy tzatziki mártást :)
Jó kombó! :) Egészségetekre!
A kukoricás verzió engem is izgat, nálam az lesz a következő :)
Én is megfőztem :) Most a te kukoricás verziódat, de szerintem lesz ebből még más is… folyt. köv :D Nagyon finom!!
Hasonlót én is szoktam, de a kukorica még nem jutott eszembe. Pedig a gyerekeim szeretik.
Az én bevált kombinációim:
– reszelt karfiollal indiai fűszerezéssel
– karfiol, répa, krumpli
– cukkini – kecskesajt
– kínai kel vagy kelkáposzta
– édesen reszelt almából is lehet csinálni fahéjjal
Ha valaki gluténmentesen készíti ne rizslisztet tegyen bele, hanem kukoricakeményítőt, vagy valamilyen keményítőalapú gluténmentes lisztet. A rizsliszttől morzsalékos lesz.
Gyakran készül nálunk is! :) Ha olyan kedvem van a tojást is kihagyom, és őrölt lenmag + víz keverékével “helyettesítem”. Sőt szoktam különféle pelyhekkel (zab, árpa, rozs …) is gazdagítani a puffancsot.
Nem tudom, ki hogy süti, de én nem bő olajban, hanem csak sima teflonos serpenyőben, esetleg egy ici-pici olajat teszek alá.
Én is úgy sütöm. :) A lenmag+víz kombóért köszi, így akit érdekel, vegán módra is elkészítheti! :)
Mi is úgy. Nem is kell neki sok olaj, csak egy kevés, vagy semmi. Esetleg sült hús maradék zsírja, hogy érdekesebb íze legyen (vegáknak nyilván nem :) )
De – ahogy már elhangzott – mivel gyorsan sül, sütőbe tenni nem érdemes, hanem ahogy mondod, teflonos edényben a tűzhelyen pillanatok alatt kész.
De jó itt látni ezt a kaját! Tökből vagy cukkiniből legalább kéthetente eszünk ilyent, spenótból pedig amikor szezonja van. Ha úgy adódik, maradék húst vagy felvágottat is szoktunk bele kockázni. Nagyon praktikus étel, és nagyon finom, főleg darasterccel és ecetes kínaikel-salátával, ahogy nagymamám csinálja. <3
A fűszerezéssel szoktam kísérletezni, de most ihletet adtál, meg fogom kóstolni másféle zöldségekből is.
Sütőben sütve próbálta már valaki?
Hamarabb megsül tűzhelyen, minthogy bemelegszik a sütő. Teflonos palacsintasütőben is próbálhatod!
Igen ám, csak a tűzhelyet őrizni kell. Ami egy váratlan időpontban felébredő három hónapos meg egy dinamikus három és fél éves mellett nem mindig egyszerű. :)
Ha tíz percre nyugiban vannak, akkor kész is a kaja. :) Egyébként meg pár percre magukra hagyhatod a puffancsokat, alacsony lángon. Legalább belül is átsülnek! Vagy ha nagyon nem mered, akkor mielőtt elrohansz a kicsikért, leemeled a serpenyőt a lángról, és félreteszed, amíg vissza nem jössz, hogy ne égjen oda.
Igen-igen, meg szoktam oldani, csak szeretem a “benyomom a sütőbe és kész”-kajákat. :) De ezt tényleg jobb serpenyőben.
Nálunk almából (ha van otthon túlérőfélben levő banán, mehet az is bele), zabpehely- és köleslisztből készül az édes változat, imádjuk. De most kipróbálom a zöldségeset is! :)
Ezt a gyümölcsös változatot még nem láttam, de nagyon tetszik. Csak összekevered a hozzávalókat és kisütöd? A kölesliszt mivel helyettesíthető?
Igen, lereszelem az almát, összenyomkodom a banánt, ha épp azt is teszek bele, aztán tojás, mindenféle liszt, ha túl sűrű lett, akkor egy kis tej is. Én zabpehelyliszttel és kölesliszttel csinálom, de ez nem kötelező, lehet teljes kiőrlésű liszt is, vagy sima fehér, ha azzal szereted. A kukoricaliszttől kicsit ízetlen lesz, a hajdinától törékeny, sütés közben szétesős. Összekeverem, és pici olajon kisütöm, kész is. Cukor sem kell bele/rá, mégis édes a gyümölcsöktől.
Jól hangzik! Feltétlenül kipróbálom, ha az ősök egyszer épp nem lesznek a konyhában.
Köszönöm! Holnap megsütöm, nagyon tetszik.
Ez jó alternatíva a lapcsánkára (ugyanez krumpliból) :) Én nagyon szeretem cukkiniből! Fokhagyma nálunk is kihagyhatatlan!
Igen. :) A krumpli nálam nem “igazi” zöldség a keményítőtartalma miatt, úgy értve, hogy nem ennék krumplis cuccot rizzsel, mert megfojt, és hamburgerben is iszonyú (a zsemle mellett, brr). Főzelékhez működhet a lapcsánka, főleg, ha nem hüvelyes főzelékről van szó (bab, lencse), hanem mondjuk tökről, káposztáról vagy spenótról. :)
Szuper, ilyet én is szoktam, liszt helyett őrölt zabpehellyel keverem :) Ja,és nálam elengedhetetlen a fokhagyma :)