Lement a hőmérséklet (egy kicsit), most kell gyorsan sütni holnapra! Például isteni, omlós barackos pitét — sárgabarack helyett mehet rá málna, szeder, szilva, nektarin, őszibarack, alma, körte, meggy, vagy amit csak akartok. Az ötletért és a receptért köszönet Leddynek, aki istenieket süt és mindig este osztja meg a fotókat Facebookon. :D Nekem most az esti sütés miatt csak ilyen sötét, mobilos képem van, holnap normális fényekben majd újrafotózom. :)
Hozzávalók
egy közepes tepsihez (az enyém 20×30 centis)
- 10 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő — és a gyümölcs édességétől függően lehet több is)
- 1 zacskó vaníliás cukor (nálam szokás szerint bourbon)
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
- 18 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tojásfehérje felverve
- a tetejére: megtisztított, felaprított gyümölcs és fahéj
A cukrokat a vajjal és a tojássárgájával egy tálban habosra keverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem. A vajas krémhez hozzáadom a lisztet, sütőport, sót, jól elkeverem, majd a felvert fehérje felével fellazítom, a másik felével pedig már óvatosabban bánok, hogy ne törjön össze. Kivajazott, kilisztezett tepsibe egyengetem egy spatulával, kirakom a tetejét gyümölccsel, és kevés fahéjjal megszórom. 180°C-on 25 percig (vagy tűpróbáig) sütöm. Krémessé, szinte lekvárrá sült a sárgabarack, isteni finom lett!
Egyszer megsütöttem, nagyon nyerő. Most szilvával próbálom ki.
Őszibarackkal készítettem… éppen sül :) Közben készült vega spagetti is… a konyha egy szaunára hajaz, de megérte :))
Anyum a múlt héten csinált barackos sütit, abban is lekvárszerű lett a gyümölcs, valami isteni. Nagyon szimpi ez a recept, le is mentettem :)