Nagyon szeretem a friss, gyümölcsös szószokat a sós ételek mellé — sajtokhoz ideális, de a húsevők is kipróbálhatják (a bizonyos svéd húsgolyók mellé is kap mindenki egy evőkanállal, ha kér). A bolti szószok nekem nagyon-nagyon édesek, nem is ízlenek a sok cukortól, így arra gondoltam, hogy kipróbálok egy házi verziót, sokkal kevesebb cukorral. Jelentem, istenien sikerült, és — a köz érdekében most lelövöm a meglepetést — a család egy része ajándékba is kap a szószból.
Mivel van egy új játékszerem, Ádámmal forgattunk egy mini „így készült” videót is vele. :) A tőzegáfonya gyönyörű, piros színű, élvezet ránézni, de nyersen borzalmasan keserű. Nem fenyegetett az a veszély, hogy felzabálom a felét magában, mielőtt megfőzném (általában ez a helyzet, ha gyümölccsel vagy nassolnivaló zöldséggel — khm, karalábé, khm — dolgozom). Tele van C-vitaminnal és jót tesz a vesének is, ha kéne még indok a fogyasztására! Nagyobb üzletekben beszerezhető, ugyanolyan kis műanyag dobozban van, mint szezonban a kékáfonya, málna, szeder és a többiek.
Hozzávalók:
- 50 dkg friss tőzegáfonya
- 15 dkg kristálycukor
- 3 dl friss almalé (bármilyen más gyümölcslé is jó — pl. narancs)
- fél narancs reszelt héja (lehet helyette citrom is)
A megmosott, átválogatott gyümölcsöt a cukorral, almalével (nem szűrt, hanem a csapra verhető dobozos), és a kezeletlen narancs reszelt héjával felteszem főni. Ahogy a gyümölcs szétreped, vicces pukkanós hangot ad. Egy kicsit köpköd is ilyenkor, érdemes fedőt rátenni, hogy ne legyen baj. Miután felforrt, lejjebb veszem alatta a hőmérsékletet, és hagyom, hogy szétrotyogja magát. Szépen fokozatosan elkezd besűrülni, a gyümöcslé is édesít rajta bőven, ezért az utáncukrozással érdemes várni a végéig, amikor már elfőtte a lé nagy részét. Gyakorlatilag lekvár/chutney állagú lett Nekünk bőven elég volt a kezdeti 15 deka cukor, így egy picit még savanykás marad, de intenzíven gyümölcsös.
A szószt Ree Drummond receptjéből kiindulva készítettem.
Próbáld ki: húsokhoz (vadhús, sült hús, pulykasült, stb. — ebben nem vagyok annyira szaki :D), sajtokhoz, szendvicsbe lágy sajttal (brie/camembert) és rukkolával, tejberizs tetejére, zabkására, palacsinta mellé, túrógombóchoz…
Mi elsőre grillezett sajttal ettük.
kiscsillag mondta
Egy kérdés, a megadott hozzávalókból hány üveg lett? Imádok gasztroajándékot adni karácsonyra, és ez a recept esélyesnek néz ki ;)
Via mondta
4 nagyon picike, meg egy nagy befőttesüveg fele, azt magamnak megtartottam. :) Szóval szerintem 6-7 picike (egy decis) tuti kijön belőle.
kiscsillag mondta
Köszi szépen!
Timi mondta
Én nem szeretem a gyümölcsös húsokat (lehet, hogy csak fóbia), a videót viszont annál inkább! Nagyon klassz lett, ügyesek vagytok!
Lili mondta
Pár hete is mi is főztünk a hálaadási menü részeként. Kicsit más receptet használtam: folyadéknak vizet, fűszernek kevés fahéjat és szegfűszeget tettem bele. Úgy is működik :)
ananda mondta
Te vagy az én emberem! :) Senki sem érti, mit eszek a karalábén… :D
dit mondta
Azt honnan lehet tudni, hogy kezeletlen a citrom vagy narancs héja? Csak spéci helyen lehet kezeletlent venni?
Via mondta
Mivel általában kezelve van, külön jelölik, ha nincs, de kérdezz rá! Bioboltokban szokott lenni kezeletlen.
Cipollina mondta
Az Aldiban a nembio citrom héja is csak viasszal van kezelve, és rá van írva, hogy fogyasztásra alkalmas.
Maimoni blogján olvastam erről tavaly, azóta nem veszek drága biocitromot.
https://maimoni.cafeblog.hu/2013/03/20/zabkekszes-citromtorta/
Mena mondta
Ja, még azt akartam kérdezni, hogy ezeket a kis üvegeket hol szerzed be, hol érdemes ezeket (emberi áron…) keresni?
Bogca mondta
Na erre én válaszolok, mert tőlem van az üveg, esküvői köszönőajándéknak ebben adtunk lekvárt. :))
https://www.uveg.bolt.hu/33-haztartasi-uvegek?orderby=price&orderway=asc
Nagyon sok féle-fajta üvegük van, tetővel, tök korrekt áron. Ez egy kis fél decis üvegcse, és 65 darabért fizettünk kupakkal együtt 6000 Ft körül. 13. kerületben át lehet venni személyesen is a rendelést, ott is érdemes nézelődni nagyon szép dolgaik vannak. :)
Mena mondta
Szia Bogca, köszönöm a választ! Tényleg jól néznek ki és olcsók! A boltban ugyanannyi, mint neten rendelve? (Sok helyen van a netes rendelésre kül. kedvezmény, vagy épp fordítva, élőbben veszik olcsóbbra.)
Bogca mondta
Hú na ezt nem tudom hogy drágább-e helyszínen megvéve. :( De nincs feltüntetve hogy ez kedvezményes ár lenne, szóval szerintem van esély hogy nem drágább ott sem.
Sedna mondta
Hát ez valami istenien néz ki, meg hangzik, meg úgy minden érzékszervre biztosan csodásan hat :D Felkerült a listámra, biztosan megpróbálkozom vele :)
Nem vagyok otthon a hasonló szószok terén, elkészítés után körülbelül mennyi ideig áll el? (Már ha egyáltalán túléli a kóstolást :D) Hűtőben kell tárolni, vagy elég neki a kamra?
Via mondta
Tűzforrón tettem az üvegekbe, így biztos, hogy kibírja 24-éig, (valamennyire az a kevés cukor is tartósítja), de azért beteszem a hűtőbe is.
Mena mondta
Ezt biztosan ki fogom próbálni! :) Melyik boltokban találtál tőzegáfonyát? (Auchan/Tesco kívül…)
Via mondta
Ha nem hiperben akarod beszerezni, akkor nézz körül a nagyobb piacokon vagy a speciálisabb kajaboltokban (Culinaris, stb.), hátha szerencsével jársz.
Ugyan most van szezonja, de messziről utazik (Észak-Amerikában termesztik nagy mennyiségben). Szóval helyi kistermelőknél nehezen találod meg. :(
Mena mondta
Ma voltunk Auchanben, kerestem és nem találtam tőzegáfonyát :( Holnap még megpróbálkozom egy Tesco Expressben, hátha… szerinted miben lenne más, ha sima áfonyát hasznélnék? Az volt a polcon. (Bevallom, egyiket sem ettem még soha, de mivel ajándékba szánnám, nem is nekem kell ízlenie…) Btw, epres kivitelben nem csináltál még ilyet? :D Az nekem is biztos bejönne :D
Via mondta
Nyugodtan kísérletezz, az a gasztronómia lényege. :) Epret nem főztem még gyümölcslében.
Mena mondta
Lehet, de nem a karácsony a kísérletezés ideje. Elrontott szószt nem adhatok ajándékba :D Ha meg már gyümölcs, akkor pláne akkor fogok vele kísérletezni, amikor szezonja van és olcsó, nem akkor, amikor vagyonért veszem… :)
Via mondta
Amúgy szerintem a kékáfonya vagy az eper túl édes hozzá, az tényleg lekvárszerű lesz, sós kajákhoz (sajt/hús) nekem jobban illik a kissé pikánsabb gyümölcs, ribizliből tudom még elképzelni.
Ha nem találsz friss tőzegáfonyát (a Culinarisban még lehet, hogy lesz), akkor a szárított is jó, vízbe kell tenni, hogy megszívja magát, állítólag ugyanúgy használható. Az több helyen van, tegnap Pécsen is láttam a karácsonyi vásárban, kimérve árulták. Arra kell odafigyelni, hogy az cukrozva van, szóval akkor kóstold meg, hogy mennyi plusz cukor kell még bele. Vagy eleve az almalébe áztasd. Nagyon elrontani szerintem nem lehet, mert a gyümölcs finom, az almalé finom… :D (Tudod, a krém jó, a puding jó, a hús jó… :D)
Dorka mondta
Nagyon szépek a képek és a videó is! :) (és biztos finom is lett ^^)
Via mondta
Köszönjük! Isteni finom lett, végre egy gyümölcsös szósz, amitől nem rohad a fogam. Nyamnyam. És nagyon kevés kell belőle, két teáskanállal tettem a sajtok mellé, pont elég volt. Szóval a pici üvegcse jó pár fogásra elég lesz azoknak, akik kapják! :) (Kivéve, ha együltő helyükben megeszik. Ez is benne van a pakliban. :D)
Minden vackot fotózunk tegnap óta, a nyúlról készült vagy kétszáz kép (nem túlzok). Jaj de jó, hogy végre az eszköz is megvan, nem csak a fejemben a kép, hogy milyet szeretnék! :)) A következő hónapok a tanulásról fognak szólni, hogy fejlődjek.
Dorcsa mondta
Mint szégyentelen fényképezőgép mániás, muszáj megkérdeznem: milyen gépet vettetek? :))
Via mondta
Canon 600D. Hatalmas ugrás az előző bridge gépünkhöz képest, remélem, azért olvasói szemmel is látszik a különbség, én lubickolok az örömtől. :)
Dorcsa mondta
Látszik a különbség ;) Tényleg nagy ugrás, nekem is fantasztikus élmény volt, annó bridge-ről DSLR-re váltani :) Egy csomó tök jó lehetőség van benne (főleg ha valaki szán időt arra is, hogy megtaulja a mauális beállításokat), és hiába mondják sokan, hogy ma már mobillal is milyen jó képeket lehet készíteni, azért kasztokkal jobb képet csinál a tükrösöm 6 megapixelen mint a telefonom :D Az egyetlen hátránya hogy problémás zsebre vágni :D
Sok szép képet az új masinához ;)
Via mondta
Köszi, én is látom. Manual focus a barátom, és már itt vannak a könyvek is. Nagyon lelkes tanuló leszek. :) Egyáltalán nem gond cipelni, annyira, hogy most este egy találkozóra a mobilomat itthon is hagytam, bezzeg a kisgépet betettem a táskámba. :D És – szerintem – szép fotókat lőttem egy karácsonyfáról. A TILT-be szeretnék minél több nem instagramos fotót is feltölteni. Végre van egy lencse, ami úgy lát, mint én a szememmel – a szép, csillogós dolgokra, a nyuszi selyemfülére és a kávé tetején a tejhabra fókuszál! :D