Kevés hozzávalóból elkészül, költséghatékony, sőt, általában minden van hozzá itthon? Éljenek az ilyen receptek! Az ötletet itt találtam, de persze szokás szerint improvizáltam. :) Maga a puffancs nem tartalmaz se tojást, se tejterméket, így vegán étrendbe is beleépíthető. Sajttal meg szósszal pedig lakto-ovo-vega lesz a kész hamburger.
Hozzávalók kb. 4 puffancshoz
- 1 babkonzerv (nálam vörös vesebab)
- só, bors & fűszerek ízlés szerint
- 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
- néhány evőkanál zabpehely
- a sütéshez: kevés olaj
A tálaláshoz:
- zsemle, zöldségek & szósz ízlés szerint
Így készül: a babkonzervet lecsöpögtetem, átmosom, majd egy tálban krumplinyomóval nagyjából pürésítem. Fűszerezem, beleteszem a hagymát (egy zúzott gerezd fokhagyma sem árthat neki! ;)), annyi zabpelyhet, hogy összeálljon, és hagyom egy picit pihenni. Egy ragacsos, leginkább gyurmára hasonlító massza lesz belőle. Kóstolással lehet ellenőrizni, hogy kell-e még bele fűszer (semmi nyers cucc nincs benne, úgyhogy biztonságos kóstolgatni). Kézzel lapos puffancsokat formázok belőlük, és enyhén olajozott serpenyőben átsütöm őket. Nem kell nekik sok, csak kicsit piruljon meg a külső kéreg, és kész is.
Magos zsemlével, sok medvehagymával, rukkolával, uborkával tálaltam. Sajt és szósz nélkül teljesen vegán lesz a kész hamburger is. (A szószban van majonéz & méz, ezért csak ovo-vega, a sajt meg ugye sajt. A szósz receptje amúgy 2/3 rész majonéz, 1/3 rész ketchup, só, bors, 1/2 tk méz, 1 tk vöröshagyma reszelve, 1 ecetes uborka reszelve, és kicsi mustár is mehez hozzá, ha valaki szereti bele :)) Variáljátok igény és ízlés szerint a tálalást!
TIPP: A puffancs főzelékhez is jó feltét lehet — csak ne hüvelyeshez (borsó, bab, lencse), mert az nagyon fojtós lesz úgy a dupla babbal, de egy paradicsomos káposztához abszolút el tudom képzelni.
Én most diétán vagyok, babot nem ehetek. Lencséből is jó lehet?
Szerintem ma tesztelem. Rossz nem lehet.
Kipróbáltam lencsével. Nekem nagyon ízlett (a páromnak viszont nagyon nem), bár tojás kellett volna bele, mert eléggé morzsolódik.
Már egy ideje én is szoktam ilyet csinálni, a másik nagy favorit répafasírt mellett. Néha nekem nem áll össze a massza, ezért egy tojást is bele szoktam keverni. Hangulatomtól függően mennek bele a fűszerek, esetleg petrezselyem stb.. De tényleg egyszerű, olcsó és gyors:)
Fúúú, de kipróbálnám, de a héten már nem fogok tudni főzni, utána meg jó darabig nem lesz saját konyhám :(
Egy rezsó bedugva a sarokba? ;)
Olvasd el Noraewa utolsó bejegyzését a blogjában, nem a rezsó a legnagyobb akadály:-(((
Kitartást Noraewa!!!!
Bocsánat, erről lemaradtam. :( Egy kalappal! ♥
Már csak előre nézek :) Lesz még nekem SAJÁT lakásom, szép konyhával. És akkor majd csinálok vega hambit. Meg áfonyás máktortát.
Óóó ez tényleg nagyon egyszerű és milyen jól néz ki!! :)
Én nem vagyok vega, de túl nagy húsevő sem, sokszor a látvány, hogy valami húsnak kinézőt eszem, bőven elég akkor is ha nem az. :)
Az a lényeg, hogy mindenki egye azt, amit szeretne, amitől jól érzi magát, és ami finom neki. :) Próbáld ki, ez a zabos hó végére is jó megoldás, mert tényleg pár száz forintból megvan a négy puffancs. Persze lehet száraz, beáztatott babból is készíteni, de én bírom a konzervet, a gyorsaság miatt. :) Kinyitom, átmosom, tör-tör, fűszerez, formáz, süt, bam, ebéd. :)