Ez itt most nem a podcast, hanem egy gyors nyári fogás. Idézőjelben pedig azért van, mert kihagytam belőle a paprikát, és idézőjel nélkül lehet, hogy kitagadnak a hivatalos eredetvédett lecsó hívői. :) Akkor ez most lecsó vagy sem? Ratatouille? Shakshuka? Nyári gezemice? Egyezünk meg abban, hogy finom és kész; ne nevezgessük, hanem együk.
Hozzávalók 3 nagy adaghoz
- egy nagy fej vöröshagyma
- olaj
- pirospaprika (nálam kétféle, édesnemes és füstölt)
- 3 kisebb cukkini kockára vágva
- 3-4 paradicsom, vagy egy konzerv hámozottparadicsom (ha nincs friss)
- só, bors
- 3 felvert tojás (ha szereted tojásosan)
- tálaláshoz piritós, tarhonya, bulgur, kuszkusz, vagy amit éppen a legjobban szeretsz, orzo tésztából 20 dkg pont elég három adaghoz
Az apróra vágott vöröshagymát olajon párold üvegesre, tekerd le a tüzet, szórd rá a pirospaprikát és keverd el. Add hozzá a felkockázott cukkinit, paradicsomot. (És ha nem vagy eretnek, mint én*, akkor ezen a ponton tegyél bele paprikát is.) Sózd, borsozd, és hagyd megfőni. Teljesen hagyd, hogy elfője a levét, és ne legyen túl vizes. Amíg ez történik, előkészítheted a köretet, ha főzöl hozzá valamit. Ha már nem leveses a lecsód, lassan hozzáöntheted a felvert tojásokat, és főzd addig, amíg olyan állagú lesz, amilyennek szereted – morzsás vagy kicsit hígabb, szaftos.
Jegyzetek & variációk:
- a körettel variálva tudsz belőle gluténmentes fogást csinálni
- tejterméket nem tartalmaz, tojás nélkül pedig teljesen növényi alapú finomság
- tofurántottával is működik, és akkor vegán “tojásos” lecsó lesz! :)
- ha akarsz, tehetsz bele kolbászt vagy vega virslit is még a tojásos fázis előtt
- szintén ugyanekkor mehet bele még padlizsán is, ha szereted és van otthon :)
Egyetek lecsót, mert jó! ♥
Uuu, Via, köszi a TV paprika nevének magyarázatát! :D Soha nem tudtam, és kicsit idegesített is, hogy hogy lehet egy zöldséget így nevezni?? :D
Köszi a receptet:)
Köszi Via a receptet! Nálam “A lecsó” az, amit anyu készít, paprika, paradicsom, csípős kolbász, virsli.. de erre a receptre nagyon kíváncsi lettem, és mivel van egy vagon cukkinim, így szerintem ki is próbálom hétvégén. :) A kisebb cukkini egyébként nagyjából mekkora? Tenyérnyi?
Aha, kábé (mármint ujjakkal együtt). Szóval nem akkora, mint egy kígyóuborka! :) Ilyen kis girnyók. De nagyon jó zsengék és tök jó áron voltak. Ha kígyóuborka méretűd van, lehet, hogy egy is elég belőle!
Köszönöm Via! :)
Miért em látom a képeket?
Milyen képeket keresel, Katarina? A bejegyzésben egy kép van, a legtetején. :)
Én pár hete kattantam rá erre az ételre… előtte sosem ettem lecsót, nem szeretem a paprikát én sem, aztán valakitől hallottam, hogy lehet cukkinivel is.. ez az idei év slágere nálam, ettem már csak így cukkini-paradicsom kombóval, de tettem már bele csicseriborsó vagy babkonzervet is, úgy még jobb! :) A padlizsános verziót is ki fogom próbálni!
Csicserivel-babbal levesesen már majdnem harira! :) Ahhoz is raksz tojást?
Végül is igen, csak abban extrább fűszerek vannak. :D De az is nagy kedvenc! Tojást nem teszek bele, vegán módon készítem.
Legközelebb én is kipróbálom tojás nélkül. Még arra gondoltam, hogy ha találok valami értelmes paprikát, akkor nagy darabokban belefőzöm, aztán kikukázom. :D (Az epeműtét óta nem bírom megenni, legjobb esetben sugárban hányok tőle, legrosszabb esetben ájulásig fajuló epegörcsöm lesz, not fun…)