Lomtalanítást segítő nyomtatható grafikon

[ letölthető .pdf ]

Ha tetszik, és szeretnéd megosztani másokkal, kérlek csak a bejegyzésre mutató linket tedd ki a saját honlapodra! Köszönöm szépen!
Kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Karen Kingston Rend a lelke mindennek (Clear your clutter with feng shui) c. könyvét még sok-sok évvel ezelőtt vettem meg, amikor FlyLadyről meg egyebekeről szó sem volt. A szokásos feng shuis dolgokat nem számítva nagyon jó kis rendrakós könyv. (Igen, hiszek abban, hogy a sok cucc árt a közérzetnek, meg a kosz is, de szerintem nem attól leszek gazdag, hogy delfint és csobogót rakok a mittudoménmelyik sarokba, főleg akkor nem, ha egyébként nem akarok delfines dekort, és a csobogók hangjától folyton vécére kell mennem – ha más nem, ez akadályozni fog a munkámban, amitől pedig kevesebb pénzem lesz. De akinek bejön, csinálja nyugodtan.) Szóval vissza a tárgyhoz. Karen elvei alapján a Whole Living magazin szerkesztői készítettek egy ábrát, amelynek segítségével könnyen eldönthető egy tárgyról, hogy mi legyen a sorsa. Alapvetően a szokásos megtartom-eladom-kidobom trióról van szó, és a döntés menetét bővebben itt kifejtettem már, de talán ez a kis ábra segít letisztultan látni a dolgokat, és azok is meg tudnak így birkózni a lomtalanítási feladattal, akik eddig úgy érezték, hogy ez nekik nem fog menni. Az újságban talált ábrát felhasználva, átdolgozva, és magyarítva készítettem egy saját ábrát, az ábrából pedig egy nyomtatható pdf-et. Egy A4-es lapon kétszer szerepel a grafikon, a duplung példány kerülhet a kontrollmappába, vagy oda lehet adni életetek párjának, csak úgy jelzés képpen. :)

Kategória: Lomtalanítás

Hozzászólások

 1. Sztics mondta

  Ez jó nagyon :), nekem majdnem minden nem sűrűn használt holmimra a Kuka jön ki -ami alapvetően egyszerűsiti a helyzetet csak ne lennék mindig úgy vele, hogy de mi van ha egyszer majd még jól jönne?… (és jó pár cuccom jól jött idővel… persze még több meg nem és foglalja a helyet, de nem merem kidobni :o)

  • mondta

   Ha még jól jönne, akkor majd veszel egy másikat. Addig a meglévőt meg engedd át olyannak, aki addig is kihasználja. Ha nem pótolhatatlan, iszonyú beszerezhetetlen dolog, hanem mondjuk egy egyszerű salátacentrifuga, akkor engedd el! Megéri, hogy most lesz helyette hely, ha pedig később szükség lesz rá, akkor meg megéri a pénz, amit ráköltesz, mert használni is fogod, és nem csak úgy megveszed.

 2. Aya mondta

  Ez szuper! Már csak arra kellene ötlet, hogy Emberemet is rá tudjam venni a használatára. Valami nagyon erős motivációt kell kitalálnom mert sajnos náluk a családi mottó úgy hangzik, hogy: “a van nem ver meg”. Persze e szerint is élnek, de szó szerint. Anyóséknál az udvaron fólia sátorban üres, ázott szekrények állnak mert a lakásban nem fér el, de ezeket meg ingyen kapták. Mondanom sem kell, hogy az egerek nagyon örülnek nekik!

  • mondta

   Verni nem ver meg, csak kiszorít a lakásból. :) A családi karma arra jó, hogy kitörjön belőle az ember, ez a mottócska pont ilyennek hangzik.
   Jutalmazással nem tudod rávenni valahogy? Te ismered, mi a gyenge pontja, amennyiben nem valami vásárlós/felhalmozós dolog, esetleg kipróbálhatnád…

 3. mondta

  Szia!

  Nagyon tetszik ez a lomtalanítós grafikon :))) Meg a cikkek is. Bevallom, erről a FlyLady-ről korábban nem hallottam. Viszont mostanában megy a Life-network-ön egy lomtalanítós sorozat, amit nagyon csípek. Elég lehetetlen időben, du. 2-kor megy, de itthon vagyok, így nekem belefér. Láttam a statisztikámban, hogy átkattintottak az oldalról páran, így találtalak meg. Örülök neki. Ma lesz egyébként egy nagy csere-bere börze, de most tavasszal lesz még pár másik is. A lomok eltakarításához az egyik út :)) Vihetsz helyette olyat, amit használhatsz – és a pontok tovább vihetők – ha nem találsz semmit, akkor legközelebb. Így nem érzel akkora kényszert, hogy rögtön hazavigyél bármit, csak hogy meglegyen a darabszám. Ami nekem jobban tetszik, az az amerikai típusú kiárusítás a kertben. Mert így pénzt csinálsz arra, ami valóban kell. Az említett műsorban a sok kacat eladásából eddig a top az egyik családnak kb. 13 000 USD!! Képzelheted mi volt ott! Családban nálunk is van olyan – nem velünk él – aki nagy kacat gyűjtgető és már 2 éve! folyamatosan lomtalanítjuk a házukat. És még mindig van felesleg. Én segítek neki. Sajnos egyedül nem fog is fog hozzá, mert úgy véli, minden kell neki. Hát, nem könnyű. És seperc eldntöm a sajátomról, mi a kacat, mi hasznos, de még így is van felesleg. A korábbi cikknél olvastam, hogy segélyszervezetet ajánlottál: szerintem van pár ilyen, pl. a Menhely Alapítvány a hajéktalanokat segíti, de vannak mások is, akik elfogadnak év közben is adományokat és a legtöbb csere-börzén ott lehet hagyni adományba is a holmikat, még ha nem is akarsz vinni semmit. A végén a maradék legtöbbször adományba megy. Igaz, ide is csak a jobb állapotú holmit lehet hozni. Ami már nagyon gáz, az fehér konténer vagy szelektív vagy hulladék udvar! A Kesztyűgyárba nem csak ruhát lehet hozni a börzékre, hanem könyvet és más holmikat is. Igazából az egyik “álmom”, hogy nálunk is hagyománya legyen a kiárusításnak, mert azt nagyon jó találmánynak tartom. Így mégse kell kidobni, sőt, a szállítani is csak akkor, ha valaki megveszi. Ami meg nem kell, azt rendkívüli lomtalanítással is el lehet vitetni. A helyi hulladékkezelő céget kell felhívni, Bp.-en FKF-et.

  • mondta

   Szia!

   Szerintem itthon egy garage sale-re azonnal lecsapna az APEH, kinn ilyesmivel nincs probléma, azért ilyen elterjedt megoldás. Szerintem ez Magyarországon jogilag annyira nem tisztázott, és az emberek számára sincs meg a kulturája (ami az utcán van az ingyenes, tehát nem fizetek érte – ld. az üzérkedést, ami lomtalanításkor folyik), hogy még jó sok időbe telne ezt rendesen meghonosítani. Mindenesetre sok sikert hozzá!

 4. mondta

  Kedves Via!

  Én is ettől tartok (( Meg attól, hogy vásárlóként is főleg üzérkedők jönnének… A csere-bere már kezd elfogadottá válni, de nem mindig és nem mindenre megoldás. Néha a helybeni eladás lenne az egyetlen, főleg, ha valakinek tényleg annyi cucca van, mint a kedves rokonnak. Bár ez is spec eset. A válogatáskor sok holmiról kiderült, hogy tényleg nem lehet már elajándékozni se. A jobbakat jobb híján elcseréljük. Vannak egyébként “fizetős börzék” és 1-2 éve kiderítettem egy jogi fórumon, hogy ingóságot adómentesen el lehet adni 200 000 Ft-ig. Vannak “fizetős” baba-börzék és felnőtt-ruha börzék, bolhapiacok is, de ugyebár oda már el kell szállítani a holmit és a standért fizetni kell, sőt, egyes helyeken egyéni vállalkozói igazolványt is kérnek. Végigjártam már a hadak útját, kíváncsiságból: tanuláság: ne halmozz, mert nálunk aztán tényleg kidobott pénz. csak lom lesz belőle. Vagyis azt vedd meg, amire tényleg szükséged van. Dea ki vásárlási mániás, annak ezt nagyon nehéz betartani.. Ezért tart ott, ahol tart. Azért nem reménytelen, sokat fejlődött az elmúlt 2 évben! De őrületesen nagy meló volt és még mindig nem semmi, ami hátra van.
  Ami a Feng Shuit illeti, messze nem csak csobogók és giccses kínai kütyük elhelyezéséből áll, szerencsére – néha tényleg elé, ha kitakarít és kilomtaaít, rendet rak valaki. :))) Színekkel, formákkal és nyugati használati tárgyakkal is lehet jól “játszani” ezt a játékot.

  • mondta

   Ez a 200 000-es dolog akkor pl. a Vaterázásra is érvényes szerinted?

   Alapvetően szerintem a feng shuiban egyedül a letisztult, rendezett külalak az, ami működik (az ember jobban érzi magát tőle otthon), de most komolyan, attól, hogy akármi “zöld”-et rakok a gazdagságsarokba, nem lesz több pénzem, csak maximum vidámabb lesz a sarok. :) De ha valaki ez alapján találja meg a saját ízlését, áldásom rá. :)

   Szerintem egy csomó kis trükk van, ami amúgy is működik, csak feng shui-ilag van megmagyarázva, hogy miért jó. Például hogyha ajtónak háttal alszik valaki, nem feng shui-ilag káros, hanem az ember szereti biztonságban tudni magát, és azért úgy tájolja az ágyát, hogy rálásson az ajtóra. A nyitott vécéülőke nem a csít engedi lefolyni, hanem csúnya és bűzlik; az ajtóval szembeni tükör pedig nem visszatükrözi a jó energiákat, kiküldve őket ezzel a lakásból, hanem ijesztő tud lenni, hogy ha benyitsz egy ajtón, a szembefalon megjelenik valaki (a tükörképed). Ezek véleményem szerint inkább lakberendezésileg és esztétikailag praktikus dolgok, semmint energetikailag – pl. a függőlegesen tartott könyvek is azért szebbek, mert rendezettek. De a vízszintesek se gátolják a csít, ha mindegyik vízszintes, és az a koncepció az adott polcon. Az összevisszaság itt is az, ami kényelmetlenül nézhet ki. Egy tiszta, rendezett lakás az ott lakók ízlése szerint dekorálva szerintem sokkal többet ér, mint egy egyetemes rendszer alapján kialakított valami, de ha ez egyébként harmóniában van a lakók ízlésével és akaratával, akkor nem olyan feltűnő, mint amikor azt látod, hogy “berendezett” a lakás, és még az otthoniak is feszengnek benne. Ez a veszély egyébként főleg a sztárlakberendezőket alkalmazókat fenyegeti, a magánemberek eleve szűrik, hogy mit raknak be a lakásukba, és mit nem.

 5. mondta

  Szia!

  Lehet ebben is valami, amit írsz. Persze, sok dolog, amit a feng shui rossznak tart (wc, ágy helyzete, tükrök stb) valóban általános közésrzetre is ható dolgok, és nem kell hozzá FS mesternek lenni, elég, ha érezzük, hogy nekünk nem jó. Én egyébként nem a legegyszerűbb Bagua módszert használom a FS-ban sem, de nekem működik. Persze, nyilván nem görcsösen és szó szerint kell venni ott se. Sok dolgot bátran át lehet értelmezni, és intuitívan rá kell érezni, hogy neked az jó vagy sem. Ha valaki mindent túl szigorúan értelmez és betart, abba legalább úgy bele lehet dilizni, szerintem, mint a kupiba. Lássuk be, a hétköznapi emberek, a mindennapokban úgyis az élhető és praktikus megoldásokra szavaznak és keverednek kicsit a stílusok. És vannak színek, amiket akkor se raknék ki a lakásomban, ha 10 milliót hozna a konyhára :)) De ezt ritkán kell ennyire szögletesen értelmezni. Az a lényeg, hogy kellemesen és jól érzed-e magad otthon, vagy sem. És az se igaz,hogy mindent el kell dobni, csak mert régi, vagy hagyaték. Ha használja valaki és praktikus és szereti, jó, de egy modern és új tárgy lgalább annyira lehet porfogó és képromboló, főleg, ha senki se használja.

  Ez a 200 ezres összeghatárt elméletileg szerintem minden fajta eladásra értik, de szerinted van ember aki ezt tudja követni?? Főleg, ha nem egyszerre adja el…. Nyilván az egyszeri, tömeges eladás feltűnő, de miért ne adhatnám el a felesleget egy jogos hagyatékból vagy saját megunt holmimat, ha többé már nem kell? Vagy mondjuk elköltözm és nem akarom magammal vinni, mert az új lakásba nem fér be annyi cucc? Minden fogpiszkálót senki se fog soha megszámolni. És egyébként is, azt mondja már meg nekem valaki, ha évek alatt a saját adózott jövedelmemből vettem a cuccaimat, az enyém, miért kéne utána még egyszer adóznom, amikor megszabadulok tőle? Ez nem kereset, hanem visszakapom az értékét és újból arra fordítom, amire kell. Mért jobb, ha ugyanazt kidobom, vagy elajándékozom csendben?

  Ha kidobom és az utcát rondítja vagy drága pénzen a szemétégetőben kell megsemmisíteni, az miért jobb? Vagy ha mozdulni se lehet a sok cucctól… A másik: ha valaki 1-2 jobb, drágább cuccot vesz a pénzén az feltűnő, de ha sok kacatja van, talán ugyanannyit vert el rá, csak apránként… Ha 2 hét – vagy évek – múlva tönkre megy a (silány) áru vagy kidobja, mert megunta, akkor a kutyát se érdekli. Ha eladja kevesebbért, az mért bánt bárkit? Ez nekem még nagyon tiszta. Én a számlákat se rakom el fél évnél tovább (ruhát, cipőt általában addig lehet visszavinni a boltba), de ha méteráruban veszem és magam varrom meg, akkor vissza se lehet vinni… Teljesen abszurd és ellentmondásos ez az egész, valójában. De bár csak ez lenne az ország legnagyobb baja…

 6. mondta

  Mármint nagyon nem tiszta – bocs, kimaradt egy “nem” – de a lényege gondolom érthető. Persze, mindig vannak és lesznek olyanok, akik nem a becsületes úton járnak, Igaz, azt se tudom, mikor és ki határozta meg ezt az összeghatárt és mi alapján. Nyilván nem számolt azzal, hogy fogyasztói társadalomban élünk már itthon is, és vannak olyan tagjai, akik minden pénzüket elszórják. Ez szerintem tipikusan egy olyan szabály, amit ideje lenne átgondolni a szabadabb áramlás érdekében. Mivel nem vagyok adószakértő, nem követem naprakészen, az is lehet, hogy azóta ez változott, (kb. 2 éve). Ez valóban annyira új dolog és annyira nincs még hagyománya, hogy szerintem senki se tudja, hogy is van ez. De szerintem utána fogok nézni ennek újra. Kell, hogy legyen egy jó megoldás.

 7. mondta

  Ok, akkor nem csak én látom így :)) De bízom benne, hogy megoldjuk ezt a helyzetet. A Vatera apró és sok kütyü esetén szerintem nem olyan jó… De a börze se, mert ha túl sok a cucc, akkor nem megoldás, ha ugyanannyi vacakot viszel haza a másik x darab vacak helyett :)) De pl. amikor befejeztem az egyik sulit az új diákoknak eladtam egy csomó tankönyvet, ami már tuti nem kellett. Akkor nagyon jól jött. Gyerekcuccnál sportszernél és bútornál is jól működik az online eladás, főleg Vaterán. Egy volt kolleganőm is ott vett elfogadható áron babakocsit és bölcsőt is. Én meg step padot :)) De ez 1-1 tétel. Igazából azt sem tudom, miért érzem úgy, hogy nekem kell megoldanom a rokonom problémáját :))) Mintha nem lenne enélkül is elég dolgom…. De ha már egyszer elkezdtük és jól alakul, jó lenne befejezni frappánsan. Ha sikerül megoldást találnom, majd szólok :)

 8. kanoc mondta

  Sziasztok!

  Pont most voltam az Adomány boltban. Bp-en a 12. kerületben az Alkotás úton van a TF-el szemben. Alkotás – Kiss János altábornagy u saroktól 1 ház a MOM park oldalán. Itt mindent le lehet adni ami nem kell, és meg is lehet venni ami másnak nem kellett. Sok kacat van, azért jó dolgokat találni idő kell, de a lényeg az, hogy nem személytelenül konténerbe dobod, hanem tudod hova viszed. Megkérdeztem és a pénzből ami bejön mindig valami aktuális helyre adományoznak, fenntartják a boltot, ahol munkát teremtenek. Szóval szerintem nagyon jó ide vinni. És a fő dolog, hogy nem csak ruhát lehet vinni, hanem bármit. Csetreszeket, könyvet, tényleg bármit. Még krémet, lámpát, edényeket, poharakat is. H-P 10-18-ig van nyitva.

  A Király utcában is van, de annak nem tudom a pontos címét.

Visszakövetések

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)