Ötletek lánybúcsúra & legénybúcsúra

Kommentben jött a kérés, hogy írjam össze, milyen programot lehet szervezni a menyasszonynak illetve a vőlegénynek lány- illetve legénybúcsú alkalmából. Facebookon a segítségeteket kértem ötletelés ügyben (kinek milyen volt, illetve milyet szeretne), ebből állítottam össze az alábbi tematizált listát, amiben remélhetőleg mindenki talál minimum kiindulási ötletet ahhoz, hogy mit szervezzen kedvenc barátnőjének/barátjának.

De előbb jöjjön az alapszabály (ezt nem győzöm eléggé kihangsúlyozni):

A buli maximálisan igazodjon az ünnepelt igényeihez és személyiségéhez!

A visszafogott, szerény lánykához ne hívjunk csippendélfiút & pénisztortát se kapjon; a jogosítvánnyal nem rendelkező vőlegényt ne lepjük meg egy napos Ferrari-vezetés élménnyel; az alkoholt szilveszterkor is kerülő (vagy épp várandós!) menyasszonynak ne szervezzünk borkostolót – lehet, hogy Te örülnél neki, de ez most nem a Te bulid. :) Az ünnepeltet kínos helyzetbe hozni, kiröhögni, zavarba ejteni szigorúan tilos! Az a fontos, hogy érezze nagyon jól magát, lazítson egy kicsit az esküvő előtt – nem azért, mert utána “igába lesz hajtva a feje” és soha többé nem bulizhat (remélhetőleg nem egy zsarnokkal készül összekötni az életét), hanem mert fizikailag és lelkileg is fárasztó procedúra egy esküvő, úgyhogy mindenképpen az ő szempontjait vegyük figyelembe, és ne a sajátunkat.

Bármilyen bulit is tartotok, nem érdemes közvetlenül az esküvő előtti este tartani, legjobb egy-két héttel előtte. A karikás szemű, másnapos felek nem mutatnak jól a fotókon, és szükségük van a nyugodt alvásra a “nagy nap” előtt.

Most pedig jöjjenek a különböző típusú bulik, amit az ifjú jegyeseknek tarthattok. Bizonyos mértékig kombinálhatók egymással.

1. Kirúgunk a hámból!

Talán a legismertebb, legelterjedtebb variáció, amit az amerikai filmek hatására sokszor azoknak a torkán is le akarnak nyomni, akik erre egyáltalán nem vágynak. A csajok megszállják a bárt, a menyasszony feliratos pólót, műanyag fátylat kap, és jöhet az ivászat, a banánszopogatás, a péniszlufi, és minden, ami azon túl van – például a táncosfiúk. Srácoknál ugyanezt a kategóriát a sztriptízbár illetve a bérelt hölgyemény képviseli. Ha ilyen bulira számíthatunk (mert erre vágyik a menyasszony vagy a vőlegény), mindenképpen érdemes tisztázni a határokat még józanon – a párnak egymás között, illetve a menyasszonynak/vőlegénynek egy kiválasztott baráttal (például a tanújával). Ha ott van egy táncoslány vagy táncosfiú, belefér egy csók? Simogatás? Szobára menés? Mi számít megcsalásnak? A józan barát feladata lesz biztosítani, hogy a határt ne lépje át az illuminált ünnepelt, nehogy emiatt ne legyen esküvő. Ha nem értünk egyet a döntéssel (mert mondjuk neked nem fér bele az, ami nekik igen), akkor is szép csöndben tenni kell a dolgunkat, majd ők tisztázzák egymás között, ha valami nem stimmel, a lényeg az, hogy a lefektetett szabályokat tartsa be mindenki.

Variáció: Bogca írt egy jópofa buliról, ahol az volt a program, hogy a lányok elmentek egy transzi-showra. Így mégis volt frivol buli, jó hangulat és pasik is, de mégsem úgy, hogy azzal a vőlegénynek baja legyen.

2. Játsszunk!

A jegyeseket különböző feladatoknak kitenni népszerű program szokott lenni a búcsúkon, itt is tartsuk szem előtt a cikiség és a zavarba ejtés faktort. Több helyről hallottam már a szó szerint vett petrezselyemárulást, ahol a menyasszonynak petrezselymet kellett árulnia idegeneknek az utcán. Ezen kívül lehet mindenféle kreatív feladat, de a legjobb és legötletesebb (és persze a legtöbb előkészületet igénylő) egy városban rohangálós feladatmegoldós scavenger hunt, ami az Amazing Race-hez hasonlóan állomásokra bontja az estét, különböző helyszíneken pedig különböző feladatokat kell megoldani az ünnepeltnek, és ha jól elvégzi a feladatot, akkor megkapja a következő helyszínre utaló jeleket (és azt is ki kell találnia, hogy hova megy). Lehet szó versírásról, vagy kalapozós éneklésről a metróban, jelmezbe öltözésről — bármiről, amibe szerintetek a menyasszony (vagy a vőlegény) még lazán belemegy, és jó bulinak fogja tartani. A helyszíneket válogassátok úgy, hogy viszonylag hamar el lehessen jutni egyikből a másikba, és ne menjen el sok idő az utazással (mert pl. dugó van). Nem kell feltétlenül az esküvővel vagy a házassággal kapcsolatos feladatokat kitalálni, ha sikerül, akkor annál jobb, de enélkül is kalandos programot tudtok szervezni. A végcél pedig legyen például egy kellemes étterem vagy egy hotel, ahol mindenki kipihenheti a fáradalmakat.

Variáció: Ha kicsit lazább, kevesebb szervezést igénylő buli lenne a megfelelőbb, elmehettek például közös bowlingozásra vagy biliárdozni, dartsozni, a retrót értékelő vőlegénynek pedig konzolpartit is tarthattok. Az a lényeg, hogy ez egy különleges baráti összejövetel legyen, ha egyébként is Wii Sports maraton van minden hétvégén, akkor ne legyen most is az, de ha egy kis extrával feldobjátok (pontszámgyűjtés, csapatok versengése), máris emlékezetes estétek lesz.

3. Exkluzív élmény

Ha van elég pénzetek, egy igazi “Szex és New York”-os bulit csaphattok az igényes menyasszonynak limuzinnal, pezsgőzéssel, koktélokkal, pazar vacsorával egy drága étteremben, az éjszaka után pedig wellness kezelésekkel és spa-val. Tényleg a csillagos ég a határ, és jó, ha csak a kreativitásotokon múlik, hogy mi legyen a program. :)
Srácoknak bérelhettek focipályát egy komoly meccsre (váltóruhát vigyetek!) vagy bármilyen olyan programot szervezhettek neki, ami a hobbijához kapcsolódik és egy kicsit extrább annál, mint ahogy hétköznaponként foglalkozik vele.

Variáció: miou ötlete hasonlóan exkluzív, de kicsit kevesebbe kerül – egy fotós ismerőssel és sminkes barátnővel közösen (attól, hogy ismerősök, még legyenek profik, hogy az eredmény se maradjon el!) szervezzetek divatfotózást a menyasszonynak. A vidám képeket később öröm lesz visszanézni!
Ha a finom ételek bejönnek, de inkább magatok készítenétek el, fizessétek be a bandát egy főzőestre a ChefParade-ban vagy a Csillagánizsban! A menü lehet akár romantikus, vagy csokoládés, hogy az ifjú ara (vagy a konyhaművész férj) meg tudja lepni kedvesét a tanultakkal. :)

4. Inkább maradjunk otthon!

Ha nincs igény nagy bulira, extra meglepetésrekre, vagy játékra, nyugodtan maradhattok is otthon, és rendezzetek egy barátnős pizsamapartit finom falatokkal, társasjátékozással, arcpakolással, vidám (vagy esküvős!) filmek nézésével, nagy beszélgetésekkel. Ha a menyasszony igényli, hadd beszélje ki magát, biztos sok minden jár a fejében, akár a félelmei, akár a szervezés stressze – hallgassátok meg, végülis erre valók a barátok, nem? :)
Srácoknak megint szóba jöhet a laza konzolozás, egy WoW-os raid, vagy közös Super Mariózás. Csak legyetek együtt és lazuljatok, ahogy szoktatok.

Ti milyen lány/legénybúcsúnak örülnétek a legjobban?

Kategória: Esküvő

Hozzászólások

 1. mondta

  Nekünk nem volt se lány- se legénybúcsúnk, mert se időnk nem volt rá, se a hagyományos züllőset nem szerettük volna. (ha a pénz nem lett volna kérdés, szívesen elmentem volna egy wellnesselésre a barátnőimmel, hogy megszépüljünk a nagy esemény előtt)

  Utólag viszont kedvem lett volna tartani egy “Újasszonyköszöntő” bulit, ahol vicces háztartástanórával, főzőtanfolyammal (itt esetleg valami helyes séffiúval:), lökött háztartási feladatokkal (tökéletes ámde poénos ötórai tea szervírozása a kritikus szemekkel figyelő meghívottaknak), szépészeti momentumokkal (merthogy a jó feleség mindig ápolt) stb. stb.
  És a kötelező leánybúcsús emlékpóló helyett itt vicces emlékkötény lett volna… :)
  Csak ezt sem lett volna vicces magamnak megszervezni. :(

 2. panna mondta

  Én nővéremnek szerveztem 2 éve lánybúcsút.
  Otthoni koktélkeveréssel indult, onnan az egész csapat besétált a belvárosba. Útközben a menyasszonynak kuki alaku sütiket kellett árulnia (linzertésztából sütöttem, egyesével formáztam:) )
  Az összegyűjtött pénzből óvszert kellett vennie. Később egy kibérelt helyre mentünk, ott lufit kellett borotválnia, meg egy plüssmacit, a vásárolt óvszereket pedig szódával töltött pohárra kellett húznia és addig rázni, amíg a szénsavtól meg nem töltődik.
  Volt ajándékozás,, retró zenék, és egy hosszú kérdőív, amit előzőleg a vőlegény segítségével állítottunk össze a kapcsolatukról, valamint a vőlegényről. Ahányszor rosszul válaszolt a menyasszony, innia kellett.
  Remélem adtam néhány tippet:)

 3. mondta

  Köszi, hogy linkelted ezt a bejegyzést! Csodásan összefoglaltad az elején azokat az alapszabályokat, amiket én is alapszabályoknak érzek :) (most már aztán tényleg van hivatkozási alapom! :D)
  Az én lánybúcsúm piknikelős-feladatmegoldós volt. Először “belsős” feladatokkal, majd néhány külsőssel is. De csak azt kellett vállalnom, amihez volt kedvem. Jókat ettünk, beszélgettünk, aztán este, akiknek volt kedve, az jött velem táncolni. :) És hosszú évek után egyszer éjszakáztam és jól kibuliztam magam. Sok-sok ajándékot is kaptam, iszonyú édesek voltak a lányok :) Jó lenne a legényekre (illetve a szervezőikre) is hatni, hogy nem csak az ihb legénybúcsú sztriptíztáncossal az igazi… (akinek ez jön be és a menyasszonyának is oké, az persze csinálja, de legényeknek is van alternatíva!)

 4. Timike86 mondta

  Nekünk most nyaron lesz az esküvönk, még nem tudom milyen bulira szamithatok, de a parom batyja 2 éve hazasodott, és ott ugy volt, hogy én a menyasszony lanybucsujan vettem részt, a parom meg a völegény bulijan. A lanybucsu olyan volt, hogy egy teraszos szorakozohelyre mentünk, az elején a menyasszonynak meg kellett oldania feladatokat pl. kirakni egy puzzle-t a völegény fotojaval, meg kérdésekre valaszolni a parkapcsolatukrol és a völegényröl, héliumos lufit szivni, stb. Amikor vmit elrontott, innia kellett. Ahogy mar kellöen bemelegedett a hangulat, bementünk tancolni.
  A parom meg azt mesélte a legénybucsurol, hogy ki volt bérelve egy sör-bicikli, amivel tekertek körben a varosban (mindenki rafért), és ittak közben. Aztan egy pubban folytattak az estét. Szerintem ez is jo ötlet, mindenkinek nagyon tetszett.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)