VKF! #43 – Csokifagyi tojás nélkül

Olyan rég VKF!-eztem, ideje volt újra felvenni ezt a jó kis szokást. :) A 43. VKF! témája a hűsítő, jeges ételek, a háziasszony pedig Reni Az élet napos oldala blogról.  Rögtön megtetszett a téma, főleg, hogy egybevágott a nyári fagyigépes fogadalmammal. Ez az egyik legjobb csokifagyi a világon – krémes, nagyon csokis, és nincs benne ijesztő tojás (hiába csináltam már párszor, fáradt napokon mindig frászt kapok attól az instrukciótól, hogy “de ne legyen túl meleg, mert rántotta lesz belőle!”). Az elkészítéséhez kb. annyi szaktudás kell, mint a tejbegrízéhez. ;)

A fenti kép egyelőre ideiglenes, gyorsan lefotóztam félig fagyott állapotban, hogy legyen kép, és elküldhessem határidőig a VKF-re, amint lesz róla rendes fotó, kicserélem igazi fagyisra. De azért bevallom, így is marha finom volt. :))

SZERK: Másnapi képek jégkrémformában (IKEA) és tölcsérben (Aldi). Mindehogy isteni. :)

Hozzávalók kb. 1 literhez

  • 4 dl tej (a zsíros fajtából, elvégre fagyit készítünk)
  • 4 dl tejszín
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 60 g (kb. fél doboz) natúr Philadelphia krémsajt
  • 225 g jó minőségű étcsokoládé
  • A hűtéshez: jégkockák

Ami a tálakat illeti, kell hozzá:

  • egy kicsi tálka a keményítős keveréknek
  • egy nagy tál a jeges víznek
  • egy nagy tálba beillő közepes tál a csokinak
  • egy lábas a tejes keverék elkészítéséhez

A nagy tálba tegyél vizet és rakd bele a jégkockákat.

A lábosban keverd össze a tejet és a tejszínt, majd tegyél belőle ki a kis tálkába. A kis tálkában levő folyadékhoz keverd a keményítőt csomómentesre, a lábosban levő folyadékhoz pedig add hozzá a cukrot, és közepes lángon kevergesd, amíg a cukor fel nem oldódik. Vedd le a tűzről, keverd bele a keményítős keveréket, majd tedd vissza a tűzre és forrald fel, kevergetve, amíg besűrűl a folyadék.

A közepes tálba (amit bele tudsz majd rakni a vizesbe) tördeld bele a csokit (én 75%-osat használtam), és rakd bele a krémsajtot, majd a forró tejszínes folyadékkal öntsd le úgy, hogy ellepje. Hagyd állni egy picit, keverd el, majd szép lassan öntsd hozzá a többi tejszínes keveréket is. Ha összekeverted, az egész mehet a jeges víz tetejére tálastul, hogy hűljön. Ha teljesen kihűlt, még hűtőben tovább lehet hűteni, aztán fagyigépben a szokásos menetrend szerint elkészíteni, vagy fagyasztóban időnként megkavargatva.

Ezt a receptet módosítottam.

Hozzászólások

  1. Zsanni05 írta:

    Én is tejallergiás vagyok, de valamiért túrót és joghurtot ehetek. Nyáron, ha nagyon fagyiehetnékem van, akkor összetörök gyümölcsöket túróval és leturmixolom őket. Ha nagyon sűrű, pl. banánnál (a meggy, barack enged levet) akkor kicsit hígítom joghurttal vagy gyümölcslével. Be a fagyasztóba és ennyi…nyammi

  2. Lena írta:

    ez a fagyit szeretném most megcsinálni… a baj az, hogy a fagyigépet anya használtan vette és nincs hozzá leírás :) mi az hogy a szokásos menetrend szerint? esetleg ezt le tudod írni röviden? :)
    és a kis tálkába a tejes-tejszínes keverékből mennyit kell kirakni? vagy az mindegy?

    • írta:

      Hát, a szokásos menetrend az az, ahogy a Te géped működik – modelltől függően lehetnek eltérőek. Az enyém úgy megy, hogy fagyasztóban van min. egy éjszakát a közepe, aztán forgó lapát mellett beleöntöm a kihűtött lötyit, és ő abból csinál fagyit, kb. fél óra alatt. :)

      A tálkába annyi keveréket rakj, hogy ellepje a port, és össze tudd csomómentesre keverni. De igazából tényleg mindegy, mert úgyis megy vissza a többihez. :)

Szólj hozzá te is!