Zabos keksz & variációk + egy kis spa…

Rachel Allen Bake c. szakácskönyve szerintem az egyik legszebb szakácskönyv, de hogy az enyémek között dobogós, az biztos. Vastag (szeretem a vastag könyveket, főleg, ha tudom, hogy értékes tartalom van benne), a papírja matt és illatos, jó kézbe venni, jó nézegetni. A receptek nem elrugaszkodottak: nagyon otthonos az egész könyv hangulata, nagy szézaléban tartalmaz olyan receptet, amit mindenképpen ki akarok próbálni. Ez a zabos keksz is Rachel könyvéből való, és a sajnálatos módon kevés részt megért szintén Bake c. sorozatához készült. A süti nagyon laktató, remek süti tízóraira, uzsonnára, jól lehet csomagolni (nem morzsálódik), ideális utazásokra. Munka kb. 15 perc van vele, aztán 15 percig sül. Számtalan variáció is eszembe jutott a készítés közben, sőt, még wellness-kezelést is rögtönöztem, de előbb jöjjön a recept.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

  • 11 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor (fele lehet barna)
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak jó minőségű vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd belseje kikaparva)
  • 25 dkg zabpehely
  • csapott teáskanál só
  • 10 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 10 deka mazsola

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A vajat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a tojást, a vizet, a vaníliát, majd forgasd bele a lisztet, a sót, a zabpelyhet, a sütőport, és végül a mazsolát. Egy nagy tepsire lesz szükség, vagy két közepesre. Kézzel formálj diónyi gombócokat a tésztából, és tedd kb. 3 centi távolságra egymástól. 15 percig süsd őket, amíg az alja-pereme már barnás, de a közepe még finom puha.

Extra otthoni spa tipp: a gombócok formázása után a kezed vajas-vaníliás-zabos ragacsos lesz. Mielőtt kezet mosnál rendesen, egy picit nedvesítsd be vízzel, és masszírozd meg a kezed, majd öblítsd le langyos vízzel a trutyit. A rögtönzött zabos bőrradír elképesztően puha kezeket varázsol. Multifunkció a javából.

Ötletek variációkhoz:

  • mazsola helyett tegyél bele apróra vágott csokit (étet, fehéret…), vagy diót, mandulát, vagy mindezt vegyesen
  • a mazsola és a zabpehely együttes súlyát (35 dkg) helyettesítheted egy jó kis műzlivel, amiben a zabpelyhen kívül van mindenféle mag és aszalt gyümölcs is – nagyon jó cukormenteseket lehet kapni kimérve natúrboltokban, drogériákban
  • tehetsz bele kakaóport vagy fahéjat is ízesítésnek (a lisztből annyi evőkanállal vegyél el, amennyi plusz kakaó megy bele)
  • mehet bele narancshéj, citromhéj, illetve a víz helyett narancslé, citromlé is, ha még erőteljesebb ízt akarsz (egy narancsos csokicseppes kakaóporos verzió nagyon jól hangzik…!)

Hozzászólások

  1. Niela írta:

    Szió!

    Nagyon jó ez a spa-s felfogás. Mostanában elég sokat csináltam ilyesmit, de eléggé kiborított mikor a kezemmel kellett gyúrnom, alig vártm hogy lemossam magamról. Ezentúl igyekszem bőrradírként gondolni rá, már csak környezetvédelmi szempontból is, mert így nem fogom legalább 3szor megmosni gyúrás közben a kezem, míg kisütok 1 adagot.

    Mivel az itteni sütik elég haloványak, kénytelen vagyok magamnak sütögetni, ami sütő hiányában meglehetős kreativitást igényel. Ezért próbálkoztam mostanában a zabos kekszekkel, mivel 1, van egy csomó zabpelyhem, 2, úgy gondoltam ha a rizsfőző nem süti meg eléggé (igen, a rizsfőzőben sütök), akkor kicsit tejjel felöntve megsüthetem zabpalacsintának.
    Szerencsére a rizsfőző bevált, igaz nem 180 fokos, (nem tudom mennyi), de szépen megsülnek benne a sütik (meg is nőnek picit a sütőpor hatására), csak kicsit kiszáradnak, de ennyi belefér.

    Ötletek variációkhoz:
    cukor mellé (helyett) mézet használj, és egy kis fahéjjal megbolondítva akár magában is nagyon finom lesz
    Villával törj össze egy banánt, kicsit szórd meg fahéjjal és keverd a tésztához. (A túlérett banánok különösen jók ilyenkor, könnyebb pépesíteni)
    Vaj mellé (helyett) ki lehet próbálni a mogyorókrémet (amerikai lakótárs igazi mogyorókréme lett beáldozva a kísérletnek). Nagyon finom illata lett tőle a sütinek (az íze is jó volt, bár nem érződött annyira erősen a mogyoró.

  2. tubi_ca írta:

    1-2 hete vettem egy zacskó zabpelyhet, mert a receptem szerinte kell a hamburger fasírtjába. Mát kétszer csináltunk belőle, de azért nagyon sok hambit kellene enni, ahhoz hogy elfogyjon, így fejben fel is írtam magamnak, hogy keresnem kell majd valami receptet, ami sűrűbben készíthető, és zabigényes, hogy ne álljon feleslegesen a fiókban… De most megspóroltál nekem egy nagy adag net bújást, köszi! :)

  3. cscscs írta:

    Épp most emeltem ki a sütőből :) tepsihiány miatt két körben sütöttem, az elsőt kicsit túlszárítottam, de üsse kavics. A gázsütőnkön itt az albiban nincsenek fokozatok, csak úgyanúgy, mint a felső résznél egy teljes láng és egy takarék, szóval azok között tekergettem vadul, rettegve attól, hogy az alja majd odakap. De nem, csak fini ropogós aranybarna lett. :)
    Variációm: zabpehely helyett sparos vegyes müzli, mert sehol nem találtam a zabpelyhet. Így rögtön letudtam az aszaltgyümiket is, úgyhogy úgy gondoltam, mehet bele még egy tábla budget csoki. Lakótársam elégedett volt, és a sütőt is felavattam végre :))

  4. ak90 írta:

    Az előbb sütöttem meg én is! :)
    Na recepten a következőket változtattam:
    rendes liszt helyett tönkölybúza lisztet használtam (életemben először, és jó lett!), 20 dkg zabpehely volt itthon, így a mazsola helyett 15 dkg vágott és darált diót tettem bele. A cukor helyett 1 kanál púpozott mézet és 1 kanál cukrot adtam hozzá.
    Kicsit túlsült pedig 15 perc volt, de legközelebb hamarabb rálesek, amúgy isteni lett. Ez pont jókor jött a recept, mert épp nekikezdtem egy kisebb fogyókúrának (azért változtattam a dolgokon)! :)
    Kösziii! :)

  5. vadvirag írta:

    Ma regisztráltam magam két év read-only üzemmód után, mert több ötletedre, receptedre is muszáj hozzászólnom. :) Az egyik például ez a zabos keksz. Már sok receptet kipróbáltam, de ez lett a legfinomabb. Dióval és citromolajjal készült, isteni finom lett. Pont olyan, mint amilyeneket Angliában ettünk annakidején… Nosztalgikus hangulatba kerültem tőle. :) Köszi, Via, a receptet!

Szólj hozzá!