Rachel Allen Bake c. szakácskönyve szerintem az egyik legszebb szakácskönyv, de hogy az enyémek között dobogós, az biztos. Vastag (szeretem a vastag könyveket, főleg, ha tudom, hogy értékes tartalom van benne), a papírja matt és illatos, jó kézbe venni, jó nézegetni. A receptek nem elrugaszkodottak: nagyon otthonos az egész könyv hangulata, nagy szézaléban tartalmaz olyan receptet, amit mindenképpen ki akarok próbálni. Ez a zabos keksz is Rachel könyvéből való, és a sajnálatos módon kevés részt megért szintén Bake c. sorozatához készült. A süti nagyon laktató, remek süti tízóraira, uzsonnára, jól lehet csomagolni (nem morzsálódik), ideális utazásokra. Munka kb. 15 perc van vele, aztán 15 percig sül. Számtalan variáció is eszembe jutott a készítés közben, sőt, még wellness-kezelést is rögtönöztem, de előbb jöjjön a recept.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

  • 11 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor (fele lehet barna)
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak jó minőségű vaníliás cukor, vagy fél vaníliarúd belseje kikaparva)
  • 25 dkg zabpehely
  • csapott teáskanál só
  • 10 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 10 deka mazsola

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A vajat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a tojást, a vizet, a vaníliát, majd forgasd bele a lisztet, a sót, a zabpelyhet, a sütőport, és végül a mazsolát. Egy nagy tepsire lesz szükség, vagy két közepesre. Kézzel formálj diónyi gombócokat a tésztából, és tedd kb. 3 centi távolságra egymástól. 15 percig süsd őket, amíg az alja-pereme már barnás, de a közepe még finom puha.

Extra otthoni spa tipp: a gombócok formázása után a kezed vajas-vaníliás-zabos ragacsos lesz. Mielőtt kezet mosnál rendesen, egy picit nedvesítsd be vízzel, és masszírozd meg a kezed, majd öblítsd le langyos vízzel a trutyit. A rögtönzött zabos bőrradír elképesztően puha kezeket varázsol. Multifunkció a javából.

Ötletek variációkhoz:

  • mazsola helyett tegyél bele apróra vágott csokit (étet, fehéret…), vagy diót, mandulát, vagy mindezt vegyesen
  • a mazsola és a zabpehely együttes súlyát (35 dkg) helyettesítheted egy jó kis műzlivel, amiben a zabpelyhen kívül van mindenféle mag és aszalt gyümölcs is – nagyon jó cukormenteseket lehet kapni kimérve natúrboltokban, drogériákban
  • tehetsz bele kakaóport vagy fahéjat is ízesítésnek (a lisztből annyi evőkanállal vegyél el, amennyi plusz kakaó megy bele)
  • mehet bele narancshéj, citromhéj, illetve a víz helyett narancslé, citromlé is, ha még erőteljesebb ízt akarsz (egy narancsos csokicseppes kakaóporos verzió nagyon jól hangzik…!)