Könyvajánló: Eleanor H. Porter – Az élet játéka

Érdekes a kapcsolatom Pollyannával, a könyv főhősével. Éveken át “ismertem” őt – tudtam, hogy az a kifejezés, amikor az angol nyelvben azt mondják valakire, hogy “Don’t be such a Pollyanna” azt jelenti, hogy ne légy már olyan mindenben jót kereső, optimista. (Hogy miért ne, az sosem derült ki, de ezt a tulajdonságot valamiféle gyengeséggel szokták azonosítani.) Hogy Pollyanna igazából egy könyv szereplője, és tényleg egy mindenben jót kereső kislány, azt pár hónapja tudtam csak meg. Eleanor H. Porter 1913-ban írta meg a Pollyanna című regényt, ami magyarul a – szerintem még jobban leíró – Az élet játéka címet kapta. Egy lelkész kislányáról szól, akinek az édesapja tanít egy “játékot”: meg kell keresni minden helyzetben azt, aminek örülni lehet. Édesapja halála után Pollyanna mogorva Polly nénikéjéhez költözik, és fenekestül felforgatja az életét. Ahogy az lenni szokott, a mogorva néniből vidám néni lesz, a szerelmesek összejönnek, mindenki megenyhül, és előnyére megváltozik Pollyanna szemlélete miatt, amit teljesen öntudatlanul “terjeszt”. Egy kicsit sablonos, és néhol elrugaszkodott a történet — de nem ez a lényeg, mert valahogy mégis vannak benne olyan “aha”-pillanatok, amikért nagyon-nagyon hálás vagyok. Külön tetszett, hogy a regény kiemeli, hogy nem csak az tud örülni az életnek, akinek semmi gondja nincs, hanem bárki, sőt, a játék annál izgalmasabb, minél nehezebb megtalálni a jót valamiben. A könyv olvasása közben önkéntelenül is Anne Shirley figurája jutott eszembe, bár Porter nem ír olyan jól, mint Montgomery, és a fordítás is kicsit döcögős (70 évvel ezelőtt készült a magyar szöveg, vannak benne furcsaságok). Ami viszont jobban tetszik Az élet játékában, hogy kézzel fogható receptet ad arra, hogyan lehetünk mi is olyan életigenlők, mint a főszereplő. Ráadásul nem kell magasztos örülnivalókra gondolni, Pollyannának olyan bagatellnek tűnő ötletei is voltak, hogy fésülködjünk meg szépen, és tegyünk virágot a hajunkba. :) A könyv olvasása közben sokszor éreztem úgy, hogy Pollyannát nem csak a kifejezés révén ismertem.

Porter még írt egy folytatást a könyvnek, Pollyanna Grows Up (Az öröm játéka örök), de ezt sajnos még nem olvastam, az első kötetet is antikváriumból sikerült levadásznom, több hónapos előjegyzési időszak után. A két részen kívül kívül még számtalan folytatás készült más szerzők tollából, de szerintem a lényeg az elsőben benne van. Ha esetleg látjátok valahol, vegyétek meg akár magatoknak, akár másnak — szerintem nagyon aranyos karácsonyi ajándék lenne 10 éves kortól kezdve mindenkinek. :)

Kategória: Ajánló, Könyv

Hozzászólások

 1. melarossa mondta

  Pár évvel ezelőtt vettem, a kisfiamnak olvastam fel. Akkor valamelyik katolikus könyvesboltban árulták, szerintem náluk ez többször meg is jelent, lehet, hogy most is lehet kapni. A Ferenciek terén és környékén, én a Szent István társulat boltjára emlékszem.

 2. mondta

  Igazán szíven ütött, mikor megláttam a bloglistámban a bejegyzésed címét…
  10 éves koromban kötelező olvasmány volt a sulimban, többször is elolvastam, és most 28 évesen is itt van velem az albérletemben:)
  Szoktam belőle alkalmazni a legfontosabb dolgot -minden rosszban keresni valami kicsi jót, aminek örülni lehet:) !

 3. l2njpy mondta

  Itt Miskolcon egy csomó könyvesboltban van, és úgy láttam, hogy az egyházi könyvesboltokban meg állandóan kapható.
  Én kb. 26 évesen olvastam, a volt ovónénim ajánlotta, mert látta, hogy nagyon magam alatt vagyok. Őszintén szólva engem már nagyon fárasztott a kényszeres mindenbenvalamijóvan-hozzáállás, de tekintve a kort, amiben íródott és az írónőt, aki írta, végül is bájos kis könyv.
  Annó a filmet nagyon sokat adta a tv.

 4. Leaxa mondta

  Bármelyik keresztény könyvesboltban kapható! Nagymamám 5 éves koromban olvasta fel először… azóta minden évben egyszer elolvastam. A 2. rész is jó, de azért már nem az első rész cserfes nyakigláb kislány sztorija. A nőegyleti hölgyek és missziós hordó örök. Jó olvasni, hogy mások is felfedezik a mai világban! Hasonlóan klasszak Patricia M St. John gyermek regényei, karácsonyi ajándéknak a Nyomok a hóban-t tudom ajánlani, ebből rajzfilm, mesefilm is készült.

  SŐT! Pollyanna történetéből is van mesefilm http://www.filmkatalogus.hu/Pollyanna–f7426

 5. Arnica mondta

  Nagyon örülök, hogy felhívod erre a könyvre a figyelmet – egyik kedvencem. Még a nagyimtól kaptam fiatal koromban. Jó, hogy most megláttam Nálad, mert az az igazság, ideje lenne újraolvasnom. És a” II. sorozat “gyermekemnek is felolvasni (két iskolás fiúcska, az I. sorozat már huszonéves felnőtt. Ez volt a dicsekvés helye… :-) )

 6. Micsurin mondta

  Kb. 10 éves koromban kaptam,tán anyukámtól,egy ideig terjesztette a Szent István társulat könyveit,nagyon szerettem,rengetegszer olvastam,legutóbb tavaly.Asszem,elő is kaparom a polcról,mert épp nem nagyon találok örülnivalót:((
  A második kötetről még nem hallottam,de utánanézek,nagyon érdekel!

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)