Mozis inspiráció: Johnny Depp & Vénusz Mellbimbója

Jövő kedden a Momentán Társulat Valentin-nap alkalmából romantikus filmet improvizál, én pedig romantikus filmből inspirálódok,  azonban nem a szokásos Katherine Heigl-Jennifer Aniston-Sandra Bullock tengelyről választottam, hanem egy szívemnek sokkal kedvesebb film, a Csokoládé lett a kiszemeltem. Joanne Harris regényéből készült ez a meglepően jó filmfeldolgozás, szerintem remekül elkapták a varázslatos hangulatot, imádom nézni, ahogy Vianne (Juliette Binoche alakítja, zseniálisan) kavargatja a csokit és kitalálja mindenkinek a kedvencét. A zene is isteni, itt megnézhetitek a boltavatós-kakaóbabtörős jelenetet.

A történet szerint Vianne Rocher egyedül neveli kislányát, és böjt idején nyit egy bűnös élvezetekre csábító csokiboltot egy begyöpösödött kisvárosban. A kézzel készített finomságok új dimenziókat nyitnak a város lakóinak életében, és persze végül Vianne is szerelembe esik Roux-val, a vándorral, akit Johnny Depp alakít, hozva a szokásos sármos formáját. :) A Csokoládé tipikusan olyan film, amitől megéhezik az ember lánya… :) Joanne Harris írónő indította el a gasztroregények sorát, és szerencsénkre két szakácskönyvet is kiadott (A francia konyha & A francia piac – mindkettőt kiadta magyarul az Ulpius-ház, aki Joanne regényeit is gondozza), amelyekben szezonális, francia receptek találhatók, közülük sok a regényeiből. A francia konyhában szerepel a Vénusz Mellbimbója nevű bonbonkülönlegesség receptje, amit Vianne a filmben meg is tanít Josephine-nek. Úgy gondoltam, sokkal jobb, ha álmodozás helyett magam is kipróbálom a csokival való munkát, főleg, ha ilyen imádnivalóan pikáns neve van… ;)

Az elkészítést a filmen is láthatjuk, egészen nagy bonbonok készülnek, én apróbbakat csináltam, persze jó pepecs így a munka, legközelebb majd bátrabb leszek. :) Igazából nincs szó másról, mint egy étcsokoládé ganache-ról, ami ét- és fehércsokoládéba van mártva. Fantasztikus, ahogy a roppanós csokiréteg alatt ott a krémes ganache, a fehércsoki “bimbó” pedig pont tökéletes édességet visz az étcsokoládé kesernyésségéhez.

Hozzávalók 70 nagy darabhoz, és végtelen mennyiségű kicsihez :)

A ganache-hoz:

  • 225 g 70%-os étcsokoládé
  • 300 ml tejszín

A mártogatáshoz

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g fehércsokoládé

A ganache-t készítjük el először. Vízfürdő felett felolvasztjuk az étcsokit (mikróban is teljesen jó, alacsony fokozaton pár perces részletekben szépen felolvad), aztán hozzákeverjük a langyos tejszínhez (ezt is lehet nyugodtan mikrózni). 2 óra alatt szoba-hőmérsékletűre hűtjük, majd elektromos habverővel keményre verjük. Három nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ezután habzsákból 1 cm-es fejjel jó nagy kupacokat készítünk, amiknek csúcsa van (ld. a fotót Josephine-nel fent). Tegyük a hűtőbe hűlni. Nekem a piciknek elég volt másfél-két óra, de a nagyobbaknak kell egy éjszaka (más formát is készítettem a ganache-ból, de erről majd egy másik bejegyzésben :)) A “habzsákom” egyébként egy sima nylon zacskó volt, aminek levágtam a csücskét, mert sajnos csak apró és mintás fej van a habzsákomhoz, de így legalább megúsztam a mosogatást. :)

Ha meghűltek a ganache-mellbimbók, mártsuk őket olvasztott étcsokiba, majd tegyük vissza a sütőpapírra, és mehetnek megint hűlni 1 órát a hűtőbe. Végül a hegyüket mártsuk olvasztott fehércsokiba, és ezt is hagyjuk meghűlni. Evéskor fogjuk vissza magunkat. :)

Csináltam néhány “inverzet” is, ahol fehér az alap, és étcsoki a csúcsa, szerintem az is jópofa lett. Persze nem olyan szépek, mint Vianne és Josephine munkái, de elsőre elégedett vagyok, és az íz… hát az még így is fenomenális volt. :)

Egyetek étcsokit, tele van flavanoiddal, antioxidánssal, és egyébként növeli a szerotonin-szintet, meg még afrodiziákum is. ;)

Hozzászólások

    • írta:

      Én is nagy rajongója vagyok Joanne-nek, a Rúnajelek a kedvencem. :) Várom a második részét magyarul (szeretem Szűr-Szabó Katalin fordítását).
      Egyedül a Kékszeműfiút nem olvastam még, pedig megvan, de valahogy sose jött meg hozzá a kedvem. Te olvastad? Nagyon komor?

      • szjuci írta:

        Nem, az hiányzik csak nekem is. Nekem az Urak és játékosok a kedvencem, meg az Ötnegyed narancs, meg…hát azt hiszem az összes :)

      • Treacle írta:

        Én olvastam a kékszeműfiút. :)
        Én alig bírtam letenni, annyira tetszett. A felépítése, a váratlan fordulatok, nagyon jó volt. Bár tény, hogy nem egy vidám témájú könyv, de szerintem nem túl komor.

      • l2njpy írta:

        Én a Csokoládét és a Csokoládécipőt nagyon szerettem, varázslatosak. Azután bepróbálkoztam a Szederborral, de az rossz volt. Pocsék ízű, mint a megpimpósodott bor és rossz szagú, mint egy állott vizű pocsolya.
        És unalmas, érdektelen és nincs benne egyetlen szimpatikus szereplő sem.
        Szóval részemről elég volt Ms. Harris-ből.
        DE ez nem bántás, csak az én véleményem, szóval másoknak tetszhetett nyugodtan, sőt én akartam is, hogy tetszen, mert a Csokoládék fantasztikusak!!!!

      • írta:

        Nekem tetszett a Szederbor is. A legkevésbé a Szent Bolondok-at értettem, a Partvidékiek viszont jó volt. Az Urak és Játékosok nagyon okos, kigondolt, csavaros sztori, de át kell rágnod magad az első párszáz oldalon, ami kicsit száraz, viszont muszáj alaposan ismerni a szereplőket ahhoz, hogy utána értsd a csavarokat. A Rúnajelek egy ifjúsági mitológiai kalandtörténet, szerintem nagyon jó lett. Az Aludj, kislány nyomasztó, az egyik első könyve, izgalmas volt, de nem olvasom újra szerintem. Ami még izgalmas, az a novelláskötete, amiben mindenféle stílusgyakorlat van, érdekes olvasni. Az ötnegyed narancs volt egyébként az első könyv, amit olvastam tőle, valahogy nem fogott meg annyira, de azt még szeretném újraolvasni. Vannak nagyon varázslatos, életigenlő könyvei (pl. a Csokik), de néha nagyon búskomor tud lenni, és azért nem vagyok annyira oda. De írni jól ír, és Szűr-Szabó Katalin is jól fordítja.

  1. kbeatrix21 írta:

    Istetni! Én nagyon régen készítettem bonbont. Úgy csináltam, hogy diót kisebb-nagyobb darabokra vágtam, majd cukorral összekevertem és grillázst készítettem belőle. Ezt kiöntöttem egy tányérra hűlni, de talán jobb megoldás a kicsit kiolajozott tepsi (könnyebb felszedni róla). Amikor kihűlt ledaráltam és olvasztott csoki és tejszín keverékéhez kevertem. Megint hűteni kell, majd golyókat formázni belőle és olvasztott csokiba mártani, a legvégén lehet porcukorba, darált dióba, kakaóporba stb. hempergetni. Nagyon, nagyon, nagyon … finom.
    A film az egyik kedvencem. Bárcsak lenne a környékünkön ilyen édességbolt…..

      • Mightcat írta:

        Én is imádom azt a helyet.
        Először kb. 10 éve ültem be oda, hogy vigasztalódjak egy rosszul sikerült vizsga után. Akkor még egy fickó vezette a frissen megnyílt boltot, ő volt a pultban is. Chilis forró csokit ajánlott búfelejtőnek. Akkor tudtam meg, hogy nem véletlenül, ugyanis a Csokoládé című film adta neki az ötletet az Azték létrehozásához.

        Onnantól fogva az összes vizsgám után beültem oda, ha jól sikerült – azért, ha rosszul-azért. Érdekes volt látni, hogy alakul ki, finomodik az a csöppnyi csokizó és tudni, milyen ötletek voltak mögötte. Tudtam, hogyha eléri végleges formáját, a tulaj át akarja adni valakinek, akinél jó kezekben lesz. Pár évvel később átvette a boltot az a 2 lány, akik a jelenlegi tulajdonosok. Imádom a kuckós hangulatot, az illatokat és a sok finomságot. :)

  2. PottomPanna írta:

    nagyon egy rugóra jár az agyunk…..mostanában már ez a sokadik bejegyzésed az éppen engem foglalkoztató témáról :D
    Egyik kedvenc filmem, amit időről időre megnézek. Pár hete néztem meg ismételten. Ilyenkor mindig valami finom dobozos csokival végignyúlok az ágyon :DDD
    A vénusz bimbói bon bon recept, pedig hetek óta le van mentve az asztalomra, hogy valamikor amikor időm engedi elkészítsem :D (csak az enyémben fahéj, és chili is van)

  3. Anyapipi80 írta:

    Esztergomi vagyok és a környéken sajnos “csak” egy jó cukrászda van(SZERENCSI),így ha jót akarunk enni én próbálkozom elkészíteni,de mindig Pestről hozott alapanyagból.Egyik karácsonyra is így készültek aszalt gyümölcsös bonbonok,egy perc alatt eltüntette a Manyám(Mostohaanyám),és azóta is ezért nyúz….Azt hiszem közelgő szülinapjára ezt kapja,igazán ennek én fogok örülni,mert 6 éves kishugom szó szerint “zabálni” fogja!A csokis kis képe pedig mindig jó kedvre derít!:O)
    A bonbonokról nekem mindig a Forrest Gump jut eszembe!:O)”Az élet olyan,mint egy doboz bonbon….”:O)
    Kedves Via!Holnap dolgozom estig,így előre is nagyon boldog névnapot kívánok!

      • l2njpy írta:

        Szerintem az is finom, én bizony szeretem. Szerencsen egy kis üzemben gyártják kézzel a konyakosamegyybonbont, nem tudom, hogy mi a baj vele. Finom az!

      • Hazsart írta:

        IIIGEEEN!!! Onnan még soha nem vettem olyan konyakmeggyet, ami be lenne száradva, vagy össze lenne esve a meggy, mindig finom, roppanós a csoki és a töltelék se tűnik el belőle.

      • írta:

        Én nem szeretem, de ez sem kinyilatkoztatás, sok mindent nem szeretek, pl. a milka is túl édes, meg ezer más dolog nem ízlik, ez van, Nektek egészségetekre. :-)

      • Lena írta:

        a milkát én sem szeretem!! mindenki mondja hogy tiszta hülye vagyok, mikor ezt mondom, de tényleg túl édes… a bocsi csoki az abszolút kedvenc, főleg az epres és málnás:)
        a cherry queen… azért nem csúszik, mert konyakos :)

      • l2njpy írta:

        Én alapvetően imádom a csúcs-csokoládékat, az igazi, puccos, ritka, drága, kézműves, magas kakótartalmú csodát….De….van az úgy, hogy rossz kedvem van, vagy jó, vagy csak úgy, és semmi, de semmi nem esik olyan jól, mint egy sokat által gagyinak titulált csoki, pl. egy Snickers, egy tábla fehércsoki, egy tábla epres-joghurtos Milka vagy ananászkrémes Tibi étcsoki. van ilyen.
        Nigella egyik műsorában foglalkozott valami kapcsán a csokoládékkal. És mutatta a kamráját, ami telve volt a világ minden részéről származó, csodálatos, ígyenc csokoládékkal. Azután kihúzott egy fiókot, ami meg telve volt “ún. gagyibb csokiszelettekkel”, és azt mondta, hogy hát, igen, van amikor egyszerűen ez kell! :-))))

      • írta:

        Én sem vagyok csokisznob, néha rákívánok a marcipános Tibire, meg a joghurtos Ritter Sportra, de a bonbonokban több borzalmasat ettem már boltiból, mint finomat. Kevés kakaótartalom, agyoncukrozott, növényi zsír alapú “töltelék”, stb… Egyedül a Mercit szeretem, meg a Ferrero-kat.

      • l2njpy írta:

        Engem meg pont a Merci nem fogott meg:-) Jaj, viszont a Fererroek kávés bonbonja, a Pocket Coffe, hát azt imádom.
        Csúcsbonbonból meg isteni a gyulai Kézművescukrászda összes bonbonja. Ha ott nyaralunk, mindig veszek. Drága, de csodás.

      • írta:

        Szerintem nekem van benne egy adag gyerekkori nosztalgia is, annyira ritkán kaptunk, és mindig olyan varázslatos volt… :)) Egyébként tényleg nem nagy extra.

        A Ferreroból az az újabb fajta a nagyon finom, pofára olyasmi, mint a “Rocher”, de étcsokis kívül-belül, Rondnoir. Az valami mese!

      • l2njpy írta:

        Ja, az a sötét és csokis. Még nem kóstoltam, de a héten veszek egy picit, és azzal ülök be egy moziba, egyedül. Mesés lesz:-)

  4. bbogi írta:

    Imádom a könyveit, szerintem mindet olvastam, és itt sorakoznak a polcomon. Szerencsére nagy részét dedikálta is, mikor itt járt az Allee-ban .:)

    A kedvenc az Urak és játékosok, után rögtön jön a Kékszeműfiú. Nagyon mai, fordulatos, és segítségünkre lehet, ha ismerjük az Urak és játékosok könyvet. Nem tudtam letenni, és mindig jól meglepődtem a fordulatokon. De tény, hogy nem fogja az ember könnyesre röhögni magát.

  5. nitta írta:

    De jó ilyen csokizókról olvasni:) errefelé sajnos nincs ilyen. Jó, hogy ezt a filmet választottad Via, imádom, és Joanne Harris könyveit is, nekem pont a Rúnajelek és a Kékszeműfiú nincs meg, csak beleolvastam, a kedvenc a Urak és játékosok, a Csokoládé és a Szederbor.:)

  6. betti80 írta:

    Találkoztam egy szuper csokival, és hol vette a párom? Egy virágüzletben:) ahol mellesleg teázós olvasósarok és kreatív sarok is van.
    Magyar, Egyedi készítésű, Egyedi díszítéssel. Isteni finom volt. Chocim.hu-n megtaláljátok Via szerintem meg kellene kóstolnod:)

Szólj hozzá te is!