Jövő kedden a Momentán Társulat Valentin-nap alkalmából romantikus filmet improvizál, én pedig romantikus filmből inspirálódok,  azonban nem a szokásos Katherine Heigl-Jennifer Aniston-Sandra Bullock tengelyről választottam, hanem egy szívemnek sokkal kedvesebb film, a Csokoládé lett a kiszemeltem. Joanne Harris regényéből készült ez a meglepően jó filmfeldolgozás, szerintem remekül elkapták a varázslatos hangulatot, imádom nézni, ahogy Vianne (Juliette Binoche alakítja, zseniálisan) kavargatja a csokit és kitalálja mindenkinek a kedvencét. A zene is isteni, itt megnézhetitek a boltavatós-kakaóbabtörős jelenetet.

A történet szerint Vianne Rocher egyedül neveli kislányát, és böjt idején nyit egy bűnös élvezetekre csábító csokiboltot egy begyöpösödött kisvárosban. A kézzel készített finomságok új dimenziókat nyitnak a város lakóinak életében, és persze végül Vianne is szerelembe esik Roux-val, a vándorral, akit Johnny Depp alakít, hozva a szokásos sármos formáját. :) A Csokoládé tipikusan olyan film, amitől megéhezik az ember lánya… :) Joanne Harris írónő indította el a gasztroregények sorát, és szerencsénkre két szakácskönyvet is kiadott (A francia konyha & A francia piac – mindkettőt kiadta magyarul az Ulpius-ház, aki Joanne regényeit is gondozza), amelyekben szezonális, francia receptek találhatók, közülük sok a regényeiből. A francia konyhában szerepel a Vénusz Mellbimbója nevű bonbonkülönlegesség receptje, amit Vianne a filmben meg is tanít Josephine-nek. Úgy gondoltam, sokkal jobb, ha álmodozás helyett magam is kipróbálom a csokival való munkát, főleg, ha ilyen imádnivalóan pikáns neve van… ;)

Az elkészítést a filmen is láthatjuk, egészen nagy bonbonok készülnek, én apróbbakat csináltam, persze jó pepecs így a munka, legközelebb majd bátrabb leszek. :) Igazából nincs szó másról, mint egy étcsokoládé ganache-ról, ami ét- és fehércsokoládéba van mártva. Fantasztikus, ahogy a roppanós csokiréteg alatt ott a krémes ganache, a fehércsoki “bimbó” pedig pont tökéletes édességet visz az étcsokoládé kesernyésségéhez.

Hozzávalók 70 nagy darabhoz, és végtelen mennyiségű kicsihez :)

A ganache-hoz:

  • 225 g 70%-os étcsokoládé
  • 300 ml tejszín

A mártogatáshoz

  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g fehércsokoládé

A ganache-t készítjük el először. Vízfürdő felett felolvasztjuk az étcsokit (mikróban is teljesen jó, alacsony fokozaton pár perces részletekben szépen felolvad), aztán hozzákeverjük a langyos tejszínhez (ezt is lehet nyugodtan mikrózni). 2 óra alatt szoba-hőmérsékletűre hűtjük, majd elektromos habverővel keményre verjük. Három nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ezután habzsákból 1 cm-es fejjel jó nagy kupacokat készítünk, amiknek csúcsa van (ld. a fotót Josephine-nel fent). Tegyük a hűtőbe hűlni. Nekem a piciknek elég volt másfél-két óra, de a nagyobbaknak kell egy éjszaka (más formát is készítettem a ganache-ból, de erről majd egy másik bejegyzésben :)) A “habzsákom” egyébként egy sima nylon zacskó volt, aminek levágtam a csücskét, mert sajnos csak apró és mintás fej van a habzsákomhoz, de így legalább megúsztam a mosogatást. :)

Ha meghűltek a ganache-mellbimbók, mártsuk őket olvasztott étcsokiba, majd tegyük vissza a sütőpapírra, és mehetnek megint hűlni 1 órát a hűtőbe. Végül a hegyüket mártsuk olvasztott fehércsokiba, és ezt is hagyjuk meghűlni. Evéskor fogjuk vissza magunkat. :)

Csináltam néhány “inverzet” is, ahol fehér az alap, és étcsoki a csúcsa, szerintem az is jópofa lett. Persze nem olyan szépek, mint Vianne és Josephine munkái, de elsőre elégedett vagyok, és az íz… hát az még így is fenomenális volt. :)

Egyetek étcsokit, tele van flavanoiddal, antioxidánssal, és egyébként növeli a szerotonin-szintet, meg még afrodiziákum is. ;)