A múltkori mosós bejegyzés hozzászólásainál kiderült, hogy sokan vágyunk egy mosókonyhára. Összegyűjtöttem két tucat képet szép mosókonyhákról, csak úgy, inspirációnak — és közben azt hiszem, rájöttem, hogy miért ennyire kecsegtető egy mosókonyha: mert rend van benne, mert minden kéznél van, mert letisztult, és szép. És hogy ne csak nyálcsorgatós ácsingózás legyen a dologból, ki merem jelenteni: ezt szerintem külön helyiség nélkül is el lehet érni.

Néhány ötlet:

  • Csoportosítsuk a mosószereket, folttisztítókat tematikus kosarakba, dobozokba – ki lehet nevezni egy külön mosós polcot valamelyik szekrényben, és akkor ott lehet garázdálkodni meg rendszerezni.
  • Legyen kéznél a vasaló, a vasalódeszka, és lehessen könnyen elővenni, ha szükség van rá.
  • Legyen a mosógép közelében egy olyan helyiség, ahol valamilyen üres felületen össze tudjuk hajtogatni a ruhákat (oldaltöltős mosógépesek előnyben, ha nem pakoljátok tele a mosógép tetejét, máris adott a felület).

Ami kétségtelen előnye a mosókonyhának, hogy nincs szem előtt se az éppen száradó, se az éppen vasalásra való ruha. Ezt külön helyiség nélkül csak úgy lehet megoldani, ha nem várjuk össze a hajtogatnivalót, hanem fokozatosan mindig megcsinálunk egy-egy adagot, mert különben csak gyűlni fog a mosott kupac, és sosem kerül semmi a helyére. Szóval újra visszatértünk mindennek a lényegéhez: rendet kell tartani, és kis lépésekben haladni kell a tennivalóval. Nincs új a nap alatt. :)