Mosókonyha inspiráció

A múltkori mosós bejegyzés hozzászólásainál kiderült, hogy sokan vágyunk egy mosókonyhára. Összegyűjtöttem két tucat képet szép mosókonyhákról, csak úgy, inspirációnak — és közben azt hiszem, rájöttem, hogy miért ennyire kecsegtető egy mosókonyha: mert rend van benne, mert minden kéznél van, mert letisztult, és szép. És hogy ne csak nyálcsorgatós ácsingózás legyen a dologból, ki merem jelenteni: ezt szerintem külön helyiség nélkül is el lehet érni.

Néhány ötlet:

 • Csoportosítsuk a mosószereket, folttisztítókat tematikus kosarakba, dobozokba – ki lehet nevezni egy külön mosós polcot valamelyik szekrényben, és akkor ott lehet garázdálkodni meg rendszerezni.
 • Legyen kéznél a vasaló, a vasalódeszka, és lehessen könnyen elővenni, ha szükség van rá.
 • Legyen a mosógép közelében egy olyan helyiség, ahol valamilyen üres felületen össze tudjuk hajtogatni a ruhákat (oldaltöltős mosógépesek előnyben, ha nem pakoljátok tele a mosógép tetejét, máris adott a felület).

Ami kétségtelen előnye a mosókonyhának, hogy nincs szem előtt se az éppen száradó, se az éppen vasalásra való ruha. Ezt külön helyiség nélkül csak úgy lehet megoldani, ha nem várjuk össze a hajtogatnivalót, hanem fokozatosan mindig megcsinálunk egy-egy adagot, mert különben csak gyűlni fog a mosott kupac, és sosem kerül semmi a helyére. Szóval újra visszatértünk mindennek a lényegéhez: rendet kell tartani, és kis lépésekben haladni kell a tennivalóval. Nincs új a nap alatt. :)

Kategória: Lakberendezés

Hozzászólások

 1. andreakis mondta

  Jaj gyönyörűek…A 21-es kép kapcsán indult be a fantáziám leginkább, bár nem az tetszik legjobban, de talán az van a legkisebb helyen. Tényleg elég csak egy másfél méteres beugró, és ki lehet alakítani egy kis mosósarkot…Sőt, kisebb helyen is, mivel itthon nincs nagy kultúrája a szárítógépnek, a legtöbb háztartásban csak mosógép van.
  Bár nekem pont nincs ilyen kis beugróm, ha újra költözöm, tuti szempont lesz :)) (legalábbis, remélem, hogy annál nagyobb problémám nem lesz, mint hogy mosósarkot keressek…)

 2. katy27 mondta

  Nagyon szépek :) Egyszer tuti lesz ilyenem. Nagy álmom, hogy a mosógép és a szárítógép szépen egymás mellett álljon, ne kelljen tökön-uborkán átvágnom egyiktől a másikig. Jelenleg a mosógép a fürdőben van, a szárító a pincében, a szárító állvány pedig a gépben nem szárítható ruháknak a kettő között, a pinceajtóban.
  A mosószerek csoportosításával egyetértek. Inkább az érdekelne, hogy ha valaki nem így csinálja, akkor miért nem? Nálam a fürdőszobaszekrényben az alsó polc a mosószereké, minden egy helyen van.
  A vasaló -finoman szólva – nincs kéznél, de nem is vágyom rá. Kéthetente egyszer a legeldugottabb sarokból is elő bírom ráncigálni :)
  Hajtogatni a szárítóállványon vagy az ágyon hajtogatok. ami nekem nagyon bejött, az a ruháskosár. Az állványról leszedett ruhákat összehajtogatva teszem bele és viszem el a szekrényig, a gépből kijövőt pedig ömlesztve. De nem ám egy olyan bazi nagy monstrum, mint az amerikai filmekben, ami a fél házat elfoglalja, hanem egy bazi nagy, ámde praktikusan összecsukható műanyagrekesz :) Ilyen: http://www.lacsiboltja.hu/uploadedimages/15892.jpg (nem reklám, csak ezt dobta ki a google képkereső)
  Ha nem akarom állandóan a szárítóállványt kerülgetni akkor igyekszem inkább egy nap alatt kimosni mindent, a napi egy adag azzal jár, hogy folyamatosan tele van a ház állványokkal.

 3. duszuj mondta

  Én a 05-ösön látható bazáreltakaró függönyt kombinálnám a 14-es “lakásdísze-vasalódeszkával”. A(z esetleges) kupi nincs szem előtt, a vasaláshoz pedig megjön a kedv, dekoratív és ráadásul külön mosókonyha sem kell hozzá, kis helyen is megvalósítható.

  Egyébként a fenti képek és a valóság között az a legáthidalhatatlanabb és egyben legszomorúbb elem, hogy fehér falnál nem csak fehér – piros falnál nem csak fehér és piros ruhákat mosunk. Pedig állati jól néz ki például a 13-ason, ahogy az éppen száradó ruhák (színüknek köszönhetően) belesimulnak a rendbe:)

 4. jucus25 mondta

  Mindegyik jópofa a maga módján :)

  Nekünk van mosókonyhánk, amit kifejezetten utáltam amíg nem tettem rendben, de nyilván egy lakásban nem az az első amikor beköltözünk.

  Először minden lomot ott tároltunk, majd pár éve nekiláttunk és ‘bebútoroztuk’. Ilyen tárolópolcon vannak rendszerezve a mosáshoz szükséges dolgok: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S39896371/

  Kosarakban tárolom a mosó- és egyéb tisztítószereket.

  A mosókonyhában van még a vasalóállvány, a kis létrám, a ruhaszárító állvány és a porszívó. Nekem nagyon bevált ez a helytakarékos vasalótartó:
  http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90090384/

  Továbbá, amit még teljes szívvel tudok ajánlani, az a porszívócső tartó, ami szintén IKEA-s:http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/67865983/

  A szennyes tartó az a fürdőben van és ott szoktam szétválogatni a ruhákat is.

  Nekem is “csak” mosógépem van, de ha majd egyszer elköltözünk kertes házban, akkor szárítógépet is szeretnék.

  A ‘mosókonyha’ felirat nekem az ajtón van. Itt készíttettem az ajtófeliratokat a konyhára, a fürdőre, a WC-re, a spájz-ra és a mosókonyhára is.

  http://bolthely.hu/tablakep/

 5. zeugma mondta

  Hát nem tudom, nálam a mosókonyha iránti vágyat leginkább a jelenlegi helyhiány táplálja. Elsősorban pedig a ruhaszárítóknak való hely hiánya. Így aztán hiába rakok rendet, hiába trükközök és csoportosítok, akkor is le kell mondani pár dologról teregetés után, úgy mint erkélyajtó használata, szekrényajtó kinyitása, fotelba leülés, dolgozószobába belépés. Sokat ront a helyzeten, hogy a fürdőnek nincs ablaka, így fregoli sem lehet benne.
  Meg aztán az is jó volna, ha a mosógépnek lenne saját helye, és nem a fürdő szabadon maradt másfél négyzetméteréből harapna ki egy négyzetméternyit, hogy mindenki összeverje benne magát, aki csak kiszáll a zuhanyzóból, vagy nem eléggé a mosdóhoz simulva próbál fogat mosni. :-)

  Nemrég olyan helyen jártam vendégségben (60-as években épült sorházban), ahol 14 négyzetméteres a fürdőszoba! Persze öreg és lelakott, de hatalmas! Senki nem tudja, miért ilyenre tervezték. Mondták is, hogy tervben van a szint átalakítása, és nem marad ekkora a fürdő, mert tiszta helypazarlás, főleg úgy, hogy mellette a két gyerekszoba csak 8-8 nm…
  A lényeg: ekkora (vagy legalábbis normális méretű) fürdő mellett nem sírnék mosókonyháért :-)

   • zeugma mondta

    Most, hogy így belegondoltam, annyira kicsi középen a szabad légtér, hogy igazából be sem férne a legkisebb fregoli sem, nem volna hol leereszteni. Fennakadna a zuhanykabinon meg azon a sok hülye csövön, amiknek egy részéről azt sem tudom, mire való.

    A lakótelepi lakás beosztása mindig is “valamit valamiért” játék volt, már azóta, hogy az első paneltornyok megépültek. Az előző lakásunkban nagyobb volt a fürdő és több volt a tárolóhely, viszont sokkal kisebb volt az embereknek szánt élettér. És hát ha választani lehet, inkább a fürdő legyen klausztrofób, ne a szobák.

   • zeugma mondta

    Eredetileg a mi házunk lakásaiban is kád van, de akkor nem fér be a mosógép. Vagy a mosdó. Vagy a szennyestartó. Vagy az ember.
    Kész szerencse, hogy az előző lakó zuhanykabinra cserélte. Igaz, néha hiányzik, hogy nem lehet egy kád vízben elmerülve relaxálni, de sokkal jobban hiányozna a gépi mosás lehetősége… Inkább teregetek a szobában, mint csak lavórban lehessen mosni, és a szennyest a szobában halmozni. Innen nézve a “csak zuhanykabin” igazából pozitív dolog :-)

    Egyébként meg igazad van, a panelprolik örökös hely utáni áhítozásán túl valódi inspirációt is adhatnak ezek az összegyűjtött mosókonyhák. Valóban az bennük a közös és a vonzó, hogy tiszták, frissek, letisztultak, rendezettek, és mindennek megvan a maga helye. Ez a rendelkezésre álló helytől függetlenül is jó cél. Aztán legfeljebb a hálószobában teregetünk, hajtogatunk és vasalunk. :-)

 6. mondta

  Szerintem a mosószerek elhelyezése mellett a szennyes elhelyezése a sarkalatos pont. Mi vettünk egy négy rekeszes fiókos szekrényt, műanyagból van, és fehér, fekete, piros, kék-szürkés adagokat teszünk bele, és ha megtelik az egyik fiók, a tartalma mehet a mosógépbe, de nincs elöl annyira a szennyes. Ha ágynemű, vagy türcsi van soron, akkor azok szinte rögtön mennek a mosógépbe.
  A szárító a hálóban, és nagyon szeretem a száradó ruhák öblítő illatát. :-)

 7. csinimama mondta

  Nekem van mosókonyhám, de cserébe pl. nincs előszobám. A mosókonyha nagyon hideg benyomást tesz a belépőre, akkor is ha szuper praktikus. Ezért szeretnék egy “előszoba-sarkot” kialakítani hamarosan. 5 szekrényünk van a mosókonyhában:
  -grilles cuccok, férjem barkácscuccai
  -kutyaszekrény (kutyakaja, póráz, takarói, gyógyszerei)
  -vasalósszekrény(idekerül a vasalnivaló, és a már vasalt de még nem eltett cuccok)
  -takarítós szekrény (vasalóállvány, vasaló, porszívó és más takis eszközök, mosószerek)
  -öltözős (ez egy akasztós, ide tesszük a vendégek és mi kabátjainkat, felülre a táskák, sapkák, alulra a cipők), itt mindenkinek csak az évszakos kabátjai lehetnek, hogy legyen hely a vendégeknek is.

  Hiányolok egy padfélét ahova le lehetne ülni míg felvesszük a cipőt és csak épp 4 akasztót, hogy ha csak mi vagyunk, ide akasszuk a dolgokat, esetleg a padon elfér 1-2 táska és alul 4 pár cipő. A szennyeshez én is 3tartót használok, szín szerint, plusz egy műanyagvödör amibe a mosható pelusokat teszem, hogy azért mégse legyen együtt a többi cuccal. Ezen kívül van egy mosdó, lavórral, mosógép és szárító, szerintem ennél többet nem is kívánhatnék (az esztétika még alakulóban), de teregetni nem teregetek itt, hanem a központi fűtés helyiségében. Tisztában vagyok vele, hogy mindezt egy lakásban képtelenség megoldani, ezért ha valaki építkezik, akkor ajánlom, hogy már a tervezésnél vegye figyelembe. Én ragaszkodtam hozzá, hogy bármiről lemondok, csak legyen egy mosókonyhám és egy kamrám:))))))És talán ez a kettő, ahol a legtöbbet tartózkodom napközben, az én kis bázisaim. Már azon is gondolkoztam, hogy egyenesen betetetek egy íróasztalt is, hogy még ezért se kelljen kijönnöm, de a keretbe egyelőre nem fér bele, pedig az lenne az igazi, egy jó kis íróasztal, scrapbook-dolgaim stb.

 8. Kriszta mondta

  Nekünk 14 négyzetméteres a fürdőnk, szándékosan ekkorára terveztük és építettük. Akkoriban oda voltam a szaunákért, és úgy voltam vele, hogy ha majd lesz rá pénzünk, veszünk egy szaunát. Azóta eltelt közel tíz év, és a szauna helyét szép lassan átvette a mosókonyha (talán az utolsó lépést tegnap tettük meg, felfúrtunk a falra két lehajtható szárítót). A mosókonyhának (sarok, beugró, bármi) tényleg az a lényege, hogy legyen helye mindennek, ami, ha rendben van (mint minden más is), akkor az embert öröm tölti el.
  Nálunk a mosógép mellett van egy Ikeás ülőke (fa láda szerű), aminek a fedele levehető, és ott tárolom a mosószereket, mosószódát stb. A kád mellett ebből a fa fürdőszoba bútor sorozatból van egy pad, aminek a tetejére tettem egy törölközőt, így a gyerekek oda szállnak ki fürdés után, és ott tudnak megtörölközni, átöltözni pizsibe. A pizsiket pedig a pad alsó polcán tartjuk három kosárkában. A mosókonyha-sarok további eleme a falra szerelt polcok, melyeken a váltó törölközőkön kívül helyet kaptak a váltó ruhák is (otthoni ruha, kertbe kimenős ruha), amiket már nem tennék vissza a szekrénybe a tiszta ruhák közé, de még nem kell mosni sem. A polcok alatt van két gurulós ikeás szennyestartó egy fehér a fehér ruháknak és egy fekete a színeseknek. És most már a két lehajthatós szárító is. :)

   • Kriszta mondta

    :) Igen, az élet megoldotta. Belaktuk a helyét praktikusan. :) Nem is tudom hol lenne ez a sok minden, ha lett volna szaunánk. :)

   • mondta

    Én már kitaláltam, hogy a Nagy Lakásban (ami nem a mostani, hanem az ez utáni lesz, remélhetőleg tíz éven belül) lesz egy kádas fürdőszoba meg egy zuhanykabinos, és utóbbiba fogok tenni egy szaunát is, és tök jó lesz. :)

    Amúgy láttátok, hogy a 18-as képen a GARDRÓBBAN van a mosógép meg a szárító? :D Végülis logikus, így kell a lehető legkevesebbet cipelni. :)))

   • zeugma mondta

    Igen, az nekem is feltűnt. Elsőre szokatlan, de végül is miért ne? Mondjuk könnyű nekik, nem úgy kell tervezni, hogy a mosógép minden irányban fél-fél métert minimum ugrál, és mosás közben kiköpi a habot meg a vizet. :-)

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)