Nem végeztem előzetes felmérést, de az a hipotézisem, hogy ezzel még annak is van valamiféle tapasztalata, aki nem sminkel rendszeresen. Erősítsetek vagy cáfoljatok meg! :) Azt hiszem, az utolsó olyan sminkelemhez érkeztünk, ami önmagában is megállja a helyét, az eddigi lépésekkel tehát lényegében egy teljes smink elkészülhet: szép alapok, piros pofi, csókos száj, rebegő pillák, dobok, vonók, fúvók, dal, kiss the girl. Ne rohanjunk ennyire előre. :)

Spirálozni azért jó, mert ad egy keretet a szemnek, és kicsit éberebbé teszi a tekintetet, főleg a “göndörítős” verziók, amik fel is emelik a pillákat, ezáltal még tovább nyitják a szemet.

A szempilláknak megvan az az előnytelen tulajdonsága, hogy a végük már “kiszőkül”, és ezért ha befestjük őket, akkor hosszabbnak tűnnek. Vannak olyan spéci spirálok, amik szöszdarabokat is tartalmaznak, hogy ezek a szőrszálakra rátapadva fizikailag is meghosszabbítsák a pillákat, de a legtöbb tubusban egyszerű festék van – szépen meg lehet bizonyosodni róla, ha egy papírra mázolunk vele (nagyon jó móka egyébként, szeretek sminkkel papírra mázolni, a múlt héten is jól szórakoztam :)).

Innen következik, hogy a különböző márkájú spirálok leginkább a kefe fazonjában és a festék színén/tartósságában különböznek, vagyis ugyanúgy lehet jó egy drogériás verzió, mint egy több ezres luxusmárka – ha szereted használni, és bevált, akkor örülj neki, hogy megvan az igazi, és légy hozzá hű. :) Én max. 2 spirált használok egyszerre, amiknek különböző a keféje/hatása, semmi értelmét nem látom a felhalmozásnak pont a fentiek miatt, annyira rettentően eltérő végeredményt úgysem tudnak produkálni. Emeljen ki, ne legyen csomós, és boldog vagyok.

Biztos tudjátok, de azért elmondom, hogy a spirálreklámoknál erősen befigyel a digitális utómunka, a nyomtatott reklámoknál pedig becsillagozva fel is tűntetik, hogy műszempillát használtak a modellen. Úgy könnyű. Egyébként néha már elképesztő, milyen hatást ígérnek.

Hernyó. Még növekszik is! Nekem nem kell, köszi. :) Bár 2in1: meg lehet vele spórolni a legyezőt!

Eszközök

A kefén nagyon sok múlik, úgyhogy ha volt egy bevált spirálod, de kifogyott, tisztítsd ki és tedd el a keféjét, mert jól jöhet később – akár a festés utáni széfésülésre, csomótlanításra, akár egy jó festékformula felvitelére a saját, gyári keféje helyett. Sminklemosóval vagy szappannal egyszerűen ki lehet tisztítani. Egyébként mivel minden festék festék, adott esetben egy színes tust is felvihetsz a tiszta kefével a pilláidra. (Nem én vagyok ennyire innovatív: ezt a tippet a The Body Shopban dolgozó Zsuzsi mondta nekem, aki egy profi sminkestől látta – és azóta nem bírom kiverni a fejemből, a lila zselés tusommal ki fogom próbálni! Szeretek felkészült alkalmazottaktól kérdezni, mindig lehet tanulni valamit :))

A képen a fekete spirál keféje nekem nagyon nagy, óvatosan kell vele bánnom, túl pici hozzá a szemem, de amúgy szépen ível meg hosszít, teszi, amit ígér. A színes spirált leértékelve vettem, itthon láttam csak, hogy színes, de magamon nem látszik. Papíron is hosszas kenegetés után kezdett előtűnni a fűzöld szín. Nagyon jó, picike keféje van, nem olyan csúcsos, mint a kitisztított, ha kifogy, őt is kimosom és elteszem. A középkori kínzóeszköznek kinéző alkalmatosság egy szempillagöndörítő, nagyon szépen megemeli a pillákat, ha olyan helyre mész, ahova nem akarsz festéket felvinni (pl. uszoda, nyári 40 fok), akkor nagyon jó alternatíva önmagában is, de alapvető feladata, hogy szép alapot adjon a spirálozás előtt. Szerintem az enyém egyébként kicsit nagy a szememre és túl íves is, úgyhogy nagyon szelektíven tudom csak használni, fogok venni egy másikat, ez egy katalógusból rendelt őskövület. Olvastam olyan tippet, hogy ha hajszárítóval felmelegítjük egy picit, jobban “besüti” a pillákat, én ehhez túl ijedős vagyok, nem fogom kipróbálni, első körben megégetném magam, egyébként egy rendes göndörítő enélkül is elvégzi a dolgát. Szerintem jó kis cucc, érdemes beszerezni egy ilyet, de nem kötelező. :)

Hogyan spirálozzunk?

Nagyon sok variáció van, szerintem mindenkinek más vált be. :) Én általában hátrahajtom a fejem és úgy nézek előre a tükörbe, így viszonylag kicsi esélye van, hogy szétbarmoljam a korábban felvitt szemsminkemet, bár még így is előfordul. A maszatokat fültisztító pálcikával szoktam korrigálni, a hegyes végét preferálom ilyenkor, precízen lehet vele dolgozni.

A mozdulat cikcakkos, a tövektől indulva, a pillák vége felé haladva – ezt szerintem a legtöbb sminkvideón remekül meg lehet figyelni, én is onnan tökéletesítettem a technikát. Azok közé tartozom, akik két kézzel spiráloznak, mert úgy vettem észre, hogy mindkét irányból tartva mást csinál a kefe, úgyhogy először jobb kézzel megcsinálom mindkét szememet, aztán csere, és ballal még egyszer. A külső szempillákat jobban elérem a csúcsos kefevéggel, de ez nekem csak akkor sikerül, ha ellentétes kezemmel spirálozok.

Lehet a hatást azzal is variálni, hogy milyen mértékben és milyen irányban használjuk a spirált. Én általában kifelé söpröm a felső pillákat (gyakran úgy, hogy függőlegesen tartom a kefét), van, akinek jobban áll, ha szépen előre íveli őket – tessék próbálkozni! Készítettem egy illusztrációt arról, hogy miként lehet variálni a spirálozást. A szem eredeti rajza innen származik, olyat kerestem, amin még nincs szempilla berajzolva, hogy ne zavarjon be, de a fekete csíkjaim arra vonatkoznak, hogy azon a részen kell spirálozni a pillákat. :)

Ez csak néhány variáció, kísérletezd ki a kedvencedet! :) Én általában csak felül szoktam, alul ritkán és csak kívül, nem szeretem magamon. Kivétel, ha alul is ki van húzva a szemem – de az is ritkán fordul elő, bár egyre többször.

Ami még ide tartozik:

Műszempilla: Soha nem volt még rajtam, elméleti fogalmaim vannak csak róla, úgyhogy ez nagyon nem az én asztalom. Azt már megjegyeztem a videókból, hogy a ragasztó száradjon egy kicsit és legyen ragacsos, mielőtt fel kell kenni, és hogy van szálas, tincses meg soros műszempilla, de igazából annyira nem vonz a téma, hogy nem szoktam foglalkozni vele. A legtöbb nekem egyébként elég bajusz-hatású és vicces. :) Megígérem, hogy ha valaha beszippant a dolog, és lesz benne gyakorlatom, írni fogok róla külön, addig olvassátok el ezt az összefoglalót, amit nálam garantáltan profibb emberke írt.

Tartós szempillafestés: Évekig megcsináltattam, annyira jó volt, alul-felül szép hosszúak voltak hetekre, aztán várost váltottam 8 éve, és ritkán jutok vissza a megszokott kozmetikusomhoz, közelebbire meg még nem cseréltem le. Egyébként most is 500-600 Ft-ból megvan (tavaly csináltattam másnál, de nem volt ugyanolyan jó…) Ha nem vagy allergiás a hajfestékre, próbáld ki, eggyel kevesebb gond reggel, és garantáltan víz/könny/hőálló.

Sminklemosás: Nekem az vált be, hogy a lemosóval átitatott vattakorongot rászorítom a pillákra, így kicsit feláztatja a festéket, és kevésbé kell őket nyúzni letörléskor. Gyanítom, semmi forradalmi nincs a módszerben, de itt a helye, úgyhogy leírtam. :)

Házi feladat

  1. Túrd ki a szempillaspiráljaidat a fiókodból/dobozodból, nézd meg, hogy melyik száradt be, melyik jó még, és kegyetlenül kukázd, amelyik már nem kell. A jó  formájú keféket mosd ki és tedd el.
  2. A meglévőekkel rajzolj papírra, ez a kefét is letisztítja egy picit, és megfigyelheted a festék állagát is. Krémes? Erősen fog? Hány kenegetés után hagy elég erős nyomot? Ez nem minőségellenőrzés, csak ismerkedés, hogy utána tudd, hogy fog viselkedni a szempilládon – így tudod belőle kihozni a legtöbbet.
  3. Ha kipróbálod magadon őket, jegyezd meg, hogy melyik kefe-formákkal boldogulsz könnyebben, és a jövőben, amikor új spirált keresel, vegyél olyat.
  4. Próbálkozz a különböző spirálozó variációkkal (csak felül, alul-felül, előre sepert, oldalra sepert, stb.), és nézd meg, melyikeknek a hatása tetszik magadon a legjobban.

Jövő héten folytatjuk! :)